Orzechy makadamia
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 7badań
Orzechy makadamia pochodzą z drzew makadamia (Macadamia) należących do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Rośliny z rodzaju Macadamia uprawiane są głównie w Australii, RPA, Kenii i USA.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Orzechy macadamia |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 718 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 10 (niski) |
Bogate w: | Kwas oleinowy, błonnik, witamina B1, mangan, miedź, magnez |
Właściwości: | Obniżanie poziomu cholesterolu, właściwości przeciwzapalne, działanie przeciwutleniające, potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, wspomaganie zdrowia kości i działania układu nerwowego |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na orzechy, osoby wymagające diety lekkostrawnej |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła |
Cena: | 120-140 zł/kg |
W pigułce
- Orzechy makadamia są produktem kalorycznym (718 kcal/100 g)
- Orzechy makadamia mają niski indeks glikemiczny (IG = 10)
- Orzechy makadamia są źródłem tłuszczu, w którego składzie dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy)
- Orzechy makadamia dostarczają duże ilości błonnika, witaminy B1, manganu, miedzi i magnezu
- Jedzenie orzechów makadamia może powodować korzystne obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
- Orzechy makadamia wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
- Orzechy makadamia mogą prawdopodobnie działać przeciwnowotworowo
- Skład chemiczny orzechów makadamia wskazuje, że mogą one wpływać korzystnie na stan kości i układ nerwowy
- Orzechów makadamia nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone
- Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego nie można im ich podawać
wiem więcej!
Orzechy makadamia: wartości odżywcze
Orzechy makadamia dostarczają dużo kalorii
Orzechy makadamia są wysokokaloryczne.Ich wartość energetyczna wynosi 718 kcal/100 g.
Zgodnie z tym, 1 garść orzechów macadamia (40 g) dostarcza ok. 290 kcal.
Orzechy makadamia są źródłem tłuszczu
W orzechach makadamia w najwyższych ilościach występuje tłuszcz. Orzechy te zawierają również dużo błonnika pokarmowego
Podstawowa wartość odżywcza orzechów makadamia (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) kształtuje się następująco:
- Białko - 3,16 g
- Tłuszcz - 30,31g
- Węglowodany - 5,53 g
- Błonnik pokarmowy - 3,44 g (13,8% RWS)
W skład tłuszczu obecnego w orzechach macadamia wchodzą głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (58,88 g/100 g), spośród których najwięcej jest kwasu oleinowego (43,76 g/100 g) i kwasu palmitooleinowego (12,98 g/100 g). W mniejszych ilościach obecne są nasycone kwasy tłuszczowe (12,06 g/100 g), które reprezentowane są przede wszystkim przez kwas oleinowy (6,04 g/100 g). W odróżnieniu od innych orzechów, orzechy makadamia zawierają śladowe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (1,5 g/100 g).
Orzechy makadamia dostarczają dużo składników mineralnych
Orzechy macadamia są szczególnie zasobne w mangan, miedź i żelazo.
Poziom składników mineralnych występujących w orzechach makadamia (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) wygląda następująco:
- Mangan - 1,65 mg (82,6% RWS)
- Miedź - 0,3 mg (30,4% RWS)
- Magnez - 52 mg (13,9% RWS)
- Fosfor - 75,2 mg (10,7% RWS)
- Żelazo - 1,48 mg (10,5% RWS)
- Potas - 147,2 mg (7,4% RWS)
- Cynk - 0,52 mg (5,2% RWS)
- Wapń - 34 mg (7,4% RWS)
- Selen - 1,44 ug (2,6% RWS).
Orzechy makadamia są źródłem witaminy B1
Orzechy makadamia dostarczają głównie witamin z grupy B, takich jak: tiamina (witamina B1), niacyna (witamina B3), witamina B6.
Zawartość poszczególnych witamin (w przeliczeniu na 1 garść = 40 g) kształtuje się następująco:
- Witamina B1 - 0,48 mg (43,6% RWS)
- Witamina B6 - 0,11 mg (7,9% RWS)
- Niacyna - 0,99 mg (6,2% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,30 mg (5,1% RWS)
- Witamina B2 - 0,06 mg (4,6% RWS)
- Kwas foliowy - 4,4 ug (2,2% RWS)
- Witamina E - 0,22 mg (1,8% RWS).
Orzechy makadamia zawierają sterole roślinne
W orzechach makadamia znajdują się też niewielkie ilości fitosteroli (steroli roślinnych), głównie w postaci beta-sitosterolu (108 mg/100 g).
Fitosterole posiadają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Jednakże poziom steroli w orzechach jest zbyt niski, aby wywołać takie działanie. Skuteczność fitosteroli obserwuje się w ilości 1-3 g/dzień (czyli 1000-3000 mg).
Pomimo tego, w orzechach makadamia występują inne związki, które mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu.
Orzechy makadamia mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Wartość indeksu glikemicznego orzechów makadamia wynosi 10 (IG = 10). Oznacza to, że orzechy te należą do produktów o niskim IG.
Jednocześnie orzechy makadamia cechują się niskim ładunkiem glikemicznym (ŁG), którego wartość (dla 1 garści = 40 g) wynosi 0,55 (ŁG = 0,55).
Właściwości
••• Orzechy makadamia obniżają poziom cholesterolu
Badania przeprowadzone z udziałem ludzi pokazały, że włączenie orzechów makadamia do diety przyczynia się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL we krwi (średnio o 3,0-5,3%).
Jednocześnie autorzy badań wykazali, że jedzenie orzechów makadamia wiąże się z korzystnym wzrostem stężenia "dobrego" cholesterolu HDL (średnio o 7,9%).
Jednakże na podstawie aktualnego stanu wiedzy, autorzy badań sugerują, że orzechy makadamia są mniej skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, niż inne rodzaje orzechów, jak np. orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, orzeszki ziemne.
Poziom, przy którym stwierdzono działanie: 40-90 g orzechów dziennie.
Podsumowanie: badania naukowe potwierdzają, że jedzenie orzechów makadamia jest pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. |
---|
••• Orzechy makadamia wspomagają zdrowie osób z hipercholesterolemią
Regularne spożywanie orzechów może powodować obniżenie stanów zapalnych u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi (hipercholesterolemią). Naukowcy odnotowali, że orzechy te wpłynęły na redukcję poziomu leukotrientów, którę są markerami (znacznikami) zapalenia.
Dodatkowo włączenie orzechów do diety spowodowało złagodzenie stresu oksydacyjnego u wspomnianych osób.
Na podstawie uzyskanych wyników, autorzy doświadczenia wskazali, że orzechy makadamia poprzez swoje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Poziom, przy którym stwierdzono działanie: 40-90 g orzechów dziennie.
Podsumowanie: orzechy makadamia zmniejszają stany zapalne u osób z hipercholesterolemią. |
---|
••• Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
W 2017 roku na łamach czasopisma Journal of Food Science & Technology zostały opublikowane wyniki eksperymentu in vitro, które pokazały, że orzechy makadamia mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
Naukowcy zauważyli, że orzechy makadamia hamowały wzrost taka jelita grubego.
Podsumowanie: istnieją pewne przesłanki, że orzechy makadamia posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Jednakże działanie to wymaga potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi. |
---|
••• Orzechy makadamia mogą wpływać korzystnie na stan kości
Na podstawie składu chemicznego orzechów macadamia można przypuszczać, że ich spożywanie będzie miało pozytywne znaczenie dla zdrowia kości.
Obecna w wysokich ilościach miedź bierze udział w sieciowaniu tkanki łącznej kości.
Orzechy makadamia zawierają również wysokie ilości magnezu. Przeprowadzone badania pokazały, że dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości magnezu przyczynia się do zwiększenia gęstości mineralnej kości.
