Orzechy makadamia

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Orzechy makadamia

Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 10źródła
  • 7badań

Orzechy makadamia pochodzą z drzew makadamia (Macadamia) należących do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Rośliny z rodzaju Macadamia  uprawiane są głównie w Australii, RPA, Kenii i USA.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Orzechy macadamia

Grupa:

Orzechy

Kalorie:

718 kcal/100 g
290 kcal/40 g (1 garść)

IG (indeks glikemiczny):

10 (niski)

Bogate w:

Kwas oleinowy, błonnik, witamina B1, mangan, miedź, magnez

Właściwości:

Obniżanie poziomu cholesterolu, właściwości przeciwzapalne, działanie przeciwutleniające, potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, wspomaganie zdrowia kości i działania układu nerwowego

Przeciwwskazania:

Osoby z alergią na orzechy, osoby wymagające diety lekkostrawnej


W pigułce

  • Orzechy makadamia są produktem kalorycznym (718 kcal/100 g)
  • Orzechy makadamia mają niski indeks glikemiczny (IG = 10)
  • Orzechy makadamia są źródłem tłuszczu, w którego składzie dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy)
  • Orzechy makadamia dostarczają duże ilości błonnika, witaminy B1, manganu, miedzi i magnezu
  • Jedzenie orzechów makadamia może powodować korzystne obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
  • Orzechy makadamia wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
  • Orzechy makadamia mogą prawdopodobnie działać przeciwnowotworowo
  • Skład chemiczny orzechów makadamia wskazuje, że mogą one wpływać korzystnie na stan kości i układ nerwowy
  • Orzechów makadamia nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone
  • Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego nie można im ich podawać

Orzechy makadamia: wartości odżywcze

Orzechy makadamia dostarczają dużo kalorii

Orzechy makadamia są wysokokaloryczne.Ich wartość energetyczna wynosi 718 kcal/100 g.

Zgodnie z tym, 1 garść orzechów macadamia (40 g) dostarcza ok. 290 kcal.

Orzechy makadamia są źródłem tłuszczu

W orzechach makadamia w najwyższych ilościach występuje tłuszcz. Orzechy te zawierają również dużo błonnika pokarmowego

Podstawowa wartość odżywcza orzechów makadamia (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) kształtuje się następująco:

  • Białko - 3,16 g
  • Tłuszcz - 30,31g
  • Węglowodany - 5,53 g
  • Błonnik pokarmowy - 3,44  g (13,8% RWS)

W skład tłuszczu obecnego w orzechach macadamia wchodzą głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (58,88 g/100 g), spośród których najwięcej jest kwasu oleinowego (43,76 g/100 g) i kwasu palmitooleinowego (12,98 g/100 g). W mniejszych ilościach obecne są nasycone kwasy tłuszczowe (12,06 g/100 g), które reprezentowane są przede wszystkim przez kwas oleinowy (6,04 g/100 g). W odróżnieniu od innych orzechów, orzechy makadamia zawierają śladowe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (1,5 g/100 g).

Orzechy makadamia dostarczają dużo składników mineralnych

Orzechy macadamia są szczególnie zasobne w mangan, miedź i żelazo.

Poziom składników mineralnych występujących w orzechach makadamia (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) wygląda następująco:

  • Mangan - 1,65 mg (82,6% RWS)
  • Miedź - 0,3 mg (30,4% RWS)
  • Magnez - 52 mg (13,9% RWS)
  • Fosfor - 75,2 mg (10,7% RWS)
  • Żelazo - 1,48 mg (10,5% RWS)
  • Potas - 147,2 mg (7,4% RWS)
  • Cynk - 0,52 mg (5,2% RWS)
  • Wapń - 34 mg (7,4% RWS)
  • Selen - 1,44 ug (2,6% RWS).

Orzechy makadamia są źródłem witaminy B1

Orzechy makadamia dostarczają głównie witamin z grupy B, takich jak: tiamina (witamina B1), niacyna (witamina B3), witamina B6.

Zawartość poszczególnych witamin (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) kształtuje się następująco:

Orzechy makadamia zawierają sterole roślinne

W orzechach makadamia znajdują się też niewielkie ilości fitosteroli (steroli roślinnych), głównie w postaci beta-sitosterolu (108 mg/100 g).

Fitosterole posiadają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Jednakże poziom steroli w orzechach jest zbyt niski, aby wywołać takie działanie. Skuteczność fitosteroli obserwuje się w ilości 1-3 g/dzień (czyli 1000-3000 mg).

Pomimo tego, w orzechach makadamia występują inne związki, które mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu.

Orzechy makadamia mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)

Wartość indeksu glikemicznego orzechów makadamia wynosi 10 (IG = 10). Oznacza to, że orzechy te należą do produktów o niskim IG.

Jednocześnie orzechy makadamia cechują się niskim ładunkiem glikemicznym (ŁG), którego wartość (dla 1 garści = 40 g) wynosi 0,55 (ŁG = 0,55).

Właściwości

••• Orzechy makadamia obniżają poziom cholesterolu

Badania przeprowadzone z udziałem ludzi pokazały, że włączenie orzechów makadamia do diety przyczynia się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL we krwi (średnio o 3,0-5,3%).

Jednocześnie autorzy badań wykazali, że jedzenie orzechów makadamia wiąże się z korzystnym wzrostem stężenia "dobrego" cholesterolu HDL (średnio o 7,9%).

Jednakże na podstawie aktualnego stanu wiedzy, autorzy badań sugerują, że orzechy makadamia są mniej skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, niż inne rodzaje orzechów, jak np. orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, orzeszki ziemne.

 

Poziom, przy którym stwierdzono działanie: 40-90 g orzechów dziennie.

Podsumowanie: badania naukowe potwierdzają, że jedzenie orzechów makadamia jest pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.

••• Orzechy makadamia wspomagają zdrowie osób z hipercholesterolemią

Regularne spożywanie orzechów może powodować obniżenie stanów zapalnych u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi (hipercholesterolemią). Naukowcy odnotowali, że orzechy te wpłynęły na redukcję poziomu leukotrientów, którę są markerami (znacznikami) zapalenia.

Dodatkowo włączenie orzechów do diety spowodowało złagodzenie stresu oksydacyjnego u wspomnianych osób.

Na podstawie uzyskanych wyników, autorzy doświadczenia wskazali, że orzechy makadamia poprzez swoje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

 

Poziom, przy którym stwierdzono działanie: 40-90 g orzechów dziennie.

Podsumowanie: orzechy makadamia zmniejszają stany zapalne u osób z hipercholesterolemią.

•• Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

W 2017 roku na łamach czasopisma Journal of Food Science & Technology zostały opublikowane wyniki eksperymentu in vitro, które pokazały, że orzechy makadamia mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.

Naukowcy zauważyli, że orzechy makadamia hamowały wzrost taka jelita grubego.

Podsumowanie: istnieją pewne przesłanki, że orzechy makadamia posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Jednakże działanie to wymaga potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

•• Orzechy makadamia mogą wpływać korzystnie na stan kości

Na podstawie składu chemicznego orzechów macadamia można przypuszczać, że ich spożywanie będzie miało pozytywne znaczenie dla zdrowia kości.

Obecna w wysokich ilościach miedź bierze udział w sieciowaniu tkanki łącznej kości.

Orzechy makadamia zawierają również wysokie ilości magnezu. Przeprowadzone badania pokazały, że dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości magnezu przyczynia się do zwiększenia gęstości mineralnej kości.

Podsumowanie: składniki znajdujące się w orzechach makadamia mogą poprawiać stan kości. Jednakże dotychczas nie zbadano wpływu spożywania tych orzechów na zdrowie kości.

•• Orzechy makadamia mogą wspomagać obronę przeciwutleniającą organizmu

Miedź i mangan, które znajdują się w orzechach makadamia mogą wspierać nasz ustrój w walce z wolnymi rodnikami i w efekcie mogą przyczyniać się do redukowania stresu oksydacyjnego.

Wynika to z faktu, że obydwa składniki uczestniczą w powstawaniu enzymów o właściwościach przeciwutleniających.

Podsumowanie: skład chemiczny orzechów makadamia wskazuje, że prawdopodobnie mogą pomagać one w walce z wolnymi rodnikami. Potrzebne jest jednak przeprowadzenie badań, które pozwoliłyby potwierdzić te przypuszczenia.

•• Orzechy makadamia przyczyniają się do prawidłowego działania układu nerwowego

Orzechy makadamia są cennym elementem diety, wspomagającym funkcjonowanie układu nerwowego.

A wszystko to za sprawą wysokiego poziomu magnezu (biorącego udział w przewodzeniu impulsów nerwowych) i witaminy B1 (uczestniczącej w powstawaniu otoczki mielinowej i produkcji neuroprzekaźników).

Podsumowanie: orzechy makadamia zawierają duże ilości witaminy B1 i magnezu, którym przypisuje się działanie wspomagające funkcjonowanie układu nerwowego. Brakuje jednak badań, w których analizowano by bezpośredni wpływ spożycia tych orzechów na układ nerwowy.

Przeciwwskazania

Orzechy makadamia są silnym alergenem

Podobnie jak inne rodzaju orzechów, orzechy makadamia mogą wyzwalać reakcje alergiczne i z tego względu nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone. W przeciwnym razie mogą wystąpić objawy takie, jak:

  • Zespół alergii jamy ustnej (opuchlizna, swędzenie i zaczerwienienie warg, ust, przełyku)
  • Duszności
  • Astma
  • Bóle brzucha
  • Biegunki
  • Nudności
  • Wstrząs anafilaktyczny

Orzechy makadamia są toksyczne dla psów

Zjedzenie orzechów makadamia przez psa może powodować u niego niniejsze objawy:

  • Wzrost temperatury ciała (gorączka)
  • Drgawki
  • Zapalenie trzustki
  • Wymioty
  • Brak apetytu
  • Spadek aktywności

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • ASPCA: Animal Poison Control Alert: Macadamia Nuts are Toxic to Dogs.
  • James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
  • Dinc T. i wsp.: Influence of roasting on the chemopreventive potential of macadamia nuts. Journal of Food Science & Technology, 2017, 2, 1, 177-185.
  • Manohar L Garg i wsp.: Macadamia nut consumption lowers plasma total and LDL cholesterol levels in hypercholesterolemic men. J Nutr, 2003, 133(4), 1060-3.
  • Yasuko Inaba i wsp.: [Allergy to macadamia nut]. Arerugi, 2007, 56(7), 699-702.
  • K J De Knop i wsp.: Macadamia nut allergy: 2 case reports and a review of the literature. Acta Clin Belg, Mar-Apr, 65(2), 129-32.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter