Kwas oleinowy

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 14 listopada 2020

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 1badań

Kwas oleinowy to jeden z najważniejszych kwasów tłuszczowych zaliczanych do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA ang. Monounsaturated Fatty Acid) z grupy omega-9.


W pigułce

  • Kwas oleinowy to jeden z najczęściej występujących w żywności jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Głównym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek, a także olej z orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej z awokado
  • Spożywanie kwasu oleinowego (i innych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze, a także poprawiać funkcje naczyń krwionośnych
  • Tłuszcze i oleje zawierające wysokie ilości kwasu oleinowego mogą być wykorzystywane do krótkotrwałego smażenia

Kwas oleinowy - właściwości

Kwas oleinowy jest dobry dla układu krążenia

Zgodnie z zaleceniami, tłuszcz przez nas spożywany powinien dostarczać głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jednocześnie powinniśmy dostarczać jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, których wysoki poziom w diecie jest powiązany z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Wobec powyższego zaleca się zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, kwasami jedno- i wielonienasyconymi.

Jak wskazują dane naukowe, spożywanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i zastępowanie nimi w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się m.in. do:

  • Poprawy profilu lipidowego krwi (utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi)
  • Zapewnienia właściwego ciśnienia tętniczego krwi
  • Poprawy wrażliwości na insulinę
  • Wzmacniania funkcjonowanie naczyń krwionośnych
  • Utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi

Wobec powyższego sugeruje się, że wyższy udział kwasu oleinowego w diecie kosztem nasyconych kwasów tłuszczowych, może wiązać się z mniejszym ryzykiem miażdżycy i chorób układu krążenia.

Kwas oleinowy - źródła

Kwas oleinowy nie jest zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oznacza to, że organizm człowieka posiada zdolność do samodzielnego wytwarzania kwasu oleinowego z wykorzystaniem innych kwasów tłuszczowych.

Najlepszym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek

Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek. Olej ten zawiera ok. 70-80% kwasu oleinowego.

Wysoką zawartością kwasu oleinowego cechuje się też olej z orzechów laskowych (77,8%)

Niższe ilości kwasu oleinowego występują również w:

  • Oleju z awokado (67,9%)
  • Oleju rzepakowym (61,7%)
  • Oleju z migdałów (69,4)
  • Oleju z orzechów arachidowych (44,8%)
  • Smalcu (nie więcej niż 55%)
  • Wysokookoleinowy olej słonecznikowy (83%) (nie należy mylić go ze zwykłym olejem słonecnzikowym)

zdrowe

Kwas oleinowy - ile spożywać

Kwas oleinowy jest najważniejszym i najobficiej występującym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Z tego względu dla uproszczenia można przyjąć, że zapotrzebowanie człowieka na kwas oleinowy jest równe zapotrzebowaniu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zgodnie z rekomendacjami powinniśmy dostarczać dziennie kwas oleinowy w ilości zapewniającej pokrycie zapotrzebowania na energię na poziomie 10-15%.

Oznacza to, że w przypadku stosowania diety o wartości energetycznej równej 2000 kcal, powinniśmy spożywać dziennie ok. 20-30 g kwasu oleinowego.

Taką ilość kwasu oleinowego mogłyby dostarczyć np. ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Trzeba jednak pamiętać, że składnik ten dostarczamy z wielu innych produktów.

Kwas oleinowy a smażenie

Tłuszcze zawierające kwas oleinowy nadają się do smażenia

Jak wiadomo, nie wszystkie oleje mogą być być poddawane obróbce termicznej (np. smażeniu). Dotyczy to przede wszystkim tych tłuszczów, które posiadają w swoim składzie wysokie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m.in. kwasów tłuszczowych omega-3.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. wspomniany kwas oleinowy) są o wiele bardziej odporne na działanie podwyższonej temperatury. Stąd oleje cechujące się wysoką zawartością kwasu oleinowego bardziej nadają się do smażenia.

Kwas oleinowy - szkodliwość

Kwas oleinowy jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i nie wywołuje skutków ubocznych.

Kwas oleinowy - w ciąży

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kwasu oleinowego przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
  • Eduardo Lopez-Huertas i wsp.: Health effects of oleic acid and long chain omega-3 fatty acids (EPA and DHA) enriched milks. A review of intervention studies. Pharmacol Res, 2010, 61(3), 200-7.
  • Leah G Gillingham i wsp.: Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors. Lipids, 2011, 46(3), 209-28.
  • Liliana Perdomo i wsp.: Protective role of oleic acid against cardiovascular insulin resistance and in the early and late cellular atherosclerotic process. Cardiovasc Diabetol, 2015, 14, 75.
  • S. Terés i wsp.: Oleic acid content is responsible for the reduction in blood pressure induced by olive oil. Proc Natl Acad Sci U S A., 2008, 105(37), 13811–13816.
  • Lukas Schwingshackl i wsp.: Monounsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease: Synopsis of the Evidence Available from Systematic Reviews and Meta-Analyses . Nutrients., 2012, 4(12), 1989–2007.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter