Orzechy brazylijskie

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Orzechy brazylijskie

Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 12badań

Orzechy brazylijskie to orzechy pozyskiwane z drzewa o nazwie orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa), nazywanego również bertolecją. Orzechy brazylijskie pochodzą z obszaru Amazonii. W rzeczywistości, pod względem botanicznym są ziarnami, a nie orzechami.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Orzechy brazylijskie

Grupa:

Orzechy

Kalorie:

659 kcal/100 g
329,5 kcal/50 g (1 garść)

IG (indeks glikemiczny):

10 (niski)

Bogate w:

Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, selen, miedź, magnez, fosfor, witamina E, witamina B1

Właściwości:

Obniżanie poziomu cholesterolu, działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, możliwe właściwości przeciwnowotworowe, poprawa jakości nasienia 

Przeciwwskazania:

Osoby z alergią na orzechy


W pigułce

  • Orzechy brazylijskie są kaloryczne (659 kcal/100 g), ale dostarczają dużo zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego
  • Orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen. Zawierają też dużo miedzi, fosforu, magnezu, witaminy B1 i E
  • Spożywanie orzechów brazylijskich może przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu
  • Orzechy brazylijskie wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne
  • Prawdopodobnie jedzenie orzechów brazylijskich może wspomóc nas w ochronie przed nowotworami
  • Możliwe, że spożywanie orzechów brazylijskich przyczynia się do zwiększenia jakości nasienia
  • Orzechów brazylijskich nie powinny spożywać osoby, które mają na nie alergię

Orzechy brazylijskie: wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie to produkt kaloryczny

Orzechy brazylijskie cechują się wysoką wartością energetyczną, która wynosi 659 kcal/100 g.

Według tego, 1 garść orzechów brazylijskich (50 g) dostarcza 329,5 kcal.

Orzechy brazylijskie mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)

Wartość indeksu glikemicznego orzechów brazylijskich wynosi zaledwie 10 (IG = 10). Zgodnie z tym, orzechy brazylijskie można zaliczyć do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Dodatkowo orzechy brazylijskie cechują się również niskim ładunkiem glikemicznym, który dla 1 garści orzechów (50 g) wynosi 0,59 (ŁG = 0,59).

Orzechy brazylijskie są źródłem tłuszczu

W składzie orzechów brazylijskich przeważa tłuszcz.

Zawartość podstawowych składników odżywczych (w przeliczeniu na 1 garść = 50 g) wygląda następująco:

  • Białko - 7,16 g
  • Tłuszcz - 33,55 g
  • Węglowodany - 5,87 g
  • Błonnik pokarmowy - 3,75  g (15% RWS)

W skład tłuszczu obecnego w orzechach brazylijskich wchodzą wielonienasycone- (24,39 g/100 g) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (23,88 g/100 g). W mniejszych ilościach znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe (16,13 g/100 g).

Glównym przedstawicielem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas linolowy, zas jenodnienasyconych kwasów tłuszczowych - kwas oleinowy.

Orzechy brazylijskie obfitują w selen

Dane naukowe pokazują, że orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen. Należy jednak zaznaczyć, że zawartość selenu w orzechach brazylijskich może istotnie się różnić pomiędzy poszczególnymi produktami. Wynika to z tego, że poziom selenu w tych orzechach zależy od rodzaju gleby, na której rośnie ta roślina.

Zawartość składników mineralnych w orzechach brazylijskich (w przeliczeniu na 1 garść = 50 g) kształuje się następująco:

  • Selen - 958,5 µg (1742,7% RWS)
  • Miedź - 0,87 mg (87% RWS)
  • Fosfor - 362,5 mg (51,85% RWS)
  • Magnez - 188 mg (50,1% RWS)
  • Cynk - 2,03 mg (20,3% RWS)
  • Potas - 329,5 mg (16,5% RWS)
  • Wapń - 80 mg (10% RWS)
  • Żelazo - 1,22 mg (8,7% RWS)

Orzechy brazylijskie dostarczają głównie witaminę B1 i E

W orzechach brazylijskich znajdują się następujące witaminy:

Orzechy brazylijskie: właściwości

Orzechy brazylijskie mogą obniżać poziom cholesterolu [potwierdzona]

W jednym niewielkim badaniu zauważono, że spożywanie orzechów brazylijskich (20 lub 50 g) przyczyniło się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL i jednocześnie wzrostu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

 

Podsumowanie: Istnieją pewne przesłanki, że jedzenie orzechów brazylijskich może poprawiać profil lipidowy krwi. Jednakże działanie to wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach z udziałem większej liczby osób.

[1] Orzechy brazylijskie mają działanie przeciwutleniające [potwierdzona]

Naukowcy zaobserwowali, że regularne sięganie po orzechy brazylijskie może powodować wzrost aktywności enzymów przeciwutleniających w organizmie. 

W ten sposób orzechy brazylijskie mogą być pomocne w walce z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju różnych chorób.

Dodatkowo autorzy badania wykazali, że spożywanie orzechów brazylijskich, poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne wiązało się ze zmniejszeniem poziomu utleniania cholesterolu LDL do bardziej szkodliwych związków, które są zaangażowane w rozwój miażdżycy.

 

Podsumowanie: orzechy brazylijskie mogą wzmacniać ochronę przeciwutleniającą naszego ustroju i w ten sposób zapobiegać niektórym chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym.

[1] Orzechy brazylijskie posiadają właściwości przeciwzapalne [potwierdzona]

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że orzechy brazylijskie mogą działać przeciwzapalnie poprzez obniżenie stężenia cząsteczek prozapalnych, takich jak interleukina 1 (IL-1), interleukina 6 (IL-6), TNF-alfa, IFN-gamma.

[1] Orzechy brazylijskie zwiększają poziom selenu w organizmie [potwierdzona]

W 2016 roku na łamach czasopisma European Journal of Nutrition opublikowane zostały wyniki badań, które dowiodły, że spożywanie orzechów brazylijskich może wyrównywać niedobór selenu w organizmie.

 

Podsumowanie: poprzez zwiększanie poziomu selenu w organizmie, orzechy brazylijskie mogą wpływać na poprawę funkcjonowania tarczycy u osób z niedoborami tego składnika.

[2] Orzechy brazylijskie mogą zmniejszać ryzyko nowotworów [wymaga więcej badań]

Orzechy brazylijskie należą do jednych z najbogatszych produktów w selen.

Spożywanie odpowiednich ilości selenu i zapewnienie właściwego jego poziomu w organizmie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów takich, jak:

  • Rak jelita grubego (o 33%)
  • Rak prostaty (o 14-26%)
  • Rak żołądka (o 13-38%)
  • Rak pęcherza moczowego (o 39%)
  • Rak płuc (o 45%)

 

Podsumowanie: orzechy brazylijskie są bogate w selen, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Dlatego można przypuszczać, że spożywanie orzechów brazylijskich uchroni nas w pewnym stopniu przed nowotworami, choć nie przeprowadzono badań bezpośrednio na orzechach brazylisjskich w tym zakresie.

[2] Orzechy brazylijskie mogą poprawiać jakość nasienia [wymaga więcej badań]

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że zarówno selen, jak i witamina E, które są obecne w orzechach brazylijskich mogą mieć pozytywny wpływ na jakość nasienia.

Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że składniki te przyczyniają się m.in. do poprawy budowy plemników, jak również ich ruchliwości.

Podsumowanie: ze względu na wysoką zawartość selenu i witaminy E, orzechy brazylijskie mogą prawdopodobnie zwiększać jakość nasienia, co może mieć szczególne znaczenie w przypadku osób z zaburzeniami płodności. Jednakże potrzebne jest przeprowadzenie badań na samych orzechach, aby jednoznacznie potwierdzić takie właściwości.

Orzechy brazylijskie: przeciwwskazania

Orzechy brazylijskie mogą wywoływać objawy alergiczne

Alergię na orzechy brazylijskie opisano po raz pierwszy w 1983 roku.

Uważa się, że alergia ta występuje stosunkowo rzadko, prawdopodobnie z tego powodu, że orzechy te nie są zbyt często spożywane.

Wśród objawów związanych z alergią na orzechy brazylijskie można wymienić m.in.:

  • Obrzęk i swędzenie wargi, jamy ustnej i gardła
  • Obrzęk twarzy
  • Obrzęk krtani i skurcz oskrzeli w połączeniu ze świszczącym oddechem
  • Duszności
  • Biegunka
  • Wymioty
  • Pokrzywka
  • Niedociśnienie
  • Przyspieszenie akcji serca

Orzechy brazylijskie mogą prowadzić do zatrucia selenem

W teorii, spożywanie zbyt dużych ilości orzechów brazylijskich bogatych w selen może prowadzić do selenozy, czyli zatrucia selenem.

Jednakże, aby doszło do "przedawkowania" selenem, to byłoby trzeba prawdopodobnie spożywać codziennie ok. 100 g orzechów brazylijskich (i to pod warunkiem, że zawierałyby one faktycznie bardzo wysokie ilości selenu).

W rzeczywistości nie odnotowuje się zatrucia selenem przez osoby spożywające orzechy brazylijskie.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • http://cebp.aacrjournals.org/content/19/9/2407
  • http://intjcancermanag.com/en/articles/8370.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients
  • https://foodstruct.com/food/nuts-brazilnuts-dried-unblanched
  • https://pdfs.semanticscholar.org/4944/fea5cf57f6282b74d5e606082584cf13ac5e.pdf
  • Elisângela Colpo i wsp.: Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves inflammatory parameters. Nutrition, 2014, 30(4), 459-65.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter