Tran
Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 17badań
Tran to olej z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb z rodziny dorszowatych. Jego pozytywny wpływ na zdrowie związany jest z wysoką zawartością cennych kwasów omega-3 (EPA i DHA), które muszą być dostarczane razem z dietą. Tran jest szczególnie polecany wszystkim osobom, które spożywają mało tłustych ryb morskich.
W pigułce
- Tran to olej pozyskiwany z wątroby dorsza, który jest bogaty w kwasy omega-3 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E).
- Oprócz tranu można również dostać olej z wątroby rekina oraz olej z ryb - są to zupełnie różne produkty.
- Tran działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i kardioprotekcyjnie.
- Tran może wspomagać terapię reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), depresji oraz wrzodów żołądka.
- Główne składniki tranu wspomagają zdrowe kości i wzrok.
- Tran spożywany w rekomendowanych ilościach jest bezpiecznym produktem.
- Nadmiar tranu w diecie może stwarzać ryzyko przedawkowania witaminy A.
- Kobiety w ciąży powinny zasięgnąć porady lekarza w przypadku chęci stosowania tranu, ponieważ zbyt duże ilości witaminy A zwiększają ryzyko wad płodu.
- Tran może u niektórych osób powodować odbijanie, nieświeży oddech i zgagę. Spożycie go razem z posiłkiem może pomóc zminimalizować wspomniane skutki uboczne.
Co to jest tran?
Tran (olej z wątroby dorsza) to rodzaj oleju rybiego ekstrahowany z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Choć wielu osobom kojarzy się on z tłustym płynem o odpychającym smaku i zapachu, obecnie można kupić tran aromatyzowany (np. o smaku cytrynowym), w kapsułkach, a nawet w postaci owocowych żelków dla dzieci.
Tłuszcz ten był od wieków spożywany przez mieszkańców północnej Europy w celu poprawy odporności i ochrony przed zimnem. Powszechnie uważano, że olej z wątroby dorsza stanowi naturalny sposób na reumatyzm, bóle stawów i sztywność mięśni .
Nie każdy olej rybi to tran
Na półkach sklepowych i aptecznych można dostać różne rodzaje olejów rybich, przy czym nie każdy będzie tranem.
- Olej rybi (olej z ryb) pozyskiwany jest z tłustych ryb morskich, np. sardelowatych, śledziowatych czy łososiowatych. Zwykle są to ryby niewiadomego pochodzenia, bez szczegółowego opisu w składzie. Olej z ryb stanowi bardzo dobre źródło kwasów omega-3, choć w przypadku produktu niskiej jakości ilości te mogą być ograniczone.
- Olej z wątroby rekina (potocznie tran z rekina) pozyskiwany jest z różnych gatunków rekinów. Zawiera zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do tranu i oleju z ryb, jest natomiast dobrym źródłem skwalenu i acylogliceroli - składników wspierających odporność.
- Tran to wyłącznie olej pozyskiwany z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Jego wartości odżywcze i właściwości są szczegółowo omówione w dalszej części artykułu.
porada
Jeśli chcesz kupić tran, czyli olej z wątroby dorsza, czytaj etykietę produktu.
Tran - wartości odżywcze
Porcja tranu (5 ml) dostarcza:
- Kalorie - 45 kcal
- Tłuszcz - 5 g
- kwasy omega-3 - 1200 mg
- kwas eikozapentaenowy (EPA) - 400 mg
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 600 mg
- Witamina A - 250 µg (31% RWS)
- Witamina D - 15 µg (75% RWS)
- Witamina E - 3 mg (25% RWS)
uwaga!
Dokładna zawartość witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 może znacząco różnić się w zależności od producenta tranu. Niektóre trany są dodatkowo wzbogacane w witaminę D i E.
Tran jest doskonałym źródłem kwasów omega-3
Tran jest jednym z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA), które muszą być dostarczane razem z dietą. Tłuszcze te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo oraz zmniejszają ryzyko chorób serca.
wiem więcej!
Tran dostarcza dużo witaminy A i D
Tran jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A i D.
- Witamina A wpływa na: funkcjonowanie wzroku, stan skóry, odporność i funkcje reprodukcyjne.
- Witamina D bierze udział m.in. w funkcjonowaniu układu kostnego i mineralizacji kości, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, a także wpływa na poziom glukozy i cholesterolu.
Czy tran jest zdrowy?
Wysokiej jakości tran jest zaliczany do produktów o pozytywnym wpływie na zdrowie. Jego właściwości wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (DHA i EPA), a także witaminy D.
