Dieta w insulinooporności
Ostatnia aktualizacja: 21 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 101badań
Insulinooporność (ang. Insulin Resistance, IO) to obniżona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, która następuje w efekcie zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Insulinooporność jest coraz częściej pojawiającym się zaburzeniem metabolicznym, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Wprowadzenie odpowiedniej i spersonalizowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej stanowi podstawę leczenia insulinooporności.
W pigułce
- Dieta osób z insulinoopornością nie jest dietą eliminacyjną - powinna być zbilansowana w białko, tłuszcz i węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne.
- Dieta powinna bazować na warzywach i owocach, a także składać się z chudego mięsa, chudych i tłustych ryb, odtłuszczonego nabiału, jaj, tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.
- Korzystne dla poprawy insulinowrażliwości jest ograniczanie cukru oraz żywności wysoko przetworzonej.
- Istotne jest również spożywanie małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasu co 3-4 godziny. Warto ograniczać podjadanie pomiędzy posiłkami.
Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność (IO) jest to zaburzenie metabolizmu węglowodanów, polegające na nieprawidłowej reakcji komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych na działanie insuliny, przez co nie są w stanie efektywnie pobierać i wykorzystywać glukozy . Stan ten ma miejsce mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny we krwi .
Do najczęstszych przyczyn insulinooporności należą nadmierna masa ciała, wysokoenergetyczna i wysokoprzetworzona dieta oraz brak lub niska aktywność fizyczna. Insulinooporność jest też silnie związana z otyłością brzuszną i stanowi podstawową składową zespołu metabolicznego .
Leczenie insulinooporności polega przede wszystkim na włączeniu właściwie dobranej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Niezastosowanie zmiany stylu życia, może doprowadzić do stanu przedcukrzycowego, a w dalszej kolejności do rozwoju cukrzycy typu 2 .
Dieta w insulinooporności
Odpowiednia dieta jest kluczowa w leczeniu insulinooporności. Dzięki właściwemu sposobowi odżywiania możliwa jest redukcja IO oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 . Posiłek osoby z insulinoopornością powinien być skomponowany zgodnie z zasadami Talerza Zdrowego Żywienia zaproponowanego przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej .
Każdy posiłek powinien być zbilansowany pod kątem makroskładników - białka, tłuszczu i węglowodanów. Połowę talerza powinny stanowić warzywa i/lub owoce. Źródła białka powinny stanowić 1/4 talerza, natomiast na ostatniej 1/4 należy umieścić węglowodany. Do posiłku powinny również zostać dodane źródła zdrowego tłuszczu.
Odpowiednia kompozycja posiłku umożliwia zredukowanie ryzyka szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, gwałtownego wyrzutu insuliny oraz w efekcie - senności poposiłkowej i spadku nastroju .
Zalecenia dietetyczne w insulinooporności:
1. Jedz regularnie (co 3-4 godziny) i o stałych porach.
2. Ogranicz spożycie żywności wysokoprzetworzonej, takiej jak fast foody, słodycze, słone przekąski, wyroby garmażeryjne czy żywność z proszku.
3. Spożywaj węglowodany złożone, takie jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron oraz pełnoziarniste pieczywo.
4. Ogranicz produkty, które są źródłem cukrów prostych, takie jak cukier, słodycze, desery, jogurty owocowe, słodkie napoje oraz drobnoziarniste kasze, biały ryż, biały makaron czy białe pieczywo.
5. Dbaj o odpowiednią ilość białka w diecie. Powinno znajdować się w każdym posiłku. Najlepsze źródła białka to chude mięso, ryby (chude oraz tłuste), jaja, odtłuszczony nabiał oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, groch).
6. Ogranicz tłuste mięso, takie jak wołowina, wieprzowina, kaczka, dziczyzna czy podroby, a także przetwory mięsne, takie jak parówki, kabanosy, konserwy.
7. Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, których głównym źródłem jest tłuste mięso i przewory mięsne. Ogranicz również masło oraz pełnotłuste produkty mleczne.
8. Zwiększ udział nienasyconych kwastów tłuszczowych w diecie - używaj olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek oraz orzechów, nasion, pestek czy awokado, a także spożywaj tłuste ryby, do których należą łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, makrela, halibut, sardynki, szprotki.
9. W każdym posiłku spożywaj warzywa. Najlepiej w postaci surowej. Warzywa powinny stanowić połowę objętości posiłku.
10. Owoce spożywaj jako dodatek do posiłku lub w towarzystwie białka i tłuszczu, na przykład z jogurtem i orzechami.
11. Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego - spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa oraz owoce, zwłaszcza jagodowe, takie jak truskawki, jagody, borówki, maliny, porzeczki, jeżyny, agrest.
12. Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o średnim i wysokim indeksie glikemicznym spożywaj w ograniczonych ilościach.
13. Ogranicz spożycie soli. Zamiast soli używaj podczas gotowania przypraw i ziół (np. papryki, kurkumy, bazylii, oregano, tymianku, kminku).
14. Czytaj etykiety - unikaj produktów zawierających w składzie cukier, glukozę, fruktozę, syrop wysokofruktozowy, syrop kukurydziany lub syrop glukozowo-fruktozowy.
15. Dbaj o regularną aktywność fizyczną oraz codziennie znajdź czas na odpoczynek i regenerację.
Ile posiłków jeść w ciągu dnia przy insulinooporności?
Przy insulinooporności warto spożywać 5-6 mniejszych objętościowo posiłków co 3-4 godziny.
Częstsze posiłki przyczyniają się do:
- zmniejszenia masy ciała,
- mniejszej poposiłkowej odpowiedzi glikemicznej i insulinemicznej,
- normalizacji gospodarki lipidowej,
- redukcji gwałtownych napadów głodu i apetytu na słodycze,
- regularnego spożycia składników odżywczych w ciągu dnia oraz niższego dobowego ładunku glikemicznego diety .
- opóźnionego opróżniania żołądka i tym samym dłuższego uczucia sytości .
Insulinooporność a różne strategie żywieniowe
Dieta redukcyjna (odchudzająca) w insulinooporności
Utrata masy ciała w przypadku osób z nadwagą i otyłością jest uznaną przez wielu badaczy kluczową strategią leczenia hiperglikemii poposiłkowej, hiperinsulinemii, insunooporności oraz cukrzycy typu 2 . Odpowiednio zaplanowana dieta, umożliwiająca osiągnięcie prawidłowej masy ciała, może odwrócić upośledzenie wykorzystywania glukozy i insuliny przez tkanki ciała i przyczynić się do wyrównania poziomu glikemii :
- W badaniu Look AHEAD 175 minut aktywności fizycznej, modyfikacja diety i redukcja masy ciała w grupie badanej skutkowała częściową remisją cukrzycy typu 2 u 12% uczestników .
- W badaniu DiRECT wykazano, że utrata masy ciała związana z modyfikacją stylu życia spowodowała remisję cukrzycy typu 2 u 46% badanych . Wskaźniki remisji były związane ze stopniem utraty masy ciała i wzrastały stopniowo od 7% do 86%, gdy utrata masy ciała wzrastała z <5% do >15% wagi wyjściowej.
uwaga!
Proponowane strategie leczenia nadwagi i otyłości u osób z IO, stanem przedcukrzycowym i/lub jawną cukrzycą typu 2 obejmują w pierwszej kolejności włączenie odpowiedniej diety i regularnej aktywności fizycznej. W przypadku braku skuteczności zmiany stylu życia u osób z BMI>27 może zostać włączona farmakoterapia, natomiast u pacjentów z cukrzycą typu 2 i BMI>35 rozważana jest operacja bariatryczna .
Dieta redukcyjna, w zależności od masy ciała, powinna dążyć do stopniowej redukcji wagi i jej utrzymania. Plany żywieniowe powinny zostać dostosowane do preferencji i potrzeb pacjenta, jego stanu zdrowia oraz możliwości, aby możliwe było osiągnięcie długoterminowego stosowania się do zaleceń .
Dieta odchudzająca powinna być zaplanowana w oparciu o zapotrzebowanie energetyczne pacjenta, uwzględniające jego płeć, masę ciała, wzrost, wiek, aktywność fizyczną oraz stan metaboliczny. Redukcja kalorii powinna wynosić 10% ilość energii niezbędnej do pokrycia CPM (Całkowitej Przemiany Materii) i nie może być niższa niż PPM (Podstawowa Przemiana Materii).
porada
Jeśli chcesz włączyć u siebie dietę redukcyjną, najlepiej zrób to po konsultacji z dietetykiem klinicznym. Stosowanie bardzo nisko energetycznej diety w insulinooporności wiąże się z szybką utratą masy ciała, po której zazwyczaj następuje efekt plateau masy ciała i jej stopniowy lub gwałtowny powrót - tak zwany efekt jojo .
Dieta niskowęglowodanowa - czy ograniczanie węglowodanów w IO jest konieczne?
Korzystny wpływ diet niskowęglowodanowych na insulinooporność oraz choroby kardiometaboliczne u osób otyłych jest niezależny od utraty masy ciała .
Wykazano, że dieta z ograniczeniem węglowodanów przyczyniła się do osiągniecia prawidłowego poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u 93% osób badanych ze stanem przedcukrzycowym . Dieta niskowęglowodanowa przyczynia się ponadto do:
- zmniejszenia masy ciała,
- zwiększenia stężenia cholesterolu frakcji HDL,
- zmniejszenia stężenia triglicerydów oraz
- obniżenia ciśnienia tętniczego .
Długoterminowe stosowanie diety niskowęglowodanowej może prowadzić jednak do zwiększenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL, co w efekcie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, tym samym dając przewagę diecie niskotłuszczowej .
Dieta keto w insulinooporności
Wprowadzenie ograniczenia węglowodanów <26% energii ogółem może przyczyniać się do:
- zmniejszenia masy ciała,
- redukcji stężenia triglicerydów oraz
- poprawy wrażliwości tkanek na insulinę w czasie do 6 miesięcy .
Wielu badaczy podkreśla, że poprawa parametrów metabolicznych ulega zmniejszeniu po 6 miesiącach od wprowadzenia diety ketogenicznej z uwagi na niskie przestrzeganie diety w grupie badanej.
Z drugiej strony wykazano, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego i lipoprotein o małej gęstości (VLDL) oraz do pogorszenia jakości życia . Co istotne, efekty stosowania diety ketogenicznej nie różnią się znacząco od innych interwencji przyczyniających się do spadku masy ciała .
porada
W dążeniu do redukcji masy ciała oraz normalizacji gospodarki węglowodanowej bardzo ważna jest zdolność do długoterminowego utrzymania planu żywieniowego, niezależnie od składu makroskładników. Dlatego jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i zbudować zdrowe nawyki żywieniowe na lata, zadbaj o to, by twoja dieta była odpowiednio zbilansowa i jak najmniej restrykcyjna.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym w insulinooporności
Dieta z niskim IG jest sposobem odżywiania, który bazuje na produktach z niskim indeksem glikemicznym (IG<55). Produkty ze średnim indeksem glikemicznym (IG 56-69) powinny być w diecie ograniczane, natomiast z wysokim (IG>70) - spożywane jak najrzadziej. Ponadto istotne jest komponowanie posiłków w taki sposób, aby dobowy ładunek glikemiczny nie przekraczał 79.
Dieta z niskim IG zalecana jest osobom z cukrzycą typu 2, insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym. Stosowanie jej umożliwia:
- unikanie nagłego wzrostu glikemii poposiłkowej i gwałtownego wyrzutu insuliny,
- zmniejszanie ogólnoustrojowego stanu zapalnego
- redukcję masy ciała, ze względu na długotrwałe uczucie sytości poposiłkowej .
Dieta z niskim IG powinna bazować na surowych warzywach, nasiona roślin strączkowych, olejach roślinnych, orzechach, nasionach i pestkach, niektórych owocach, niskotłuszczowym nabiale oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Dieta niskotłuszczowa w insulinooporności
Dieta z ograniczeniem ilości tłuszczu przyczynia się do zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz zmniejszenia ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych .
Zmiana stylu życia polegająca na włączeniu diety niskotłuszczowej w połączeniu z minimum 150 minutami ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tygodniowo prowadzą do utraty masy ciała i zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności o 58% . Warto jednak wiedzieć, że dieta niskotłuszczowa sama w sobie nie przyczynia się bezpośrednio do normalizacji glikemii - dzieje się to jedynie za pośrednictwem redukcji masy ciała .
Z punktu widzenia dietetycznego leczenia IO, istotne jest ograniczanie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłami są zwłaszcza produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak:
- masło,
- smalec,
- podroby,
- tłuste mięso,
- tłusty nabiał,
- olej kokosowy,
- olej palmowy.
Warto również do minimów ograniczyć tak zwane kwasy tłuszczowe trans, występujące w niektórych margarynach, serach topionych, słodyczach i żywności typu fast food.
Zwiększyć natomiast należy spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do poprawy m.in. insulinowrażliwości, normalizacji parametrów metabolicznych oraz zmniejszenia stanu zapalnego towarzyszącego insulinooporności.
Ich najlepszymi źródłami są:
- oleje roślinne,
- orzechy, nasiona i pestki,
- tłuste ryby morskie.
Dieta wysokobiałkowa a insulinooporność
W przypadku insulinooporności bardzo istotna jest odpowiednia podaż białka . Obecność białka w każdym posiłku pozwala na zmniejszenie jego ładunku glikemicznego, w efekcie redukując poposiłkową glikemię i wyrzut insuliny . Białko pozwala również zapewnić sytość i dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia gwałtownego uczucia głodu oraz spadku glikemii.
W insulinooporności najbardziej korzystne źródła białka to:
- chude mięso,
- chude i tłuste ryby,
- odtłuszczony nabiał oraz
- nasiona roślin strączkowych.
Jednak im więcej, wcale nie oznacza lepiej . Białko w nadmiernych ilościach może doprowadzić do niekorzystnych następstw w postaci m.in.:
- nadmiernego obciążenia wątroby i nerek ,
- zwiększenia ryzyka rozwoju kamicy nerkowej ,
- znaczącego wzrostu spożycia tłuszczu skutkującego wzrostem masy ciała, dyslipidemią, a nawet miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego .
Długotrwale stosowana dieta wysokobiałkowa może prowadzić także do zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Jeśli dieta nie jest bogata w wapń a w suplementacji brakuje witaminy D, zwiększa to ryzyko rozwoju osteoporozy .
Insulinooporność a post przerywany - czy to na pewno zdrowe?
Post przerywany (ang. Intermittent Fasting, IF) polega na naprzemiennym stosowaniu okresu postu i okresu jedzenia. Czas postu trwa dłużej niż typowy post nocny (8-12 godzin). Dokładne godziny okna mogą różnić się w zależności od preferencji stosującej go osoby. Okno żywieniowe może trwać 4-9 godzin z zachowaniem 15-20 godzin postu. Celem stosowania postu przerywanego jest ograniczenie spożywanej energii.
Według badań, stosowanie okna żywieniowego przyczynia się do:
- spadku nocnej glikemii,
- redukcji dobowych wahań glukozy i insuliny we krwi na czczo,
- zmniejszenia HOMA-IR,
- wieczornego wzrostu stężenia insuliny, bez zmian w dobowych stężeniach glukozy .
Wykazano również, że post przerywany przyczynia się do poprawy insulinemii, jednak bez istotnych zmian w glikemii . Inne badanie z kolei udowodniło, że IF przycznia się do zmniejszenia hiperglikemii oraz HbA1c . Po roku stosowania postu przerywanego obserwuje się utratę masy ciała, zmniejszenie stężenia insuliny oraz HbA1c .
Podobne wyniki przyniosły jednak badania, które oceniły stosowanie diety redukcyjnej bez okresów postu . Istnieją również badania, które dowiodły, że IF nie przyczynia się do poprawy funkcjonowania gospodarki węglowodanowej .
uwaga!
Post przerywany jest bardzo restrykcyjnym sposobem odżywiania. Blokowanie sygnałów głodu w okresach postu oraz najadanie się "na zapas" podczas okna żywieniowego, może w dalszej perspektywie przyczynić się do rozwoju zaburzeń odżywiania, w tym napadowego jedzenia .
Suplementacja w insulinooporności
Suplementacja w połączeniu z odpowiednia dietą i regularną aktywnością fizyczną może wspomagać leczenie insulinooporności.
- Regularna suplementacja berberyną przyczynia się do obniżania glikemii na czczo oraz poposiłkowej, poprawy insulinowrażliwości, a także redukcji stężenia hemoglobiny glikowanej .
- Dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym, cynamon redukuje towarzyszący insulinooporności ogólnoustrojowy stan zapalny, zmniejsza stężenie insuliny na czczo i obniża HOMA-IR . Regularna suplementacja cynamonem redukuje stężenie HbA1c oraz obniża glikemię poposiłkową .
- Suplementacja kwasem alfa-liponowym zmniejsza stężenie glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej, a także obniża wartość wskaźnika HOMA-IR .
- Jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów, koenzym Q10 (ubichinon) powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi na czczo oraz redukuje poziom hemoglobiny glikowanej .
- Suplementacja czosnkiem ma właściwości hipoglikemizujące oraz obniżające stężenie hemoglobiny glikowanej. Oprócz pozytywnego wpływu na gospodarkę węglowodanową, czosnek wykazuje również działanie hipotensyjne i normalizujące parametry profilu lipidowego, przeciwnowotworowe oraz stymulujące pracę wątroby .
- Stosowanie ekstraktów z zielonej kawy zmniejsza stężenie glukozy we krwi na czczo oraz obniża HOMA-IR . Ponadto zielona kawa obniża apetyt i tym samym przyczynia się do redukcji masy ciała .
wiem więcej!
Dieta w insulinooporności - co jeść, a czego unikać?
Wokół listy dozwolonych i zakazanych produktów w insulinooporności krąży wiele mitów. Warto wiedzieć, że dieta w insulinooporności nie wiąże się z zakazami. Są produkty bardziej i mniej zalecane oraz zasady, którymi warto kierować się podczas komponowania posiłków. Dieta powinna bazować na produktach zalecanych. Wbrew obiegowym przekonaniom, jeden mniej korzystny posiłek nie przyczyni się do gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia.
Grupa produktów | Zalecane | Niezalecane |
Mięso | Chude gatunki mięs - kurczak, indyk, cielęcina, królik, chuda wieprzowina i wołowina | Tłuste gatunki mięs - wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna, kaczka, podroby (wątroby, nerki, ozory, mózgu, serca itd.) |
Ryby i owoce morza | Wszystkie rodzaje ryb (zarówno chude jak i tłuste gatunki ryb) oraz owoce morza | - |
Mleko i przetwory mleczne | Odtłuszczone mleko i przetwory mleczne - mleko 2% tłuszczu lub mniej oraz produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, typu light, fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko) | Tłuste mleko i nabiał, sery dojrzewające, śmietana, przetwory mleczne z dodatkiem cukru - słodzone jogurty owocowe, desery jogurtowe |
Jaja | Jaja w każdej postaci | - |
Produkty zbożowe | Pełnoziarniste produkty zbożowe - mąki pełnoziarniste, gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak), ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron, ciemne pieczywo, pełnoziarniste płatki | Rafinowane produkty zbożowe - mąka rafinowana, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, kasze drobnoziarniste (manna, kukurydziana, owsiana, perłowa), ryż biały, biały makaron, białe pieczywo, płatki ryżowe, wafle ryżowe, kasza jaglana, płatki śniadaniowe słodzone cukrem |
Nasiona roślin strączkowych | Wszystkie nasiona roślin strączkowych | - |
Tłuszcze | Tłuszcze pochodzenia roślinnego - oleje roślinne i oliwa z oliwek awokado | Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego - masło, smalec |
Warzywa | Wszystkie warzywa | - |
Owoce | Wszystkie surowe owoce | Owoce suszone słodzone cukrem lub syropem, owoce z puszki (np. ananasy czy brzoskwinie z puszki), dżemy |
Orzechy, nasiona, pestki | Wszystkie orzechy, nasiona i pestki | - |
Słodycze | - | Cukier i wszystkie produkty z dodatkiem cukru, takie jak słodycze, gotowe desery, wyroby garmażeryjne, wyroby cukiernicze, syrop klonowy, syrop daktylowy, miód |
Przyprawy | Wszystkie zioła | Cukier, mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli |
Napoje | Woda, herbata, kawa, napary owocowe i ziołowe | Napoje słodzone cukrem, słodkie napoje gazowane |
Inne | Słodziki (erytrol, ksylitol) | Żywność wysoko przetworzona z wysoką zawartością cukru, soli i dodatków do żywności, produkty zawierające w składzie cukier dodany |
Aktywność fizyczna w insulinooporności
Aktywność fizyczna zaraz obok diety stanowi podstawę leczenia insulinooporności . Jej najważniejszymi cechami jest regularność i umiarkowana intensywność. Polecany jest zwłaszcza wysiłek aerobowy, uwzględniający takie aktywności jak: szybki marsz, nordic walking, bieganie, fitness, taniec, joga, pilates, pływanie czy jazda na rowerze .
Regularnie podejmowany wysiłek fizyczny:
- poprawia insulinowrażliwość,
- przyczynia się do redukcji masy ciała,
- zmniejsza ryzyko powikłań kardiometabolicznych oraz
- poprawia kondycję fizyczną i samopoczucie .
porada
Jeśli chcesz zadbać o regularną aktywność fizyczną wybierz taką, która sprawia ci przyjemność, dzięki czemu łatwiej będzie ci długofalowo utrzymać ten nawyk.
Trening oporowy (siłowy) również wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Wysiłek siłowy przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej (beztłuszczowej masy ciała), dzięki czemu sprzyja intensywniejszemu wykorzystywaniu glukozy w tkankach oraz poprawie insulinowrażliwości .
Zaleca się minimum 150 minut wysiłku fizycznego tygodniowo . Warto jednak zwiększyć aktywność do 200-300 minut tygodniowo, co przełoży się na lepsze korzyści zdrowotne . Najistotniejsze jest, by wysiłek był podejmowany regularnie, czyli co 2-3 dni lub codziennie.
uwaga!
W insulinooporności niewskazana jest aktywność o wysokiej intensywności, zwłaszcza u osób, które nie podejmowały jej do tej pory.
Zbyt intensywny wysiłek fizyczny przyczynia się do zwiększonego wydzielania kortyzolu i adrenaliny, które mogą niekorzystnie wpływać na gospodarkę węglowodanową. Odradzane są zatem sporty ekstremalne (bungee jumping, skoki ze spadochronem, spinaczka wysokogórska, nurkowanie, rafting), nadmiernie wysiłkowe (maratony, ultramaratony) czy nadmierne treningi siłowe (zbyt częste i zbyt itensywne).
Insulinooporność - przykładowy jadłospis
Jadłospis został stworzony w oparciu o zapotrzebowanie na energię (kcal) i składniki odżywcze osoby dorosłej. Dostarcza 1926 kcal, 106,91 g białka, 76,02 g tłuszczu oraz 229,31 g węglowodanów. Jadłospis bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jego całkowity ładunek glikemiczny wynosi 72,3.
Śniadanie
Nocna owsianka z borówkami i orzechami włoskimi
- Płatki owsiane: 5 łyżek (50g),
- Mleko spożywcze 2% tłuszczu: 3/4 szklanki (200ml),
- Ksylitol: 1 łyżeczka (5g)
- Borówka amerykańska, surowa: 1 garść (50g),
- Orzechy włoskie: 1/2 garści (15g).
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano dodaj borówki i pokruszone orzechy włoskie.
II śniadanie
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
- Rukola: 2 garście (40g),
- Ogórek: 1/2 sztuki (90g),
- Papryka czerwona: 1/3 sztuki (80g),
- Pomidor: 1 sztuka (170g),
- Ciecierzyca z puszki, bez zalewy: 1/3 puszki (80g),
- Oliwki zielone marynowane, bez pestek: 1 łyżka (20g),
- Ser mozzarella, light: 1/3 kuli (40g),
- Oliwa z oliwek: 1/2 łyżki (5ml).
Rukolę ułóż na talerzu. Warzywa pokrój i dodaj do sałaty. Ciecierzycę przepłucz na sicie i dodaj do reszty składników razem z oliwkami. Mozzarellę pokrój i posyp nią sałatkę. Całość skrop oliwą i posyp ulubionymi ziołami.
Obiad
Kaszotto z indykiem, szpinakiem i pomidorami suszonymi
- Kasza gryczana: 1/2 woreczka (50g),
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka (10ml),
- Mięso z piersi indyka, bez skóry: 1 porcja (100g),
- Cukinia: 1/2 średniej sztuki (150g),
- Szpinak: 2 garście (50g),
- Pomidory suszone w oleju: 5 plastrów (35g),
- Ser typu "Feta": 1/7 kostki (30g).
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój w małe kawałki i przypraw odrobiną soli, pieprzem i ziołami. Uduś pod przykryciem z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj cukinię, szpinak i pomidory suszone. Duś do czasu lekkiego zmięknięcia wszystkich składników. Dodaj kaszę i całość wymieszaj. Podawaj z pokruszonym serem feta na wierzchu.
Podwieczorek
Wysokobiałkowy koktajl owocowy z masłem orzechowym
- Jogurt naturalny skyr: 1 opakowanie (150g),
- Mango: 1/3 sztuki (100 g),
- Truskawki: 1/2 szklanki (75g),
- Maliny: 1 garść (60g),
- Masło orzechowe: 1/2 łyżki (10g).
Wszystkie składniki zblenduj.
Kolacja
Kanapki z pastą z awokado i łososiem
- Chleb żytni razowy: 2 kromki (70g),
- Awokado: 1/2 sztuki (70g),
- Sok z cytryny: 2 łyżki (12ml),
- Łosoś wędzony: 1/2 opakowania (50g),
- Pomidor: 1/2 sztuki (90g),
- Koperek, świeży: 1 łyżeczka (4g).
Awokado wydrąż i rozetrzyj widelcem z dodatkiem soku z cytryny. Gotową pastę umieść na pieczywie. Dodaj plasterki wędzonego łososia oraz pomidora. Wierzch posyp posiekanym koperkiem.
Więcej podobnych treści
Hashimoto dieta
- Natalia Kalinowska
- 30 grudnia 2022
Zespół jelita drażliwego dieta
- Natalia Kalinowska
- 03 lutego 2023
Dieta wątrobowa
Co jeść, a czego unikać na diecie wątrobowej? Jakie składniki wspomagają regenerację wątroby? Tab...
- Martyna Szałankiewicz
- 15 czerwca 2023
Post przerywany
Na czym polega post przerywany? Jakich efektów można się spodziewać po stosowaniu diety IF? Jakie...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 lipca 2023
Dieta cukrzycowa
Poznaj wszystkie zasady diety cukrzycowej. Jakich produktów unikać, a jakie jeść bez obaw o pozio...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 listopada 2023
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Co jeść, a czego unikać na dieci...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 listopada 2023
Spis badań i źródeł
- Hyde P.N., Sapper T.N., Crabtree C.D., LaFountain R.A., Bowling M.L. i wsp.: Dietary carbohydrate restriction improves metabolic syndrome independent of weight loss, JCI Insight 2019, 4: e128308.
- Yu Z., Nan F., Wang L.Y., Jiang H., Chen W. i wsp.: Effects of high-protein diet on glycemic control, insulin resistance and blood pressure in type 2 diabetes: A systematic Rev.iew and meta-analysis of randomised controlled trials, Clin Nutr 2020, 39: 1724–1734.
- Acosta-Manzano P., Rodriguez-Ayllon M., Acosta F.M., Niederseer D., Niebauer J.: Beyond general resistance training. Hypertrophy versus muscular endurance training as therapeutic interventions in adults with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis, Obes. Rev 2020, 21: e13007.
- Ahmed B., Sultana R., Greene M.W.: Adipose tissue and insulin resistance in obese, Biomed Pharmacother 2021, 137: 111315.
- Ahuja S., Uniyal A., Akhtar A., Sah S.P.: Alpha lipoic acid and metformin alleviates experimentally induced insulin resistance and cognitive deficit by modulation of TLR2 signalling, Pharmacol Rep 2019, 71(4): 614-623.
- American Diabetes Association 5, Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes 2019, Diabetes Care 2019, 42: S46–S60.
- American Diabetes Association Professional Practice Committee 17, Diabetes Advocacy: Standards of Medical Care in Diabetes 2022, Diabetes Care 2022, 45: S254–S255.
- Arenas-Jal M., Suñé-Negre J.M., García-Montoya E.: Coenzyme Q10 supplementation: Efficacy, safety, and formulation challenges, Compr Rev Food Sci Food Saf 2020, 19(2): 574-594.
- Askari F., Rashidkhani B., Hekmatdoost A.: Cinnamon may have therapeutic benefits on lipid profile, liver enzymes, insulin resistance, and high-sensitivity C-reactive protein in nonalcoholic fatty liver disease patients, Nutr Res 2014, 34(2): 143-8.
- Astrup A., Grunwald G.K., Melanson E.L., Saris W.H., Hill J.O.: The role of low-fat diets in body weight control: A meta-analysis of ad libitum dietary intervention studies, Int J Obes Relat Metab Disord 2000, 24: 1545–1552.
- Atkin M., Laight D., Cummings M.H.: The effects of garlic extract upon endothelial function, vascular inflammation, oxidative stress and insulin resistance in adults with type 2 diabetes at high cardiovascular risk. A pilot double blind randomized placebo controlled trial, J Diabetes Complications 2016, 30(4): 723-7.
- Bales C.W., Porter Starr K.N., Orenduff M.C., McDonald S.R., Molnar K. i wsp.: Influence of Protein Intake, Race, and Age on Responses to a Weight-Reduction Intervention in Obese Women, Curr Dev Nutr 2017, 1(5): e000703.
- Batch J.T., Lamsal S.P., Adkins M., Sultan S., Ramirez M.N.: Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article, Cureus 2020, 12(8): e9639.
- Carter S., Clifton P.M., Keogh J.B.: Effect of Intermittent Compared With Continuous Energy Restricted Diet on Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Noninferiority Trial, JAMA Netw Open 2018, 1: e180756.
- Carter S., Clifton P.M., Keogh J.B.: The effect of intermittent compared with continuous energy restriction on glycaemic control in patients with type 2 diabetes: 24-month follow-up of a randomised noninferiority trial, Diabetes Res Clin Pr 2019, 151: 11–19.
- Chawla S., Tessarolo Silva F., Amaral Medeiros S., Mekary R.A., Radenkovic D.: The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis, Nutrients 2020, 12: 3774.
- Corpeleijn E., Mensink M., Kooi M.E., Roekaerts P.M., Saris W.H. i wsp.: Impaired skeletal muscle substrate oxidation in glucose-intolerant men improves after weight loss, Obesity 2008, 16: 1025–1032.
- Corpeleijn E., Saris W.H., Blaak E.E.: Metabolic flexibility in the development of insulin resistance and type 2 diabetes: Effects of lifestyle, Obes Rev 2009, 10: 178–193.
- Couturier K., Hininger I., Poulet L., Anderson R.A., Roussel A.M. i wsp.: Cinnamon intake alleviates the combined effects of dietary-induced insulin resistance and acute stress on brain mitochondria, J Nutr Biochem 2016, 28: 183-90.
- Cuccolo K., Kramer R., Petros T., Thoennes M.: Intermittent fasting implementation and association with eating disorder symptomatology, Eat Disord 2022, 30(5): 471-491.
- Cuenca-Sánchez M., Navas-Carrillo D., Orenes-Piñero E.: Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health, Adv Nutr 2015, 6(3): 260-6.
- De Matos M.A., Vieira D.V., Pinhal K.C., Lopes J.F., Dias-Peixoto M.F. i wsp.: High-Intensity Interval Training Improves Markers of Oxidative Metabolism in Skeletal Muscle of Individuals With Obesity and Insulin Resistance, Front Physiol 2018, 9: 1451.
- Della Guardia L., Roggi C., Cena H.: Diet-induced acidosis and alkali supplementation, Int J Food Sci Nutr 2016, 67: 754–761.
- Della Guardia L., Thomas M.A., Cena H.: Insulin Sensitivity and Glucose Homeostasis Can Be Influenced by Metabolic Acid Load, Nutrients 2018, 10: 618.
- Evert A.B., Dennison M., Gardner C.D., Garvey W.T., Lau K.H.K. i wsp.: Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report, Diabetes Care 2019, 42: 731–754.
- Farhangi M.A., Alipour B., Jafarvand E., Khoshbaten M.: Oral coenzyme Q10 supplementation in patients with nonalcoholic fatty liver disease: effects on serum vaspin, chemerin, pentraxin 3, insulin resistance and oxidative stress, Arch Med Res 2014, 45(7): 589-95.
- Ferrannini E., Mingrone G.: Impact of different bariatric surgical procedures on insulin action and beta-cell function in type 2 diabetes, Diabetes Care 2009, 32: 514–520.
- Friedman AN.: High-protein diets: potential effects on the kidney in renal health and disease, Am J Kidney Dis 2004, 44: 950–62.
- Gabel K., Kroeger C.M., Trepanowski J.F., Hoddy K.K., Cienfuegos S. i wsp.: Differential Effects of Alternate-Day Fasting Versus Daily Calorie Restriction on Insulin Resistance, Obesity 2019, 27: 1443–1450.
- Galarregui C., Zulet M.Á., Cantero I., Marín-Alejandre B.A., Monreal J.I. i wsp.: Interplay of Glycemic Index, Glycemic Load, and Dietary Antioxidant Capacity with Insulin Resistance in Subjects with a Cardiometabolic Risk Profile, Int J Mol Sci 2018, 19(11): 3662.
- Garber C.E., Blissmer B., Deschenes M.R., Franklin B.A., Lamonte M.J. i wsp., American College of Sports M, American College of Sports Medicine position stand, Quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory, musculoskeletal, and neuromotor fitness in apparently healthy adults: Guidance for prescribing exercise, Med Sci Sports Exerc 2011, 43: 1334–1359.
- Gong M., Duan H., Wu F., Ren Y., Gong J. i wsp.: Berberine Alleviates Insulin Resistance and Inflammation via Inhibiting the LTB4-BLT1 Axis, Front Pharmacol 2021, 12: 722360.
- Goodpaster B.H., Katsiaras A., Kelley D.E.: Enhanced fat oxidation through physical activity is associated with improvements in insulin sensitivity in obesity, Diabetes 2003, 52: 2191–2197.
- Goodpaster B.H., Theriault R., Watkins S.C., Kelley D.E.: Intramuscular lipid content is increased in obesity and decreased by weight loss, Metabolism 2000, 49: 467–472.
- Gołacki J., Matuszek M., Matyjaszek-Matuszek B.: Link between Insulin Resistance and Obesity-From Diagnosis to Treatment, Diagnostics (Basel) 2022, 12(7): 1681.
- Gregg E.W., Chen H., Wagenknecht L.E., Clark J.M., Delahanty L.M. i wsp.: Association of an intensive lifestyle intervention with remission of type 2 diabetes, JAMA 2012, 308: 2489–2496.
- Hajimonfarednejad M., Nimrouzi M., Heydari M., Zarshenas M.M., Raee M.J. i wsp.: Insulin resistance improvement by cinnamon powder in polycystic ovary syndrome: A randomized double-blind placebo controlled clinical trial, Phytother Res 2018, 32(2): 276-283.
- Hall K.D., Kahan S.: Maintenance of Lost Weight and Long-Term Management of Obesity, Med Clin North Am 2018, 102: 183–197.
- Henriksen E.J.: Exercise training and the antioxidant alpha-lipoic acid in the treatment of insulin resistance and type 2 diabetes, Free Radic Biol Med 2006, 40(1): 3-12.
- Huang M.C., Chen M.E., Hung H.C., Chen H.C., Chang W.T. i wsp.: Inadequate energy and excess protein intakes may be associated with worsening renal function in chronic kidney disease, J Ren Nutr 2008, 18: 187–94.
- Iaccarino G., Franco D., Sorriento D., Strisciuglio T., Barbato E. i wsp.: Modulation of Insulin Sensitivity by Exercise Training: Implications for Cardiovascular Prevention, J Cardiovasc Transl Res 2021, 14: 256–270.
- Imierska M., Kurianiuk A., Błachnio-Zabielska A.: The Influence of Physical Activity on the Bioactive Lipids Metabolism in Obesity-Induced Muscle Insulin Resistance, Biomolecules 2020, 10(12): 1665.
- Jamshed H., Beyl R.A., Della Manna D.L., Yang E.S., Ravussin E. i wsp.: Early Time-Restricted Feeding Improves 24-Hour Glucose Levels and Affects Markers of the Circadian Clock, Aging, and Autophagy in Humans, Nutrients 2019, 11: 1234.
- Jenkins D.J., Ocana A., Jenkins A.L., Wolever T.M., Vuksan V. i wsp.: Metabolic advantages of spreading the nutrient load: Effects of increased meal frequency in non-insulin-dependent diabetes, Am J Clin Nutr 1992, 55: 461–467.
- Jenkins D.J., Wolever T.M., Vuksan V., Brighenti F., Cunnane S.C. i wsp.: Nibbling versus gorging: Metabolic advantages of increased meal frequency, N Engl J Med 1989, 321: 929–934.
- Kirwan J.P., Sacks J., Nieuwoudt S.: The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes, Cleve Clin J Med 2017, 84: S15–S21.
- Knowler W.C., Barrett-Connor E., Fowler S.E., Hamman R.F., Lachin J.M. i wsp.: Diabetes Prevention Program Research G. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin, N Engl J Med 2002, 346: 393–403.
- Kushner R.F.: Weight loss strategies for treatment of obesity, Prog Cardiovasc Dis 2014, 56: 465–472.
- Lagiou P., Sandin S., Lof M., Trichopoulos D., Adami H.O. i wsp.: Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study, BMJ 2012, 344: e4026.
- Lean M.E., Leslie W.S., Barnes A.C., Brosnahan N., Thom G. i wsp.: Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): An open-label, cluster-randomised trial, Lancet 2018, 391: 541–551.
- Lee S.H., Park S.Y., Choi C.S.: Insulin Resistance: From Mechanisms to Therapeutic Strategies, Diabetes Metab J 2022, 46(1): 15-37.
- Lee-Ødegård S., Olsen T., Norheim F., Drevon C.A., Birkeland K.I.: Potential Mechanisms for How Long-Term Physical Activity May Reduce Insulin Resistance, Metabolites 2022, 12(3): 208.
- Li G., Zhang P., Wang J., An Y., Gong Q. i wsp.: Cardiovascular mortality, all-cause mortality, and diabetes incidence after lifestyle intervention for people with impaired glucose tolerance in the Da Qing Diabetes Prevention Study: A 23-year follow-up study, Lancet Diabetes Endocrinol 2014, 2: 474–480.
- Liu D., Zhang Y., Liu Y., Hou L., Li S. i wsp.: Berberine Modulates Gut Microbiota and Reduces Insulin Resistance via the TLR4 Signaling Pathway. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2018, 126(8): 513-520.
- Look AHEAD Research Group, Pi-Sunyer X., Blackburn G., Brancati F.L., Bray G.A., Bright R. i wsp.: Reduction in weight and cardiovascular disease risk factors in individuals with type 2 diabetes: One-year results of the look AHEAD trial, Diabetes Care 2007, 30: 1374–1383.
- Look AHEAD Research Group, Wing R.R., Bolin P., Brancati F.L., Bray G.A., Clark J.M. i wsp.: Cardiovascular effects of intensive lifestyle intervention in type 2 diabetes, N Engl J Med 2013, 369: 145–154.
- Lubawy M., Formanowicz D.: Insulin Resistance and Urolithiasis as a Challenge for a Dietitian, Int J Environ Res Public Health 2022, 19(12): 7160.
- Mao Z.J., Lin M., Zhang X., Qin L.P.: Combined Use of Astragalus Polysaccharide and Berberine Attenuates Insulin Resistance in IR-HepG2 Cells via Regulation of the Gluconeogenesis Signaling Pathway, Front Pharmacol 2019, 10: 1508.
- Martins F.O., Conde S.V.: Impact of Diet Composition on Insulin Resistance, Nutrients 2022, 14(18): 3716.
- Mastrototaro L., Roden M.: Insulin resistance and insulin sensitizing agents, Metabolism 2021, 125: 154892.
- Muscogiuri G., El Ghoch M., Colao A., Hassapidou M., Yumuk V. i wsp.: Menagement Task Force (OMTF) of the European Association for the Study of Obesity (EASO). European Guidelines for Obesity Management in Adults with a Very Low-Calorie Ketogenic Diet: A Systematic Review and Meta-Analysis, Obes Facts 2021, 14(2): 222-245.
- Nikpayam O., Najafi M., Ghaffari S., Jafarabadi M.A., Sohrab G. i wsp.: Effects of green coffee extract on fasting blood glucose, insulin concentration and homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR): a systematic review and meta-analysis of interventional studies, Diabetol Metab Syndr 2019, 11: 91.
- Ouellet V., Marois J., Weisnagel S.J., Jacques H.: Dietary Cod Protein Improves Insulin Sensitivity in Insulin-Resistant Men and Women, Diabetes Care 2007, 30: 2816–2821.
- Palermi S., Iacono O., Sirico F., Modestino M., Ruosi C. i wsp.: The complex relationship between physical activity and diabetes: An overview, J Basic Clin Physiol Pharm 2021, Online ahead of print.
- Papakonstantinou E., Kechribari I., Mitrou P., Trakakis E., Vassiliadi D. i wsp.: Effect of meal frequency on glucose and insulin levels in women with polycystic ovary syndrome: A randomised trial, Eur J Clin Nutr 2016, 70: 646.
- Papakonstantinou E., Kontogianni M.D., Mitrou P., Magriplis E., Vassiliadi D. i wsp.: Effects of 6 vs 3 eucaloric meal patterns on glycaemic control and satiety in people with impaired glucose tolerance or overt type 2 diabetes: A randomized trial, Diabetes Metab 2018, 44: 226–234.
- Papakonstantinou E., Oikonomou C., Nychas G., Dimitriadis G.D.: Effects of Diet, Lifestyle, Chrononutrition and Alternative Dietary Interventions on Postprandial Glycemia and Insulin Resistance, Nutrients 2022, 14(4): 823.
- Paquin J., Lagace J.C., Brochu M., Dionne I.J.: Exercising for Insulin Sensitivity—Is There a Mechanistic Relationship With Quantitative Changes in Skeletal Muscle Mass?, Front Physiol 2021, 12: 656909.
- Park S.Y., Gautier J.F., Chon S.: Assessment of Insulin Secretion and Insulin Resistance in Human, Diabetes Metab J 2021, 45(5): 641-654.
