Orzechy włoskie
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 14badań
Orzech włoski to powszechne określenie dla jadalnej części owoców (nasion) pochodzących z drzewa liściastego o tej samej nazwie, które należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Od tysięcy lat orzech włoski był szeroko stosowany w dużej części Eurazji, od Chin, aż po Europę Zachodnią.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Orzechy włoskie |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 654 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 20 (niski) |
Bogate w: | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, mangan, miedź, kwas foliowy, witamina B6 |
Właściwości: | Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, poprawa funkcji naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia, działanie przeciwnowotworowe, właściwości przeciwutleniające, zwiększenie jakości nasienia, zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym |
Przeciwwskazania:
| Osoby z alergią na orzechy |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła. |
Cena: | 60-85 zł/kg |
W pigułce
- Orzechy włoskie są produktem kalorycznym (654 kcal/100 g) o wysokiej zawartości tłuszczu (19,6 g/1 garść) i błonnika pokarmowego
- Orzechy włoskie dostarczają mangan, miedź, kwasu foliowy i witaminę B6
- Spożywanie orzechów włoskich może wiązać się z obniżeniem poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi
- Orzechy włoskie mogą poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
- Orzechom włoskim przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, właściwości przeciwutleniające jak również korzystny wpływ na poprawę jakości nasienia
- Orzechy włoskie mogą prawdopodobnie zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych (np. chorobie Alzheimera)
- Orzechów włoskich nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone
wiem więcej!
Orzechy włoskie: wartości odżywcze
Orzechy włoskie są wysokokaloryczne
Orzechy włoskie dostarczają wielu kalorii. Ich wartość energetyczna wynosi 654 kcal/100 g.
Zgodnie z tym, 1 garść orzechów włoskich (30 g) jest źródłem 196,2 kcal.
Orzechy włoskie mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Orzechy włoskie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 20 (IG = 20).
Jednocześnie orzechy włoskie (1 garść = 30 g) mają również niski ładunek glikemiczny (ŁG = 0,82)
Orzechy włoskie obfitują w tłuszcz
Spośród wszystkich składników, orzechy włoskie zawierają najwięcej tłuszczu.
Podstawowa wartość odżywcza orzechów włoskich (w przeliczeniu na 1 garść = 30 g) kształtuje się następująco:
- Białko - 4,6 g
- Tłuszcz - 19,6 g
- Węglowodany - 4,1 g
- Błonnik pokarmowy - 2,01 g (8% RWS)
Tłuszcz obecny w orzechach włoskich zbudowany jest głównie z prozdrowotnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (47,17 g/100 g), spośród których dominuje kwas linolowy (38,09 g/100 g) i kwas alfa-linolenowy (9,08 g/100 g). W mniejszych ilościach występują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (8,8 g/100 g) i nasycone kwasy tłuszczowe (6,13 g/100 g).
Orzechy włoskie są bogatym źródłem manganu i miedzi
Orzechy dostarczają wielu różnych składników mineralnych. Spośród nich, najwięcej znajduje się manganu, miedzi, fosforu i magnezu.
Zawartość poszczególnych składników mineralnych kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 1 garść = 30 g):
- Mangan - 1,02 mg (51,2% RWS)
- Miedź - 0,48 mg (47,7% RWS)
- Fosfor - 103,8 mg (14,8% RWS)
- Magnez - 47,4 mg (12,6% RWS)
- Cynk - 0,93 mg (9,3% RWS)
- Potas - 132,3 mg (6,6% RWS)
- Żelazo - 0,87 mg (6,2% RWS)
- Wapń - 29,4 mg (3,7% RWS)
- Selen - 1,47 µg (2,7% RWS)
Orzechy włoskie są źródłem witamin z grupy B
Orzechy włoskie są zasobne w witaminy z grupy B, szczególnie w kwas foliowy, witaminę B1 i B6.
Poniżej została przedstawiona zawartość poszczególnych witamin:
- Kwas foliowy - 29,4 µg (14,7% RWS)
- Witamina B6 - 0,16 mg (11,6% RWS)
- Tiamina - 0,1 mg (9,3% RWS)
- Ryboflawina - 0,05 mg (3,2% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,17 mg (2,9% RWS)
- Niacyna - 0,34 mg (2,1% RWS)
- Witamina E - 0,21 mg (1,8% RWS)
- Witamina K - 0,51 µg (0,7% RWS)
- Witamina C - 0,39 mg (0,5% RWS)
W orzechach włoskich znajdują się związki bioaktywne
Orzechy włoskie są źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.
Spośród tych związków, głównym składnikiem jest pedunkulagina.
Orzechy włoskie: lista właściwości
1. Orzechy włoskie obniżają stężenie cholesterolu [potwierdzone]
Orzechom włoskim przypisuje się działanie hipolipemiczne, czyli redukujące poziom cholesterolu we krwi.
W 2018 roku na łamach czasopisma American Journal of Clinical Nutrition zostały opublikowane wyniki analizy 26 badań naukowych, które dowiodły, że spożywanie orzechów włoskich prowadzi do obniżenia stężenia:
- Cholesterolu całkowitego (średnio o 6,99 mg/dl)
- "Złego" cholesterolu LDL (średnio o 5,51 mg/dl)
- Triglicerydów (średnio o 4,69 mg/dl)
Szczególnie korzystny wpływ w redukcji poziomu cholesterolu można osiągnąć spożywając codziennie 30-60 g orzechów włoskich, czyli 1-2 garście.
Jak podają autorzy jednej z pracy, spośród różnych rodzajów orzechów, orzechy włoskie (tuż obok pistacji) wykazują najbardziej istotny wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
2. Orzechy włoskie mogą wpływać korzystnie na naczynia krwionośne [potwierdzona]
Zebrane wyniki 5 badań randomizowanych dowiodły, że spożywanie orzechów włoskich może poprawiać funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych.
Naukowcy sugerują, że takie działanie może mieć pewne znaczenie dla zapobiegania rozwojowi miażdżycy.
3. Jedzenie orzechów włoskich może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia [potwierdzona]
Orzechy włoskie są źródłem kwasu alfa-linolenowego, który zaliczany jest do kwasów tłuszczowych omega-3.
Dane literaturowe wskazują, że dostarczanie kwasu alfa-linolenowego wiąże się z obniżeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
3. Orzechy wpływają korzystnie na skład flory bakteryjnej jelit [potwierdzona]
Naukowcy zauważyli, że regularne spożywanie orzechów włoskich (ok. 40 g/dzień) może poprawiać mikrobiom jelit.
Odnotowali oni, że u osób, które sięgały po orzechy włoskie nastąpił pozytywny wzrost dobroczynnych bakterii (Ruminococcaceae i Bifidobacteria).
4. Orzechy włoskie mogą poprawiać jakość nasienia [potwierdzona]
W przeprowadzonych badaniach naukowcy zauważyli, że spożywanie 75 g orzechów włoskich dziennie może zwiększać żywotność i ruchliwość plemników, a także może poprawiać ich morfologię.
5. Orzechy włoskie mogą działać przeciwnowotworowo [potwierdzona]
Dane literaturowe pokazują, że spożywanie orzechów włoskich może w pewnym stopniu chronić kobiety przed rozwojem raka piersi.
Dodatkowo w badaniach na zwierzętach autorzy pracy odnotowali, że orzechy włoskie mogą hamować rozwój raka okrężnicy.
6. Orzechy włoskie posiadają właściwości przeciwutleniające [potwierdzona]
Wykonane eksperymenty potwierdziły, że orzechy włoskie, za sprawą obecnych w nich polifenoli wykazują działanie antyoksydacyjne i posiadają zdolność do hamowania aktywności wolnych rodników.
7. Orzechy włoskie nie powodują wzrostu masy ciała [potwierdzona]
Naukowcy przygotowali obszerne opracowanie badań, w którym jednoznacznie pokazali, że spożywanie orzechów włoskich nie ma wpływu na zwiększenie masy ciała, obwodu talii, czy też na wzrost wartości wskaźnika BMI.
Podsumowanie: Włączenie orzechów włoskich do diety nie przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości.
8. Orzechy włoskie chronią przed chorobą Alzheimera [wymaga dalszych badań]
Doświadczenie przeprowadzone na mysim modelu Alzheimera pokazało, że podawanie orzechów włoskich zwierzętom spowodowało poprawę pamięci, zdolności uczenia się, jak również złagodziło lęki.
Na podstawie zebranych obserwacji, naukowcy sugerują, że spożywanie orzechów włoskich może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera, jak również spowalniać postęp tej choroby.
Naukowcy wskazują, że działanie spowalniające starzenie się mózgu i zmniejszające ryzyko chorób neurodegeneracyjnych może wynikać z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych składników obecnych w orzechah włoskich. Dodatkowo obecne w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe są pomocne w utrzymaniu integralności błon komórkowych.
Orzechy włoskie: przeciwwskazania
Orzechy włoskie są silnym alergenem
Orzechy włoskie mogą być przyczyną wystąpienia objawów alergicznych u osób uczulonych na orzechy włoskie.
Wśród najczęściej występujących objawów można wymienić głównie:
- Swędzenie
- Opuchlizna w ustach i przełyku
- Egzema
- Pokrzywka
- Bóle brzucha
- Wymioty
- Wstrząs alergiczny
Więcej podobnych treści
Migdały
Migdały to nasiona migdałowca (powszechnie, lecz błędnie określane orzechami), które zawierają wy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to jedno z najbogatszych źródeł selenu. Spożywanie tych orzechów może obniża...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 grudnia 2020
Pistacje
Pistacje (orzechy pistacjowe) to charakterystyczne, zielone orzechy które są źródłem miedzi, fosf...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy pekan
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i wyglądem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duż...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są kaloryczne i zawierają wysokie ilości witaminy B1, magnezu, manganu i miedzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://academic.oup.com/jn/article/144/4/561S/4571638
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients
- https://foodstruct.com/food/walnut
- Wendie A Robbins i wsp.: Walnuts improve semen quality in men consuming a Western-style diet: randomized control dietary intervention trial. Biol Reprod, 2012, 87(4), 101.
- An Pan i wsp.: α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2012, 96(6), 1262-73.
- J Costa i wsp.: Walnut allergens: molecular characterization, detection and clinical relevance. Clin Exp Allergy, 2014, 44(3), 319-41.
- Balu Muthaiyah i wsp.: Dietary supplementation of walnuts improves memory deficits and learning skills in transgenic mouse model of Alzheimer's disease. J Alzheimers Dis, 2014;42(4):1397-405., 42(4), 1397-405.
- Alejandro D Soriano-Hernandez i wsp.: The protective effect of peanut, walnut, and almond consumption on the development of breast cancer. Gynecol Obstet Invest, 2015;80(2):89-92., 80(2), 89-92.
- Tian-Peng Yin i wsp.: Tannins and Antioxidant Activities of the Walnut (Juglans regia) Pellicle. Nat Prod Commun, 2015, 10(12), 2141-4.
- Masako Nakanishi i wsp.: Effects of Walnut Consumption on Colon Carcinogenesis and Microbial Community Structure. Cancer Prev Res (Phila), 2016, 9(8), 692-703.
- Charlotte Bamberger i wsp.: A Walnut-Enriched Diet Affects Gut Microbiome in Healthy Caucasian Subjects: A Randomized, Controlled Trial. Nutrients, 2018, 10(2), 244.
- Marta Guasch-Ferré i wsp.: Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: an updated meta-analysis and systematic review of controlled trials. Am J Clin Nutr, 2018, 108(1), 174-187.
- Mohsen Mohammadi-Sartang i wsp.: Effects of walnuts consumption on vascular endothelial function in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN, 2018, 28, 52-58.
- Jeongmin Lee i wsp.: Component resolved diagnosis of walnut allergy in young children: Jug r 1 as a major walnut allergen. Asian Pac J Allergy Immunol, 2021, 39(3), 190-196.
- Karolina Pycia i wsp.: Impact of the Degree of Maturity of Walnuts ( Juglans regia L.) and Their Variety on the Antioxidant Potential and the Content of Tocopherols and Polyphenols. Molecules, 2019, 24(16), 2936.
- Kai Liu i wsp.: Comparative effects of different types of tree nut consumption on blood lipids: a network meta-analysis of clinical trials. Am J Clin Nutr, 2020, 111(1), 219-227.
- Zhang Fang i wsp.: Effects of walnut intake on anthropometric characteristics: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med, 2020, 50, 102395.
- https://www.naaf.no/pl-PL/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/czym-jest-alergia-na-orzechy-notteallergi/
- Paola Pollegioni i wsp.: Rethinking the history of common walnut (Juglans regia L.) in Europe: Its origins and human interactions. PLoS One., 2017, 12(3), e0172541.
- Ali Jahanban-Esfahlan i wsp.: A Comprehensive Review on the Chemical Constituents and Functional Uses of Walnut (Juglans spp.) Husk. Int J Mol Sci., 2019, 20(16), 3920.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.