Cynk
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 72źródła
- 21badań
W 1869 roku po raz pierwszy stwierdzono, że cynk jest potrzebny do wzrostu mikroorganizmów, jednak dopiero w latach 60 XX wieku wykazano, że składnik ten jest niezbędny dla życia ludzi. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 1,5-2,5 g cynku związanego z różnymi białkami. Występuje on przede wszystkim w mięśniach szkieletowych i kościach (łącznie ok. 85%), ale także w mózgu, trzustce, wątrobie i narządach rozrodczych. Cynk jest niezbędnym związkiem mineralnym (mikroelementem) dla naszego zdrowia ponieważ będąc składnikiem ponad 300 enzymów reguluje wiele istotnych przemian w ustroju.
| Pozytywny |
Nazwa: | Cynk |
Grupa związków: | Składnik mineralny |
Właściwości: | Odbieranie wrażeń smakowych i zapachowych, odporność organizmu, wpływ na proces widzenia i zdrowie oczu, regeneracja skóry po oparzeniach, gojenie się ran, hamowanie biegunek u dzieci, zmniejszanie ryzyka nowotworów układu pokarmowego |
Główne źródła: | Ostrygi (117,9%), wątroba wieprzowa (43,2%), wołowina (35,9%), kasza gryczana (18%), pestki dyni (15,5%), migdały (9,4%), jaja (7,7%), ser Brie (4,8%), dorsz (4,5%) |
Objawy niedoboru: | Ograniczenie wzrostu, opóźnienie dojrzewania płciowego, łysienie, zapalenie skóry, zmniejszenie apetytu, upośledzenie odporności, pogorszenie wzroku w ciemności, zaburzenia percepcji smaku, wystąpienie chorób układu krążenia; u kobiet ciężarnych: przedwcz |
Objawy nadmiaru: | Nudności, wymioty, bóle brzucha, bóle głowy, hamowanie wchłanianie miedzi i żelaza, osłabienie odporności |
Dzienne spożycie: | Niemowlęta: 1-2 mg/dzień Dzieci: 3-5 mg/dzień Młodzież: 8-11 mg/dzień Osoby dorosłe: 8-11 mg/dzień Kobiety w ciąży: 11-12 mg/dzień Kobiety karmiące: 12-13 mg/dzień |
Norma w badaniu: | Dzieci: 11-24 µmol/l (70–160 µg/dl) (we krwi) |
W ciąży: | Bezpieczny |
W pigułce
- Cynk wpływa korzystnie na wzrost i dojrzewanie, gojenie się ran, prawidłowe widzenie, płodność mężczyzn
- Cynk wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów, hamuje biegunki u dzieci
- Dzięki cynkowi możliwe jest odbieranie smaków
- Zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały cynk w ilości 8-11 mg/dzień
- Niedobór cynku skutkuje m.in. opóźnieniem wzrostu i dojrzewania płciowego, osłabieniem odporności, pogorszeniem się stanu skóry, obniżeniem płodności, zaburzeniem odczuwania smaku, upośledzeniem gojenia się ran
- Brak cynku u kobiet ciężarnych może prowadzić do wystąpienia wad wrodzonych płodu, porodów przedwczesnych i niskiej masy urodzeniowej niemowląt
- Przyczyną niedoboru cynku jest niewłaściwa dieta, współwystępowanie wielu chorób, przewlekłe biegunki, infekcje, przyjmowanie niektórych leków
- Suplementacja wysokimi dawkami żelaza może powodować obniżenie stężenia cynku w ustroju
- Najlepszym sposobem na sprawdzenie poziomu cynku w organizmie jest wykonanie badań laboratoryjnych krwi
- Nadmiar cynku występuje bardzo rzadko i może objawiac się bólami brzucha i głowy, nudnościami, metalicznym posmakiem w ustach i może prowadzić do niedokrwistości
- Osoby dorosłe nie powinny przekraczać górnego poziomu spożycia cynku w wysokości 40 mg/dzień
Cynk – właściwości
Cynk wpływa na wiele ważnych funkcji życiowych
Cynk jest składnikiem wielu enzymów w naszym ustroju i m.in. z tego względu odgrywa szeroką rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Cynk jest odpowiedzialny głównie za:
- Działanie przeciwutleniające
- Odbieranie wrażeń sensorycznych (smaku, zapachu)
- Procesy widzenia (cynk bierze udział w transporcie witaminy A i przekształcaniu retinolu do retinalu)
- Naprawę tkanek po oparzeniach i gojenie się ran
- Wzrost kości
- Wytwarzanie białych krwinek
- Odporność organizmu
- Przemiany węglowodanów, białka i fosforu
- Produkcję insuliny i glukagonu w trzustce
Uważa się, że sole cynku mogą być skuteczne w halitozie, ograniczając nieświeży oddech.
Cynk wpływa korzystnie na nasze zdrowie w wielu aspektach
Opublikowane wyniki badań wskazują, że cynk może wpływać na przebieg przeziębienia. Niejednokrotnie stwierdzono, że spożywanie wysokich ilości cynku może skracać czas trwania i łagodzić objawy przeziębienia.
Wydaje się, że cynk może mieć działanie przeciwzapalne. Naukowcy odnotowali że suplementacja cynkiem w ilości 50 mg/dzień może wpływać na obniżenie poziomu białka CRP we krwi, którego wysokie stężenie wskazuje na stan zapalny organizmu.
Podawanie cynku może być pomocne w chorobie Wilsona, charakteryzującej się szkodliwym magazynowaniem nadmiernych ilości miedzi w tkankach, prowadząc do ich uszkodzenia. Wynika to z hamującego wpływu cynku na wchłanianie miedzi z przewodu pokarmowego.
Badania naukowe pokazują, że dostarczenie odpowiednich ilości cynku może korzystnie wpływać na wzrost dzieci. Wykazano, że dzieci przyjmujące cynk charakteryzowały się wzrostem wyższym średnio o 0,37 cm, w porównaniu do dzieci, które nie otrzymywały cynku.
Cynk może pomagać dzieciom z biegunką
Metaanaliza 22 badań randomizowanych pokazała, że suplementacja cynkiem może być skuteczna w leczeniu biegunek u dzieci. Wyniki badań pokazały, że dzieci przyjmujące cynk charakteryzowały się 18% zmniejszeniem objawów biegunki.
W drugim opracowaniu naukowym wykazano, że suplementacja cynkiem może obniżać o 14% ryzyko występowania epizodów biegunkowych .
Cynk zmniejsza ryzyko rozwoju chorób oczu
Analiza 4 badań naukowych pokazała, że odpowiednie spożycie cynku może wiązać się z mniejszym (o 9%) ryzykiem rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem .
Z kolei w jednym z badań stwierdzono, że osoby spożywające wysokie ilości cynku miały o 44% mniejsze ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem.
Cynk może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
W 2014 roku na łamach czasopisma Clinical Nutrition opublikowano wyniki metaanalizy, w której dowiedziono, że cynk może obniżać ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego. Wydaje się, że cynk wpływa głównie na zmniejszenie ryzyka nowotworu jelita grubego. Prawdopodobnie składnik ten działa również korzystnie w przypadku raka przełyku i żołądka, choć nie zostało to jednoznacznie potwierdzone.
Dodatkowo autorzy badań wykazali, że odpowiednie spożycie cynku może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia raka trzustki o 20%.
Cynk prawdopodobnie jest skuteczny w chorobach skóry
Naukowcy sugerują, że ze właściwości przeciwzapalne i immunostymulujące (wpływające na funkcjonowanie układu odpornościowego) cynku mogą mieć zastosowanie w przypadku wystąpienia chorób skóry. Uważa się, że podawanie cynku może być przydatne w łagodzeniu objawów trądziku pospolitego i kurzajek. Jednak skuteczność takiego działania musi zostać jeszcze potwierdzona w innych badaniach.
Cynk może wpływać na płodność mężczyzn
W 2016 roku w czasopiśmie naukowym Scientific Reports zamieszczono wyniki metaanalizy, które jednoznacznie pokazały, ze cynk może przyczyniać się do istotnej poprawy parametrów nasienia, takich jak: objętość nasienia, ruchliwość plemników, właściwa budowa plemników. Ponadto w pracy tej wykazano, że mężczyźni niepłodni mają istotnie niższy poziom cynku w nasieniu, w porównaniu do mężczyzn zdrowych. Stąd można wywnioskować, że cynk poprawia jakość nasienia i może mieć znaczenie dla płodności mężczyzn.