Podsumowanie: składniki znajdujące się w orzechach makadamia mogą poprawiać stan kości. Jednakże dotychczas nie zbadano wpływu spożywania tych orzechów na zdrowie kości. |
---|
••• Orzechy makadamia mogą wspomagać obronę przeciwutleniającą organizmu
Miedź i mangan, które znajdują się w orzechach makadamia mogą wspierać nasz ustrój w walce z wolnymi rodnikami i w efekcie mogą przyczyniać się do redukowania stresu oksydacyjnego.
Wynika to z faktu, że obydwa składniki uczestniczą w powstawaniu enzymów o właściwościach przeciwutleniających.
Podsumowanie: skład chemiczny orzechów makadamia wskazuje, że prawdopodobnie mogą pomagać one w walce z wolnymi rodnikami. Potrzebne jest jednak przeprowadzenie badań, które pozwoliłyby potwierdzić te przypuszczenia. |
---|
••• Orzechy makadamia przyczyniają się do prawidłowego działania układu nerwowego
Orzechy makadamia są cennym elementem diety, wspomagającym funkcjonowanie układu nerwowego.
A wszystko to za sprawą wysokiego poziomu magnezu (biorącego udział w przewodzeniu impulsów nerwowych) i witaminy B1 (uczestniczącej w powstawaniu otoczki mielinowej i produkcji neuroprzekaźników).
Podsumowanie: orzechy makadamia zawierają duże ilości witaminy B1 i magnezu, którym przypisuje się działanie wspomagające funkcjonowanie układu nerwowego. Brakuje jednak badań, w których analizowano by bezpośredni wpływ spożycia tych orzechów na układ nerwowy. |
---|
Przeciwwskazania
Orzechy makadamia są silnym alergenem
Podobnie jak inne rodzaju orzechów, orzechy makadamia mogą wyzwalać reakcje alergiczne i z tego względu nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone. W przeciwnym razie mogą wystąpić objawy takie, jak:
- Zespół alergii jamy ustnej (opuchlizna, swędzenie i zaczerwienienie warg, ust, przełyku)
- Duszności
- Astma
- Bóle brzucha
- Biegunki
- Nudności
- Wstrząs anafilaktyczny
Orzechy makadamia są toksyczne dla psów
Zjedzenie orzechów makadamia przez psa może powodować u niego niniejsze objawy:
- Wzrost temperatury ciała (gorączka)
- Drgawki
- Zapalenie trzustki
- Wymioty
- Brak apetytu
- Spadek aktywności
Więcej podobnych treści
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy pekan
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i wyglądem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duż...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe to jadalne orzeszki, które pochodzą z kilku gatunków sosny, głównie z sosny pini...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 stycznia 2021
Kokos
Czy kokosy są zdrowe? Jakie mają wartości odżywcze? Czy wspomagają odchudzanie? Jak jeść orzech k...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- ASPCA: Animal Poison Control Alert: Macadamia Nuts are Toxic to Dogs.
- James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
- Dinc T. i wsp.: Influence of roasting on the chemopreventive potential of macadamia nuts. Journal of Food Science & Technology, 2017, 2, 1, 177-185.
- Manohar L Garg i wsp.: Macadamia nut consumption lowers plasma total and LDL cholesterol levels in hypercholesterolemic men. J Nutr, 2003, 133(4), 1060-3.
- Yasuko Inaba i wsp.: [Allergy to macadamia nut]. Arerugi, 2007, 56(7), 699-702.
- K J De Knop i wsp.: Macadamia nut allergy: 2 case reports and a review of the literature. Acta Clin Belg, Mar-Apr, 65(2), 129-32.
- Janine Mukuddem-Petersen i wsp.: A systematic review of the effects of nuts on blood lipid profiles in humans. J Nutr, 2005, 135(9), 2082-9.
- Catherine J. Nock i wsp.: Wild Origins of Macadamia Domestication Identified Through Intraspecific Chloroplast Genome Sequencing. Front Plant Sci., 2019, 10, 334.
- Tonya S Orchard i wsp.: Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women's Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr, 2014, 99(4), 926-33.
- A Plaitakis i wsp.: Effect of thiamin deficiency on brain neurotransmitter systems. Ann N Y Acad Sci, 1982;378:367-81., 378, 367-81.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.