Soczewica
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 11badań
Soczewica (Lens culinaris) to jednoroczna roślina pochodząca z Azji Zachodniej i Ameryki Północnej, która należy do bobowatych (Fabaceae). W największych ilościach jest produkowana przez Kanadę i Indie. Może występować w różnych kolorach, np. brązowym, zielonym, szarym, czarnym.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Soczewica |
Kalorie: | 352 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 28 (niski) |
Bogata w: | Błonnik pokarmowy, kwas foliowy |
Właściwości: | Działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie chorobom układu krążenia i wątroby, obniżanie ciśnienia tętniczego, redukcja poziomu cholesterolu i glukozy we krwi |
W ciąży: | Soczewica jest dobrym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet ciężarnych |
Przeciwwskazania: | Osoby będące na diecie lekkostrawnej, osoby z alergią na soczewicę |
Jak przechowywać: | |
Cena: | 7-9 zł/kg (nasiona suche) |
W pigułce
- Soczewica jest produktem dosyć kalorycznym (352 kcal/100 g), o niskim indekse glikemicznym (IG = 28)
- Soczewica jest bardzo zasobna w błonnik pokarmowy i kwas foliowy
- Soczewica może obniżać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów i chorób wątroby
- Spożywanie soczewicy może wiązać się z obniżeniem poziomu cholesterolu, stężeniem glukozy we krwi i redukcją ciśnienia tętniczego
Soczewica - wartości odżywcze
Soczewica zawiera umiarkowaną ilość kalorii
Warość energetyczna soczewicy wynosi 352 kcal/100 g.
Według tego, 1 łyżka soczewicy (12 g) dostarcza 42,2 kcal.
Soczewica ma niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Wartość indeksu glikemicznego soczewicy wynosi 28 (IG = 28), co oznacza, że soczewicę można zaliczyć do produktów o niskim IG.
Jednocześnie soczewica (dla 1 łyżki = 12 g) cechuje się niskim ładunkiem glikemicznym, którego wartość wynosi 2,13 (ŁG = 2,13).
Soczewica jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Soczewica jest produktem o wysokiej zawartości błonnika. Dodatkowo w diecie wegan stanoi dobre źródło białka.
Podstawowa wartość odżywcza soczewicy (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 12 g) kształtuje się następująco:
- Białko - 2,96 g
- Tłuszcz - 0,13 g
- Węglowodany - 7,6 g
- Błonnik pokarmowy - 1,28 g (5% RWS)
U osób na diecie roślinnej (np. wegan i wegetarian), soczewica stanoi dobre źródło białka.
Soczewica dostarcza miedzi i manganu
Spośród wszystkich składników mineralnych, w soczewicy znajduje się najwięcej miedzi i manganu (pod względem pokrycia zapotrzebowania na te składniki).
Poziom poszczególnych składników mineralnych w soczewicy (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 12 g) wygląda następująco:
- Miedź - 0,09 mg (9% RWS)
- Mangan - 0,17 mg (8,5% RWS)
- Żelazo - 0,78 mg (5,6% RWS)
- Fosfor - 33,7 mg (4,8% RWS)
- Potas - 81,2 mg (4,1% RWS)
- Cynk - 0,39 mg (3,9% RWS)
- Magnez - 5,64 mg (1,5% RWS)
- Wapń - 4,2 mg (0,5% RWS)
Soczewica zawiera wysokie ilości kwasu foliowego
Zawartość witamin w soczewicy kształtuje się jak poniżej:
- Kwas foliowy - 57,5 µg (28,8% RWS)
- Tiamina - 0,1 mg (9,1% RWS)
- Witamina B6 - 0,067 mg (4,7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,26 mg (4,3% RWS)
- Ryboflawina - 0,026 mg (1,9% RWS)
- Niacyna - 0,31 mg (1,9% RWS)
- Witamina C - 0,54 mg (0,7% RWS)
- Witamina E - 0,06 mg (0,5% RWS)
Soczewica: lista właściwości
1. Soczewica może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
W 2019 roku na łamach czasopisma Advances in Nutrition naukowcy opublikowali wyniki analizy wielu badań naukowych, które udowodniły, że spożywanie nasion roślin strączkowych (w tym soczewicy) przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takich, jak:
- Choroby wieńcowej serca (o 10%)
- Nadciśnienia tętniczego (o 9%)
Podsumowanie: soczewica działa ochronnie na układ krążenia, zapobiegając rozwojowi niektórych chorób.
2. Soczewica posiada właściwości przeciwnowotworowe
Dane opublikowane w 2017 roku jednoznacznie wskazują, że spożywanie nasion roślin strączkowych przyczynia się do obniżenia ryzyka raka prostaty średnio o 15%.
Dodatkowo, rośliny strączkowe mogą nieznacznie zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego (o 9%).
3. Soczewica może przyczyniać się do obniżenia masy ciała
Naukowcy odnotowali, że spożywanie nasion roślin strączkowych może prowadzić do nieznacznej redukcji masy ciała.
Jednocześnie można zatem wskazać, że włączenie do diety roślin strączkowych, pomimo ich stosunkowo wysokiej kaloryczności nie przyczynia się do zwiększenia masy ciała.
Wynika to prawdopodobnie z wysokiej zawartości błonnika i faktu, że spożywanie strączków prowadzi do wzrostu sytości.
Podsumowanie: soczewica może w niewielkim stopniu wspomagać odchudzanie.
4. Soczewica może redukować ciśnienie krwi
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że nasiona roślin strączkowych posiadają właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi.
Naukowcy udowodnili że regularne spożywanie strączków (w tym soczewicy) przyczynia się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi (o 2,25 mmHg).
Podsumowanie: spożywanie soczewicy może wiązać się z obniżeniem ciśnienia krwi.
5. Soczewica powoduje obniżenie cholesterolu we krwi
Analiza 26 badań naukowych dowiodła, że spożywanie nasion roślin strączkowych (w ilości ok. 160 g ugotowanych strączków) może powodować obniżenie poziomu tzw. "złego" cholesterolu LDL.
Podsumowanie: Soczewica jest skuteczna w redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
6. Soczewica reguluje poziom cukru we krwi
Dane pochodzące z 2009 roku jednoznacznie wskazują, że spożywanie roślin strączkowych (np. soczewicy) może powodować obniżenie stężenia glukozy i insuliny we krwi.
Podsumowanie: soczewica może być wartościowym produktem dla osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę typu 2, gdyż wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi.
7. Soczewica może obniżać ryzyko stłuszczeniowej choroby wątroby
W swoich badaniach, naukowcy odnotowali, że spożywanie roślin strączkowych (w tym soczewicy) może chronić nas przed rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
Autorzy doświadczenia wykazali, że osoby spożywające wysokie ilości soczewicy mają niższe ryzyko rozwoju NAFLD o 39%.
Podsumowanie: soczewica może zapobiegać chorobom wątroby.
8. Soczewica jest cennym produktem dla kobiet ciężarnych
Soczewica cechuje się wysoką zawartością kwasu foliowego.
Kwas foliowy jest składnikiem niezbędnym dla kobiet w ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
Stąd warto, aby kobiety ciężarne włączyły do swojej diety soczewicę.
Przeciwwskazania
Soczewica może wywoływać objawy alergiczne
Niektóre osoby mogą być uczulone na soczewicę. Po spożyciu przez nich soczewicy mogą pojawić się objawy w postaci np.:
- Pokrzywki
- Obrzęku naczynioruchowego
- Wymiotów
- Ostej biegunki
- Duszności
- Kaszlu
- Świszczącego oddechu
- Nieżytu nosa
- Anafilaksji
Soczewica może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe
U osób z wrażliwym układem pokarmowym zbyt wysokie ilości soczewicy mogą powodować pewien dyskomfort w jamie brzusznej i mogą być przyczyną wystąpienia wzdęć i bólów brzucha.
Więcej podobnych treści
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów, który stanowi podstawę diety śródziemnomorskie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem skutecznym w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Przypisuje się mu równ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 grudnia 2020
Płatki drożdżowe
Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe? Na co pomagają? Ile jeść płatków drożdżowych dzien...
- Martyna Szałankiewicz
- 04 maja 2023
Babka jajowata
Babka jajowata (Plantago ovata) to produkt roślinny w formie ziaren (nasion) lub łusek, który peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to olej pozyskiwany z nasion rzepaku. Cechuje się wysoką zawartością jedno- i wiel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://foodstruct.com/food/lentil
- J L Sievenpiper i wsp.: Effect of non-oil-seed pulses on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled experimental trials in people with and without diabetes. Diabetologia, 2009, 52(8), 1479-95.
- Suleyman T Yavuz i wsp.: Role of specific IgE in predicting the clinical course of lentil allergy in children. Pediatr Allergy Immunol, 2013, 24(4), 382-8.
- Siying S Li i wsp.: Dietary pulses, satiety and food intake: a systematic review and meta-analysis of acute feeding trials. Obesity (Silver Spring), 2014, 22(8), 1773-80.
- Shana J Kim i wsp.: Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2016, 103(5), 1213-23.
- Alireza Bahrami i wsp.: Legume intake and risk of nonalcoholic fatty liver disease. Indian J Gastroenterol, 2019, 38(1), 55-60.
- C Y Pascual i wsp.: Allergy to lentils in Mediterranean pediatric patients. J Allergy Clin Immunol, 1999, 103(1 Pt 1), 154-8.
- Vanessa Ha i wsp.: Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ., 2014, 186(8), E252–E262.
- Beibei Zhu i wsp.: Dietary legume consumption reduces risk of colorectal cancer: evidence from a meta-analysis of cohort studies. Sci Rep., 2015, 5, 8797.
- Viranda H. Jayalath i wsp.: Effect of Dietary Pulses on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis of Controlled Feeding Trials. Am J Hypertens., 2014, 27(1), 56–64.
- Jie Li i wsp.: Legume intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Oncotarget., 2017, 8(27), 44776–44784.
- Kumar Ganesan i wsp.: Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects. Int J Mol Sci., 2017, 18(11), 2390.
- Effie Viguiliouk i wsp.: Associations between Dietary Pulses Alone or with Other Legumes and Cardiometabolic Disease Outcomes: An Umbrella Review and Updated Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr., 2019, 10(Suppl 4), S308–S319.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.