Suplementacja tranem jest szczególnie zalecana:
- dla dzieci, młodzieży i osób starszych,
- jako forma profilaktycznej suplementacji witaminą D w okresie jesienno - zimowym,
- dla osób nie spożywających lub rzadko spożywających tłuste ryby morskie, obfitujące w kwasy omega-3.
Tran działa ochronnie na serce
Suplementacja diety kwasami eikozapentaenowym (EPA) oraz dokozaheksaenowym (DHA) wykazuje szczególnie korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca , poprzez poprawę parametrów profilu lipidowego , działanie przeciwmiażdżycowe , a także redukcję ciśnienia krwi .
Choć kardioprotekcyjny wpływ spożycia tranu - z racji wysokiej zawartości kwasów omega-3 - wydaje się oczywisty, brakuje badań które oceniałyby ten efekt bezpośrednio.
Tran działa przeciwzapalnie
Kwasy tłuszczowe omega-3 cechują się silnym działaniem przeciwzapalnym. Sama suplementacja tranu również wykazuje pozytywne efekty w tym zakresie.
W badaniu z udziałem zdrowych rowerzystów rekreacyjnych wykazano, że regularna suplementacja olejem z wątroby dorsza jest związana z obniżeniem poziomu CRP (maker świadczący o stanie zapalnym) wywołanym intensywnym wysiłkiem fizycznym o 27% w porównaniu do osób w ogóle nie stosujących tranu .
W badaniu kliniczno - kontrolnym na populacji norweskiej wykazano, że suplementacja tranem w pierwszym roku życia dziecka wiąże się z istotnie mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 1. Naukowcy sugerują, że za efekt ten odpowiada przeciwzapalne działanie kwasów omega-3 .
Tran może wspomagać terapię reumatoidalnego zapalenia stawów
Przeciwzapalne właściwości tranu mogą zostać wykorzystane we wspomaganiu terapii niektórych chorób o podłożu zapalnym. Jednym z takich schorzeń jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
W 9 - miesięcznym badaniu z udziałem 97 pacjentów cierpiących na RZS wykazano, że suplementacja 10 g oleju z wątroby dorsza może przyczynić się do ograniczenia stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). W grupie przyjmującej tran 39% pacjentów zmniejszyło ilość przyjmowanych NLPZ o > 30% .
3 - miesięczna suplementacja 1 g tranu przez pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów przyczyniła się do zmniejszenia porannej sztywności (u 52% badanych), bólu (67%) i obrzęku stawów (40%) .
Tran zmniejsza ryzyko depresji
Regularne spożywanie oleju z wątroby dorsza jest związane z mniejszym ryzykiem depresji. W badaniu obejmującym ponad 20 tys. osób odnotowano, że w grupie spożywających codziennie tran, częstość występowania objawów depresyjnych wyniosła 2,5%, zaś w pozostałej grupie było to 3,8% .
W licznych badaniach wykazano, że niedobory witaminy D powiązane są z ryzykiem rozwoju depresji . Ponadto naukowcy ustalili pozytywny związek pomiędzy suplementacją omega-3 a złagodzeniem objawów depresji .
Tran, jako produkt obfitujący zarówno w witaminę D, jak i kwasy omega-3, może stanowić istotne wsparcie terapii depresji. Niemniej jednak potrzeba większej ilości badań oceniających bezpośredni wpływ suplementacji tranem na profilaktykę i leczenie tej choroby.
Tran może wspomagać terapię wrzodów żołądka
Naukowcy wykazali w badaniach na zwierzętach pozytywny wpływ tranu na przebieg choroby wrzodowej żołądka. Olej z wątroby dorsza przyspieszał gojenie wrzodów, wykazywał aktywność przeciwwydzielniczą i ochronne działanie na błonę śluzową żołądka .
Jak dotąd przeciwwrzodowe właściwości tranu nie zostały sprawdzone w badaniach klinicznych z udziałem ludzi.
Tran może wspierać zdrowe kości
Niedobór witaminy D jest związany z większym ryzykiem krzywicy u dzieci i osteoporozy u osób starszych. Tran dodatkowo wzbogacany w witaminę D może stanowić suplement diety, zapobiegający jej niedoborom w okresie jesienno - zimowym .
Tran może wpływać korzystnie na wzrok
Tran, jako doskonałe źródło witaminy A i kwasów omega-3, może zmniejszać ryzyko jaskry i zwyrodnienia plamki żółtej - dwóch głównych przyczyn uraty wzroku .
Niestety brakuje danych, które wskazywałyby na wpływ regularnego spożycia tranu na zdrowie oczu.
Czy tran jest zanieczyszczony?
W 2017 roku przez Internet przeszła fala artykułów traktujących o szkodliwości i silnym zanieczyszczeniu tranu oraz olejów rybich. Pełne emocji teksty traktowały o złych warunkach hodowli ryb i związanym z tym ryzyku gromadzenia się w nich metali ciężkich oraz innych szkodliwych związków. Niemniej jednak ani razu nie przytoczono konkretnych danych potwierdzających, że trany dostępne w sklepach zawierają wysokie poziomy zanieczyszczeń.
W praktyce nie ma możliwości, aby tran, który trafił do sprzedaży był niebezpieczny dla zdrowia z racji obecności szkodliwych substancji. Produkty te przechodzą rygorystyczne badania i są w związku z tym opatrzone odpowiednimi certyfikatami. Wyniki te są również potwierdzane co jakiś czas w niezależnych badaniach laboratoryjnych .
Można nawet zaryzykować stwierdzeniem, że większe ryzyko zatrucia metalami ciężkimi istnieje w przypadku częstego spożycia ryb niż codziennej suplementacji tranu czy olejów rybich.
Tran - dawkowanie
Tran można stosować w formie płynnej lub w postaci kapsułek. Tran w płynie wydaje się być lepszym wyborem, ponieważ łatwiej sprawdzić jego świeżość.
uwaga!
Świeży, niearomatyzowany tran cechuje się delikatnym posmakiem ryby i lekką goryczką.
Zawsze należy kierować się zalecanym dawkowaniem z etykiety zakupionego preparatu.
Zwykle spożywa się 5 - 10 ml tranu dziennie, co umożliwia przyjęcie ok. 1,5 - 2 g EPA i DHA.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdziła, że spożywanie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w ilości do 3 g/dzień jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia .
porada
Otwarty tran przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce. Dzięki temu olej nie będzie jełczał i nie straci swoich właściwości.
Tran - przeciwwskazania
Tran jest bezpiecznym produktem dla większości osób pod warunkiem, że jest spożywany w zalecanych ilościach.
Niektóre osoby na początku suplementacji tranem mogą skarżyć się na odbijanie, nieświeży oddech i zgagę. Sposobem ograniczającym wymienione skutki uboczne jest przyjmowanie tranu razem z posiłkiem.
Zbyt wysokie dawki tranu stwarzają zagrożenie przyjęcia nadmiernych ilości witaminy A, co może prowadzić do toksyczności ostrej, objawiającej się m.in.:
- suchością i zapaleniem warg,
- suchością błony śluzowej jamy ustnej, oczu i nosa,
- suchością i świądem skóry, łuszczeniem się skóry dłoni i stóp .
Przewlekła toksyczność witaminy A (retinoidów) może wpływać na wiele narządów, m.in. na:
- kości, zwiększając ryzyko osteoporozy i złamań szyjki kości udowej,
- ośrodkowy układ nerwowy, powodując bóle głowy, nudności i wymioty,
- tarczycę, przyczyniając się do rozwoju jej niedoczynności,
- wątrobę, zwiększając ryzyko jej uszkodzenia i zwłóknienia .
Interakcja z lekami
Wbrew powszechnej opinii, nie wykazano, aby tran wchodził w interakcję lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną) w przypadku spożycia rekomendowanych ilości.
Zgodnie z opinią EFSA stosowanie omega-3 (EPA+DHA) w ilości do 6 g/dzień nie nasila działania leków przeciwzakrzepowych .
uwaga!
Należy zachować rozwagę w przypadku jednoczesnej suplementacji preparatów wielowitaminowych i tranu. Jeśli przyjmowane suplementy mają w składzie witaminy A i D, może dojść do ich przedawkowania.
W ciąży
Kobiety w ciąży powinny skonsultować chęć suplementacji tranu z lekarzem, ponieważ nadmiar witaminy A w diecie działa teratogennie (toksycznie), zwiększając ryzyko wad rozwojowych płodu .
Choć obecnie produkowane trany charakteryzują się dużo niższą zawartością witaminy A niż kilka - kilkanaście lat temu, ciężarne korzystają także z innych suplementów diety, które mogą zawierać tą witaminę.
Więcej podobnych treści
Lukrecja
Na co pomaga lukrecja? Jakie są skutki jej nadmiernego spożycia? Kto nie może jej stosować? Ile m...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 kwietnia 2023
Czystek
Jakie właściwości ma czystek? Na co go stosować? Jak przygotować herbatę z czystka? Czy są skutki...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 kwietnia 2023
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Kofeina
Czy kofeina jest zdrowa? Ile kofeiny można spożywać na dzień? Gdzie występuje? Kto powinien ją og...
- Paulina Styś-Nowak
- 20 kwietnia 2023
Babka płesznik
Czy babka płesznik odchudza? Na co jest dobra? Jak stosować babkę płesznik? Jakie są przeciwwskaz...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Tłuszcze
Jakie są rodzaje tłuszczów? Ile tłuszczu potrzebuje organizm? Które tłuszcze warto jeść, a które ...
- Martyna Szałankiewicz
- 31 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- Joerg Gruenwald i wsp.: Effect of cod liver oil on symptoms of rheumatoid arthritis. Adv Ther, 2002, 19(2), 101-7.
- Lars C Stene i wsp.: Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Am J Clin Nutr, 2003, 78(6), 1128-34.
- Maria Baroy Raeder i wsp.: Associations between cod liver oil use and symptoms of depression: the Hordaland Health Study. J Affect Disord, 2007, 101(1-3), 245-9.
- B Galarraga i wsp.: Cod liver oil (n-3 fatty acids) as an non-steroidal anti-inflammatory drug sparing agent in rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford), 2008, 47(5), 665-9.
- Salaj Khare i wsp.: Antiulcer activity of cod liver oil in rats. Indian J Pharmacol, 2008, 40(5), 209-14.
- Manuela Casula i wsp.: Long-term effect of high dose omega-3 fatty acid supplementation for secondary prevention of cardiovascular outcomes: A meta-analysis of randomized, placebo controlled trials [corrected]. Atheroscler Suppl, 2013, 14(2), 243-51.
- Paige E Miller i wsp.: Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Hypertens, 2014, 27(7), 885-96.
- Michael J Berridge i wsp.: Vitamin D and Depression: Cellular and Regulatory Mechanisms. Pharmacol Rev, 2017, 69(2), 80-92.
- Hock Eng Khoo i wsp.: Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases. Antioxidants (Basel), 2019, 8(4), 85.
- Yuhua Liao i wsp.: Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry, 2019, 9(1), 190.
- Akira Sekikawa i wsp.: Effect of High-Dose Marine Omega-3 Fatty Acids on Atherosclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients, 2019, 11(11), 2599.
- Mina Kaviani i wsp.: Effects of vitamin D supplementation on depression and some involved neurotransmitters. J Affect Disord, 2020, 269, 28-35.
- Elise Grytten i wsp.: Changes in lipoprotein particle subclasses, standard lipids, and apolipoproteins after supplementation with n-3 or n-6 PUFAs in abdominal obesity: A randomized double-blind crossover study. Clin Nutr, 2021, 40(5), 2556-2575.
- Mette Wærstad Hansen i wsp.: Regular consumption of cod liver oil is associated with reduced basal and exercise-induced C-reactive protein levels; a prospective observational trial : A NEEDED (The North Sea Race Endurance Exercise Study) 2014 sub-study. J Int Soc Sports Nutr, 2021, 18(1), 51.
- Faryal Fatima i wsp.: Role of Cod Liver Oil in Reducing Elevated Lipid Parameters. Cureus, 2021, 13(6), e15556.
- Flávia De Conti Cartolano i wsp.: Omega-3 Fatty Acids Improve Functionality of High-Density Lipoprotein in Individuals With High Cardiovascular Risk: A Randomized, Parallel, Controlled and Double-Blind Clinical Trial. Front Nutr, 2022, 8, 767535.
- Mina Kaviani i wsp.: Effects of vitamin D supplementation on depression and some selected pro-inflammatory biomarkers: a double-blind randomized clinical trial. BMC Psychiatry, 2022, 22(1), 694.
- https://rjptonline.org/AbstractView.aspx?PID=2019-12-1-2
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.013543
- https://www.badamysuplementy.pl/wyniki-badan-mollers-tran-norweski/
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815
- https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/396541/
- https://www.mollers.pl/produkt/mollers-tran-norweski/
- https://www.nature.com/articles/boneres201641?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&CJEVENT=a5be6db7eb3211ed837601430a18ba74
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532916/
- George T. Griffing i wsp.: Mother Was Right About Cod Liver Oil. Medscape J Med., 2008, 10(1), 8.
- Wen-Bin Huang i wsp.: Cod liver oil: a potential protective supplement for human glaucoma. Int J Ophthalmol., 2011, 4(6), 648–651.
- Arne Reimers i wsp.: The emerging role of omega-3 fatty acids as a therapeutic option in neuropsychiatric disorders. Ther Adv Psychopharmacol., 2019, 9, 2045125319858901.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.