Mirystycyna

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 28 marca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 6źródła
  • 4badań

Mirystycyna (1-allilo-5-metoksy-3,4-metylenodioksybenzen) to organiczny związek chemiczny, występujący w olejku eterycznym gałki muszkatołowej. Spożywana w dużych dawkach wykazuje działanie psychoaktywne i neurotoksyczne.


W pigułce

  • Mirystycyna występuje powszechnie w olejku eterycznym gałki muszkatołowej oraz w mniejszych ilościach w pietruszce, koperku, koprze włoskim, anyżu, pieprzu czy marchewce.
  • Mirystycyna spożywana w dużych dawkach (400 mg) działa psychotropowo i daje efekt halucynogenny.
  • Toksyczne działanie mirystycyny wiąże się ze skutkami ubocznymi, a nawet może doprowadzić do zgonu.
  • Mirystycyna wchodzi w interakcję z wieloma lekami.
  • Mirystycyna wykazuje potencjał przeciwzapalny, bakteriobójczy i przeciwnowotworowy, lecz potrzeba większej ilości badań, aby potwierdzić te korzyści.

Mirystycyna - właściwości

Mirystycyna, choć słabo zbadana, jest substancją o obiecujących właściwościach:

  • przeciwbakteryjnych,
  • przeciwzapalnych,
  • przeciwutleniających,
  • przeciwnowotworowych .

Dokładne ustalenie działania mirystycyny wymaga dodatkowych, licznych badań.

Mirystycyna - gdzie występuje

Mirystycyna występuje przede wszystkim w gałce muszkatołowej, gdzie stanowi 0,5 - 12,4% jej olejku eterycznego .

Do innych, znacznie mniej istotnych naturalnych źródeł mirystycyny zalicza się pietruszkę, koper włoski, koperek ogrodowy, anyż, pasternak, marchew i pieprz.

Znaczącym źródłem mirystycyny mogą być przetworzone produkty spożywcze z dodatkiem olejku eterycznego z gałki muszkatołowej w celu nadania im określonych walorów smakowych. Można tutaj wymienić m.in. napoje smakowe o smaku coli, ciastka i chipsy. Mirystycynę wykryto także w szeroko dostępnych herbatach pietruszkowych i koperkowych oraz pesto z bazylii

Mirystycyna - przeciwwskazania

Mirystycyna ma działanie psychotropowe

Spożycie dużych nasion gałki muszkatołowej, będącej źródłem mirystycyny, powoduje efekt halucynogenny, po którym następują skutki uboczne:

  • zaczerwienienie twarzy,
  • tachykardia,
  • nadciśnienie,
  • suchość w ustach,
  • uczucie euforii i odrealnienia,
  • delirium (zaburzenie świadomości) .

Objawy te występują zwykle 3 - 6 godzin po spożyciu dużych ilości mirystycyny i mogą utrzymywać się nawet do 72 godzin. Jest to o tyle istotny problem, że zgłaszano przypadki celowego spożycia nasion gałki muszkatołowej u nastolatków w celu osiągnięcia stanu euforii.

Minimalna dawka, która może wywołać efekt psychogenny i jednocześnie uznawana jest za dawkę toksyczną, wynosi 10 - 15 g zmielonej gałki muszkatołowej, lub 400 mg mirystycyny (6 - 7 mg/kg masy ciała). Wyższe dawki mirystycyny mogą prowadzić nawet do zgonu .

Uwaga

uwaga!

Dodatek gałki muszkatołowej do potraw nie stanowi zagrożenia zatruciem mirystycyną.

Mirystycyna wchodzi w interakcję z lekami

Mirystycyna hamuje enzym wątrobowy CYP450, odpowiedzialny za metabolizm wielu leków, w tym:

  • leków obniżających poziom cholesterolu (np. symwastatyna, atorwastatyna, lowastatyna),

  • leków obniżających ciśnienie krwi (np. nifedypina, diltiazem, werapamil, warfaryna),

  • leków przeciwlękowych (np. buspiron),

  • leków przeciwhistaminowych (np. feksofenadyna),

  • kortykosteroidów (np. budezonid),

  • leków uspokajających (np. benzodiazepiny) .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter