Orzechy nerkowca (nerkowce)
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 10badań
Orzechy nerkowca (Nerkowce) to jadalne owoce należące do rośliny - nanercza zachodniego, inaczej nazywanego nerkowcem zachodnim (Anacardium occidentale L.), czyli gatunku drzewa tropikalnego z rodziny nanerczowatych (Ancardiaceae). Co ciekawe, pod względem botanicznym, orzechy nerkowca są w rzeczywistości nasionami, a nie typowymi orzechami. Ich charakterystyczną cechą jest nerkowaty kształt. Głównymi producentami nerkowców są Brazylia, Wietnam, Nigeria i Indie.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Orzech nerkowca |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 553 kcal/100 g 165,9 kcal/garść (30 g) |
IG (indeks glikemiczny): | 22 |
Bogaty w: | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez, cynk |
Właściwości: | Redukcja skurczowego ciśnienia krwi, obniżanie stężenia triglicerydów, zmniejszanie ryzyka rozwoju udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca, dobre źródło cynku, magnezu, żelaza, które pełnią ważne funkcje w organizmie. |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania. |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na orzechy, osoby na diecie lekkostrawnej. |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła. Można przechowywać w lodówce (do ok. 6 miesięcy) i zamrażarce (ponad rok). |
Cena: | 40-50 zł/kg |
Sezonowość: | Listopad-styczeń Dostępne cały rok |
W pigułce
- Nerkowce to wysokokaloryczne orzechy (553 kcal/100 g), które cechują się niskim indeksem (IG = 22) i ładunkiem glikemicznym (ŁG = 2,2 dla porcji)
- Orzechy nerkowca są dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego), żelaza, magnezu, cynku
- Spożywanie nerkowców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka udarów mózgu i choroby wieńcowej serca
- Regularne sięganie po nerkowce może powodować obniżenia stężenia triglicerydów we krwi i ciśnienia krwi
- Zalecana dzienna porcja orzechów do spożycia (w tym nerkowców) to ok. 30 g
- Orzechy nerkowca mogą być przyczyną wystapienia objawów alergicznych i nie mogą być sporzywane przez osoby na nie uczulone
wiem więcej!
Nerkowce – kalorie i IG
Orzechy nerkowca dostarczają wiele kalorii
Orzechy nerkowca (podobnie jak inne rodzaje orzechów) charakteryzują się wysoką kalorycznością. Wartość energetyczna nerkowców wynosi 553 kcal/100 g.
Oznacza to, że jedna porcja nerkowców (1 garść, 30 g) dostarcza 165,9 kcal.
Nerkowce cechują się niskiem indeksem (IG) i ładunkiem glikemicznym (ŁG)
W przypadku orzechów nerkowca stwierdzono niską wartość indeksu glikemicznego (IG), która wynosi 22.
Jednocześnie porcja nerkowców (30 g) wykazuje niski ładunek glikemiczny (ŁG), który wynosi 2,2.
Niski indeks i ładunek glikemiczny nerkowców sprawia, że mogą być one spożywane przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Nerkowce - wartości odżywcze
Nerkowce zawierają wysokie ilości tłuszczu
Orzechy nerkowca są bogatym źródłem tłuszczu. W 100 g produktu znajduje się 43,8 g tłuszczu.
Zgodnie z tymi informacjami, jedna porcja orzechów nerkowca (30 g) dostarcza 13,4 g tłuszczu.
Tłuszcz obecny w nerkowcach składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JKT), które występują w ilości 23,8 g/100 g. Dominującym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy.
W tłuszczu tym występują również nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) - 7,78 g/100 g i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) - 7,84 g/100 g.
Orzechy nerkowca są źródłem białka
Nerkowce zawierają wysokie ilości białka, bo aż 18,2 g/100 g.
Wśród aminokwasów wchodzących w skład białka orzechów nerkowca, najwięcej znajduje się:
- Argininy
- Leucyny
- Kwasu asparaginowego
- Kwasu glutaminowego
- Seryny
- Waliny
Orzechy nerkowca zawierają umiarkowane ilości błonnika pokarmowego
W nerkowcach stwierdzono obecność błonnika na poziomie 3,3 g/100 g.
Oznacza to, że jedna garść (30 g) orzechów nerkowca dostarcza ok. 1 g błonnika. Jednak nie jest to szczególnie wysoka ilość. Dla przykładu, orzechy laskowe w jednej garści (30 g) zawierają prawie trzykrotnie więcej błonnika - 2,8 g.
W nerkowcach znajduje się wiele składników mineralnych i witamin
Orzechy nerkowca (jedna garść = 30 g) dostarczają głównie takie składniki mineralne, jak:
W mniejszych ilościach znajduje się mangan (0,50 mg), zaś w śladowych - selen (5,97 µg)
Spośród witamin, w nerkowcach znajduje się najwięcej witaminy B1 - 0,13 mg i witaminy E. Trzeba jednak zaznaczyć, że są to niewielkie ilości.
Orzechy nerkowca zawierają tylko śladowe ilości karotenoidów
Co prawda w nerkowcach stwierdzono obecność karotenoidów, jednakże ich poziom jest bardzo niski i nie ma istotnego wpływ na nasze zdrowie.
Wśród karotenoidów zidentyfikowanych w nerkowcach znajdują się:
- Beta-karoten
- Luteina
- Zeaksantyna
Nerkowce - właściwości
Orzechy nerkowca są dobre dla układu krążenia
Obszerne analizy badań naukowych, których wyniki zostały opublikowane w dwóch czasopismach: Current Developments in Nutrition i Complementary Therapies in Medicine wskazują, że regularne spożywanie nerkowców przyczynia się do obniżenia stężenia triglicerydów we krwi, jak również redukcji skurczowego ciśnienia krwi.
Orzechy obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Naukowcy dowiedli, że osoby, które włączają do swojej diety orzechy mają niższe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia ogółem średnio o 19%.
Wykazano, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem udarów mózgu (o 10-12%), jak również z niższą zapadalnością na chorobę wieńcową serca (o 20-34%).
Uważa się, że wystarczy spożywać dziennie ok. 12-30 g orzechów, aby wykazywały one swój efekt prozdrowotny.
Orzechy nie powodują otyłości
Pomimo tego, że orzechy są zaliczane do żywności wysokokalorycznej to wbrew powszechnej opinii, ich spożywanie w umiarkowanych ilościach (ok. 30 g/dzień) nie wiąże się ze wzrostem masy ciała.
Co więcej, orzechy mogą nawet przyczyniać się w niewielkim stopniu do obniżenia masy ciała.
Dlaczego jedząc orzechy nie tyjemy? Naukowcy wskazują na kilka potencjalnych mechanizmów:
- Sugeruje się, że nienasycone kwasy tłuszczowe (JKT i WKT), które znajdują się w orzechach są łatwiej utleniane i mają silniejszy efekt termogeniczny
- Wysoka gęstość odżywcza orzechów (wysoka zawartość białka, błonnika) sprawia, że orzechy są bardzo sycące i po ich zjedzeniu rzadziej sięgamy po kolejny posiłek
- Tłuszcz obecny w orzechach nie jest całkowicie trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym, a więc nie dostarcza aż tylu kalorii ile w teorii powinien
Składniki mineralne obecne w nerkowcach pełnią wiele ważnych funkcji
Orzechy nerkowca dostarczają wysokich ilości magnezu, którego funkcje w naszym organizmie są następujące:
- Bierze udział w funkcjonowaniu układu nerwowego
- Odgrywa istotną rolę w zapewnianiu właściwej równowagi elektrolitowej
- Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi
- Jest odpowiedzialny za skurcze i pracę mięśni
- Ma pozytywny wpływ na zdrowie kości i zębów
- Uczestniczy w produkcji białek
- Wpływa korzystnie na funkcje psychologiczne
- Może przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia
Nerkowce to również źródło żelaza, które odpowiada m.in. za:
- Wspomaganie działania układu odpornościowego
- Produkcję erytrocytów i hemoglobiny oraz transportowanie tlenu
- Zmniejszenie uczucia zmęczenia
- Poprawę funkcji poznawczych
- Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Z kolei wysoki poziom cynku w orzechach nerkowaca wpływa m.in. na:
- Zwiększenie odporności
- Zmniejszenie ryzyka chorób oczu i niektórych nowotworów
- Poprawę płodności i funkcji rozrodczych
- Utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej
- Wspomaganie funkcji poznawczych
- Przyspieszenie gojenia się ran
- Odbieranie smaku i zapachu
Nerkowce - skutki uboczne
Spożywanie nerkowców może powodować objawy alergiczne
Orzechy nerkowca (jak i inne rodzaje orzechów) są zaliczane do ósemki najsilniejszy alergenów pokarmowych. Nerkowców nie powinny zate, spożywać osoby, które są na nie uczulone.
Nerkowce mogą powodować objawy alergiczne takie, jak:
- Dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. biegunka, nudności, wymioty)
- Zmiany skórne (np. pokrzywka)
- Ból i pieczenie jamy ustnej i gardła
- Obrzęki naczynioruchowe
- Zaburzenia oddychania
- Wstrząs anafilaktyczny
Wydaje się, że alergię na nerkowce mogą wykazywać osoby, które są jednocześnie uczulone m.in. na:
- Migdały
- Orzechy laskowe
- Pestki pomarańczy
- Pistacje
- Orzeszki ziemne
- Orzechy włoskie
- Musztardę
- Sezam
- Soję
Orzechy nerkowca są ciężkostrawne
Podobnie jak pozostałe rodzaje orzechów, nerkowce są trudne do strawienia. U osób wrażliwych mogą być przyczyną wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nie powinny zatem ich spożywać osoby, które są na diecie lekkostrawnej.
Nerkowce w ciąży są bezpieczne
Nie stwierdzono, aby spożywanie orzechów nerkowca mogło mieć negatywny wpływ na zdrowie kobiet ciężarnych, kobiet karmiących piersią oraz ich potomstwa.
Nerkowce - jak kupować, ile kosztują?
Nerkowce można kupić zazwyczaj w dwóch formach:
- Luzem, na wagę
- Zamknięte w opakowaniach
Lepszym rozwiązaniem wydaje się być zakup orzechów nerkowca w szczelnie zamkniętych opakowaniach, a nie na wagę. Orzechy, które mają dostęp do tlenu (te na wagę) szybciej się psują.
Najlepiej wybierać opakowania typu doypack, które są zgrzewane i posiadają zapięcia strunowe. Takie opakowania umożliwiają stosunkowo szczelne zamknięcie orzechów po uprzednim ich otworzeniu.
Orzechy nerkowca można kupić w większości sklepów spożywczych, w tym w sklepach internetowych i w sklepach z zdrową żywnością.
Cena opakowania nerkowców (1 kg) wynosi ok. 40-50 zł.
Nerkowce – jak jeść?
Dzienna porcja nerkowców powinna wynosić ok. 15-30 g. Przy regularnym spożywaniu takich ilości orzechów można spodziewać się korzyści zdrowotnych.
Orzechy nerkowca mogą być dobrym pomysłem na wartościową przekąskę.
Nerkowce mogą być również wykorzystywane jako dodatek do:
- Ciast (np. sernika, brownie) i batoników zbożowych
- Słodkich deserów
- Sałatek warzywnych i owocowych
- Owsianek
- Dań zbożowych (dobrze komponują się np. z ryżem, makaronami)
- Smoothie i koktajli
- Granoli
Nerkowce - jak przechowywać?
Wysoka zawartość tłuszczu w orzechach nerkowca sprawia, że są one stosunkowo nietrwałe i podatne na jełczenie (psucie).
Orzechy nerkowca powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku.
Orzechy nerkowca można przechowywać w lodówce (ok. 6 miesięcy) lub nawet w zamrażarce (ok. 1-2 lat).
Więcej podobnych treści
Migdały
Migdały to nasiona migdałowca (powszechnie, lecz błędnie określane orzechami), które zawierają wy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to jedno z najbogatszych źródeł selenu. Spożywanie tych orzechów może obniża...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 grudnia 2020
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to wysoko odżywczy produkt, dostarczający wysokich ilości wielonienasyconych kwas...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Pistacje
Pistacje (orzechy pistacjowe) to charakterystyczne, zielone orzechy które są źródłem miedzi, fosf...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy pekan
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i wyglądem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duż...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=29
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170162/nutrients
- Jennifer Trox i wsp.: Bioactive compounds in cashew nut (Anacardium occidentale L.) kernels: effect of different shelling methods. J Agric Food Chem, 2010, 58(9), 5341-6.
- Gemma Flores-Mateo i wsp.: Nut intake and adiposity: meta-analysis of clinical trials. Am J Clin Nutr, 2013, 97(6), 1346-55.
- J P M van der Valk i wsp.: Systematic review on cashew nut allergy. Allergy, 2014, 69(6), 692-8.
- Jenalee R Doom i wsp.: Striking while the iron is hot: Understanding the biological and neurodevelopmental effects of iron deficiency to optimize intervention in early childhood. Curr Pediatr Rep, 2014, 2(4), 291-298.
- Mohammad Jalali i wsp.: The effects of cashew nut intake on lipid profile and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med, 2020, 50, 102387.
- https://www.nature.com/articles/srep30394
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- Hang Li i wsp.: Nut consumption and risk of metabolic syndrome and overweight/obesity: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized trials. Nutr Metab (Lond)., 2018, 15, 46.
- Yoona Kim i wsp.: Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients., 2018, 10(12), 1935.
- Sepideh Mahboobi i wsp.: The Effect of Cashew Nut on Cardiovascular Risk Factors and Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis (P06-117-19). Curr Dev Nutr., 2019, 3(Suppl 1), nzz031P06-117-19.
- Christian C Abnet i wsp.: Zinc concentration in esophageal biopsy specimens measured by x-ray fluorescence and esophageal cancer risk. J Natl Cancer Inst, 2005, 97(4), 301-6.
- Jennifer S L Tan i wsp.: Dietary antioxidants and the long-term incidence of age-related macular degeneration: the Blue Mountains Eye Study. Ophthalmology, 2008, 115(2), 334-41.
- Melanie J Tuerk i wsp.: Zinc deficiency. Curr Opin Gastroenterol, 2009, 25(2), 136-43.
- https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-l-2012-136-1,68215696.html
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.