Miedź
Ostatnia aktualizacja: 13 listopada 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 17źródła
- 0badań
Miedź jest podstawowym pierwiastkiem śladowym, niezbędnym dla człowieka.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Miedź |
Grupa związków: | Składnik mineralny |
Właściwości: | Uczestniczenie w metabolizmie żelaza, budowa kości, obrona antyoksydacyjna organizmu, wpływ na pigmentację skóry i włosów, wspomagania działania układu odpornościowego |
Główne źródła: | Podroby (wątróbka), małże, ostrygi, orzechy, nasiona |
Objawy niedoboru: | Niedokrwistość, zwiększone ryzyko osteoporozy, depigmentacja skóry, osłabienie odporności |
Objawy nadmiaru: | Dolegliwości żołądkowo-jelitowe (bóle brzucha, nudności, wymioty), uszkodzenie nerek i wątroby |
Dzienne spożycie: | wspomaganie odporności
Dzieci: 0,3-0,7 mg Młodzież: 0,7-0,9 mg Osoby dorosłe: 0,9mg Kobiety ciężarne: 1,0 mg Kobiety karmiące: 1,3 mg |
W ciąży: | Bezpieczny, gdy jest spożywany wraz z żywnością |
W pigułce
- Miedź jest składnikiem potrzebnym dla zdrowia człowieka, który odgrywa ważną wolę w metabolizmie żelaza
- Miedź odpowiada za prawidłową budowę kości i właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Miedź może wpływać na urodę - bierze udział w pigmentacji włosów i skóry
- Miedź (w postaci dysmutazy ponadtlenkowej) chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- Bezpośrednim skutkiem niedoboru miedzi może być niedokrwistość (anemia)
- Brak miedzi może być przyczyną osteoporozy, osłabionej odporności, zmiany zabarwienia skóry i włosówjak i ograniczeniem wzrostu
- Zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały 0,9 mg miedzi dziennie
- Źródłem miedzi sią głównie: podroby, ostrygi, małże, orzechy, nasiona
- Nadmiar miedzi występuje rzadko i jest związany głównie z narażeniem na miedź np. w miejscu pracy
- Działanie toksyczne miedzi objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi , a także uszkodzeniem wątroby i nerek
Zobacz też: Cynk - właściwości, źródła, objawy niedoboru
Nasz organizm potrzebuje tylko niewielkich ilości miedzi. Zawartość tego składnika w ustroju człowieka szacuje się na ok. 100 mg.
Ponad połowa całkowitej puli miedzi jest zlokalizowana w szkielecie i mięśniach. Stosunkowo dużo miedzi znajduje się również w nerkach, wątrobie, mózgu i sercu.
Miedź jest składnikiem wielu enzymów i z tego względu wpływa na wiele ważnych funkcji naszego organizmu.
Miedź właściwości
Miedź ma istotny wpływ na metabolizm żelaza. Odpowiada ona m.in. za prawidłowe:
- Wchłanianie żelaza w jelitach
- Uwalnianie zapasów żelaza
- Wbudowywanie żelaza do hemoglobiny
Obecność miedzi wspomaga również szereg innych, ważnych procesów zachodzących w naszym organizmie:
- Wpływa na kontrolę ciśnienia krwi
- Uczestniczy w krzepnięciu krwi
- Wspomaga sieciowanie (budowę) tkanek łącznych w kościach, sercu i tętnicach
- Odpowiada za mielinizację mózgu i rdzenia kręgowego
- Bierze udział w pigmentacji włosów i skóry
- Uczestnicy w reakcjach odpornościowych (wpływa korzystnie na odporność)
- Chroni organizm przed uszkodzeniami wywołanymi obecnością wolnych rodników (wchodzi w skład enzymu przeciwutleniającego - miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej)
Źródła Miedzi
Miedź występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych
Miedź jest szeroko rozpowszechniona w żywności. Najwyższe ilości tego składnika znajdują się w:
- Podrobach (np. wątróbka)
- Skorupiakach (np. ostrygi, kraby, homary, małże)
- Orzechach (np. nerkowce, orzechy laskowe)
- Nasionach (np. pestki słonecznika)
- Grzybach shiitake
Miedź występuje również w produktach pełnoziarnistych (np. w kaszy gryczanej), otrębach i gorzkiej czekoladzie.
