Witamina B6
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 39źródła
- 19badań
Witamina B6 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zaangażowana jest w ponad 140 reakcji zachodzących w komórkach ludzkiego organizmu. Organizm człowieka, podobnie jak i innych ssaków, nie posiada zdolności syntetyzowania witaminy B6 w wystarczających ilościach. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy B6 prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych w postaci polineuropatii obwodowych.
Grupa związków: | Witamina |
Rola w organizmie: | Właściwości przeciwwymiotne, działanie antydepresyjne, korzystny wpływ na stan skóry, łagodzenie objawów PMS, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwiększenie odporności, obniżanie ryzyka nowotworów |
Źródła: | łosoś, pstrąg, mięso drobiowe, kasza gryczana, ryż brązowy, zarodki pszenne, orzechy włoskie, orzechy laskowe |
Objawy niedoboru: | Pogorszenie stanu skóry, nerwowość, depresja, zmęczenie, zajady, zwiększone ryzyko anemii, chorób układu krążenia, nowotworów, obniżona odporność |
Zapotrzebowanie: | Dzieci: 0,5-1,0 mg/dzień; Młodzież: 1,2-1,3 mg/dzień; Dorośli: 1,3-1,7 mg/dzień; Kobiety ciężarne: 1,9 mg/dzień; Kobiety karmiące: 2,0 mg/dzień |
W ciąży: | Bezpieczna, gdy jest spożywana w postaci żywności |
W pigułce
- Do głównych źródeł witaminy B6 należą: produkty pochodzenia zwierzęcego, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz orzechy włoskie i laskowe
- Zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy B6 dla osób dorosłych (19-50 lat) wynosi 1,3 mg/dobę
- Objawami niedoboru witaminy B6 są: egzema, łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie języka, zajady, bladość skóry, zmęczenie, ogólne osłabienie, zaburzenia snu, obniżony nastrój oraz zaburzenia neurologiczne.
- Nieleczony niedobór witaminy B6 może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych m.in. do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego
- Nadmiar witaminy B6 może skutkować zapaleniem nerwów obwodowych (tzw. polineuropatii) objawiających się zaburzeniami czuciowymi i ruchowymi
- Górny tolerowany poziom spożycia (UL) witaminy B6 dla osób dorosłych, w tym kobiet ciężarnych i karmiących został ustalony na 25 mg/dobę
- Witamina B6 wpływa na stan zdrowia skóry
- Witamina B6 wzmacnia działanie układu odpornościowego
- Odpowiednie spożycie witaminy B6 może przeciwdziałać rozwojowi chorób układu krążenia i nowotworom, a także zmniejszać ryzyko stanów obniżonego nastroju i depresji
- Witamina B6 może łagodzić nudności i wymioty występujące u kobiet ciężarnych
- Witamina B6 może łagodzić psychologiczne objawy PMS
Zobacz też: Witamina B2 - właściwości zdrowotne, skutki niedoboru, źródła
Po raz pierwszy składnik nazywany dziś witaminą B6 wyizolował w 1932 roku Ohdake. Nie był on w pełni świadomy swojego odkrycia. Prowadził bowiem prace nad pozyskaniem witaminy B1 z ryżu. W wyniku swoich badań poza poszukiwaną witaminą B1 uzyskał pewien produkt uboczny (ówczesną witaminę B6). Nie wiedział jednak, że pozyskany dodatkowo związek również jest witaminą i to pełniącą tak istotne dla organizmu funkcje.
Kilka lat później węgierski naukowiec - Paul György - po raz pierwszy opisał witaminę B6 jako czynnik zapobiegający stanom zapalnym skóry („pellagrze”) u szczurów.
W 1938 roku 5 niezależnych grup badaczy (wśród nich György) wyizolowało naturalną formę witaminy B6 z drożdży, zaś Harris i Folkers uzyskali jej syntetyczną formę. Wyniki dalszych badań wykazały, iż witamina B6 może występować w kilku formach chemicznych.
Witamina B6 – właściwości
Witamina B6 jest składnikiem pełniącym cały szereg funkcji w organizmie człowieka:
- bierze udział w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów
- umożliwia organizmowi magazynowanie i wydatkowanie energii
- jest niezbędna do syntezy hemoglobiny
- umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego m.in. poprzez udział w syntezie neurotransmiterów
- jest konieczna w procesie przetwarzania tryptofanu do niacyny
- wpływa na regulację działania hormonów steroidowych
- bierze udział w produkcji przeciwciał
Witamina B6 może łagodzić nudności i wymioty u kobiet ciężarnych
Wysoce prawdopodobne jest, że u kobiet będących w ciąży, które doświadczają uporczywych nudności i wymiotów, dodatkowe przyjmowanie witaminy B6 może zmniejszać nasilenie objawów, jednak o zastosowaniu suplementacji (jej zasadności i dawkowaniu) zadecydować powinien lekarz.