- Parker A., Kim Y.: The Effect of Low Glycemic Index and Glycemic Load Diets on Hepatic Fat Mass, Insulin Resistance, and Blood Lipid Panels in Individuals with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Metab Syndr Relat Disord 2019, 17(8): 389-396.
- Parr E.B., Devlin B.L., Lim K.H.C., Moresi L.N.Z., Geils C. i wsp.: Time-Restricted Eating as a Nutrition Strategy for Individuals with Type 2 Diabetes: A Feasibility Study, Nutrients 2020, 12: 3228.
- Petersen M.C., Shulman G.I.: Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance, Physiol Rev 2018, 98(4): 2133-2223.
- Philippou A., Chryssanthopoulos C., Maridaki M., Dimitriadis G., Koutsilieris M.: Exercise metabolism in health and disease, [In:] Kokkinos P. i wsp.: Cardiorespiratory Fitness in Cardiometabolic Diseases, Volume 2019, Springer International Publishing, Cham, Switzerland 2019, 57–96.
- Poehlman E.T., Dvorak R.V., DeNino W.F., Brochu M., Ades P.A.: Effects of resistance training and endurance training on insulin sensitivity in nonobese, young women: A controlled randomized trial, J Clin Endocrinol Metab 2000, 85: 2463–2468.
- Qin B., Panickar K.S., Anderson R.A.: Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes, J Diabetes Sci Technol 2010, 4(3): 685-93.
- Research G., Knowler W.C., Fowler S.E., Hamman R.F., Christophi C.A. i wsp.: 10-year follow-up of diabetes incidence and weight loss in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study, Lancet 2009, 374: 1677–1686.
- Riddell M.C., Gallen I.W., Smart C.E., Taplin C.E., Adolfsson P. i wsp.: Exercise management in type 1 diabetes: A consensus statement, Lancet Diabetes Endocrinol 2017, 5: 377–390.
- Roshan H., Nikpayam O., Sedaghat M., Sohrab G.: Effects of green coffee extract supplementation on anthropometric indices, glycaemic control, blood pressure, lipid profile, insulin resistance and appetite in patients with the metabolic syndrome: a randomised clinical trial, Br J Nutr 2018, 119(3): 250-258.
- Sainsbury E., Kizirian N.V., Partridge S.R., Gill T., Colagiuri S. i wsp.: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis, Diabetes Res Clin Pr 2018, 139: 239–252.
- Sangouni A.A., Alizadeh M., Jamalzehi A., Parastouei K.: Effects of garlic powder supplementation on metabolic syndrome components, insulin resistance, fatty liver index, and appetite in subjects with metabolic syndrome: A randomized clinical trial, Phytother Res 2021, 35(8): 4433-4441.
- Sangouni A.A., Mohammad Hosseini Azar M.R., Alizadeh M.: Effects of garlic powder supplementation on insulin resistance, oxidative stress, and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A randomized controlled clinical trial, Complement Ther Med 2020, 51: 102428.
- Seagle H.M., Strain G.W., Makris A., Reeves R.S.: American Dietetic Association Position of the American Dietetic Association: Weight management, J Am Diet Assoc 2009, 109: 330–346.
- Sheng X., Zhang Y., Gong Z., Huang C., Zang Y.Q.: Improved Insulin Resistance and Lipid Metabolism by Cinnamon Extract through Activation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptors, PPAR Res 2008, 2008: 581348.
- Sutton E.F., Beyl R., Early K.S., Cefalu W.T., Ravussin E. i wsp.: Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes, Cell Metab 2018, 27: 1212–1221.
- Tjonna A.E., Lee S.J., Rognmo O., Stolen T.O., Bye A. i wsp.: Aerobic interval training versus continuous moderate exercise as a treatment for the metabolic syndrome: A pilot study, Circulation 2008, 118: 346–354.
- Unwin D., Khalid A.A., Unwin J., Crocombe D., Delon C. i wsp.: Insights from a general practice service evaluation supporting a lower carbohydrate diet in patients with type 2 diabetes mellitus and prediabetes: A secondary analysis of routine clinic data including HbA1c, weight and prescribing over 6 years, BMJ Nutr Prev Health 2020, 3: 285–294.
- Van Zuuren E.J., Fedorowicz Z., Kuijpers T., Pijl H.: Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: A systematic review including GRADE assessments, Am J Clin Nutr 2018, 108: 300–331.
- Vidal-Ostos F., Ramos-Lopez O., Jebb S.A., Papadaki A., Pfeiffer A.F.H. i wsp.: Diet, Obesity, and Genes (Diogenes) Project. Dietary protein and the glycemic index handle insulin resistance within a nutritional program for avoiding weight regain after energy-restricted induced weight loss, Nutr Metab (Lond) 2022, 19(1): 71.
- Wadden T.A., Tronieri J.S., Butryn M.L.: Lifestyle modification approaches for the treatment of obesity in adults, Am Psychol 2020, 75: 235–251.
- Williams R.S., Kozan P., Samocha-Bonet D.: The role of dietary acid load and mild metabolic acidosis in insulin resistance in humans, Biochimie 2016, 124: 171–177.
- Wu H., Ballantyne C.M.: Metabolic Inflammation and Insulin Resistance in Obesity, Circ Res 2020, 126(11): 1549-1564.
- Wyka J., Malczyk E., Misiarz M., Zołoteńka-Synowiec M., Całyniuk B. i wsp.: Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet, Rocz Panstw Zakl Hig 2015, 66(2): 137-42.
- Zeng M., Xu J., Zhang Z., Zou X., Wang X. i wsp.: Htd2 deficiency-associated suppression of α-lipoic acid production provokes mitochondrial dysfunction and insulin resistance in adipocytes, Redox Biol 2021, 41: 101948.
- Zhang S.Y., Yang K.L., Zeng L.T., Wu X.H., Huang H.Y.: Effectiveness of Coenzyme Q10 Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis, Int J Endocrinol 2018, 2018: 6484839.
- Zhang X., Sergin I., Evans T.D., Jeong S.J., Rodriguez-Velez A. i wsp.: High-protein diets increase cardiovascular risk by activating macrophage mTOR to suppress mitophagy, Nat Metab 2020, 2(1): 110-125.
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.