Warto zauważyć, że miedź pochodząca z produktów mięsnych jest lepiej przyswajalna, niż miedź występująca w produktach roślinnych.
Źródłem miedzi mogą być suplementy diety
Osoby cierpiące na niedobór miedzi, mogą uzupełniać jej braki poprzez stosowanie suplementów diety.
W preparatach tych, najczęstszymi formami miedzi są:
- Glukonian miedzi
- Siarczan miedzi
- Chlorek miedzi
Dawkowanie
Miedź jest pierwiastkiem występującym w organizmie w śladowych ilościach.
W związku z tym, zapotrzebowanie człowieka na miedź jest niskie.
Dzieci powinny spożywać 0,3-0,7 mg miedzi dziennie, zaś młodzież i osoby dorosłe - 0,7-0,9 mg/dzień.
Zapotrzebowanie na miedź nieznacznie wzrasta u kobiet ciężarnych (1,0 mg/dzień) i kobiet karmiących piersią (1,3 mg/dzień).
Płeć i wiek |
Dawka miedzi (mg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 0,2 |
0,5-1,0 | 0,3 |
Dzieci | |
1-3 lat | 0,3 |
4-6 lat | 0,4 |
7-9 lat | 0,7 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 0,7 |
13-15 lat | 0,9 |
16-18 lat | 0,9 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 0,7 |
13-15 lat | 0,9 |
16-18 lat | 0,9 |
Mężczyźni | |
>18 lat | 0,9 |
Kobiety | |
>18 lat | 0,9 |
ciężarne | 1,0 |
w okresie laktacji | 1,3 |
Miedź – objawy niedoboru
Deficyt miedzi obserwuje się bardzo rzadko. Wynika to z tego, że składnik ten jest szeroko rozpowszechniony w żywności.
Obniżenie poziomu miedzi w organizmie obserwuje się m.in. w chorobach genetycznych związanych z metabolizmem miedzi, np. w aceruloplazminemii.
Jednym z głównych objawów niedoboru miedzi jest wystąpienie niedokrwistości (anemii), która nie daje się wyleczyć przez podawanie żelaza.
W przebiegu deficytu miedzi można też zaobserwować obniżony poziom białych krwinek (neutrofili). W efekcie, brak miedzi może być przyczyną osłabionej odporności.
Niedobór miedzi u niemowląt i małych dzieci może wiązać się z nieprawidłowym rozwojem kości, a nawet postępującą osteoporozą. Ryzyko osteoporozy wzrasta również u osób dorosłych niedostarczających odpowiednich ilości miedzi.
Na skutek deficytu miedzi rzadziej obserwuje się m.in.:
- Depigmentację skóry i włosów
- Zahamowanie wzrostu
U osób z wrodzonym niedoborem miedzi mogą wystąpić objawy takie, jak:
- Demielinizacja układu nerwowego
- Polineuropatia
- Mielopatia
- Zapalenie nerwu wzrokowego
U kogo najczęściej może występować niedobór miedzi?
Na niedobór miedzi narażone są przede wszystkim:
- Wcześniaki
- Niemowlęta o niskiej masie urodzeniowej
- Osoby cierpiące na zespół złego wchłaniania (w tym osoby po resekcji jelita lub żołądka i osoby z celiakią)
- Osoby z mukowiscydozą
- Osoby spożywające nadmierne ilości cynku (np. w formie suplementów diety)
Sugeruje się, że biodostępność miedzi, poza cynkiem, mogą obniżać również takie składniki jak witamina C i żelazo.
Co ciekawe, wysoki poziom cynku, negatywnie wpływający na stężenie miedzi, może pochodzić z nadmiernie stosowanych kremów do protez o dużej zawartości cynku.
Ile spożywać miedzi przy stwierdzonym niedoborze?
W przypadku umiarkowanego niedoboru miedzi zaleca się doustne podawanie tego składnika w ilości 3-8 mg dziennie.
Szacuje się, że efekty powinny nastąpić po ok. 4-12 tygodniach.
Przyczyny i skutki nadmiaru miedzi
Podobnie jak w przypadku niedoboru, zbyt wysoki poziom miedzi w organizmie nie zdarza się zbyt często.
Nadmiar miedzi nie następuje raczej na skutek spożywania produktów spożywczych, a wynika bardziej z korzystania z naczyń miedzianych, z których to miedź może przedostawać się np. do wody.
Miedź w środowisku jest obecna nie tylko w naczyniach kuchennych, ale również może być składnikiem środków antykoncepcyjnych i wkładek domacicznych.
Na zatrucie miedzią mogą być narażone osoby mające z nią bezpośredni kontakt.
Dotyczy to spawaczy, jak również osób pracujących m.in. w hutach miedzi i stali, spalarniach śmieci, zakładach produkujących biżuterię, fungicydy zawierające miedź, kosmetyki i materiały dentystyczne.
Poniżej zamieszczamy dopuszczalne górne granice spożycia miedzi:
- Dzieci do 12. miesiąca życia – nie ustalono
- Dzieci w wieku 1-3 lat – max. 1 mg/dzień
- Dzieci w wieku 4-8 lat – max. 3 mg/dzień
- Dzieci w wieku 9-13 lat – max. 5 mg/dzień
- Osoby w wieku 14-18 lat – max. 8 mg/dzień
- Osoby w wieku 19 lat i powyżej – max. 10 mg/dzień
Trzeba jednak zaznaczyć, że podany poziom spożycia miedzi może być zbyt wysoki dla osób cierpiących na zaburzenia genetyczne związane z metabolizmem miedzi (np. choroba Wilsona).
U tych osób negatywne skutki mogą wystąpić przy niższych dawkach.
Objawy nadmiaru miedzi
Najczęstszymi objawami nadmiaru miedzi są:
- Bóle brzucha
- Biegunka
- Nudności
- Wymioty
Na skutek spożycia zbyt wysokich ilości miedzi może pojawić się metaliczny posmak w ustach.
W skrajnych przypadkach, ostre zatrucie miedzią możę powodować:
- Uszkodzenie wątroby
- Niewydolność nerek
- Śpiączkę
- Śmierć
Interakcje z lekami
Penicylamina jest lekiem powszechnie stosowanym w chorobie Wilsona, którego celem jest usuwanie tego składnika z organizmu (działanie korzystne).
Jednakże w przypadku innych jednostek chorobowych (niezwiązanych z metabolizmem miedzi), przyjmowanie penicylaminy obniża poziom miedzi w ustroju (niekorzystnie), co może wymagać uzupełniania tego składnika.
Więcej podobnych treści
Selen
Selen początkowo uważany był za toksyczny. Dopiero w 1957 r. stwierdzono, że selen jest dla nas k...
- Żaneta Michalak
- 03 grudnia 2019
Mangan
Mangan to pierwiastek występujący w śladowych ilościach, jednak jego zupełny brak może osłabiać z...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 października 2020
Treonian magnezu
Treonian magnezu to jedna z form chemicznych magnezu, stosowana jako suplement diety. Jego najważ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/#h2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225470/#_ddd0000376_
- Muriel Bost i wsp.: Dietary copper and human health: Current evidence and unresolved issues. J Trace Elem Med Biol, 2016, 35, 107-15.
- https://www.bmj.com/content/348/bmj.g3691.full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225407/
- James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
- Anna Hordyjewska i wsp.: The many “faces” of copper in medicine and treatment. Biometals., 2014, 27(4), 611–621.
- Lisa M. Gaetke i wsp.: Copper: Toxicological relevance and mechanisms. Arch Toxicol., 2014, 88(11), 1929–1938.
- Shoaib M. Wazir i wsp.: Copper deficiency, a new triad: anemia, leucopenia, and myeloneuropathy. J Community Hosp Intern Med Perspect., 2017, 7(4), 265–268.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.