Kwas oleinowy
Ostatnia aktualizacja: 14 listopada 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 1badań
Kwas oleinowy to jeden z najważniejszych kwasów tłuszczowych zaliczanych do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA ang. Monounsaturated Fatty Acid) z grupy omega-9.
W pigułce
- Kwas oleinowy to jeden z najczęściej występujących w żywności jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Głównym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek, a także olej z orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej z awokado
- Spożywanie kwasu oleinowego (i innych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze, a także poprawiać funkcje naczyń krwionośnych
- Tłuszcze i oleje zawierające wysokie ilości kwasu oleinowego mogą być wykorzystywane do krótkotrwałego smażenia
Kwas oleinowy - właściwości
Kwas oleinowy jest dobry dla układu krążenia
Zgodnie z zaleceniami, tłuszcz przez nas spożywany powinien dostarczać głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jednocześnie powinniśmy dostarczać jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, których wysoki poziom w diecie jest powiązany z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Wobec powyższego zaleca się zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, kwasami jedno- i wielonienasyconymi.
Jak wskazują dane naukowe, spożywanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i zastępowanie nimi w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się m.in. do:
- Poprawy profilu lipidowego krwi (utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi)
- Zapewnienia właściwego ciśnienia tętniczego krwi
- Poprawy wrażliwości na insulinę
- Wzmacniania funkcjonowanie naczyń krwionośnych
- Utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi
Wobec powyższego sugeruje się, że wyższy udział kwasu oleinowego w diecie kosztem nasyconych kwasów tłuszczowych, może wiązać się z mniejszym ryzykiem miażdżycy i chorób układu krążenia.
Kwas oleinowy - źródła
Kwas oleinowy nie jest zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oznacza to, że organizm człowieka posiada zdolność do samodzielnego wytwarzania kwasu oleinowego z wykorzystaniem innych kwasów tłuszczowych.
Najlepszym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek
Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek. Olej ten zawiera ok. 70-80% kwasu oleinowego.
Wysoką zawartością kwasu oleinowego cechuje się też olej z orzechów laskowych (77,8%)
Niższe ilości kwasu oleinowego występują również w:
- Oleju z awokado (67,9%)
- Oleju rzepakowym (61,7%)
- Oleju z migdałów (69,4)
- Oleju z orzechów arachidowych (44,8%)
- Smalcu (nie więcej niż 55%)
- Wysokookoleinowy olej słonecznikowy (83%) (nie należy mylić go ze zwykłym olejem słonecnzikowym)
Kwas oleinowy - ile spożywać
Kwas oleinowy jest najważniejszym i najobficiej występującym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Z tego względu dla uproszczenia można przyjąć, że zapotrzebowanie człowieka na kwas oleinowy jest równe zapotrzebowaniu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zgodnie z rekomendacjami powinniśmy dostarczać dziennie kwas oleinowy w ilości zapewniającej pokrycie zapotrzebowania na energię na poziomie 10-15%.
Oznacza to, że w przypadku stosowania diety o wartości energetycznej równej 2000 kcal, powinniśmy spożywać dziennie ok. 20-30 g kwasu oleinowego.
Taką ilość kwasu oleinowego mogłyby dostarczyć np. ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Trzeba jednak pamiętać, że składnik ten dostarczamy z wielu innych produktów.
Kwas oleinowy a smażenie
Tłuszcze zawierające kwas oleinowy nadają się do smażenia
Jak wiadomo, nie wszystkie oleje mogą być być poddawane obróbce termicznej (np. smażeniu). Dotyczy to przede wszystkim tych tłuszczów, które posiadają w swoim składzie wysokie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m.in. kwasów tłuszczowych omega-3.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. wspomniany kwas oleinowy) są o wiele bardziej odporne na działanie podwyższonej temperatury. Stąd oleje cechujące się wysoką zawartością kwasu oleinowego bardziej nadają się do smażenia.
Kwas oleinowy - szkodliwość
Kwas oleinowy jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i nie wywołuje skutków ubocznych.
Kwas oleinowy - w ciąży
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kwasu oleinowego przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Więcej podobnych treści
Olej sezamowy
Olej sezamowy ma wiele zastosowań i właściwości: obniża cholesterol we krwi i redukuje ciśnienie ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 29 września 2020
Kwas masłowy
Kwas masłowy, inaczej maślan sodu to średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który wykazuje pozytywny ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów, który stanowi podstawę diety śródziemnomorskie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to olej pozyskiwany z nasion rzepaku. Cechuje się wysoką zawartością jedno- i wiel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- Eduardo Lopez-Huertas i wsp.: Health effects of oleic acid and long chain omega-3 fatty acids (EPA and DHA) enriched milks. A review of intervention studies. Pharmacol Res, 2010, 61(3), 200-7.
- Leah G Gillingham i wsp.: Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors. Lipids, 2011, 46(3), 209-28.
- Liliana Perdomo i wsp.: Protective role of oleic acid against cardiovascular insulin resistance and in the early and late cellular atherosclerotic process. Cardiovasc Diabetol, 2015, 14, 75.
- S. Terés i wsp.: Oleic acid content is responsible for the reduction in blood pressure induced by olive oil. Proc Natl Acad Sci U S A., 2008, 105(37), 13811–13816.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Monounsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease: Synopsis of the Evidence Available from Systematic Reviews and Meta-Analyses . Nutrients., 2012, 4(12), 1989–2007.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.