Omega-3
Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 28badań
Omega-3 to grupa kwasów tłuszczowych zaliczanych do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich produkować.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Omega-3 |
Alternatywne nazwy: | Kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA) |
Grupa: | Tłuszcze Suplementy diety |
Właściwości: | Właściwości przeciwzapalne, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i poziomu triglicerydów, zmniejszanie śmiertelności z powodu chorób serca, wspomaganie leczenia łuszczycy, zespołu suchego oka i depresji, zmniejszanie ryzyka raka piersi, zespołu metabolicznego, poprawa pamięci i funkcji poznawczych. |
Główne źródła: | Tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki), pstrąg tęczowy, tran, olej z mikroalg (Schizochytrium sp.) |
Przeciwwskazania: | Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. |
W pigułce
- Najcenniejszymi kwasami omega-3 dla zdrowia są kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA)
- Omega-3 są określanem mianem witaminy F ponieważ są niezbędne dla naszego zdrowia i jednocześnie nasz organizm nie potrafi ich produkować
- Omega-3 są dobre dla naszego układu krążenia: działają przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom triglicerydów we krwi, redukują ciśnienie krwi i zmniejszają śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych
- Omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i mogą poprawiać stan zdrowia osób z bólami stawów
- Stosowanie omega-3 przyczyniają się do obniżenia ryzyka zespołu metabolicznego
- Omega-3 mogą mieć działanie przeciwnowotworowe i obniżać ryzyko raka piersi (jednak bez wpływu na ryzyko raka prostaty)
- Omega-3 wydają się być skuteczne we wspomaganiu leczenia depresji, łuszczycy, zespołu suchego oka
- Omega-3 poprawiają pamięć u osób z zaburzeniami pamięci oraz funkcje poznawcze u osób starszych
- Omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju noworodków (zaleca się spożywanie ryb zawierających EPA+DHA lub suplementację przez kobiety ciężarne i karmiące piersią)
- Najlepszym źródłem omega-3 są tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź) lub pstrąg tęczowy
- Omega-3 można suplementować stosując tran (olej z wątroby dorsza) lub olej z mikroalg (dobra alternatywa dla wegan)
- Omega-3 są bezpieczne dla zdrowia w wysokich dawkach (3-5 g/dzień), nie powodują istotnych komplikacji zdrowotnych, mogą wywoływać głównie dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- Zaleca się spożywać omega-3 (DHA+EPA) w ilości 100-250 mg/dzień (w zależności od wieku i stanu fizjologicznego)
Co to jest omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład tłuszczu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), ponieważ nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować (wytwarzać) i muszą być one dostarczane wraz z dietą. Z tego względu omega-3 nazywane są witaminą F.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - źródłem są tłuste ryby morskie i algi
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) - źródłem są tłuste ryby morskie
- Kwas alfa-linolenowy (ALA) - głównym źródłem są oleje roślinne (np. olej lniany, olej rzepakowy)
- Kwas dokozapentaenowy (DPA)
Warto podkreślić, że spośród wymienionych kwasów tłuszczowych omega-3 dla naszego zdrowia najważniejsze są EPA i DHA. To właśnie te składniki wykazują szczególnie korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Z kolei ALA nie posiadają tak szerokiego wachlarza właściwości prozdrowotnych, a ich przydatność w diecie człowieka jest dyskutowana i niejednoznaczna.
Biokonwersja ALA do EPA i DHA
Zwolennicy spożywania wysokich ilości ALA podają jako argument to, że w organizmie człowieka mogą być one przekształcane do EPA i DHA. Jest to prawdą, jednakże trzeba zdecydowanie podkreślić, że proces ten jest bardzo niewydajny - wysokość tej konwersji jest bardzo niska, wręcz marginalna.
Według szacunków poziom przekształcania ALA do EPA wynosi ok. 5-10%, zaś do DHA - ok. 2-5%.
Z kolei Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Kwasami Tłuszczowymi i Lipidami (IFFSAL, ang. The International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids) sugeruje, że skuteczność wspomnianej konwersji ALA do DHA wynosi zaledwie 1% u niemowląt i jest jeszcze niższa u osób dorosłych.
Wobec powyższego należy jednoznacznie stwierdzić, że kwas alfa-linolenowy (ALA) nie powoduje znaczącego dla zdrowia wzrostu kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA) w organizmie człowieka.
Omega-3 właściwości
Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). To właśnie EPA i DHA mają szczególnie korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego też poniższa część artykułu dotycząca omega-3 będzie odnosić się właśnie do EPA i DHA, a nie do ALA.
Omega-3 wpływają korzystnie na układ krążenia
Aktualne wyniki badań pochodzące z 2019 roku, które zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie naukowym Journal of the American Heart Association pokazały, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 spowodowała obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych zdarzeń sercowo-naczyniowych:
- Zawału mięśnia sercowego (o 8-25%)
- Zgonu z powodu zawału serca (o 8%)
- Chorób sercowo-naczyniowych ogółem (o 3%)
- Zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych ogółem (o 7%)
Dodatkowo na podstawie wielu badań naukowych zaobserwowano, że omega-3 poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, mierzony za pomocą parametru FMD (ang. flow-mediated dilatation), określającego wielkość rozszerzenia tętnicy po uprzednim jej zamknięciu.
Wykazano również, że suplementacja omega-3 wpływa na zmniejszenie częstości akcji serca (spowolnienie tętna). Za ten efekt odpowiedzialny był kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Dodatkowo odnotowano, że kwasy omega-3 mają działanie przeciwmiażdżycowe, co oznacza, że suplementacja nimi spowalnia progresję (rozwój) miażdżycy.
Omega-3 mogą obniżać ciśnienie krwi
Naukowcy potwierdzili, że stosowanie kwasów omega-3 może być pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi.
Na podstawie przeprowadzonych badań odnotowano, że stosowanie omega-3 spowodowało niewielką redukcję skurczowego (średnio o 1,52 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 0,99 mmHg).
Działanie prozdrowotne odnotowano w przypadku stosowania DHA na poziomie 0,9-1,8 g/dzień i EPA - 1,3-3,2 g/dzień.
Omega-3 redukują poziom triglicerydów
W 2012 roku na łamach renomowanego czasopisma Current Atherosclerosis Reports zamieszczono wyniki metaanalizy (analizy wielu badań naukowych), które dowiodły, że kwasy omega-3 są skuteczne w obniżaniu stężenia triglicerydów we krwi.
Potwierdzono również, że podawanie omega-3 obniżają zarówno poziom triglicerydów, jak i "złego" cholesterolu LDL we krwi u pacjentów dializowanych.
Omega-3 zmniejszają ryzyko zespołu metabolicznego
Zespół metaboliczny to zespół współwystępujących czynników, które w sposób znaczący zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy, jak również powiązanych z nimi powikłań sercowo-naczyniowych.
Obecny stan wiedzy jednoznacznie potwierdza, że spożywanie wysokich ilości kwasów omega-3 może obniżać ryzyko zespołu metabolicznego aż o 26%.
Omega zmniejszają ryzyko raka piersi
Dane pochodzące z 2013 roku pokazują, że suplementacja omega-3 (EPA+DHA) przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia raka piersi o 14%.
Omega-3 mogą być pomocne w leczeniu łuszczycy
Na podstawie uzyskanych dotychczas wyników badań można stwierdzić, że suplementacja omega-3 łagodzi objawy łuszczycy.
Zaobserwowano, że zastosowanie omega-3 spowodowało redukcję rumienia, złagodzenie świądu, jak również zmniejszenie stopnia łuszczenia się skóry.
Omega-3 a depresja
W 2019 roku opublikowano wyniki analizy wielu badań naukowych, które wskazały, że suplementacja omega-3 przyczynia się do istotnego złagodzenia objawów depresji.
Korzystny efekt zaobserwowano przy stosowaniu 720-880 mg kwasu eikozapentaenowego (EPA) w połączeniu z 440-480 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez ok. 8-12 tygodni.
Badania wykonane wśród osób starszych potwierdziły, że podawanie omega-3 wspomaga leczenie depresji. Jednakże autorzy opracowania naukowego podkreślają, że działanie to ma miejsce u osób starszych tylko z ładną i umiarkowaną depresją.
Ostatni przegląd badań naukowych wykazał też, że kwasy omega-3 są skuteczne w łagodzeniu objawów depresji u kobiet w okresie okołoporodowym.
Omega-3 mają silne działanie przeciwzapalne
Wiele przeprowadzonych badań naukowych pokazało, że suplementacja kwasami omega-3 powoduje istotne obniżenie białka C-reaktywnego (CRP), którego wysoki poziom we krwi wskazuje na stan zapalny organizmu.
Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy dowiedli, że suplementacja kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-3 może łagodzić nasilenie bólu stawów i tym samym wspomagać leczenie bólu stawów związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów, nieswoistym zapaleniem jelit, a nawet bolesnym miesiączkowaniem.
Omega-3 mogą poprawiać pamięć
Naukowcy zaobserwowali, że suplementacja omega-3 powoduje istotną poprawę pamięci epizodycznej u osób starszych cierpiących na łagodne zaburzenia pamięci.
Skuteczność takiego działania stwierdzono w przypadku podawania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) lub DHA w połączeniu z kwasem eikozapentaenowym (EPA).
Omega-3 wspomagają leczenie zespołu suchego oka
Jak pokazują najnowsze dane, suplementacja omega-3 skutecznie łagodzi objawy zespołu suchego oka i naukowcy postulują, że podawanie tych związków może być skuteczną metodą leczenia wspomnianej dolegliwości.
Korzyści zdrowotne odnotowano przy stosowaniu omega-3 w ilości: EPA 360-1440 mg/dzień + DA 240-960 mg/dzień przez ok. 3 miesiące.
Omega-3 a ADHD u dzieci
Mówi się, że kwasy omega-3 mogą dawać korzyści zdrowotne dzieciom cierpiącym na ADHD. Aby sprawdzić czy jest to zasadne, przeprowadzono analizę kilku badań naukowych. Jej wyniki pokazały, że suplementacja kwasami omega-3, w tym głównie kwasem eikozapentaenowym (EPA) daje tylko niewielkie pozytywne efekty.
Jednakże naukowcy podkreślają, że wydaje się być pomocne stosowanie kwasów omega-3 w celu wzmocnienia interwencji farmakologicznej.
Omega-3 a funkcje poznawcze osób starszych
W literaturze naukowej istnieją silne dowody na to, że suplementacja omega-3 może zapobiegać pogorszeniu się funkcji poznawczych u osób starszych.
Omega-3 nie mają wpływu na raka prostaty
Bardzo często można spotkać się ze zdaniem, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 przyczynia się do obniżenia ryzyka raka prostaty.
Jednakże opiniom tym zaprzeczają dotychczasowo przeprowadzone badania naukowe. Pokazują one jednoznacznie, że omega-3 nie mają wpływu na wystąpienie raka prostaty.
Źródła kwasów Omega-3
Wysokie ilości omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje praktycznie tylko w rybach. Najwięcej omega-3 (EPA+DHA) znajduje się w tłustych rybach morskich, a szczególnie w łososiu.
Zdecydowanie mniejsze ilości omega-3 występują w rybach słodkowodnych. Wyjątkiem jest pstrąg tęczowy, który jest najlepszym źródłem omega-3 spośród ryb słodkowodnych.
Poniżej podano zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA+DHA) w wybranych rybach (w 100 g ryby).
Ryby morskie:
- Łosoś - 676-800 mg EPA + 1033-1537 mg DHA
suma omega-3: 1709-2337 mg/100 g - Dorsz - 6,1 mg EPA + 40 mg DHA
suma omega-3: 46,1 mg/100 g - Śledź - 230 mg EPA + 754 mg DHA
suma omega-3: 984 mg/100 g - Dorada - 201 mg EPA + 765 mg DHA
suma omega-3: 966 mg/100 g - Belona - 3,95 mg EPA + 71,8 mg DHA
suma omega-3: 75,75 mg/100 g - Gładzica - 248,5 mg EPA + 245 mg DHA
suma omega-3: 493,5 mg/100 g
Ryby słodkowodne:
- Pstrąg tęczowy - 248 mg EPA + 551,8 mg DHA
suma omega-3: 799,8 mg/100 g - Karp - 117 mg EPA + 107 mg DHA
suma omega-3: 224 mg/100 g - Okoń - 9,75 mg EPA + 12,63 mg DHA
suma omega-3: 22,38 mg/100 g - Leszcz - 76 mg EPA + 42 mg DHA
suma omega-3: 118 mg/100 g - Szczupak - 11,4 mg EPA + 31,4 mg DHA
suma omega-3: 42,8 mg/100 g - Sandacz - 16,4 mg EPA + 40,9 mg DHA
suma omega-3: 57,3 mg/100 g - Węgorz - 165 mg EPA + 150 mg DHA
suma omega-3: 315 mg/100 g - Amur - 60 mg EPA + 165 mg DHA
suma omega-3: 225 mg/100 g
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest tran
Spośród suplementów diety, najbogatszy w omega-3 jest tran, czyli olej z wątroby dorsza.
Zazwyczaj w jednej porcji tranu w płynie (10 ml) znajduje się ok. 1500-2000 mg EPA+DHA.
Warto zauważyć, że poza omega-3, tran zawiera również stosunkowo wysokie ilości:
- Witaminy D
- Witaminy A
- Witaminy E
wiem więcej!
Roślinne suplementy diety z omega-3
Większość produktów dostępnych na rynku będących źródłem omega-3 (DHA+EPA) to produkty pochodzenia zwierzęcego (np. z wątroby dorsza). Z tego względu, takie preparaty nie mogą być spożywane przez wegan.
W sprzedaży można jednak spotkać roślinne źródła omega-3. Są to preparaty, których skład jest oparty na mikroalgach (Schizochytrium).
Zazwyczaj jedna kapsułka z olejem z mikroalg zawiera 250-400 mg EPA+DHA.
Wegańskie oleje zawierające omega-3 sprzedawane są również w formie płynnej. Wówczas 1 porcja (5 ml) może zawierać nawet aż ok. 1700 mg EPA+DHA.
Źródlem omega-3 nie jest olej z wątroby rekina!
Jako jedno ze źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 wymienia się olej z wątroby rekina.
Prawdą jest, że olej z wątroby rekina zawiera omega-3, ale są to małe ilości (nawet 5-7 krotnie niższe) w porównaniu do tranu.
Dla przykładu:
- 1 kapsułka z olejem z wątroby rekina (500 mg) zawiera ok. 15-20 mg omega-3 (EPA+DHA)
- 1 kapsułka tranu - oleju z wątroby dorsza (500 mg) zawiera ok. 100 mg omega-3 (EPA+DHA)
Dlatego też nie warto sięgać po ten produkt jeżeli zależy nam na dostarczneiu wysokiej dawki omega-3.
Należy jednak zaznaczyć, że olej z wątroby rekina zawiera inne, cenne związki dla zdrowia człowieka, którymi są skwalen i acyloglicerole.
Omega-3 – skutki uboczne
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdziła, że spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w ilości do 3 g/dzień jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia (posiada status GRAS).
Co więcej, Eksperci EFSA uznali, że spożycie EPA+DHA jest bezpieczne w jeszcze wyższych dawkach - 5 g/dzień.
Tylko w kilku badaniach naukowych odnotowano łagodne działania niepożądane po stosowaniu wysokich dawek omega-3. Były to głównie:
- Niestrawność
- Biegunki
- Wzdęcia
- Odbijanie
- Zaparcia
- Nudności
- Wymioty
- Refluks żołądkowy
Omega-3 mogą zwiększać poziom cholesterolu LDL
Zaobserwowano, że suplementacja EPA+DHA w łącznej dawce 2-6 g/dzień przyczynia się do zwiększenia stężenia "złego" cholesterolu LDL o ok. 3%.
Jednocześnie naukowcy podkreślają, że niewielki wzrost poziomu cholesterolu LDL spowodowany suplementacją omega-3 nie powoduje niekorzystnych efektów klinicznych np. w postaci zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Omega-3 a samoistne krwawienia i interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi
Wielokrotnie można spotkać się z opinią, że stosowanie omega-3 powoduje zmianę funkcji płytek krwi i może zwiększa ryzyko samoistnego krwawienia. Jednakże Panel Ekspertów EFSA ocenił dotychczasowe dane na ten temat i jednoznacznie stwierdził, że suplementacja omega-3 nie przyczynia się do występowania krwawień.
Dodatkowo wbrew informacjom, które krążą w sieci, Eksperci EFSA wykazali, że stosowanie omega-3 (EPA+DHA) w ilości do 6 g/dzień nie nasila działania leków przeciwpłytkowych/przeciwzakrzepowych.
Omega-3 w ciąży
Kwasy tłuszczowe omega-3 (przede wszystkim DHA) są szczególnie ważne w okresie ciąży. Przyczyniają się m.in. do:
- Rozwoju środkowego układu nerwowego płodu i noworodka
- Zwiększonej masy urodzeniowej noworodków
- Zmniejszenia ryzyka infekcji i niemowląt i małych dzieci
- Zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii i astmy u dzieci
- Poprawy ostrości widzenia
- Poprawy zdrowia kobiet z cukrzycą ciążową (obniżenie poziomu glukozy na czczo we krwi, obniżenie wartości wskaźnika insulinooporności - HOMA-IR i białka CRP, świadczącego o stanie zapalnym)
- Zredukowania ryzyka porodów przedwczesnych
Kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny spożywać dziennie 250 mg DHA+EPA plus dodatkowo 100-200 mg DHA.
Omega-3 - jak dawkować?
w 2017 roku zostały wydane Normy żywienia dla populacji polski, czyli wytyczne, ile powinniśmy dziennie spożywać różnych składników odżywczych.
Zgodnie z tą pracą, zapotrzebowanie człowieka na kwasy tłuszczowe omega-3 wygląda następująco:
- Niemowlęta 0-6 miesięcy:
ALA - 0,5% energii
DHA - 100 mg/dzień
- Małe dzieci 6-24 miesięcy:
ALA - 0,5% energii
DHA - 100 mg/dzień
- Małe dzieci 24-36 miesięcy:
ALA - 0,5% energii
DHA+EPA - 250 mg/dzień
- Dzieci i młodzież 1-18 lat:
ALA - 0,5% energii
DHA+EPA - 250 mg/dzień lub 2 porcje ryb/tydzień (przynajmniej raz tłuste)
- Osoby dorosłe:
ALA - 0,5% energii
DHA+EPA - 250 mg/dzień lub 2 porcje ryb/tydzień (przynajmniej raz tłuste)
- Kobiety ciężarne:
DHA+EPA - 250 mg/dzień lub 2 porcje ryb/tydzień (przynajmniej raz tłuste) + 100-200 mg DHA/dzień
przy niskim spożyciu ryb, zaleca się suplementowanie DHA na poziomie nawet 400-600 mg/dzień. W przypadku ryzyka przedwczesnego porodu zaleca się nawet stosowanie 1000 mg DHA/dzień
- Kobiety karmiące piersią:
DHA+EPA - 250 mg/dzień lub 2 porcje ryb/tydzień (przynajmniej raz tłuste) + 100-200 mg DHA/dzień
Jakie ryby powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią, a jakich nie?