Witamina B6 wpływa na stan zdrowia skóry
Jednym z najczęstszych i najszybciej pojawiających się objawów niedoboru witaminy B6 jest pojawienie się grudkowatych zmian na skórze – tzw. dermatoza (stan zapalny skóry).
Co więcej, niedobory witaminy B6 mogą hamować skórną syntezę kolagenu (składnika odpowiedzialnego m.in. za elastyczność skóry), a przez to prowadzić do powstania zmian skórnych. Dlatego też dostarczenie odpowiedniej ilości tego składnika jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie i wygląd naszej skóry.
Witamina B6 może zmniejszać nasilenie psychologicznych objawów PMS
Wydaje się, iż witamina B6 może łagodzić objawy Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS), zwłaszcza jeśli chodzi o grupę objawów psychologicznych. Niemniej jednak konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia tych przypuszczeń.
Witamina B6 wzmacnia działanie układu odpornościowego
Już dawno w badaniach wykazano pozytywny wpływ witaminy B6 na działanie układu odpornościowego. Działa ona wzmacniająco zarówno na komórkowy, jak i humoralny rodzaj odpowiedzi immunologicznej.
Witamina B6 działa ochronnie na układ krążenia
Witamina B6 uczestniczy w procesie regulacji poziomu homocysteiny we krwi, dzięki czemu może chronić układ krążenia przed powstaniem niekorzystnych zmian w naczyniach krwionośnych.
Liczne badania przeprowadzone na ludziach dowodzą, że spożywanie odpowiednich ilości witaminy B6 zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego.
Witamina B6 hamuje rozwój niektórych nowotworów
W wielu pracach naukowych autorzy przedstawiają, że spożycie większych ilości witaminy B6 może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Jednak nie wszystkie wyniki potwierdzają tę tezę, dlatego aby móc z całą pewnością stwierdzić istnienie takiej zależności konieczne są dalsze badania w tym temacie.
Najbardziej udokumentowany wydaje się związek pomiędzy niedoborem witaminy B6, a zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego.
Witamina B6 może regulować nastrój
Witamina B6 uczestniczy w procesie syntezy neuroprzekaźników, w tym serotoniny – tzw. „hormonu szczęścia”. Stąd pojawiły się przypuszczenia, iż składnik ten może wpływać na regulację nastroju i zapobiegać stanom depresyjnym.
Rzeczywiście, w kilku badaniach potwierdzono występowanie niskiego stężenia witaminy B6 w surowicy krwi osób cierpiących na depresję.
Witamina B6 – źródła
Organizm człowieka nie jest zdolny do samodzielnego syntetyzowania wystarczających ilości witaminy B6, dlatego konieczne jest dostarczanie tego składnika z zewnątrz wraz ze spożywanym pokarmem.
Dostarczenie witaminy B6 w odpowiednich ilościach wraz z dietą nie powinno jednak stanowić problemu, ponieważ witamina ta obecna jest praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.
Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należą:
- produkty pochodzenia zwierzęcego - m.in. łosoś, makrela, pstrąg, wątróbka, mięso drobiowe, wieprzowina
- produkty zbożowe z pełnego ziarna - m.in. kasza gryczana, ryż brązowy, razowe pieczywo, otręby i zarodki pszenne
- orzechy - głównie orzechy włoskie i laskowe
Nieco mniejsze, lecz wciąż znaczące ilości witaminy B6 dostarczyć mogą produkty, jak: biała fasola, nasiona słonecznika, papryka czerwona, suszone morele, banany, rodzynki, groch, ziemniaki, awokado czy szpinak.
Witamina B6 – dawkowanie
Osoby dorosłe powinny spożywać codziennie 1,3 mg witaminy B6
Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich ilości witaminy B6 jest istotnym czynnikiem oddziałującym na funkcjonowanie naszego organizmu, a przez to warunkującym stan naszego zdrowia.
Zgodnie z aktualnymi normami żywieniowymi wydanymi przez IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) w 2017 roku dla populacji Polskiej zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy B6 dla zdrowych osób dorosłych wynosi 1,3 mg.
W przypadku dzieci normy spożycia witaminy B6 zależne są od wieku oraz płci i mieszczą się w granicach 0,4 – 1,3 mg. Wyższe zapotrzebowanie obserwowane jest u chłopców w porównaniu z dziewczynkami.
Zapotrzebowanie wzrasta u osób po 50 roku życia, a także u kobiet będących w ciąży i karmiących piersią.
---TABELA - normy spożycia witaminy B6---
Należy podkreślić, że normy wydane przez IŻŻ mają zastosowanie wyłącznie w przypadku ludzi zdrowych. Nie uwzględniają zatem specyficznych sytuacji, w których zapotrzebowanie może być większe!
Większe zapotrzebowanie na witaminę B6 mogą mieć również:
- osoby palące
- spożywające duże ilości alkoholu
- wyczynowo uprawiające sport
- stosujące niektóre leki - m.in.: niesteroidowe leki przeciwzapalne (ibuprofen, diklofenak, naproxen, ketoprofen), doustne środki antykoncepcyjne, L-DOPĘ (stosowaną w leczeniu choroby Parkinsona), niektóre leki przeciwgruźlicze, przeciwpadaczkowe czy stosowane w leczeniu astmy i chorób płuc
- osoby chore na celiakię], przewlekłą niewydolność nerek, czy osoby niedożywione
Witamina B6 – przyczyny i objawy niedoboru
Przyczyny niedoboru witaminy B6
Jak uprzednio wspomniano, witamina B6 występuje praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, dlatego też dostarczenie jej w ilościach zgodnych z naszym zapotrzebowaniem nie jest sprawą trudną. Co więcej, w krajach rozwiniętych izolowany, jawny niedobór witaminy B6 jest sytuacją występującą bardzo rzadko. Zazwyczaj niedoborowi tej witaminy towarzyszy równocześnie niedobór innych witamin z grupy B.
Jakie mogą być przyczyny niedoboru witaminy B6?
- dieta niedoborowa w witaminę B6 (rzadka przyczyna)
- zaburzenia wchłaniania witaminy B6 w jelicie (mogą być skutkiem różnych chorób np. celiakii, czy chorób jelit)
- czynniki genetyczne
- przyjmowanie niektórych leków, które mogą wchodzić w interakcje z witaminą B6
- zwiększone zapotrzebowanie związane ze stanem fizjologicznym (ciąża, laktacja), uprawianiem intensywnej aktywności fizycznej czy spowodowane różnymi chorobami
- nadmierne wydalanie witaminy B6 z organizmu
Objawy niedoboru witaminy B6
Najbardziej charakterystycznymi objawami niedostatecznej ilości witaminy B6 w organizmie są:
- Egzema i inne stany zapalne skóry
- Zapalenie języka i kącików ust (tzw. zajady)
- Bladość skóry
- Zmęczenie, ogólne osłabienie
- Zaburzenia snu, bezsenność
- Nerwowość, drażliwość, obniżony nastrój, stany depresyjne
- Nieprawidłowości neurologiczne, jak napady drgawkowe
Łagodne stany niedoboru witaminy B6 mogą przebiegać bezobjawowo przez miesiące lub nawet lata, ale jeśli utrzymują się przez długi okres czasu mogą nieść za sobą poważne skutki zdrowotne
Z suboptymalnym (< 30 nmol/l) poziomem witaminy B6 w organizmie może wiązać się cały szereg chorób. Witamina ta jest w końcu składnikiem zaangażowanym w ponad 140 reakcji przebiegających w naszym organizmie, a zatem jej niedobór, nawet łagodny upośledza w jakimś stopniu przebieg wielu procesów komórkowych.
Brak witaminy zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób
Niedostateczna ilość witaminy B6 może przyczynić się do rozwoju anemii (niedokrwistości), upośledzać odporność organizmu, zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów (zwłaszcza przewodu pokarmowego).
Najbardziej jednak charakterystycznym skutkiem niedoboru witaminy B6 jest negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Mogą pojawiać się wówczas: nadpobudliwość, nadmierna drażliwość, obniżony nastrój (nawet depresja), drgawki, czy też stany uszkodzenia struktury mózgu.
Witamina B6 – nadmiar
Witamina B6 w wysokich dawkach ma działanie neurotoksyczne
Nadmiar witaminy B6 może prowadzić do zapalenia nerwów obwodowych (polineuropatii) objawiającego się zaburzeniami czuciowymi i ruchowymi
Zdaniem Naukowego Komitetu UE ds. Żywności (SCF) bardzo duże dawki witaminy B6 tj. 500 mg (a nawet 100 mg) mogą działać neurotoksycznie i nieść za sobą poważne skutki zdrowotne.
W publikacji naukowej z 2018 roku badacze podkreślają jednak, iż nie można wykluczyć związku przyczynowego pomiędzy długotrwałym przyjmowaniem witaminy B6 nawet w dawkach < 50 mg/d a występowaniem zaburzeń neurologicznych
Nie należy spożywać więcej niż 25 mg witaminy B6 dziennie
Maksymalna bezpieczna dawka witaminy B6 (UL - górny tolerowany poziom spożycia), tzn. największa ilość witaminy dostarczonej do organizmu ze wszystkich źródeł (dieta + suplementy/leki), po której nie zaobserwowano efektów toksycznych została ustalona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla osób dorosłych, w tym kobiet ciężarnych i karmiących na 25 mg/dobę.
Zakładając sytuację, w której jedynym źródłem witaminy B6 byłby spożywany przez nas pokarm można stwierdzić, że przekroczenie górnego tolerowanego progu UL (25mg/d) jest praktycznie niemożliwe. Nawet gdybyśmy wybierali tylko produkty najbogatsze w witaminę B6 nie doprowadzimy do jej nadmiaru w organizmie.
Inaczej sprawa wygląda jednak w przypadku stosowania suplementów, czy leków z witaminą B6 na własną rękę. Jeżeli wybierzemy suplement z wysoką dawką witaminy B6 możemy łatwo przekroczyć najwyższą bezpieczną dawkę, a tym samym doprowadzić do nadmiaru witaminy B6 i związanych z nim negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Witamina B6 – interakcje z lekami
Przyjmowanie niektórych leków może zwiększać zapotrzebowanie na witaminę B6. Do takich leków należą m.in.:
- L-DOPA - stosowana w leczeniu choroby Parkinsona
- izoniazyd i cykloseryna - środki przeciwgruźlicze
- teofilina - stosowana w leczeniu astmy i chorób płuc
- benzodiazepiny - wykorzystywane m.in. w leczeniu zaburzeń lękowych, bezsenności
- leki przeciwpadaczkowe
- długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych np. ibuprofen, diklofenak
Więcej podobnych treści
Witamina K (najważniejsze informacje)
Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Ponadto wpływa korzystnie na stan kości i układ ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 września 2020
Kwas foliowy (witamina B9)
Witamina, którą po raz pierwszy odkryto w szpinaku. Co ciekawe, jej syntetyczna forma jest lepiej...
- Żaneta Michalak
- 04 grudnia 2019
Witamina E
Witamina E (kompendium wiedzy) - Jakie są rodzaje Witaminy E • Jakie ma właściwości • Źródła i da...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 września 2020
Witamina D
- dr n.med. Marta Pełczyńska
- 14 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - tabele
- ]https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out80c_en.pdf
- http://www.aimdrjournal.com/pdf/vol4Issue5/BC1_OA_V4N5.pdf
- http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4485
- https://journals.viamedica.pl/gastroenterologia_kliniczna/article/view/29278
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pdfs.semanticscholar.org/bbf8/f09ed77b0b528d3109df7f47eb6f44543686.pdf
- Katrina M Wyatt i wsp.: Efficacy of vitamin B-6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ., 1999, 318(7195), 1375–1381.
- Marcelina Parra i wsp.: Vitamin B6 and Its Role in Cell Metabolism and Physiology. Cells., 2018, 7(7), 84.
- M L Cravo i wsp.: Hyperhomocysteinemia in chronic alcoholism: relations to folic acid and vitamins B(6) and B(12) status. Nutrition, 2000, 16(4), 296-302.
- O D KOWLESSAR i wsp.: ABNORMAL TRYPTOPHAN METABOLISM IN PATIENTS WITH ADULT CELIAC DISEASE, WITH EVIDENCE FOR DEFICIENCY OF VITAMIN B6. J Clin Invest, 1964, 43(5), 894-903.
- Anne-Mette Hvas i wsp.: Vitamin B6 level is associated with symptoms of depression. Psychother Psychosom, Nov-Dec, 73(6), 340-3.
- Tomoko Inubushi i wsp.: Changes of glucose metabolism and skin-collagen neogenesis in vitamin B6 deficiency. Biofactors, 2005;23(2):59-67., 23(2), 59-67.
- Peter T Clayton i wsp.: B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency. J Inherit Metab Dis, Apr-Jun, 29(2-3), 317-26.
- Junko Ishihara i wsp.: Intake of folate, vitamin B6 and vitamin B12 and the risk of CHD: the Japan Public Health Center-Based Prospective Study Cohort I. J Am Coll Nutr, 2008, 27(1), 127-36.
- Cristina Merete i wsp.: Vitamin B6 is associated with depressive symptomatology in Massachusetts elders. J Am Coll Nutr, 2008, 27(3), 421-7.
- Sutton Mooney i wsp.: Vitamin B6: a long known compound of surprising complexity. Molecules, 2009, 14(1), 329-51.
- Hanjo Hellmann i wsp.: Vitamin B6: a molecule for human health?. Molecules, 2010, 15(1), 442-59.
- Arve Ulvik i wsp.: Long- and short-term effects of tobacco smoking on circulating concentrations of B vitamins. Clin Chem, 2010, 56(5), 755-63.
- Joe Leigh Simpson i wsp.: Micronutrients and women of reproductive potential: required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. Part I--Folate, Vitamin B12, Vitamin B6. J Matern Fetal Neonatal Med, 2010, 23(12), 1323-43.
- Patricia O Chocano-Bedoya i wsp.: Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. Am J Clin Nutr, 2011, 93(5), 1080-6.
- Stephanie M C Wilson i wsp.: Oral contraceptive use: impact on folate, vitamin B₆, and vitamin B₁₂ status. Nutr Rev, 2011, 69(10), 572-83.
- Noroyono Wibowo i wsp.: Vitamin B₆ supplementation in pregnant women with nausea and vomiting. Int J Gynaecol Obstet, 2012, 116(3), 206-10.
- Martino L di Salvo i wsp.: Biomedical aspects of pyridoxal 5'-phosphate availability. Front Biosci (Elite Ed), 2012, 4, 897-913.
- Xue-Hong Zhang i wsp.: Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol, 2013, 19(7), 1005-10.
- Iqbal Ahmad i wsp.: Vitamin B6: deficiency diseases and methods of analysis. Pak J Pharm Sci, 2013, 26(5), 1057-69.
- Hsin-Yueh Chang i wsp.: Clinical use of cyclooxygenase inhibitors impairs vitamin B-6 metabolism. Am J Clin Nutr, 2013, 98(6), 1440-9.
- Amer A Ghavanini i wsp.: Revisiting the evidence for neuropathy caused by pyridoxine deficiency and excess. J Clin Neuromuscul Dis, 2014, 16(1), 25-31.
- Paul Ganguly i wsp.: Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutr J, 2015, 14, 6.
- Per Magne Ueland i wsp.: Direct and Functional Biomarkers of Vitamin B6 Status. Annu Rev Nutr, 2015;35:33-70., 35, 33-70.
- L Gougeon i wsp.: Intakes of folate, vitamin B6 and B12 and risk of depression in community-dwelling older adults: the Quebec Longitudinal Study on Nutrition and Aging. Eur J Clin Nutr, 2016, 70(3), 380-5.
- Per Magne Ueland i wsp.: Inflammation, vitamin B6 and related pathways. Mol Aspects Med, 2017, 53, 10-27.
- Kathleen Mikkelsen i wsp.: The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem, 2016;23(38):4317-4337., 23(38), 4317-4337.
- Björn Gylling i wsp.: Vitamin B-6 and colorectal cancer risk: a prospective population-based study using 3 distinct plasma markers of vitamin B-6 status. Am J Clin Nutr, 2017, 105(4), 897-904.
- Florence van Hunsel i wsp.: Vitamin B 6 in Health Supplements and Neuropathy: Case Series Assessment of Spontaneously Reported Cases. Drug Saf, 2018, 41(9), 859-869.
- Long-Gang Zhao i wsp.: Prospective cohort studies of dietary vitamin B6 intake and risk of cause-specific mortality. Clin Nutr, 2019, 38(3), 1180-1187.
- Marcelina Parra i wsp.: Vitamin B₆ and Its Role in Cell Metabolism and Physiology. Cells, 2018, 7(7), 84.
- L C Rall i wsp.: Vitamin B6 and immune competence. Nutr Rev, 1993, 51(8), 217-25.
- Simone Mocellin i wsp.: Vitamin B6 and Cancer Risk: A Field Synopsis and Meta-Analysis. J Natl Cancer Inst, 2017, 109(3), 1-9.
- https://www.redalyc.org/html/3092/309226714003/
- https://www.redalyc.org/html/3092/309226714003/
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.