Kofeina

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Kofeina

Ostatnia aktualizacja: 09 stycznia 2024

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 20źródła
  • 61badań

Kofeina jest naturalnym psychostymulantem, cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. Jako jedna z najlepiej zbadanych substancji obecnych w żywności, posiada szeroki wachlarz właściwości i dobrze udokumentowany wpływ na zdrowie człowieka. Wszelkie dowody naukowe potwierdzają, że codzienne, umiarkowane spożycie kofeiny jest w pełni bezpiecznym, a nawet korzystnym nawykiem żywieniowym.


W pigułce

  • Kofeina to naturalna substancja, wykazująca stymulujące działanie na mózg i zmniejszająca uczucie senności oraz zmęczenia.
  • Do najlepszych naturalnych źródeł kofeiny zalicza się kawę i herbatę.
  • Kofeina wspomaga proces odchudzania oraz zwiększa wydolność wysiłkową organizmu.
  • Kofeina wykazuje ochronne działanie wobec promieniowania UV, dzięki czemu zmniejsza ryzyko raka skóry i zaćmy oka.
  • Kofeina zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, zwłaszcza choroby Parkinsona i Alzheimera.
  • Spożycie kofeiny powiązane jest z mniejszym ryzykiem depresji.
  • Kofeina działa ochronnie na wątrobę i zapobiega jej chorobom.
  • Kofeina prawdopodobnie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz kamieni nerkowych.
  • Wbrew powszechnej opinii, umiarkowane spożycie kofeiny nie powoduje odwodnienia organizmu.
  • Zdrowe osoby dorosłe powinny przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę, kobiety w ciąży i karmiące piersią do 200 - 300 mg na dobę, zaś dzieci do 2,5 mg kofeiny na kg masy ciała.
  • Nadmiar kofeiny u osób zdrowych może powodować skutki uboczne w postaci bólu głowy, niepokoju, nudności, problemów ze snem i przyspieszonego bicia serca.
  • Nadmiar kofeiny u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko poronienia oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka.
  • Spożycie kofeiny powinny ograniczyć osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze i na chorobę refluksową przełyku (GERD).
  • Kofeina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna) to naturalny alkaloid, występujący w ziarnach, liściach i owocach ponad 60 różnych roślin. Może być również produkowana syntetycznie, przy czym ten rodzaj kofeiny nie różni się pod względem budowy chemicznej i właściwości od związku pochodzenia naturalnego.

Kofeina jest codziennym składnikiem diety ponad 80% populacji na całym świecie. Składnik ten towarzyszy ludzkości od wielu tysięcy lat - historycy sugerują, że kofeinę spożywano już w 2737 r. p.n.e, kiedy to chiński cesarz Shen Nung przygotował pierwszy napar z liści herbaty .

Kofeiny nie należy mylić z kwasem kawowym - innym prozdrowotnym związkiem, występującym w kawie.

Jak kofeina wpływa na organizm?

Kofeina jest szybko i całkowicie wchłaniana z jelit do krwioobiegu. Trafia do wątroby gdzie następuje jej metabolizm przez enzymy CYP1A (CYP1A1, 1A2), w wyniku którego jest rozkładana na związki, wykazujące różnorodne działanie fizjologiczne na komórki ciała . Okres półtrwania (czas, w którym połowa przyjętego związku zostaje usunięta z organizmu) kofeiny u zdrowych osób wynosi 4–5 godzin. 

Kofeina słynie przede wszystkim ze swojego stymulującego działania na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu zmniejsza zmęczenie i senność, a pobudza czujność i zwiększa koncentrację.

Za efekt ten odpowiada zdolność kofeiny do blokowania adenozyny - neuroprzekaźnika, który odpowiada za wywołanie uczucia zmęczenia i senności.  Kofeina i adenozyna posiadają podobną strukturę molekularną, co umożliwia przyłączanie się kofeiny do receptorów adenozynowych w mózgu bez wywoływania ich aktywacji. Kofeina ogranicza zmęczenie, ponieważ blokuje receptory adenozynowe dla adenozyny, hamując tym samym jej działanie.

Następstwem wpływu kofeiny na receptory adenozynowe jest wzrost wydzielania innych neuroprzekaźników, w tym serotoniny, dopaminy i adrenaliny. Zjawisko to dodatkowo sprzyja stymulacji mózgu i wspomaga stan pobudzenia i skupienia .

Uwaga

uwaga!

Kofeina nie jest uznawana za substancję o działaniu uzależniającym. Mimo to jej nagłe odstawienie może spowodować nieprzyjemne objawy: bóle głowy, spadek koncentracji, uczucie zmęczenia i pogorszenie nastroju.

Kofeina - właściwości

Kofeina sprzyja odchudzaniu

Metaanaliza 13 badań klinicznych wykazała, że spożycie kofeiny może istotnie wspomagać odchudzanie. Każde podwojenie ilości kofeiny w diecie wiązało się z większym spadkiem masy ciała o 22%, zmniejszeniem BMI o 17% i spadkiem ilości tkanki tłuszczowej o 28% .

Podstawowym mechanizmem odpowiadającym za takie właściwości kofeiny jest jej wpływ na zwiększenie tempa przemiany materii i wzrost wydatku energetycznego organizmu.

Porada

porada

W odchudzaniu kluczowe znaczenie ma ujemny bilans energetyczny diety. Niezwykle istotne jest zatem źródło pochodzenia kofeiny. Częste picie słodzonej kawy z dodatkiem śmietanki lub pełnotłustego mleka może zniweczyć pozytywne oddziaływanie kofeiny na przemianę materii organizmu.

Kofeina wspomaga zdolność wysiłkową organizmu

Kofeina jest jednym z najczęściej stosowanych środków ergogenicznych w sporcie, zwłaszcza w dyscyplinach opierających się na ćwiczeniach wytrzymałościowych (aerobowych). Liczne badania potwierdziły pozytywny wpływ kofeiny na zdolności wysiłkowe z jednocześnie niskim ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych .

Przegląd badań z 2018 roku, stanowiący ocenę ergogenicznego wpływu kofeiny na wyniki w próbach wytrzymałościowych, wykazał, że kofeina ma niewielki, lecz wyraźny wpływ na wytrzymałość gdy jest przyjmowana na 15 - 60 minut przed ćwiczeniami w umiarkowanych dawkach, tj. 3 - 6 mg na kg masy ciała .

W innym przeglądzie badań ustalono, że średnia poprawa wydajności wysiłkowej na skutek zażycia kofeiny wynosi 3,2%. Jednak poprawa ta cechowała się szeroką zmiennością osobniczą: u niektórych sportowców nie wykazano żadnych korzyści, zaś u innych odnotowano poprawę wydajności wysiłkowej na poziomie 17,3% . Tak różnorodny wpływ kofeiny na wyniki sportowe może wynikać z działania kilku czynników, w tym rodzaju suplementu, czasu przyjmowania, a przede wszystkim uwarunkowań genetycznych .

Jednocześnie naukowcy wykazali, że nawykowe spożywanie kofeiny przez sportowców (np. wraz z kawą i herbatą) nie wpływa na efekt ergogeniczny kofeiny pochodzącej z suplementów diety .

Uwaga

uwaga!

Zgodnie z opinią Światowej Agencji Antydopingowej (WADA) oraz Międzynarodowej Agencji Antydopingowej kofeina nie jest uważana za substancję zabronioną w sporcie .

Kofeina działa przeciwnowotworowo

Kofeina może odgrywać szczególną rolę profilaktyczną wobec nowotworów skóry wywołanych przez światło słoneczne. Zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludzkich modelach komórkowych ustalono ochronny wpływ kofeiny na zapobieganie uszkodzeniom DNA na skutek promieniowania UV .

Korzyści te są również widoczne w badaniach epidemiologicznych. Biorąc pod uwagę badanie obserwacyjne z udziałem ponad 90 tysięcy kobiet rasy kaukaskiej stwierdzono, że codzienne picie kawy z kofeiną zmniejsza ryzyko nieczerniakowego raka skóry o 10,8% w porównaniu do kobiet niepijących kawy w ogóle. Spożycie 6 lub więcej filiżanek kawy z kofeiną dziennie obniżało to ryzyko już o 30%. Kawa bez kofeiny nie przynosiła takich efektów .

W przypadku czerniaka zaobserwowano, że zwiększenie spożycia o 1 filiżankę kawy koreluje z obniżeniem ryzyka tego nowotworu o 3% .

Kofeina zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Spożycie kawy i kofeiny może w znaczącym stopniu zapobiegać cukrzycy typu 2. Zgodnie z wynikami metaanalizy stwierdzono, że każde kolejne 200 mg kofeiny na dobę zmniejsza to ryzyko o 14% .

Jeden z przeglądów wykazał, że ryzyko cukrzycy typu 2 było niższe o 28% u osób spożywających od 4 do 6 filiżanek kawy dziennie oraz niższe o 35% u osób spożywających co najmniej 6 filiżanek kawy dziennie w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż 2 filiżanki dziennie .

Z drugiej strony istnieją również dane, które wskazują, że ostre spożycie kofeiny zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę, prowadząc tym samym w krótkim okresie czasu do wzrostu poziomu glukozy we krwi .

Kwestia wpływu kofeiny na gospodarkę węglowodanową organizmu z pewnością wymaga dalszych, wysokiej jakości badań klinicznych.

Kofeina zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych

Naukowcy wykazali, że kofeina działa neuroprotekcyjnie, poprawia pamięć krótkotrwałą i funkcje poznawcze. Istnieją również dowody, wskazujące na związek pomiędzy regularnym spożyciem kofeiny a mniejszym ryzykiem demencji  . Niemniej jednak część badań nie potwierdza takich właściwości kofeiny

Umiarkowane i regularne spożycie kofeiny (200 - 500 mg na dobę) z kawy i herbaty zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera .

Kofeina może działać ochronnie wobec choroby Parkinsona. Naukowcy ustalili, że każde 200 mg kofeiny na dobę zmniejsza ryzyko rozwoju choroby o 17% . Pozytywny wpływ kofeiny udowodniono także w przypadku już chorujących na Parkinsona - związek ten spowalnia postęp choroby .

Kofeina zmniejsza ryzyko depresji

Zarówno spożycie kawy jak i kofeiny jest powiązane ze znaczącym obniżeniem ryzyka depresji. Na podstawie wyników dużej metaanalizy ustalono, że każda filiżanka kawy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka depresji o 8%. W przypadku kofeiny zależność ta była obserwowana przy spożyciu powyżej 68 mg/dobę a poniżej 509 mg/dobę . Podobne korzyści wykazano w metaanalizie opublikowanej w 2023 roku .

Ochronne działanie kofeiny obejmuje także depresję poporodową. Wyniki badania opublikowanego w 2023 roku pokazują, że wypicie 3 lub więcej filiżanek kawy z kofeiną zmniejsza ryzyko depresji poporodowej, szczególnie w okresie 1 - 2 lat po porodzie oraz u kobiet niekarmiących piersią .

Kofeina działa hepatoprotekcyjnie

Metaanaliza badań z 2022 roku potwierdziła ochronne działanie kofeiny na wątrobę. Liczne badania przedkliniczne i epidemiologiczne wykazały, że kofeina działa profilaktycznie i terapeutycznie w stosunku do różnych chorób wątroby, m.in. wirusowego zapalenia wątroby, marskości wątroby i NAFLD (niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby) .

Potrzeba większej ilości badań z udziałem ludzi, aby móc ocenić realne hepatoprotekcyjne działanie kofeiny.

Kofeina może zmniejszać ryzyko kamieni nerkowych

Liczne dane epidemiologiczne wskazują na ochronny wpływ kofeiny na ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych . Największe korzyści w tym zakresie odnotowuje się dla osób rasy białej, kobiet oraz osób bez nadwagi .

W przypadku osób, które wcześniej chorowały na kamienie nerkowe, wykazano wzrost ryzyka ich nawrotu na skutek spożycia kofeiny .

Kofeina może zapobiegać zaćmie

Promieniowanie ultrafioletowe (UV) jest jednym z istotnych czynników ryzyka rozwoju zaćmy. W badaniach in vivo i na zwierzętach ustalono ochronny wpływ kofeiny przed uszkodzeniem soczewki oka na skutek promieniowania UV. Miejscowe stosowanie kofeiny chroniło przed zaćmą, zmniejszając wrażliwość soczewek na promieniowanie 1,23-krotnie .

Kofeina nie odwadnia

Powszechną obawą związaną ze spożyciem kofeiny jest jej wpływ na większe wydalanie moczu i wzrost ryzyka odwodnienia.

Badania nie potwierdzają tej tezy. Umiarkowane spożycie kawy nie wiązało się z pogorszeniem stanu nawodnienia organizmu .

Kofeina - gdzie występuje

Głównymi źródłami kofeiny w diecie człowieka są palone ziarna kawy (Coffea Arabica i Coffea robusta) oraz liście herbaty (Camelia sinensis).

Wśród innych popularnych produktów roślinnych, zawierających kofeinę wymienia się:

  • orzechy kola (Cola acuminate),
  • ziarno kakaowca (Theobroma cacao),
  • yerba mate (Ilex paraguariensis),
  • nasiona guarany (Paullinia cupana) .

Kofeina występuje także w:

  • kakao w proszku - 1 łyżka o wadze 10 g zawiera 23 mg kofeiny ,
  • czekoladzie gorzkiej - trzy kostki o wadze 18 g zawierają 15,5 mg kofeiny ,
  • czekoladzie mlecznej - trzy kostki o wadze 18 g zawierają 3,6 mg kofeiny ,
  • lekach przeciwbólowych i suplementach diety.

Kofeina jest najczęściej spożywana w napojach, takich jak kawa (71%), napoje bezalkoholowe (16%) i herbata (12%). Stężenie tego związku może znacząco się różnić w zależności od odmiany rośliny, warunków uprawy, czy metody parzenia. Przyjmuje się, że średnia zawartość kofeiny w filiżance kawy (240 ml) wynosi 100 mg, jednak ilość ta może znacząco się wahać zarówno w jedną, jak i drugą stronę.

Źródło kofeiny Średnia zawartość kofeiny w 240 ml Zakres zawartości kofeiny w 240 ml
Kawa instant 93 mg 27 - 173 mg
Kawa parzona 133 mg 102 - 200 mg
Espresso 320 mg 240 - 720 mg
Kawa bezkofeinowa 5 mg 3 - 12 mg
Herbata czarna 47 mg 25 - 110 mg
Herbata zielona 45 mg 30 - 50 mg
Yerba Mate 78 mg 65 - 130 mg
Coca-Cola Classic 23 mg  
Red Bull 76 mg  
Energy drinki 72 mg  

Jednym z ważniejszych źródeł kofeiny w diecie są napoje bezalkoholowe, zwłaszcza napoje typu cola oraz napoje energetyczne. Zgodnie z wytycznymi obowiązującymi w Unii Europejskiej, nie ma ustalonego górnego limitu dla kofeiny w tego typu napojach. Produkty, w których występuje kofeina w ilości przekraczającej 150 mg/l muszą zostać oznaczone informacją mówiącą o wysokiej zawartości kofeiny wraz z jej dokładną ilością wyrażoną w miligramach na 100 ml .

Kofeina - zalecane dawkowanie

FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) zaleca spożywać kofeinę w ilościach nieprzekraczających 400 mg dziennie dla zdrowych dorosłych osób, co odpowiada 2 - 4 filiżankom kawy (w zależności od jej rodzaju) . Taki poziom nie wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi działania kofeiny .

W przypadku suplementacji tabletek z kofeiną zwykle stosuje się następujące dawkowanie:

  • 200 mg kofeiny w celu przyspieszenia utraty masy ciała,
  • 3 - 6 mg kofeiny na kg masy ciały w celu zwiększenia wydajności wysiłkowej w przypadku sportowców.
Uwaga

uwaga!

Nawykowe stosowanie kofeiny może doprowadzić do wytworzenia tolerancji, która osłabia efekty jej działania, w tym pobudzenie, zwiększenie wydolności wysiłkowej czy przyspieszenie tempa metabolizmu.

Kofeina - skutki uboczne i przeciwwskazania

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, umiarkowane spożycie kofeiny (<400 mg/dobę) nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. Związek ten jest dopuszczony na całym świecie jako bezpieczny składnik diety do stosowania w żywności oraz suplementach. Kofeina posiada status GRAS (Generally Recognised As Safe) nadany przez FDA (Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków) .

Nadmiar kofeiny (>400 mg/ dobę) w organizmie skutkuje wystąpieniem:

  • problemów ze snem,
  • bólu głowy,
  • senności,
  • niepokoju,
  • nudności,
  • drżenia,
  • tachykardii (przyspieszone bicie serca) .

Toksyczna dawka kofeiny nie jest dokładnie ustalona. Szacuje się, że dla osób dorosłych wynosi ona 10 g kofeiny na dobę, co odpowiada 100 filiżankom kawy .

Uwaga

uwaga!

Zagrażające życiu przedawkowanie kofeiny na skutek spożycia żywności (w tym kawy i herbaty) jest mało prawdopodobne. Ryzyko to występuje przede wszystkim na skutek zażycia zbyt dużych dawek leków lub suplementów diety, zawierających kofeinę.

Co ciekawe, osoby spożywające kofeinę regularnie są mniej narażone zarówno na jej pobudzający jak i negatywny wpływ na zdrowie, niż osoby które sięgają po ten związek sporadycznie .

Kofeina a ciśnienie krwi i choroby serca

Nagłym skutkiem spożycia kofeiny u niektórych osób może być nieznaczny, krótkotrwały skok ciśnienia krwi . Niemniej jednak nie potwierdzono negatywnego związku pomiędzy spożyciem kofeiny a wzrostem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego w dłuższej perspektywie  . Ustalono natomiast, że suplementacja czystą kofeiną (np. kofeiną w tabletkach) ma zdecydowanie większy wpływ na podniesienie ciśnienia krwi niż spożycie kofeiny z kawą .

Nie wykazano aby spożycie kofeiny korelowało z rozwojem miażdżycy tętnic i większym ryzykiem chorób serca. Na podstawie metaanalizy, obejmującej ponad 140 tys. osób stwierdzono, że 4 filiżanki kawy dziennie wiążą się ze zmniejszeniem ryzyka zawału o 11%, zaś 1 - 3 filiżanki ograniczają to ryzyko o 4 - 10% w porównaniu do osób w ogóle nie pijących kawy

Naukowcy wskazują na konieczność przeprowadzenia większej ilości badań, oceniających związek spożycia czystej kofeiny na choroby serca .

Porada

porada

Osoby z nadciśnieniem tętniczym są szczególnie wrażliwe na działanie kofeiny w dawce powyżej 250 mg. Zaleca się zachowanie ostrożności w spożyciu kofeiny w tej grupie chorych.

Kofeina a problemy ze snem

Pobudzające działanie kofeiny jest cenną właściwością dla wielu smakoszy kawy. Okazuje się, że w celu zachowania higieny snu, niewykle istotna jest pora spożycia kofeiny w ciągu dnia.

Naukowcy wykazali, że spożycie 400 mg kofeiny na 3 i 6 godzin przed snem ma znaczący wływ na występowanie zaburzeń snu i skrócenie czasu jego trwania . Picie kawy w godzinach popołudniowych może zatem wykazywać negatywny wpływ na jakość snu nocnego.

Kofeina a ryzyko złamań kości

Na podstawie metaanalizy 22 badań ustalono, że kofeina nieznacznie zwiększa ryzyko złamań kości. Każde dodatkowe 100 mg kofeiny w diecie wiązało się z 2% wzrostem tego ryzyka. Co ciekawe, wysokie spożycie kawy przez mężczyzn działało ochronnie i nie powodowało zwięszonego ryzyka złamań .

Inne badanie wykazało, że w porównaniu z niskim spożyciem kawy (<1 filiżanki dziennie), wysokie spożycie ( ≥4 filiżanki dziennie) wiązało się z o 2 - 4% niższą gęstością mineralną kości u kobiet. Niemniej jednak, zmiany te nie przekładały się na zwiększone ryzyko złamań kości .

Kofeina a napady paniki

Duże dawki kofeiny, odpowiadające 5 filiżankom kawy, mogą wywoływać napady paniki u znacznej części osób z zespołem lęku napadowego. Taka ilość kofeiny jest również powiązana ze zwiększeniem niepokoju u chorych na Parkinsona, a nawet u zdrowych osób dorosłych .

Kofeina a choroby żołądka

Kofeina, razem z innymi składnikami kawy, zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego . Dodatkowo naukowcy wykazali spadek podstawowego ciśnienia dolnego zwieracza przełyku (LES) i zmniejszenie skurczów przełyku na skutek spożycia kofeiny w dawce 3,5 mg/kg masy ciała . Zmiany te mogą sprzyjać cofaniu się treści żołądkowej do przełyku u osób z chorobą refluksową przełyku.

Z tego powodu spożycie dużych ilości kofeiny i kawy nie jest zalecane dla osób z chorobą wrzodową żołądka oraz chorobą refluksową przełyku (GERD).

Kofeina a interakcja z lekami

Kofeina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, m.in.:

  • antybiotykami,
  • lekami stosowanymi w chorobach układu krążenia,
  • lekami przeciwpsychotycznymi,
  • lekami przeciwdepresyjnymi,
  • lekami rozszerzającymi oskrzela .
Porada

porada

Chęć zażywania suplementów z kofeiną przez osoby przewlekle chore i zażywające leki, zawsze powinna być omówiona ze specjalistą.

Kofeina w ciąży

Kofeina swobodnie przenika przez łożysko i trafia do płodu oraz rozwijającego się dziecka.

Metaanaliza opublikowana w 2022 roku jednoznacznie potwierdziła negatywny wpływ kofeiny na ryzyko utraty ciąży. W oparciu o wyniki 36 badań, naukowcy oszacowali, że każde kolejne 100 mg kofeiny zwiększa ryzyko poronienia o 26%, zaś każda dodatkowa filiżanka kawy o 3% .

Ponadto ustalono także, że kofeina w ilości <100 mg/dobę może przyczyniać się do ograniczenia wzrostu płodu i jego niskiej masy urodzeniowej .

Niektóre badania na zwierzętach wskazują, że kofeina może zmniejszać szansę na zajście w ciąże. Wynika to z hamującego wpływu kofeiny na aktywności mięśni w jajowodach i utrudnienie przeniesienia komórki jajowej z jajników do macicy .

Z tego względu zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny zarówno przed ciążą jak i w jej trakcie.

Podsumowanie

Kobiety w ciąży i planujące dziecko powinny spożywać  ≤300 mg kofeiny na dobę, co odpowiada 2 - 3 filiżankom kawy lub 4 filiżankom herbaty w ciągu dnia. Niektóre źródła mówią o ograniczeniu ilości kofeiny dla ciężarnych ≤200 mg na dobę.

Kofeina a karmienie piersią

Choć kofeina może przenikać do mleka matki w niewielkich ilościach, jej wpływ na dziecko nie jest do końca jasny. Podstawowym problemem w ocenie bezpieczeństwa spożycia kofeiny przez kobiety karmiące piersią jest ograniczona ilość badań.

Na podstawie metaanalizy z 2018 roku, uwzględniającej 5 badań, nie stwierdzono istotnego wpływu kofeiny na częstość akcji serca u dziecka oraz jakość jego snu. Spożywanie czekolady i kawy przez matki korelowało natomiast z większą częstotliwością kolek oraz zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry. Jednak z uwagi na skąpą ilość badań, autorzy wątpią aby kofeina była w tym przypadku przyczyną opisanych dolegliwości .

Podsumowanie

Kobieta karmiąca piersią może bezpiecznie spożywać każdego dnia 200 - 300 mg kofeiny, co przekłada się na 2 - 3 filiżanki kawy.

Wpływ kofeiny na dzieci

Kofeina działa na dzieci w taki sam sposób jak na dorosłych. W związku z tym nadmiar tego związku w diecie młodych osób może zaburzać rytm snu i zakłócać ich prawidłowy rozwój.

Wysokie spożycie kofeiny przez dzieci i młodzież może powodować ból głowy oraz migrenę. Naukowcy wykazali, że wysoka podaż napojów typu cola w wysokości 1,5 litra na dzień (192,88 mg kofeiny dziennie) i średnio 11 l tygodniowo (1414,5 mg kofeiny) przyczynia się do codziennych bólów głowy u dzieci w wieku 6 - 18 lat. Stopniowe odstawienia napojów z kofeiną skutkowało całkowitym ustąpieniem bólu głowy u 33 z 36 dzieci, które brały udział w badaniu .

Podsumowanie

Dzieci powinny spożywać ≤2,5 mg kofeiny/kg m.c./dzień. W przypadku dziecka o wadze 30 kg ilość ta wynosi 75 mg kofeiny. Taka dawka występuje w jednym energy drinku.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/72/suppl_1/23/1929608
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167587/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169593/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170272/nutrients
  • https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter