Witamina E
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 38źródła
- 20badań
Witamina E została odkryta w 1922 roku, ale dopiero 40 lat później uznano ją za niezbędną w żywieniu człowieka. Naturalnie występuje w postaci związków tokoferoli i tokotrienoli, które różnią się aktywnością biologiczną. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W organizmie pełni liczne funkcje, m.in. jest silnym przeciwutleniaczem.
Grupa związków: | Witamina |
Rola w organizmie: | Poprawia stan skóry, zwiększa płodność, zmniejsza ryzyko raka płuc i piersi, zapobiega rozwojowi zaćmy, działa przeciwzakrzepowo, hamuje aktywność wolnych rodników |
Źródła: | oleje roślinne, masło, margaryna, orzechy (włoskie, migdały), pełnoziarniste produkty zbożowe (otręby, płatki owsiane) |
Objawy niedoboru: | Pogorszenie wzroku, niedokrwistość hemolityczna, osłabienie mięśni, zaburzenia neurologiczne |
Zapotrzebowanie: | Noworodki: 4-5 mg/dzień; Dzieci: 6-7 mg/dzień; Młodzież i dorośli: 8-10 mg/dzień, Kobiety ciężarne: 10 mg/dzień; Kobiety karmiące: 11 mg/dzień |
W ciąży: | Bezpieczna, gdy jest spożywana w postaci żywności |
W pigułce
- Witaminę E tworzą tokoferole i tokotrienole w formach α, β, γ, δ. Najbardziej aktywny biologicznie jest α-tokoferol
- Bogatym źródłem witaminy E są oleje roślinne, produkty zbożowe, orzechy i warzywa
- W witaminę E wzbogaca są niektóre grupy produktów (soki warzywne i owocowo-warzywne, oleje, margaryny, produkty śniadaniowe zbożowe, mleko i przetwory mleczne)
- Witamina E jest stosowana jako dodatek do żywności (E306-309) i pełni funkcje przeciwutleniacza i konserwanta
- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla osoby dorosłej wynosi 12 mg/dobę
- Witamina E chroni przed wolnymi rodnikami i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Witamina E może zmniejszać ryzyko nowotworu płuc, piersi oraz zaćmy
- Ciężki niedobór witaminy E może powodować zaburzenia neurologiczne i mięśniowe
- Witamina E może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i doustnymi środkami antykoncepcyjnymi
Zobacz też: Witamina A - objawy niedoboru, źródła, właściwości zdrowotne
Rodzaje Witaminy E
Witamina E jest związkiem złożonym z tokoferoli i tokotrienoli
Witaminę E tworzy 8 związków chemicznych: 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Związkiem wyjściowym dla wszystkich grup jest tokol. Tokoferole i tokotrienole zbudowane są z dwupierścieniowego szkieletu 6-hydroksychromanu i łańcucha bocznego zawierającego 3 jednostki izoprenowe. Tokoferole zawierają nasycony boczny łańcuch węglowy (atomy węgla połączone są pojedynczymi wiązaniami) natomiast tokotrienole nienasycony boczny łańcuch węglowy (atomy węgla połączone są podwójnymi wiązaniami).
Witamina E występuje w 4 formach o różnych aktywnościach biologicznych
W grupach tokoferoli i tokotrienoli występują formy α, β, γ, δ. Chociaż posiadają one podobne właściwości chemiczne, różnią się aktywnością biologiczną. α-tokoferol jest najbardziej aktywny i jako jedyna z form jest transportowany przez specjalne białko α-TTP do miejsc działania. Pozostałe formy są metabolizowane i wydalane .
Tokoferole posiadają 8, a tokotrienole 2 stereoizomery (związki chemiczne, w których atomy połączone są w tych samych sekwencjach, ale różnią się jedynie ułożeniem przestrzennym). Dla α- tokoferolu oznaczane są skrótami: RRR-, RSR-, RRS-, RSS-, SRR-, SSR-, SRS-, SSS. Z wyjątkiem RRR- α-tokoferolu, wszystkie pozostałe formy pozyskiwane są syntetycznie.
Witamina E - właściwości
Witamina E chroni komórki przed działaniem wolnych rodników
Witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNNKT), fosfolipidy i erytrocyty (krwinki czerwone). Dzięki temu chroni błony komórkowe przed atakiem wolnych rodników tlenowych.
Witamina E chroni przed nadmierną agregacja płytek krwi
Witamina E hamuje aktywność enzymu cyklooksygenazy oraz kinazy białkowej C, dzięki czemu przeciwdziała nadmiernej agregacji (łączeniu się ze sobą) płytek krwi. Pomimo takich właściwości, badania nie wykazały jednoznacznie korzystnego działania witaminy E w prewencji chorób sercowo- naczyniowych.
Witamina E bierze udział w przekaźnictwie nerwowym
Witamina E odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej działanie w przekaźnictwie nerwowym zaobserwowano po raz pierwszy blisko 30 lat temu u osób z ciężkim niedoborem witaminy E. Brak witaminy E wiązał się m.in. z zaburzeniami koordynacji ruchowej oraz osłabieniem mięśni.
Witamina E poprawia stan skóry
Witamina E wykazuje korzystne działanie na skórę:
- spowalnia procesy starzenia się skóry
- poprawia ukrwienie skóry
- wzmacnia tkankę łączną, z której zbudowana jest skóra właściwa
Jej działanie w kosmetykach określa się jako odżywiające, nawilżające, wygładzające, ujędrniające i uelastyczniające.
Witamina E jest także wykorzystywana w terapii trądziku.
Witamina E zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
Dwie metaanalizy wykazały, iż wysokie spożycie witaminy E może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu płuc o 5-15 %.
Z kolei metaanaliza 47 badań nad nowotworem piersi wskazała na 11-18% zmniejszenie ryzyka nowotworu po zastosowaniu suplementacji witaminy E.
W obydwu przypadkach wysokie dawki witaminy E nie są jednak rekomendowane w prewencji nowotworowej, ze względu na ograniczenia dostępnych badań.
Witamina E poprawia jakość nasienia
Istnieją doniesienia o korzystnym wpływie suplementacji witaminy E na produkcję i jakość nasienia.
W przeprowadzonych badaniach, dawki 400 mg/dobę witaminy E/dobę wpływały na poprawę stężenia i ruchliwości plemników pacjentów z oligoasthenozoospermią (OAT).
Witamina E może zmniejszać ryzyko katarakty
Na zmniejszone ryzyko katarakty (inaczej zaćma, zmętnienie soczewki oka) może mieć wpływ wysokie spożycie witaminy E oraz dodatkowa suplementacja (7 mg/dobę).
Z drugiej strony nie zaobserwowano korzystnego wpływu witaminy E w zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD, ang. Age-related Macular Degenaration).
Gdzie występuje Witamina E?
Witamina E znajduje się zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.
Najbogatszym źródłem witaminy E są oleje roślinne, warzywa i orzechy
Witamina E znajduje się w produktach spożywczych stanowiących podstawę codziennej diety. Należą do nich:
- tłuszcze roślinne: m.in. oleje (m.in. słonecznikowy i krokoszowy), margaryna, masło
- produkty zbożowe: m.in. otręby pszenne, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty
- orzechy: m.in. migdały, orzechy laskowe, arachidowe
- warzywa: m.in. jarmuż, brokuły, kapusta włoska, papryka
Najmniej witaminy E znajduje się w mleku i jego przetworach (niewzbogaconych w witaminę E), mięsie, rybach i owocach.
W witaminę E wzbogaca są niektóre grupy produktów spożywczych takie jak: soki warzywne i owocowo-warzywne, oleje, margaryny, produkty śniadaniowe zbożowe, mleko i przetwory mleczne. Żywność taka nosi miano żywności funkcjonalnej.
Witamina E jako dodatek do żywności (E306-309)
Witamina E stosowana jest jako dodatek do żywności o numerach:
- E 306 - mieszanina tokoferoli,
- E 307- α-tokoferol,
- E 308- γ tokoferol,
- E 309- δ-tokoferol
Dodawana jest do: tłuszczów i olejów, preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywność na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (np. herbatniki, sucharki).
Pełni funkcję przeciwutleniacza i konserwantu, dodawana jest w ilości zgodnej z zasadą quantum satis.
Witamina E dawkowanie
Zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od płci i wieku
Zapotrzebowanie na witaminę E wzrasta wraz z wiekiem tylko w niewielkim stopniu. Dzieci w wieku 1-9 lat, bez względu na płeć, potrzebują 6-7 mg witaminy E.
Chłopcy i mężczyźni mają nieco wyższe (10 mg/dobę) zapotrzebowanie na witaminę E niż dziewczęta i kobiety (8 mg/dobę).
Zalecane dzienne spożycie (RDA, ang. Recommended Dietary Allowances) witaminy E dla osoby dorosłej wynosi 12 mg/dobę.
Kobiety w czasie ciąży i laktacji potrzebują więcej witaminy E
W ciąży i laktacji kobiety powinny spożywać więcej witaminy E - odpowiednio o 2 i 3 mg/dobę. Taką dodatkową ilość witaminy E łatwo jest dostarczyć wraz z dietą.
uwaga!
Suplementacja witaminy E w czasie ciąży i laktacji nie jest rekomendowana
Dopuszczalne dzienne spożycie witaminy E dla osoby dorosłej wynosi 270-300 mg/dobę
Dopuszczalne (maksymalne) dzienne spożycie witaminy E dla osoby dorosłej jest blisko 30-krotnie wyższe niż zalecane normy- wynosi 270-300 mg/ dobę. Dla dzieci dawki te są odpowiednio niższe, między 100-260 mg/dobę.
Suplementy witaminy E mogą zawierać dawki nawet 100 mg/witaminy E w 1 kapsułce. Spożycie 3 kapsułek może równać się maksymalnemu dopuszczalnemu spożyciu witaminy E na dobę.
Witamina E - przyczyny i skutki niedoboru
Niewłaściwa dieta bardzo rzadko jest przyczyną wystąpienia niedoboru witaminy E
Niedobór witaminy E z powodu niewłaściwej diety jest obserwowany bardzo rzadko, ze względu na występowanie tego składnika licznych produktach spożywanych na co dzień (oleje roślinne, zboża, warzywa).
Niedobór witaminy E jest spotykany w przebiegu niektórych chorób
Osoby zdrowe zazwyczaj nie są zagrożone niedoborem witaminy E. Do niedoboru może dochodzić w chorobach takich jak:
- schorzenia upośledzające wchłanianie tłuszczów (a więc i witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K) takie jak: mukowiscydoza, resekcja jelita, cholestaza, niedoczynność zewnątrzywydzielnicza trzustki
- ciężkie niedożywienie
- zaburzenia hematologiczne ( β-talasemia, anemia sierpowata, niedobór dehydrogenazy glukozo-6 fosforanowej)
- defekty genetyczne (mutacja w białku transportującym tokoferol (TTP), izolowany niedobór witaminy E)
Ciężki niedobór witaminy E może prowadzić do niebezpiecznych powikłań
Brak witaminy E może skutkować pojawieniem się:
- zaburzeń neurologicznych, w tym utraty czucia, problemów z chodzeniem i utrzymaniem równowagi
- uszkodzenia siatkówki oka
- osłabienia mięśni
- niedokrwistości hemolitycznej
Choć niedobór witaminy E jest spotykany bardzo rzadko, warto sprawdzić jej niedobór np. u osób z celiakią czy mukowiscydozą.
Laboratoria oferują głównie badanie zawartości tokoferolu w surowicy krwi, ale na wynik testu wpływa wiele zmiennych (m.in. stan fizjologiczny, palenie papierosów i ciąża). W chorobach, w których niedobór witaminy E może prowadzić do wystąpienia poważnych objawów, wykorzystuje się m.in. test hemolizy erytrocytów.
Witamina E – przyczyny i skutki nadmiaru
Nadmiar witaminy E występuje bardzo rzadko
Nadmiar witaminy E w organizmie jest zjawiskiem bardzo rzadkim. Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm. Charakteryzuje się niską toksycznością, wynikającą z rozwiniętych mechanizmów zapobiegających nadmiernej akumulacji w organizmie.
Ryzyko przedawkowania witaminy E pojawia się w przypadku przyjmowania suplementów diety.
Hiperwitaminoza witaminy E może wystąpić w przypadku wielokrotnego przekroczenia dopuszczalnego maksymalnego poziomu spożycia (UL - ang. The Tolerable Upper Intake Level), który wynosi odpowiednio dla:
- Dzieci w wieku 1-3 lat – max 100 mg/dzień
- Dzieci w wieku 4-6 lat – max 120 mg/dzień
- Dzieci w wieku 7-10 lat – max 160 mg/dzień
- Dzieci w wieku 11-14 lat – max 220 mg/dzień
- Młodzież w wieku 15-17 lat - max 260 mg/dzień
- Dorośli- max 300 mg/ dobę
Za toksyczną dawkę witaminy E uznaje się 2 g/dobę.