Możliwe, że cynk wspomaga leczenie depresji
Szereg przeprowadzonych badań naukowych pokazuje, że cynk może być cennym składnikiem diety u osób cierpiących na depresję. Naukowcy wskazują, że podawanie cynku razem z lekami przeciwdepresyjnymi może być skuteczne w zmniejszaniu objawów depresyjnych. Trzeba jednak podkreślić, że efektywność działania przeciwdepresyjnego wymaga jeszcze potwierdzenia w dalszych badaniach naukowych.
wiem więcej!
Cynk – źródła
Bogate w cynk są ostrygi, mięso, ryby, rośliny strączkowe
Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cynk. Najbogatszym źródłem cynku są ostrygi. Stosunkowo duże ilości cynku można dostarczyć spożywając czerwone mięso, drób, nasiona roślin strączkowych (np. fasola), orzechy, produkty pełnoziarniste i niektóre produkty mleczne.
Warto zaznaczyć, że w produktach roślinnych takich jak pieczywo, zboża, rośliny strączkowe występują fityniany - związki, które wiążą się z niektórymi składnikami mineralnymi (w tym z cynkiem) i obniżają ich wchłanianie.
Stąd przyjmuje się, że biodostępność cynku z produktów roślinnych produktów jest niższa niż z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Cynk – dawkowanie
Osoby dorosłe powinny regularnie spożywać 8-11 mg cynku dziennie
Organizm człowieka nie wykazuje zdolności do wytwarzania cynku. Dodatkowo składnik ten może być magazynowany w naszym ustroju tylko w niewielkim stopniu. W efekcie należy regularnie spożywać cynk wraz z dietą.
Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na cynk. Dorośli mężczyźni powinni spożywać codziennie 11 mg cynku, zaś kobiety - 8 mg. Kobiety w ciąży wymagają nieco większych ilości cynku (11 mg/dzień), podobnie jak kobiety karmiące (12 mg/dzień). Warto zaznaczyć, że zarówno kobiety w ciąży, jak i kobiety karmiące nie muszą suplementować cynku.
Uzupełnianie cynku w postaci suplementów diety zalecane jest jako terapia wspomagająca leczenie biegunki u dzieci. U takich osób proponowana dzienna dawka wynosi dwukrotność dziennego zapotrzebowania (RDA) w danej grupie wiekowej i powinna być stosowana przez 14 dni. W przypadku dzieci w wieku 1-3 lat jest to 6 mg/dzień, a u dzieci w wieku 4-9 lat – 10 mg/dzień.
porada
W przypadku koniecznej suplementacji zaleca się podawanie związków zawierających łatwo przyswajalny cynk. Należą do nich m.in. siarczan cynku, cytrynian cynku, glukonian cynku i octan cynku.
Płeć i wiek |
Dawka cynku (mg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 2 |
0,5-1,0 | 3 |
Dzieci | |
1-3 lat | 3 |
4-6 lat | 5 |
7-9 lat | 5 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 8 |
13-15 lat | 11 |
16-18 lat | 11 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 8 |
13-15 lat | 9 |
16-18 lat | 9 |
Mężczyźni | |
19-30 lat | 11 |
31-50 lat | 11 |
51-65 lat | 11 |
66-75 lat | 11 |
>75 lat | 11 |
Kobiety | |
19-30 lat | 8 |
31-50 lat | 8 |
51-65 lat | 8 |
66-75 lat | 8 |
>75 lat | 8 |
Kobiety ciężarne <19 lat | 12 |
Kobiety ciężarne >19 lat | 11 |
Kobiety karmiące <19 lat | 13 |
Kobiety karmiące >19 lat | 12 |
Cynk – przyczyny i objawy niedoboru
Niedobór cynku jest powszechnym problemem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że niedobór cynku może dotyczyć nawet 2 miliardów ludzi na całym świecie. Inne dane wskazują, że brak cynku występuje u co piątej, lub nawet u co drugiej osoby.
Badania naukowe pokazują, że na brak cynku mogą cierpieć głównie osoby starsze w wieku 60 lat lub więcej. Zauważono, że wśród tej grupy nawet 35-45% osób nie dostarcza odpowiednich ilości cynku.
Największa część spożytego cynku wchłania się w jelicie cienkim (głównie w dwunastnicy i jelicie krętym). Uważa się, że wchłonięciu w przewodzie pokarmowym ulega ok. 20-40% spożytego cynku. Składnik ten wydalany jest głównie w postaci kału. Niewielkie ilości cynku tracone są z moczem, potem i nasieniem. Przyjmuje się, że codziennie tracone jest ok. 1,5-3,5 mg cynku .
Brak cynku prowadzi do ograniczenia rozwoju i dojrzewania, osłabienia odporności, pogorszenia wzroku i zaburzenia smaku
Niedobór cynku w organizmie może objawiać się m.in.:
- Opóźnieniem wzrostu
- Utratą apetytu
- Ospałością
- Drażliwością
- Niepokojem
- Obniżeniem odporności
- Wystąpieniem stanów zapalnych
- Pogorszoną adaptacją do ciemności
Gdy niedobór cynku pogłębia się, wówczas może prowadzić do:
- Wypadania włosów
- Wystąpienia wysypek skórnych (zapalenia skóry)
- Biegunek (suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania i nasilenie biegunek u dzieci)
- Opóźnionego dojrzewania płciowego
- Impotencji
- Hipogonadyzmu u mężczyzn
- Obniżenia masy ciała (głównie beztłuszczowej masy ciała)
- Opóźnionego gojenia się ran
- Zaburzenia odczuwania smaku
uwaga!
Przedłużający się niedobór cynku może być przyczyną rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zastoinowej niewydolności serca, czy też choroby wieńcowej
Biodostępność kwasu foliowego jest zwiększona w wyniku działania enzymu zależnego od cynku. Dlatego też uważa się, że niskie spożycie cynku może powodować zmniejszone wchłanianie folianów.
Nieleczony niedobór cynku może prowadzić do śmierci.
Niedobór cynku występuje często u kobiet w ciąży
Niedobór cynku może wystąpić u kobiet ciężarnych, szczególnie w przypadku tych kobiet, które na samym początku ciąży posiadają niewielki poziom tego składnika. Wynika to z faktu, że płód podczas wzrostu pobiera z organizmu matki pewne ilości cynku.
Szacuje się, że aż 82% kobiet ciężarnych na całym świecie prawdopodobnie nie spożywa wystarczających ilości cynku.
Niski poziom cynku podczas ciąży może negatywnie wpływać na zdrowie dziecka
Brak cynku w trakcie ciąży może przyczyniać się do wystąpienia ciężkich wad wrodzonych ośrodkowego układu nerwowego płodu. Brak cynku w ciąży może być przyczyną niskiej masy urodzeniowej niemowląt, a nawet przedwczesnych porodów . Noworodki urodzone przedwcześnie przez matki z niedoborem cynku cechują się opóźnieniem wzrostu, zapaleniem skóry, a także są narażone na przewlekłą chorobę płuc i retinopatię wcześniaków.
Aktualnie nie zaleca się suplementacji cynkiem podczas ciąży. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza właściwych ilości cynku.
Brak cynku może mieć też miejscu u kobiet karmiących piersią, ponieważ składnik ten przedostaje się do mleka matki, co powoduje zmniejszenie jego zapasów w ustroju kobiety . Warto zaznaczyć, że mleko matki zapewnia wystarczającą ilość cynku (2 mg/dzień) przez pierwsze 4-6 miesięcy życia noworodka. Jednak dla niemowląt w wieku 7-12 miesięcy, ilość dostarczanego cynku wraz z mlekiem jest zbyt niska. Z tego względu, dzieci powyżej 6 miesiąca życia powinny otrzymywać dodatkowo cynk z innych źródeł pokarmowych.
Niedobór cynku jest szczególnie groźny dla małych dzieci
Brak cynku w ustroju jest poważnym problemem dla zdrowia dzieci. Szacuje się, że niedobór cynku powoduje rocznie ponad 450 000 zgonów wśród dzieci poniżej piątego roku życia, co stanowi aż 4,4% zgonów włącznie w wieku dziecięcym.
Deficyt cynku może wystąpić w wyniku różnych chorób
Na niedobór cynku mogą być narażone osoby cierpiące na różne choroby przewodu pokarmowego. W przypadku chorób takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna może następować zmniejszone wchłanianie spożytego cynku, co w konsekwencji może prowadzić do niedoboru cynku w organizmie.
Deficyt cynku może pojawić się również w przebiegu takich chorób jak:
- Zespół złego wchłaniania (w tym celiakia, zespół jelita krótkiego)
- Przewlekła choroba wątroby
- Marskość wątroby
- AIDS (infekcja wirusem HIV)
- Przewlekła choroba nerek
- Niewydolność trzustki
- Cukrzyca
- Anemia sierpowata (problem może dotyczyć nawet ok. 40-70% chorych)
- Nowotwory złośliwe
Do niedoboru cynku prowadzą również przewlekłe biegunki i nadmierne pocenie się.
Przyczyną obniżonego poziomu cynku we krwi mogą być również hipoalbuminemia, zakażenia, infekcje, przewlekły stres, oparzenia, urazy, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, utrata krwi.
Na niedobór cynku mogą być narażeni wegetarianie i weganie
Biodostępność (poziom wchłaniania) cynku z diet wegetariańskich jest niższa niż w przypadku zwierzęcych źródeł pokarmowych. Wynika to z tego, że cynk zawarty w produktach roślinnych związany jest z fitynianami utrudniającymi jego wchłanianie.
Dane naukowe pokazują, że w niektórych przypadkach wegetarianie powinni dostarczać nawet 50% więcej cynku, niż ustalony jest rekomendowany poziom spożycia tego składnika dla populacji ogólnej.
Aby zwiększyć biodostępność cynku w fasoli, ziarnach i nasionach można namaczać je w wodzie przez kilka godzin przed ich gotowaniem. Warto podkreślić w tym miejscu, że stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej nie powoduje zagrożenia wystąpienia niedoboru cynku.
Alkoholicy cierpią na niedobór cynku
Brak cynku obserwuje się u osób nadużywających alkoholu. Dane naukowe pokazują, że ok. 30-50% alkoholików ma niski poziom cynku. Wynika to z tego, że alkohol (etanol) obniża wchłanianie cynku i zwiększa jego wydalanie wraz z moczem. Dodatkowo bardzo często ilość i jakość spożywanych produktów przez alkoholików jest nieodpowiednia .
Duże ilości żelaza mogą obniżać poziom cynku
Niski poziom cynku może być przyczyną nadmiernej suplementacji żelazem. Uważa się, że zbyt wysoka podaż żelaza (38-65 mg/dzień) utrudnia wchłanianie cynku. Trzeba podkreślić, że żelazo spożywane wraz z żywnością nie ma negatywnego wpływu na poziom cynku.
W przypadku wystąpienia niedoboru cynku można wspomóc się suplementami diety
Łagodny niedobór cynku można leczyć podając suplementy cynku w dawce 2-3 krotnie większej niż rekomendowany dzienny poziom spożycia (RDA). W przypadku umiarkowanego i ciężkiego niedoboru można podawać nawet dawkę 4-5 krotnie wyższą niż RDA. Taka terapia powinna zwykle trwać ok. 6 miesięcy. Jednakże leczenie to powinno być prowadzone pod okiem lekarza.
Cynk – jak zbadać poziom w organizmie?
Aby sprawdzić poziom cynku w organizmie wykonuje się badania krwi
Status cynku w organizmie trudno jest sprawdzić za pomocą standardowych badań laboratoryjnych. Wynika to z faktu, że cynk występuje nie tylko we krwi, ale również jest związany przede wszystkim z różnymi białkami i kwasami nukleinowymi. Najczęściej wykonuje się oznaczenia poziomu cynku we krwi. Jednak warto zaznaczyć, że objawy niedoboru cynku mogą wystąpić nawet wtedy, gdy wyniki badań laboratoryjnych pokazują, że zawartość tego składnika we krwi jest w normie.
Należy też zauważyć, że na poziom oznaczonego cynku we krwi mogą mieć też wpływ inne czynniki, jak np. pora dnia, o której wykonywano badanie, stres, infekcje (w przypadku infekcji cynk może być transportowany z surowicy krwi do wątroby, w konsekwencji obniża się jego poziom we krwi).
Aby wykluczyć możliwość występowania infekcji (i jej wpływu na stężenie cynku) warto wykonać oznaczenie poziomu białka C-reaktywnego - CRP). Stężenie cynku w surowicy krwi może się wahać nawet o 20% w ciągu doby.
Wartości referencyjne (normy) dla poziomu cynku we krwi w przypadku dzieci wynoszą 11-24 µmol/l (70–160 µg/dl). U osób dorosłych zawartość cynku we krwi powinna mieścić się w zakresie 11–18 µmol/l (70–120 µg/dl).
Cynk – przyczyny i objawy nadmiaru
Wysokie ilości cynku są toksyczne
Jednorazowe spożycie wysokiej dawki cynku może być przyczyną toksyczności ostrej objawiającej się m.in.:
- Nudnościami
- Wymiotami
- Utratą apetytu
- Bólami nadbrzusza
- Biegunkami
- Bólami głowy
- Metalicznym posmakiem w ustach
Regularne stosowanie dużej ilości cynku może prowadzić też do upośledzenia odporności i obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
Wysokie spożycie cynku (rzędu 50 mg/dzień) może hamować wchłanianie miedzi i żelaza, w ten sposób powodując niedobór tych składników i związaną z tym niedokrwistość mikrocytową.
Niektórzy autorzy zalecają unikanie suplementacji cynkiem u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 1, ponieważ składnik ten w nadmiarze może pogarszać metabolizm (przemiany) glukozy.
Co prawda nie zostało to jednoznacznie potwierdzone, ale istnieją przesłanki, że długotrwała suplementacja dużymi dawkami cynku (100 mg/dzień) może zwiększać ryzyko raka prostaty.
Cynk dostaje się do organizmu z zanieczyszczonego powietrza
Cynk może być wchłaniany przez drogi oddechowe. Jest to problem dla osób długotrwale pracujących w przemyśle wydobywczym i przetwórczym (np. odlewnictwo, spawalnictwo) przebywających w środowisku o stosunkowo wysokim stężeniu tlenku i chlorku cynku w powietrzu. U osób tych mogą wystąpić objawy podobne do grypy, np. gorączka, bóle głowy, dreszcze, osłabienie, nadmierna potliwość.
Górny tolerowany poziom spożycia cynku dla osób dorosłych wynosi 40 mg/dzień
Aby zapobiec wystąpieniu skutków ubocznych wynikających z nadmiernej podaży cynku, określono dla tego składnika górny tolerowany poziom spożycia. Zgodnie z tym, osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej niż 40 mg cynku na dzień.
Wiek | Dawka cynku (mg/dzień) |
---|---|
0-6 mc. | 4 |
7-12 mc. | 5 |
1-3 lat | 7 |
4-8 lat | 12 |
9-13 lat | 23 |
14-18 lat | 34 |
>19 lat | 40 |
Kobiety ciężarne <19 lat | 34 |
Kobiety ciężarne >19 lat | 40 |
Kobiety karmiące <19 lat | 34 |
Kobiety karmiąće >19 lat | 40 |
Cynk – interakcje z lekami
Niektóre leki przyczyniają się do obniżonego poziomu cynku
Zarówno antybiotyki chinolonowe (np. Cipro), jak i antybiotyki tetracyklinowe (np. Achromycin, Sumycin) oddziałują z cynkiem, czego konsekwencją jest zmniejszenie wchłaniania cynku i antybiotyków. Interakcje te można zminimalizować poprzez przyjmowanie antybiotyku co najmniej 2h przed lub 4-6h po zażyciu suplementu z cynkiem.
Cynk może zmniejszać wchłanianie i działanie penicylaminy - leku wykorzystywanego w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Aby ograniczyć ten efekt, suplementy z cynkiem powinny być przyjmowane co najmniej 2 godziny przed lub po przyjęciu leku.
Tiazydowe leki moczopędne (np. chlortalidon, hydrochlorotiazyd) zwiększają wydalanie cynku nawet o 60%. Stąd długotrwałe stosowanie tych leków może istotnie obniżać stężenie cynku w organizmie i dlatego też osoby przyjmujące leki powinny monitorować stan cynku w ustroju.
Więcej podobnych treści
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy nazywany włóknem pokarmowym to szeroka grupa związków, które nie ulegają trawie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 03 maja 2020
Chrom
Chrom jest składnikiem mineralnym, któremu przypisuje się korzystny wpływ na obniżanie masy ciała...
- dr Bartosz Kulczyński
- 03 maja 2020
Fosfor
Fosfor to składnik mineralny, który podobnie jak wapń buduje nasze kości i zęby. Niestety spożywa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2020
Jod
Jod jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszej tarczycy. U wielu osób stwi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Magnez
Magnez to jeden z najważniejszych składników w naszym organizmie. Odpowiada za prawidłowe ciśnien...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Witamina B3 (niacyna, witamina PP): źródła · właściwości · niedobór
W połączeniu z tiaminą i ryboflawiną stanowi zgrane "trio" dla prawidłowego funkcjonowania układu...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Spis badań i źródeł
- Jacqueline L. Longe: The gale encyclopedia of diets (2008).
- Jqcqueline L. Longe: The gale encyclopedia of diets (2008).
- Lindsay H: Encyclopedia of Human Nutrition, 2013.
- Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins, RJ, eds.: Modern Nutrition in Health and Disease, 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2005:271-85.
- http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.psjd-5950ae75-b0fe-473e-9510-5af3fd369d83
- C L Fischer Walker i wsp.: Global and regional child mortality and burden of disease attributable to zinc deficiency. Eur J Clin Nutr, 2009, 63(5), 591-7.
- https://europepmc.org/abstract/med/30012497
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/zinc
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/zinc-HealthProfessional/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dth.12576
- https://ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2014/01%20%20OG%20%20Cynk.pdf
- https://ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2014/01%20%20OG%20%20Cynk.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222310/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/
- ROBERT B. SAPER i wsp.: Zinc: An Essential Micronutrient. Am Fam Physician., 2009, 79(9), 768.
- Aamer Imdad i wsp.: Effect of preventive zinc supplementation on linear growth in children under 5 years of age in developing countries: a meta-analysis of studies for input to the lives saved tool. BMC Public Health., 2011, 11(Suppl 3), S22.
- Nazanin Roohani i wsp.: Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci., 2013, 18(2), 144–157.
- Rita Wegmüller i wsp.: Zinc Absorption by Young Adults from Supplemental Zinc Citrate Is Comparable with That from Zinc Gluconate and Higher than from Zinc Oxide1,2,3. J Nutr., 2014, 144(2), 132–136.
- Mrinal Gupta i wsp.: Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract., 2014, 2014, 709152.
- Kamil Jurowski i wsp.: Biological consequences of zinc deficiency in the pathomechanisms of selected diseases. J Biol Inorg Chem., 2014, 19(7), 1069–1079.
- Jiang Zhao i wsp.: Zinc levels in seminal plasma and their correlation with male infertility: A systematic review and meta-analysis. Sci Rep., 2016, 6, 22386.
- Ananda S Prasad i wsp.: Zinc deficiency in patients with sickle cell disease. Am J Clin Nutr, 2002, 75(2), 181-2.
- R Bethene Ervin i wsp.: Mineral intakes of elderly adult supplement and non-supplement users in the third national health and nutrition examination survey. J Nutr, 2002, 132(11), 3422-7.
- Ananda S Prasad i wsp.: Zinc deficiency. BMJ, 2003, 326(7386), 409-10.
- Michael F Leitzmann i wsp.: Zinc supplement use and risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst, 2003, 95(13), 1004-7.
- Duk-Hee Lee i wsp.: Heme iron, zinc, alcohol consumption, and colon cancer: Iowa Women's Health Study. J Natl Cancer Inst, 2004, 96(5), 403-7.
- Darrell Hulisz i wsp.: Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003), Sep-Oct, 44(5), 594-603.
- Christian C Abnet i wsp.: Zinc concentration in esophageal biopsy specimens measured by x-ray fluorescence and esophageal cancer risk. J Natl Cancer Inst, 2005, 97(4), 301-6.
- Monte S Willis i wsp.: Zinc-induced copper deficiency: a report of three cases initially recognized on bone marrow examination. Am J Clin Pathol, 2005, 123(1), 125-31.
- Wolfgang Maret i wsp.: Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol, 2006;20(1):3-18., 20(1), 3-18.
- Zafer Kurugöl i wsp.: The prophylactic and therapeutic effectiveness of zinc sulphate on common cold in children. Acta Paediatr, 2006, 95(10), 1175-81.
- Rakesh Aggarwal i wsp.: Role of zinc administration in prevention of childhood diarrhea and respiratory illnesses: a meta-analysis. Pediatrics, 2007, 119(6), 1120-30.
- Jennifer S L Tan i wsp.: Dietary antioxidants and the long-term incidence of age-related macular degeneration: the Blue Mountains Eye Study. Ophthalmology, 2008, 115(2), 334-41.
- Elaine W-T Chong i wsp.: Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2007, 335(7623), 755.
- Marek Lukacik i wsp.: A meta-analysis of the effects of oral zinc in the treatment of acute and persistent diarrhea. Pediatrics, 2008, 121(2), 326-36.
- Marcin Siwek i wsp.: Zinc supplementation augments efficacy of imipramine in treatment resistant patients: a double blind, placebo-controlled study. J Affect Disord, 2009, 118(1-3), 187-95.
- Kenneth H Brown i wsp.: Preventive zinc supplementation among infants, preschoolers, and older prepubertal children. Food Nutr Bull, 2009, 30(1 Suppl), S12-40.
- Melanie J Tuerk i wsp.: Zinc deficiency. Curr Opin Gastroenterol, 2009, 25(2), 136-43.
- Julia E Cummings i wsp.: The ubiquitous role of zinc in health and disease. J Vet Emerg Crit Care (San Antonio), 2009, 19(3), 215-40.
- T Sawada i wsp.: Effect of zinc supplementation on mood states in young women: a pilot study. Eur J Clin Nutr, 2010, 64(3), 331-3.
- E R Broun i wsp.: Excessive zinc ingestion. A reversible cause of sideroblastic anemia and bone marrow depression. JAMA, 1990, 264(11), 1441-3.
- Aamer Imdad i wsp.: Effect of preventive zinc supplementation on linear growth in children under 5 years of age in developing countries: a meta-analysis of studies for input to the lives saved tool. BMC Public Health, 2011, 11 Suppl 3(Suppl 3), S22.
- Elham Ranjbar i wsp.: Effects of zinc supplementation on efficacy of antidepressant therapy, inflammatory cytokines, and brain-derived neurotrophic factor in patients with major depression. Nutr Neurosci, 2014, 17(2), 65-71.
- M Nissensohn i wsp.: Effect of Zinc Intake on Growth in Infants: A Meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016;56(3):350-63., 56(3), 350-63.
- Gianluca Terrin i wsp.: Zinc in Early Life: A Key Element in the Fetus and Preterm Neonate. Nutrients, 2015, 7(12), 10427-46.
- Mahmood Moghimi i wsp.: Maternal zinc deficiency and congenital anomalies in newborns. Pediatr Int, 2017, 59(4), 443-446.
- Rebecca L Wilson i wsp.: Association between Maternal Zinc Status, Dietary Zinc Intake and Pregnancy Complications: A Systematic Review. Nutrients, 2016, 8(10), 641.
- Li Li i wsp.: The association between dietary zinc intake and risk of pancreatic cancer: a meta-analysis. Biosci Rep, 2017, 37(3), BSR20170155.
- L S Valberg i wsp.: Zinc absorption in inflammatory bowel disease. Dig Dis Sci, 1986, 31(7), 724-31.
- P O Wester i wsp.: Urinary zinc excretion during treatment with different diuretics. Acta Med Scand, 1980;208(3):209-12., 208(3), 209-12.
- P L Hooper i wsp.: Zinc lowers high-density lipoprotein-cholesterol levels. JAMA, 1980, 244(17), 1960-1.
- B M Lomaestro i wsp.: Absorption interactions with fluoroquinolones. 1995 update. Drug Saf, 1995, 12(5), 314-33.
- O Penttilä i wsp.: Effect of zinc sulphate on the absorption of tetracycline and doxycycline in man. Eur J Clin Pharmacol, 1975, 9(2-3), 131-4.
- S Navarro i wsp.: Role of zinc in the process of pancreatic fibrosis in chronic alcoholic pancreatitis. Pancreas, 1994, 9(2), 270-4.
- G J Brewer i wsp.: Treatment of Wilson's disease with zinc: XI. Interaction with other anticopper agents. J Am Coll Nutr, 1993, 12(1), 26-30.
- M B Leonard i wsp.: Plasma zinc status, growth, and maturation in children with sickle cell disease. J Pediatr, 1998, 132(3 Pt 1), 467-71.
- T H Naber i wsp.: The value of methods to determine zinc deficiency in patients with Crohn's disease. Scand J Gastroenterol, 1998, 33(5), 514-23.
- P Christian i wsp.: Interactions between zinc and vitamin A: an update. Am J Clin Nutr, 1998, 68(2 Suppl), 435S-441S.
- P Whittaker i wsp.: Iron and zinc interactions in humans. Am J Clin Nutr, 1998, 68(2 Suppl), 442S-446S.
- L E Caulfield i wsp.: Potential contribution of maternal zinc supplementation during pregnancy to maternal and child survival. Am J Clin Nutr, 1998, 68(2 Suppl), 499S-508S.
- N F Krebs i wsp.: Zinc supplementation during lactation. Am J Clin Nutr, 1998, 68(2 Suppl), 509S-512S.
- https://www.sciencedirect.com/book/9780128021682/molecular-genetic-and-nutritional-aspects-of-major-and-trace-minerals
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561413002604
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.