Warto podkreślić, że w przypadku kobiet planujących ciążę, kobiet ciężarnych, kobiet karmiących piersią i małych dzieci nie zaleca się spożywania następujących ryb:
miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, węgorz amerykański, łosoś bałtycki (wędzony), szprotki (wędzone), śledź bałtycki (wędzony), szczupak, panga, tilapia.
Najlepszym zaś wyborem będą:
łosoś norweski (hodowlany), pstrąg (hodowlany), dorsz, ryba maślana, morszczuk, szprot, sardynki, sum, flądra, makrela atlantycka
Omega-3 – które kupować?
Najbardziej wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest tran.
Dlatego też, jeżeli chcielibyśmy rozpocząć suplementację omega-3, należy sięgać po tran (olej z wątroby dorsza).
Tran jest sprzedawany zarówno w kapsułkach jak i w płynie. Lepszym wyborem wydaje się być forma płynna tranu. Wynika to z faktu, że łatwiej możemy sprawdzić jakość tego produktu - wąchając go i próbując. Tran o mniejszej świeżości będzie charakteryzować się intensywnie rybim i gorzkawym smakiem.
uwaga!
Nie kupuj produktów z omega-3, których składnikiem jest "olej rybi" - nie wiadomo czym on jest, z jakich ryb pochodzi i bardzo często na tego typu produktach brakuje informacji o zawartości omega-3 (EPA+DHA) lub ich ilość jest stosunkowo niska
Pamiętaj też, że olej z wątroby rekina nie jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i nie warto go kupować, gdy myślimy o uzupełnieniu naszej diety w EPA+DHA.
Warto wspomnieć, że tran lub kwasy omega-3 są sprzedawane również jako lek (np. Omacor lub Tran Hasco) i są dobrym wyborem dla osób chcących dostarczyć tych istotnych dla zdrowia składników.
Omega-3 z alg morskich
Innym rozwiązaniem są suplementy bazujące na oleju z alg morskich. Charakteryzują się zwykle wysoką zawartością omega-3 i mogą być spożywane przez wegan. Olej z mikroalg jest dobrą alteratywą dla osób, które nie lubią posmaku rybiego.
Więcej podobnych treści
Glukozamina
Glukozamina jest stosowana jako lek lub suplement diety w leczeniu dolegliwości związanych z chor...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Melisa
Liście melisy lekarskiej są popularnym surowcem zielarskim stosowanym na uspokojenie, poprawę snu...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 września 2020
Olej lniany
Olej lniany to bogate źródło kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Spożywanie oleju lnianego wpływa ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 września 2020
Olej sezamowy
Olej sezamowy ma wiele zastosowań i właściwości: obniża cholesterol we krwi i redukuje ciśnienie ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 29 września 2020
Czosnek
Czosnek to roślina o leczniczych właściwościach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. P...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Pektyna
Pektyny to naturalne składniki roślin, będące rodzajem błonnika pokarmowego. Mają właściwości żel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- http://www.ump.edu.pl/media/uid/7_33d9785549a6e33437/a_4eed.pdf
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://pub.rejestrymedyczne.csioz.gov.pl/Pobieranie.ashx?type=16261-u
- Pao-Yen Lin i wsp.: A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. J Clin Psychiatry, 2007, 68(7), 1056-61.
- J Thomas Brenna i wsp.: alpha-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, Feb-Mar, 80(2-3), 85-91.
- Michael H Bloch i wsp.: Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 2011, 50(10), 991-1000.
- Melissa Y Wei i wsp.: Effects of eicosapentaenoic acid versus docosahexaenoic acid on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. Curr Atheroscler Rep, 2011, 13(6), 474-83.
- Qianqian Wang i wsp.: Effect of omega-3 fatty acids supplementation on endothelial function: a meta-analysis of randomized controlled trials. Atherosclerosis, 2012, 221(2), 536-43.
- Ju-Sheng Zheng i wsp.: Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. BMJ, 2013, 346, f3706.
- Manuela Casula i wsp.: Long-term effect of high dose omega-3 fatty acid supplementation for secondary prevention of cardiovascular outcomes: A meta-analysis of randomized, placebo controlled trials [corrected]. Atheroscler Suppl, 2013, 14(2), 243-51.
- Honggang Chi i wsp.: Omega-3 fatty acid supplementation on lipid profiles in dialysis patients: meta-analysis. Arch Med Res, 2014, 45(6), 469-77.
- Yuan-Qing Fu i wsp.: Effect of individual omega-3 fatty acids on the risk of prostate cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. J Epidemiol, 2015;25(4):261-74., 25(4), 261-74.
- Dominik D Alexander i wsp.: Meta-Analysis of Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids (LCω-3PUFA) and Prostate Cancer. Nutr Cancer, 2015;67(4):543-54., 67(4), 543-54.
- Xiao-Wei Zhang i wsp.: Omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline in the elderly: a meta-analysis of randomized controlled trials. Aging Clin Exp Res, 2016, 28(1), 165-6.
- Karen P Best i wsp.: Omega-3 long-chain PUFA intake during pregnancy and allergic disease outcomes in the offspring: a systematic review and meta-analysis of observational studies and randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2016, 103(1), 128-43.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773247/
- Gai-Ling Li i wsp.: Effects of maternal omega-3 fatty acids supplementation during pregnancy/lactation on body composition of the offspring: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr, 2018, 37(5), 1462-1473.
- Ji-Hyun Bae i wsp.: Systematic review and meta-analysis of omega-3-fatty acids in elderly patients with depression. Nutr Res, 2018, 50, 1-9.
- Xiao-Fei Guo i wsp.: Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(20):3380-3393., 59(20), 3380-3393.
- Sydne J Newberry i wsp.: Omega-3 Fatty Acids and Maternal and Child Health: An Updated Systematic Review. Evid Rep Technol Assess (Full Rep), 2016, (224), 1-826.
- Naer Zhong i wsp.: The efficacy of omega-3 fatty acid for gestational diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials. Gynecol Endocrinol, 2019, 35(1), 4-9.
- Giuseppe Giannaccare i wsp.: Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Treatment of Dry Eye Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Cornea, 2019, 38(5), 565-573.
- Cain C T Clark i wsp.: Efficacy of ω-3 supplementation in patients with psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Rheumatol, 2019, 38(4), 977-988.
- Haeun Jang i wsp.: Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr, 2020, 39(3), 765-773.
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.013543
- https://www.cochrane.org/CD003402/PREG_omega-3-fatty-acid-addition-during-pregnancy
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
- https://www.nature.com/articles/s41430-017-0052-3
- Breanne M Anderson i wsp.: Are all n-3 polyunsaturated fatty acids created equal?. Lipids Health Dis., 2009, 8, 33.
- Paige E. Miller i wsp.: Long-Chain Omega-3 Fatty Acids Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid and Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Hypertens., 2014, 27(7), 885–896.
- Karin Yurko-Mauro i wsp.: Docosahexaenoic Acid and Adult Memory: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS One., 2015, 10(3), e0120391.
- R J T Mocking i wsp.: Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Transl Psychiatry., 2016, 6(3), e756.
- Arne Reimers i wsp.: The emerging role of omega-3 fatty acids as a therapeutic option in neuropsychiatric disorders. Ther Adv Psychopharmacol., 2019, 9, 2045125319858901.
- Yuhua Liao i wsp.: Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry., 2019, 9, 190.
- Akira Sekikawa i wsp.: Effect of High-Dose Marine Omega-3 Fatty Acids on Atherosclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients., 2019, 11(11), 2599.
- Mi-Mi Zhang i wsp.: The efficacy and safety of omega-3 fatty acids on depressive symptoms in perinatal women: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Transl Psychiatry., 2020, 10, 193.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031393910705606
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.