Objawy nadmiaru witaminy E są niespecyficzne i mogą zależeć od wielkości dawki
Istnieje niewiele badań dotyczących występowania niepożądanych objawów wskutek nadmiaru witaminy E.
W badaniach z lat 80’, u zdrowych dorosłych dawki 200-800 mg / dzień witaminy E były na ogół dobrze tolerowane, choć w niektórych przypadkach mogły wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Dawki 800-1200 mg / dobę prowadziły do wystąpienia działania przeciwpłytkowego i krwawienia. Dawki te przyczyniały się też do: bólu głowy, zmęczenia, zaburzeń emocjonalnych i żołądkowo-jelitowych, zakrzepowego zapalenia żył, bólu piersi, zmiany poziomu lipidów i lipoprotein w surowicy, zmian w czynności tarczycy, nudności, biegunki, osłabienia, niewyraźnego widzenia i dysfunkcji gonad.
Brak jest spójności między badaniami pod względem rodzajów obserwowanych działań niepożądanych.
Nadmiar witaminy E przy jednoczesnym niedoborze witaminy K może powodować krwotoki
Wysokie dawki witaminy E prowadzą do hamowania agregacji płytek krwi, przez co mogą powodować wystąpienie krwotoku.
W związku z tym przyjmowanie dużych dawek witaminy E z lekami przeciwzakrzepowymi lub przeciwpłytkowymi może zwiększać ryzyko krwawienia, zwłaszcza w połączeniu z niskim spożyciem witaminy K.
Nadmiar witaminy E może zwiększać ryzyko niewydolności serca
W badaniu Lonn i wsp. przyjmowanie witaminy E w dawce 400 IU (270 mg) w ciągu 7 lat interwencji wiązało się z wyższym ryzykiem niewydolności serca oraz częstszą hospitalizacją z tego powodu w porównaniu do grupy placebo
W badaniu Marchioli i wsp. w grupie 8415 pacjentów z przebytym zawałem mięśnia sercowego, suplementowano witaminę E w ilości 300 mg/dobę. W grupie pacjentów z dysfunkcją lewej komory, zażywających witaminę E zaobserwowano aż 50% wzrost ryzyka wystąpienia niewydolności serca.
Odmienne rezultaty zaobserwowano w badaniu Chae U. i wsp. Wśród 39 815 zdrowych kobiet w wieku powyżej 45 lat suplementowano witaminę E w dawce 600 IU co drugi dzień. Po 10 latach interwencji nie zaobserwowano wpływu suplementacji na ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Nadmiar witaminy E zwiększa ryzyko udaru krwotocznego
E. Schurks i wsp. ocenili wpływ suplementacji witaminą E na ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego oraz udaru krwotocznego w dziewięciu randomizowanych próbach kontrolnych (liczba osób: 118 765).
Metaanaliza ujawniła, że witamina E zwiększyła ryzyko udaru krwotocznego o 22% i zmniejszyła ryzyko udaru niedokrwiennego o 10%.
Biorąc pod uwagę stosunkowo niewielkie zmniejszenie ryzyka udaru niedokrwiennego oraz wysokie zwiększenie ryzyka udaru krwotocznego, należy być bardzo ostrożnym w suplementacji witaminy E.
Nadmierna suplementacja witaminy E może zwiększać śmiertelność
W dwóch metaanalizach randomizowanych badań klinicznych zaobserwowano niewielki, ale istotny statystycznie wzrost śmiertelności wśród osób suplementujących witaminę E. Wyższa śmiertelność występowała u osób suplementujących witaminę E w dawce 400 IU dziennie lub wyższej.
Przyczyny wpływu witaminy E na zwiększoną śmiertelność są niejasne, dlatego należy zachować ostrożność w suplementacji tą witaminą.
Nadmiar witaminy E może zmniejszać skuteczność chemioterapii i radioterapii
Badania na temat wpływu antyoksydantów na skuteczność terapii nowotworowej są sprzeczne. Przyjmuje się, iż suplementacja antyoksydantami może nie przynosić żadnego pozytywnego efektu, a co więcej, nawet działać niekorzystnie.
Ograniczona liczba badań RCT (Randmised Controlled Trials) wykazała, iż suplementacja antyoksydantów w dużych dawkach podczas radioterapii zmniejsza miejscową kontrolę guza i skraca czas przeżycia pacjentów z nowotworem.
Przykładowo, Ferreira i wsp. zaobserwowali, iż suplementacja witaminy E powodowała redukcję objawów zapalenia błony śluzowej u osób z nowotworem głowy i szyi, ale jednocześnie autorzy doświadczenia odnotowali zmniejszenie przeżywalności o 2 lata.
W metaanalizie 22 badań stwierdzono, że suplementy antyoksydacyjne nie mają efektu prewencyjnego w przypadku nowotworów. Co więcej ich stosowanie znacznie zwiększało ryzyko raka pęcherza.
Na chwilę obecną nie ma jednoznacznych wytycznych dotyczących suplementacji antyoksydantami.
Interakcje z lekami i żywnością
Witamina E wchodzi w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i estrogenami
Witamina E działa przeciwnie do witaminy K, dlatego zaburza działanie leków przeciwzakrzepowych, tzw. antagonistów witaminy K –acenokumarolu oraz warfaryny. Osłabia ich działanie, co może prowadzić do wystąpienia krwawień oraz powikłań krwotocznych.
Doustne środki antykoncepcyjne mogą powodować zmniejszenie ilości witaminy E i koenzymu Q w organizmie.
Witamina E wchodzi w korzystne interakcje z witaminą C, koenzymem Q i selenem oraz niekorzystne z witaminą K
Witamina E współdziała z witaminą C, koenzymem Q i selenem, zwiększając zdolności antyoksydacyjne organizmu.
uwaga!
Przykładowym posiłkiem zawierającym znaczną ilość witaminy E, C i selenu jest sałatka z kaszą gryczaną, brokułami, migdałami i serem feta polana oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Więcej podobnych treści
Kwas foliowy (witamina B9)
Witamina, którą po raz pierwszy odkryto w szpinaku. Co ciekawe, jej syntetyczna forma jest lepiej...
- Żaneta Michalak
- 04 grudnia 2019
Witamina B6
Kompendium wiedzy o Witaminie B6; jakie posiada właściwości, przyczyny i skutki niedoboru, gdzie ...
- Żaneta Szymańska
- 11 sierpnia 2020
Witamina D
- dr n.med. Marta Pełczyńska
- 14 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- C. Ross I wsp.,” Modern nutrition in health and disease,” Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2014.
- Jurkowska S.: Chemia surowców kosmetycznych. Wydanie II. Dąbrowa Górnicza 2007
- Kunachowicz H., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.
- Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Marcin Molski. Chemia piękna. (Wydawnictwo PWN, 2009).
- Z. Zachwieja, Interakcje leków z pożywieniem. MedPharm Polska, 2016
- http://46.101.213.68/wp-content/uploads/2017/04/Keen-MA-Hassan-I_Indian-Derm-Online-Journ-2016_Vitamin-E-in-dermatology.pdf
- http://cancerres.aacrjournals.org/content/63/15/4295
- http://www.dcscience.net/bjelakovic-supplements-07.pdf
- http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
- http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal18_23092010.pdf
- https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/48/3/612/4716402?redirectedFrom=fulltext
- https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/labelling_nutrition-supplements-responses-denmark_annex2_en.pdf
- https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out195_en.pdf
- https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out195_en.pdf
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02008R1333-20170320
- https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10552-011-9811-y
- https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017
- https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017
- https://pdfs.semanticscholar.org/f1fa/39d7b29b3bf367fcfbf13b5c1f8c37382ac0.pdf
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.111.963793
- https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/vitamin-e-and-risk-of-agerelated-cataract-a-metaanalysis/2EE609E5E3717CB2635408A0E4C9365C
- https://www.cochrane.org/CD000253/EYES_antioxidant-vitamin-and-mineral-supplements-prevent-development-age-related-macular-degeneration-amd
- https://www.cochrane.org/pl/CD004069/suplementacja-witaminy-e-w-ciazy
- https://www.dovepress.com/potential-role-of-coenzyme-q10-in-health-and-disease-conditions-peer-reviewed-fulltext-article-NDS
- https://www.nap.edu/catalog/9810/dietary-reference-intakes-for-vitamin-c-vitamin-e-selenium-and-carotenoids
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225483/
- Guohan Chen i wsp.: Dietary vitamin E intake could reduce the risk of lung cancer: evidence from a meta-analysis. Int J Clin Exp Med., 2015, 8(4), 6631–6637.
- Q Y Yue i wsp.: Herbal drug curbicin and anticoagulant effect with and without warfarin: possibly related to the vitamin E component. J Am Geriatr Soc, 2001, 49(6), 838.
- J M Aparicio i wsp.: Ataxia with isolated vitamin E deficiency: case report and review of the literature. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2001, 33(2), 206-10.
- Scott W Leonard i wsp.: Incorporation of deuterated RRR- or all-rac-alpha-tocopherol in plasma and tissues of alpha-tocopherol transfer protein--null mice. Am J Clin Nutr, 2002, 75(3), 555-60.
- Kathleen M Fairfield i wsp.: Vitamins for chronic disease prevention in adults: scientific review. JAMA, 2002, 287(23), 3116-26.
- D S Michaud i wsp.: Intakes of fruits and vegetables, carotenoids and vitamins A, E, C in relation to the risk of bladder cancer in the ATBC cohort study. Br J Cancer, 2002, 87(9), 960-5.
- Paulo Renato Ferreira i wsp.: Protective effect of alpha-tocopherol in head and neck cancer radiation-induced mucositis: a double-blind randomized trial. Head Neck, 2004, 26(4), 313-21.
- Edgar R Miller 3rd i wsp.: Meta-analysis: high-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med, 2005, 142(1), 37-46.
- Eva Lonn i wsp.: Effects of long-term vitamin E supplementation on cardiovascular events and cancer: a randomized controlled trial. JAMA, 2005, 293(11), 1338-47.
- Yadon Arad i wsp.: Treatment of asymptomatic adults with elevated coronary calcium scores with atorvastatin, vitamin C, and vitamin E: the St. Francis Heart Study randomized clinical trial. J Am Coll Cardiol, 2005, 46(1), 166-72.
- Dean DellaPenna i wsp.: A decade of progress in understanding vitamin E synthesis in plants. J Plant Physiol, 2005, 162(7), 729-37.
- Roberto Marchioli i wsp.: Vitamin E increases the risk of developing heart failure after myocardial infarction: Results from the GISSI-Prevenzione trial. J Cardiovasc Med (Hagerstown), 2006, 7(5), 347-50.
- Uzi Milman i wsp.: Vitamin E supplementation reduces cardiovascular events in a subgroup of middle-aged individuals with both type 2 diabetes mellitus and the haptoglobin 2-2 genotype: a prospective double-blinded clinical trial. Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2008, 28(2), 341-7.
- Brian D Lawenda i wsp.: Should supplemental antioxidant administration be avoided during chemotherapy and radiation therapy?. J Natl Cancer Inst, 2008, 100(11), 773-83.
- Michael W Clarke i wsp.: Vitamin E in human health and disease. Crit Rev Clin Lab Sci, 2008;45(5):417-50., 45(5), 417-50.
- Howard D Sesso i wsp.: Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA, 2008, 300(18), 2123-33.
- M Steiner i wsp.: Influence of vitamin E on platelet function in humans. J Am Coll Nutr, 1991, 10(5), 466-73.
- Markus Schürks i wsp.: Effects of vitamin E on stroke subtypes: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ, 2010, 341, c5702.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22438520
- Goran Bjelakovic i wsp.: Antioxidant supplements and mortality. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2014, 17(1), 40-4.
- M G ElSheikh i wsp.: Combination of vitamin E and clomiphene citrate in treating patients with idiopathic oligoasthenozoospermia: A prospective, randomized trial. Andrology, 2015, 3(5), 864-7.
- J J Corrigan Jr i wsp.: Coagulopathy associated with vitamin E ingestion. JAMA, 1974, 230(9), 1300-1.
- D P Muller i wsp.: Vitamin E and neurological function. Lancet, 1983, 1(8318), 225-8.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6358960
- P Thérond i wsp.: alpha-Tocopherol in human spermatozoa and seminal plasma: relationships with motility, antioxidant enzymes and leukocytes. Mol Hum Reprod, 1996, 2(10), 739-44.
- https://www.researchgate.net/publication/26686187_Effects_of_antioxidant_supplements_on_cancer_prevention_Meta-analysis_of_randomized_controlled_trials
- https://www.researchgate.net/publication/46124930_Effects_of_Oral_Vaginal_and_Transdermal_Hormonal_Contraception_on_Serum_Levels_of_Coenzyme_Q10_Vitamin_E_and_Total_Antioxidant_Activity
- https://www.researchgate.net/publication/8495298_Effect_of_vitamin_E_supplementation_on_vitamin_K_status_in_adults_with_normal_coagulation_status
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S009829970700009X
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.