Orzechy brazylijskie
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 12badań
Orzechy brazylijskie to orzechy pozyskiwane z drzewa o nazwie orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa), nazywanego również bertolecją. Orzechy brazylijskie pochodzą z obszaru Amazonii. W rzeczywistości, pod względem botanicznym są ziarnami, a nie orzechami.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Orzechy brazylijskie |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 659 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 10 (niski) |
Bogate w: | Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, selen, miedź, magnez, fosfor, witamina E, witamina B1 |
Właściwości: | Obniżanie poziomu cholesterolu, działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, możliwe właściwości przeciwnowotworowe, poprawa jakości nasienia |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na orzechy |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła |
Cena | 45-70 zł/kg |
W pigułce
- Orzechy brazylijskie są kaloryczne (659 kcal/100 g), ale dostarczają dużo zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego
- Orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen. Zawierają też dużo miedzi, fosforu, magnezu, witaminy B1 i E
- Spożywanie orzechów brazylijskich może przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu
- Orzechy brazylijskie wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne
- Prawdopodobnie jedzenie orzechów brazylijskich może wspomóc nas w ochronie przed nowotworami
- Możliwe, że spożywanie orzechów brazylijskich przyczynia się do zwiększenia jakości nasienia
- Orzechów brazylijskich nie powinny spożywać osoby, które mają na nie alergię
wiem więcej!
Orzechy brazylijskie: wartości odżywcze
Orzechy brazylijskie to produkt kaloryczny
Orzechy brazylijskie cechują się wysoką wartością energetyczną, która wynosi 659 kcal/100 g.
Według tego, 1 garść orzechów brazylijskich (50 g) dostarcza 329,5 kcal.
Orzechy brazylijskie mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Wartość indeksu glikemicznego orzechów brazylijskich wynosi zaledwie 10 (IG = 10). Zgodnie z tym, orzechy brazylijskie można zaliczyć do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dodatkowo orzechy brazylijskie cechują się również niskim ładunkiem glikemicznym, który dla 1 garści orzechów (50 g) wynosi 0,59 (ŁG = 0,59).
Orzechy brazylijskie są źródłem tłuszczu
W składzie orzechów brazylijskich przeważa tłuszcz.
Zawartość podstawowych składników odżywczych (w przeliczeniu na 1 garść = 50 g) wygląda następująco:
- Białko - 7,16 g
- Tłuszcz - 33,55 g
- Węglowodany - 5,87 g
- Błonnik pokarmowy - 3,75 g (15% RWS)
W skład tłuszczu obecnego w orzechach brazylijskich wchodzą wielonienasycone- (24,39 g/100 g) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (23,88 g/100 g). W mniejszych ilościach znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe (16,13 g/100 g).
Glównym przedstawicielem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas linolowy, zas jenodnienasyconych kwasów tłuszczowych - kwas oleinowy.
Orzechy brazylijskie obfitują w selen
Dane naukowe pokazują, że orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen. Należy jednak zaznaczyć, że zawartość selenu w orzechach brazylijskich może istotnie się różnić pomiędzy poszczególnymi produktami. Wynika to z tego, że poziom selenu w tych orzechach zależy od rodzaju gleby, na której rośnie ta roślina.
Zawartość składników mineralnych w orzechach brazylijskich (w przeliczeniu na 1 garść = 50 g) kształuje się następująco:
- Selen - 958,5 µg (1742,7% RWS)
- Miedź - 0,87 mg (87% RWS)
- Fosfor - 362,5 mg (51,85% RWS)
- Magnez - 188 mg (50,1% RWS)
- Cynk - 2,03 mg (20,3% RWS)
- Potas - 329,5 mg (16,5% RWS)
- Wapń - 80 mg (10% RWS)
- Żelazo - 1,22 mg (8,7% RWS)
Orzechy brazylijskie dostarczają głównie witaminę B1 i E
W orzechach brazylijskich znajdują się następujące witaminy:
- Witamina B1 - 0,31 mg (28,2% RWS)
- Witamina E - 2,83 mg (23,5% RWS)
- Kwas foliowy - 11 µg (5,5% RWS)
- Witamina B6 - 0,05 mg (3,6% RWS)
- Witamina B2 - 0,018 mg (1,3% RWS)
- Niacyna - 0,15 mg (0,9% RWS)
Orzechy brazylijskie: właściwości
Orzechy brazylijskie mogą obniżać poziom cholesterolu [potwierdzona]
W jednym niewielkim badaniu zauważono, że spożywanie orzechów brazylijskich (20 lub 50 g) przyczyniło się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL i jednocześnie wzrostu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
Podsumowanie: Istnieją pewne przesłanki, że jedzenie orzechów brazylijskich może poprawiać profil lipidowy krwi. Jednakże działanie to wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach z udziałem większej liczby osób.
[1] Orzechy brazylijskie mają działanie przeciwutleniające [potwierdzona]
Naukowcy zaobserwowali, że regularne sięganie po orzechy brazylijskie może powodować wzrost aktywności enzymów przeciwutleniających w organizmie.
W ten sposób orzechy brazylijskie mogą być pomocne w walce z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju różnych chorób.
Dodatkowo autorzy badania wykazali, że spożywanie orzechów brazylijskich, poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne wiązało się ze zmniejszeniem poziomu utleniania cholesterolu LDL do bardziej szkodliwych związków, które są zaangażowane w rozwój miażdżycy.
Podsumowanie: orzechy brazylijskie mogą wzmacniać ochronę przeciwutleniającą naszego ustroju i w ten sposób zapobiegać niektórym chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym.
[1] Orzechy brazylijskie posiadają właściwości przeciwzapalne [potwierdzona]
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że orzechy brazylijskie mogą działać przeciwzapalnie poprzez obniżenie stężenia cząsteczek prozapalnych, takich jak interleukina 1 (IL-1), interleukina 6 (IL-6), TNF-alfa, IFN-gamma.
[1] Orzechy brazylijskie zwiększają poziom selenu w organizmie [potwierdzona]
W 2016 roku na łamach czasopisma European Journal of Nutrition opublikowane zostały wyniki badań, które dowiodły, że spożywanie orzechów brazylijskich może wyrównywać niedobór selenu w organizmie.
Podsumowanie: poprzez zwiększanie poziomu selenu w organizmie, orzechy brazylijskie mogą wpływać na poprawę funkcjonowania tarczycy u osób z niedoborami tego składnika.
[2] Orzechy brazylijskie mogą zmniejszać ryzyko nowotworów [wymaga więcej badań]
Orzechy brazylijskie należą do jednych z najbogatszych produktów w selen.
Spożywanie odpowiednich ilości selenu i zapewnienie właściwego jego poziomu w organizmie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów takich, jak:
- Rak jelita grubego (o 33%)
- Rak prostaty (o 14-26%)
- Rak żołądka (o 13-38%)
- Rak pęcherza moczowego (o 39%)
- Rak płuc (o 45%)
Podsumowanie: orzechy brazylijskie są bogate w selen, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Dlatego można przypuszczać, że spożywanie orzechów brazylijskich uchroni nas w pewnym stopniu przed nowotworami, choć nie przeprowadzono badań bezpośrednio na orzechach brazylisjskich w tym zakresie.
[2] Orzechy brazylijskie mogą poprawiać jakość nasienia [wymaga więcej badań]
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że zarówno selen, jak i witamina E, które są obecne w orzechach brazylijskich mogą mieć pozytywny wpływ na jakość nasienia.
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że składniki te przyczyniają się m.in. do poprawy budowy plemników, jak również ich ruchliwości.
Podsumowanie: ze względu na wysoką zawartość selenu i witaminy E, orzechy brazylijskie mogą prawdopodobnie zwiększać jakość nasienia, co może mieć szczególne znaczenie w przypadku osób z zaburzeniami płodności. Jednakże potrzebne jest przeprowadzenie badań na samych orzechach, aby jednoznacznie potwierdzić takie właściwości.
Orzechy brazylijskie: przeciwwskazania
Orzechy brazylijskie mogą wywoływać objawy alergiczne
Alergię na orzechy brazylijskie opisano po raz pierwszy w 1983 roku.
Uważa się, że alergia ta występuje stosunkowo rzadko, prawdopodobnie z tego powodu, że orzechy te nie są zbyt często spożywane.
Wśród objawów związanych z alergią na orzechy brazylijskie można wymienić m.in.:
- Obrzęk i swędzenie wargi, jamy ustnej i gardła
- Obrzęk twarzy
- Obrzęk krtani i skurcz oskrzeli w połączeniu ze świszczącym oddechem
- Duszności
- Biegunka
- Wymioty
- Pokrzywka
- Niedociśnienie
- Przyspieszenie akcji serca
Orzechy brazylijskie mogą prowadzić do zatrucia selenem
W teorii, spożywanie zbyt dużych ilości orzechów brazylijskich bogatych w selen może prowadzić do selenozy, czyli zatrucia selenem.
Jednakże, aby doszło do "przedawkowania" selenem, to byłoby trzeba prawdopodobnie spożywać codziennie ok. 100 g orzechów brazylijskich (i to pod warunkiem, że zawierałyby one faktycznie bardzo wysokie ilości selenu).
W rzeczywistości nie odnotowuje się zatrucia selenem przez osoby spożywające orzechy brazylijskie.
Więcej podobnych treści
Orzechy nerkowca (nerkowce)
Orzechy nerkowca (✔ sprawdzone informacje): Jakie wartości odżywcze i właściwości mają nerkowce? ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 września 2020
Migdały
Migdały to nasiona migdałowca (powszechnie, lecz błędnie określane orzechami), które zawierają wy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to wysoko odżywczy produkt, dostarczający wysokich ilości wielonienasyconych kwas...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Pistacje
Pistacje (orzechy pistacjowe) to charakterystyczne, zielone orzechy które są źródłem miedzi, fosf...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy pekan
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i wyglądem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duż...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- http://cebp.aacrjournals.org/content/19/9/2407
- http://intjcancermanag.com/en/articles/8370.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients
- https://foodstruct.com/food/nuts-brazilnuts-dried-unblanched
- https://pdfs.semanticscholar.org/4944/fea5cf57f6282b74d5e606082584cf13ac5e.pdf
- Elisângela Colpo i wsp.: Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves inflammatory parameters. Nutrition, 2014, 30(4), 459-65.
- Bárbara Rita Cardoso i wsp.: Effects of Brazil nut consumption on selenium status and cognitive performance in older adults with mild cognitive impairment: a randomized controlled pilot trial. Eur J Nutr, 2016, 55(1), 107-16.
- Bárbara R Cardoso i wsp.: Brazil nuts: Nutritional composition, health benefits and safety aspects. Food Res Int, 2017, 100(Pt 2), 9-18.
- https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(98)70341-0/fulltext
- Elisângela Colpo i wsp.: A Single Consumption of High Amounts of the Brazil Nuts Improves Lipid Profile of Healthy Volunteers. J Nutr Metab., 2013, 2013, 653185.
- Grazielle V. B. Huguenin i wsp.: Improvement of antioxidant status after Brazil nut intake in hypertensive and dyslipidemic subjects. Nutr J., 2015, 14, 54.
- Mahyar Etminan i wsp.: Intake of selenium in the prevention of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. Cancer Causes Control, 2005, 16(9), 1125-31.
- Mohammad K Moslemi i wsp.: Selenium-vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. Int J Gen Med, 2011, 4, 99-104.
- Yiyi Ou i wsp.: Selenium and colorectal adenomas risk: a meta-analysis. Nutr Cancer, 2012;64(8):1153-9., 64(8), 1153-9.
- He-Yi Gong i wsp.: Meta-analysis of the association between selenium and gastric cancer risk. Oncotarget, 2016, 7(13), 15600-5.
- M Piagentini i wsp.: Effect of selenium supplementation on semen characteristics of Brazil's ram. Reprod Domest Anim, 2017, 52(3), 355-358.
- Kourosh Sayehmiri i wsp.: The association between Selenium and Prostate Cancer: a Systematic Review and Meta-Analysis. Asian Pac J Cancer Prev, 2018, 19(6), 1431-1437.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.