Pistacje
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 13badań
Pistacje to powszechne określenie dla orzechów otrzymywanych z drzewa pistacjowego (Pistacia vera L.). Z języka greckiego oznaczają "zielony orzech". Pistacje pochodzą z Bliskiego Wschodu i należą do jednych z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Zapiski dotyczące spożywania pistacji sięgają nawet 7000 lat przed naszą erą.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Pistacje |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 560 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 18 (niski) |
Bogate w: | Białko, tłuszcz, błonnik, miedź, mangan, fosfor, witamina B1 i B6 |
Właściwości: | Obniżanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, redukowanie skurczowego ciśnienia krwi, zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, działanie przeciwutleniające |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na pistacje (orzechy), osoby będące na diecie lekkostrawnej |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła. |
Cena: | 50-70 zł/kg |
W pigułce
- Pistacje są produktem kalorycznym (560 kcal/100 g) o niskim indeksie glikemicznym (IG = 18)
- Pistacje są dobrym źródłem białka, tłuszczu, błonnika pokarmowego
- Pistacje dostarczają wysokie ilości miedzi, fosforu, manganu, witaminy B1 i B6
- Spożywanie pistacji przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy i cholesterolu we krwi
- Pistacje posiadają właściwości hipotensyjne - mogą obniżać skurczowe ciśnienie krwi
- Włączenie pistacji do diety może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, choroby niedokrwiennej serca)
- Pistacje wykazują aktywność przeciwutleniającą i mogą hamować aktywność szkodliwych wolnych rodników
- Pistacje są alergenem i nie mogą być spożywane przez osoby, które mają na nie alergie
wiem więcej!
Pistacje - wartości odżywcze
Pistacje są kaloryczne
Pistacje, podobnie jak inne rodzaje orzechów są produktem wysokoenergetycznym.
Wartość energetyczna pistacji wynosi 560 kcal/100 g.
Zgodnie z tym, 1 garść pistacji (30 g, bez łupinek = 15 g) dostarcza 84 kcal.
Pistacje mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Pistacje charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 18 (IG = 18).
Jednocześnie pistacje (w przeliczeniu na 1 garść) posiadają niski ładunek glikemiczny (ŁG = 0,73)
Pistacje są źródłem białka, tłuszczu i błonnika
Pistacje charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zawartość podstawowych składników (w przeliczeniu na 1 garść pistacji łuskanych - 15 g) wygląda następująco:
- Białko - 3,0 g
- Tłuszcz - 6,8 g
- Węglowodany - 4,07 g
- Błonnik pokarmowy - 1,59 g (6,4% RWS)
Pistacje zawierają wiele składników mineralnych
Pistacje są dobrym źródłem składników mineralnych, a w szczególności miedzi, fosforu, manganu i potasu.
Zawartość poszczególnych składników mineralnych w 1 garści pistacji (15 g, bez łupin lub 30 g z łupinami) kształtuje się następująco:
- Miedź - 0,19 mg (19,5% RWS)
- Fosfor - 73,5 mg (10,5% RWS)
- Mangan - 0,18 mg (9% RWS)
- Potas - 153,75 mg (7,7% RWS)
- Magnez - 18,15 mg (4,8% RWS)
- Żelazo - 0,59 mg (4,2% RWS)
- Cynk - 0,33 mg (3,3% RWS)
- Wapń - 15,75 mg (2% RWS)
- Selen - 1,05 µg (1,9% RWS)
Pistacje zawierają witaminy z grupy B
Spośród witamin obecnych w pistacjach, w najwyższych ilościach znajdują się witamina B6 (pirydoksyna) i witamina B1 (tiamina).
Zawartość poszczególnych witamin w pistacjach:
- Witamina B6 - 0,26 mg (18,2% RWS)
- Tiamina - 0,13 mg (11,9% RWS)
- Kwas foliowy - 7,65 ug (3,8% RWS)
- Witamina E - 0,43 mg (3,6% RWS)
- Ryboflawina - 0,02 mg (1,7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,08 mg (1,3% RWS)
- Niacyna - 0,2 mg (1,2% RWS)
- Witamina C - 0,84 mg (1,1% RWS)
W pistacjach znajdują się związki bioaktywne
Pistacje zawierają w swoim składzie niewielkie ilości związków bioaktywnych z grupy karotenoidów. Są to głównie:
- Beta-karoten
- Luteina
- Zeaksantyna
Dodatkowo, spośród wszystkich orzechów, pistacje charakteryzują się najwyższą zawartością fitosteroli (214 mg/100 g). Wśród fitosteroli obecnych w pistacjach należy wymienić stigmasterol, kampesterol i beta-sitosterol.
W pistacjach znajdują się również niewielkie ilości polifenoli takich, jak:
- Kwas galusowy
- Katechina
- Genisteina
- Apigenina
- Rutynozyd-3-O-kwercetyny
Pistacje - właściwości
1. Pistacje mogą powodować obniżenie ciśnienia krwi [powierdzone]
W 2020 roku na łamach czasopisma British Journal of Nutrition zostały opublikowane wyniki analizy wielu badań naukowych, które jednoznacznie pokazały, że włączenie pistacji do diety może wiązać się z obniżeniem skurczowego ciśnienia krwi (średnio o 2,12 mmHg).
Wspomniane korzyści zdrowotne można osiągnąć spożywając 25 g pistacji dziennie.
Podsumowanie: Pistacja posiadają potwierdzone właściwości hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi)
2. Pistacje redukują poziom cholesterolu [powierdzone]
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że spożywanie orzechów, w tym pistacji istotnie poprawia profil lipidowy krwi.
W wyniku regularnego jedzenia orzechów może nastąpić obniżenie poziomu:
- Cholesterolu całkowitego (o 4,7-10,9 mg/dl)
- "Złego" cholesterolu LDL (o 4,8-10,2 mg/dl)
- Triglicerydów (o 2,2-20,6 mg/dl)
Co ciekawe, autorzy jednej z najnowszych prac (z 2020 roku) ustalili, że spośród wielu rodzajów orzechów (orzechów włoskich, orzechów laskowych, nerkowców, migdałów), to właśnie pistacje posiadają najwyższą skuteczność działania w tym zakresie.
Podsumowanie: Pistacje są wysoce skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
3. Pistacje obniżają stężenie glukozy we krwi [powierdzone]
Aktualny stan wiedzy jednoznacznie potwierdza, że spożywanie pistacji wiąże się z obniżeniem poziomu glukozy we krwi na czczo, średnio o 3,73 mg/dl.
W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, skuteczność takiego działania może być jeszcze wyższa.
W jednym z badań naukowcy zauważyli, że jedzenie pistacji przez osoby z cukrzycą typu 2 spowodowało redukcję poziomu glukozy we krwi na czczo o aż 16 mg/dl.
Dodatkowo u osób badanych nastąpiło obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c).
Podsumowanie: Pistacje mogą być cennym produktem dla osób zmagajcych się z cukrzycą i insulinoopornością.
4. Pistacje posiadają właściwości przeciwutleniające [potwierdzone]
Przeprowadzone badania in vitro dowiodły, że pistacje mają właściwości antyoksydacyjne i posiadają zdolność do usuwania wolnych rodników.
Działanie przeciwutleniające pistacji zostało potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi. Naukowcy udowodnili, że spożywanie pistacji może redukować stres oksydacyjny i zapobiegać utlenianiu cholesterolu LDL.
Ma to istotne znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ poprzez to działanie, pistacje mogą m.in. zapobiegać tworzeniu się blaszki miażdżycowej, będącej przyczyną miażdżycy.
Podsumowanie: Pistacje chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
5. Pistacje mogą obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych [potwierdzone]
Spożywanie orzechów może chronić nas przed rozwojem chorób układu krążenia. Dotychczasowe wyniki badań naukowych pokazują, że regularne sięganie po orzechy powoduje obniżenie ryzyka rozwoju:
- Nadciśnienia tętniczego (o 30%)
- Udarów mózgu (o 10-11%)
- Choroby niedokrwiennej serca (o 20-34%)
Podsumowanie: Spożywanie pistacji może wiązać się z obniżeniem ryzyka występowania różnych chorób sercowo-naczyniowych
6. Pistacje nie przyczyniają się do nadwagi i otyłości [potwierdzone]
Naukowcy potwierdzili, że pomimo, że pistacje są kaloryczne, to włączenie ich do diety nie wiąże się ze wzrostem masy ciała.
Istnieje kilka mechanizmów, za sprawą których jedzenie pistacji (i innych orzechów) nie przyczynia się do przybierania na wadze:
- Pistacje zawierają wysokie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo ulegają utlenianiu, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu
- Pistacje cechują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego
- Ze względu na wysoki poziom białka, pistacje zwiększają uczucie sytości
Podsumowanie: Jedzenie pistacji nie powoduje przyrostu masy ciała.
Przeciwwskazania
Pistacje są silnym alergenem
Pistacje zaliczane są do grupy silnych alergenów i nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone.
Objawy, które mogą się pojawić po spożyciu pistacji przez osoby z alergią to m.in.:
- Zaczerwienienie twarzy
- Wysypka skórna (pokrzywka)
- Obrzęk naczynioruchowy
- Świąd w jamie ustnej
- Duszności
- Wymioty
- Niedociśnienie
Więcej podobnych treści
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to jedno z najbogatszych źródeł selenu. Spożywanie tych orzechów może obniża...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 grudnia 2020
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to wysoko odżywczy produkt, dostarczający wysokich ilości wielonienasyconych kwas...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy pekan
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i wyglądem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duż...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są kaloryczne i zawierają wysokie ilości witaminy B1, magnezu, manganu i miedzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe to jadalne orzeszki, które pochodzą z kilku gatunków sosny, głównie z sosny pini...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170184/nutrients
- https://foodstruct.com/food/nuts-pistachionuts-raw
- F M Parra i wsp.: Pistachio nut hypersensitivity: identification of pistachio nut allergens. Clin Exp Allergy, 1993, 23(12), 996-1001.
- Antonio Tomaino i wsp.: Antioxidant activity and phenolic profile of pistachio (Pistacia vera L., variety Bronte) seeds and skins. Biochimie, 2010, 92(9), 1115-22.
- Joan Sabaté i wsp.: Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Arch Intern Med, 2010, 170(9), 821-7.
- Mark L Dreher i wsp.: Pistachio nuts: composition and potential health benefits. Nutr Rev, 2012, 70(4), 234-40.
- Mahmoud Parham i wsp.: Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. Rev Diabet Stud, Summer, 11(2), 190-6.
- M Bulló i wsp.: Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. Br J Nutr, 2015, 113 Suppl 2, S79-93.
- Pablo Hernández-Alonso i wsp.: Pistachios for Health: What Do We Know About This Multifaceted Nut?. Nutr Today, 2016, 51(3), 133-138.
- Kai Liu i wsp.: Comparative effects of different types of tree nut consumption on blood lipids: a network meta-analysis of clinical trials. Am J Clin Nutr, 2020, 111(1), 219-227.
- Matin Ghanavati i wsp.: Pistachios and cardiometabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Complement Ther Med, 2020, 52, 102513.
- Omid Asbaghi i wsp.: Effects of pistachios on anthropometric indices, inflammatory markers, endothelial function and blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2021, 126(5), 718-729.
- Colin D. Kay i wsp.: Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults1,2. J Nutr., 2010, 140(6), 1093–1098.
- Liana C Del Gobbo i wsp.: Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2015, 102(6), 1347–1356.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Adv Nutr., 2017, 8(6), 793–803.
- Seyedeh Faezeh Taghizadeh i wsp.: Assessment of phenolic profile and antioxidant power of five pistachio (Pistacia vera) cultivars collected from four geographical regions of Iran. Avicenna J Phytomed., 2018, 8(1), 33–42.
- Yoona Kim i wsp.: Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients., 2018, 10(12), 1935.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.