Mirystycyna
Ostatnia aktualizacja: 28 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 4badań
Mirystycyna (1-allilo-5-metoksy-3,4-metylenodioksybenzen) to organiczny związek chemiczny, występujący w olejku eterycznym gałki muszkatołowej. Spożywana w dużych dawkach wykazuje działanie psychoaktywne i neurotoksyczne.
W pigułce
- Mirystycyna występuje powszechnie w olejku eterycznym gałki muszkatołowej oraz w mniejszych ilościach w pietruszce, koperku, koprze włoskim, anyżu, pieprzu czy marchewce.
- Mirystycyna spożywana w dużych dawkach (400 mg) działa psychotropowo i daje efekt halucynogenny.
- Toksyczne działanie mirystycyny wiąże się ze skutkami ubocznymi, a nawet może doprowadzić do zgonu.
- Mirystycyna wchodzi w interakcję z wieloma lekami.
- Mirystycyna wykazuje potencjał przeciwzapalny, bakteriobójczy i przeciwnowotworowy, lecz potrzeba większej ilości badań, aby potwierdzić te korzyści.
Mirystycyna - właściwości
Mirystycyna, choć słabo zbadana, jest substancją o obiecujących właściwościach:
- przeciwbakteryjnych,
- przeciwzapalnych,
- przeciwutleniających,
- przeciwnowotworowych .
Dokładne ustalenie działania mirystycyny wymaga dodatkowych, licznych badań.
Mirystycyna - gdzie występuje
Mirystycyna występuje przede wszystkim w gałce muszkatołowej, gdzie stanowi 0,5 - 12,4% jej olejku eterycznego .
Do innych, znacznie mniej istotnych naturalnych źródeł mirystycyny zalicza się pietruszkę, koper włoski, koperek ogrodowy, anyż, pasternak, marchew i pieprz.
Znaczącym źródłem mirystycyny mogą być przetworzone produkty spożywcze z dodatkiem olejku eterycznego z gałki muszkatołowej w celu nadania im określonych walorów smakowych. Można tutaj wymienić m.in. napoje smakowe o smaku coli, ciastka i chipsy. Mirystycynę wykryto także w szeroko dostępnych herbatach pietruszkowych i koperkowych oraz pesto z bazylii
Mirystycyna - przeciwwskazania
Mirystycyna ma działanie psychotropowe
Spożycie dużych nasion gałki muszkatołowej, będącej źródłem mirystycyny, powoduje efekt halucynogenny, po którym następują skutki uboczne:
- zaczerwienienie twarzy,
- tachykardia,
- nadciśnienie,
- suchość w ustach,
- uczucie euforii i odrealnienia,
- delirium (zaburzenie świadomości) .
Objawy te występują zwykle 3 - 6 godzin po spożyciu dużych ilości mirystycyny i mogą utrzymywać się nawet do 72 godzin. Jest to o tyle istotny problem, że zgłaszano przypadki celowego spożycia nasion gałki muszkatołowej u nastolatków w celu osiągnięcia stanu euforii.
Minimalna dawka, która może wywołać efekt psychogenny i jednocześnie uznawana jest za dawkę toksyczną, wynosi 10 - 15 g zmielonej gałki muszkatołowej, lub 400 mg mirystycyny (6 - 7 mg/kg masy ciała). Wyższe dawki mirystycyny mogą prowadzić nawet do zgonu .
uwaga!
Dodatek gałki muszkatołowej do potraw nie stanowi zagrożenia zatruciem mirystycyną.
Mirystycyna wchodzi w interakcję z lekami
Mirystycyna hamuje enzym wątrobowy CYP450, odpowiedzialny za metabolizm wielu leków, w tym:
-
leków obniżających poziom cholesterolu (np. symwastatyna, atorwastatyna, lowastatyna),
-
leków obniżających ciśnienie krwi (np. nifedypina, diltiazem, werapamil, warfaryna),
-
leków przeciwlękowych (np. buspiron),
-
leków przeciwhistaminowych (np. feksofenadyna),
-
kortykosteroidów (np. budezonid),
-
leków uspokajających (np. benzodiazepiny) .
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- Ji Young Lee i wsp.: Anti-inflammatory effect of myristicin on RAW 264.7 macrophages stimulated with polyinosinic-polycytidylic acid. Molecules, 2011;16(8):7132-42., 16(8), 7132-42.
- Hailan Bao i wsp.: Anticancer effect of myristicin on hepatic carcinoma and related molecular mechanism. Pharm Biol, 2021, 59(1), 1126-1132.
- Elisa Frederico Seneme i wsp.: Pharmacological and Therapeutic Potential of Myristicin: A Literature Review. Molecules, 2021, 26(19), 5914.
- Mario E Götz i wsp.: Myristicin and Elemicin: Potentially Toxic Alkenylbenzenes in Food. Foods, 2022, 11(13), 1988.
- Jin Song i wsp.: Myristicin Suppresses Gastric Cancer Growth via Targeting the EGFR/ ERK Signaling Pathway. Curr Mol Pharmacol, 2023;16(7):712-724., 16(7), 712-724.
- https://www.mdpi.com/1424-8247/15/10/1233
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279715002495?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128021040000172
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.