Kwas elagowy

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Kwas elagowy

Ostatnia aktualizacja: 27 marca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 12źródła
  • 10badań

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych, zaliczanych do polifenoli. Występuje w wielu roślinach, szczególnie owocach jagodowych i orzechach włoskich.

Jest substancją bioaktywną o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.


W pigułce

  • Kwas elagowy to związek polifenolowy, występujący obficie w owocach (m.in. malinach, jeżynach, granacie, truskawkach) i orzechach (włoskich i pekan).
  • Kwas elagowy posiada silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
  • Wstępne badania donoszą, że kwas elagowy może działać przeciwnowotworowo.
  • Kwas elagowy może obniżać stężenie glukozy we krwi i poziom ciśnienia tętniczego, a także chronić komórki nerwowe.
  • Kwas elagowy zmniejsza przebarwienia skóry i w takim celu dodawany jest do kosmetyków.
  • Kwas elagowy może wchodzić w interakcję z wieloma lekami, stąd chęć przyjmowania go w formie suplementów diety przez osoby przewlekle chore, powinna być skonsultowana z lekarzem.

Kwas elagowy występuje w roślinach w postaci wolnej lub jako złożone polimery zwane elagitaninami. Związki te ulegają rozkładowi w przewodzie pokarmowym pod wpływem fizjologicznego pH i mikroflory jelitowej, uwalniając kwas elagowy i inne bioaktywne substancje .

Z chemicznego punktu widzenia kwas elagowy jest dilaktonem kwasu heksahydroksydifenowego (HHDP), który można uznać za dimeryczną pochodną kwasu galusowego .

Kwas elagowy - właściwości

Zdecydowana większość właściwości kwasu elagowego wynika z jego działania przeciwutleniającego. Oznacza to, że kwas elagowy neutralizuje wolne rodniki tlenowe (ROS) i chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem oraz negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Kwas elagowy a nowotwory

Wykazano przeciwnowotworowe działanie kwasu elagowego wobec raka: żołądka, trzustki, okrężnicy, prostaty, piersi, jajnika, pęcherza moczowego, chłoniaka i glioblastomy . Związek ten może hamować wzrost komórek nowotworowych, a także indukować ich śmierć .

Warto jednak podkreślić, że opisany efekt udokumentowano włącznie w badaniach in vitro i na zwierzętach .

Kwas elagowy obniża ciśnienie krwi

Metaanaliza badań klinicznych wykazała, że elagitanina, będąca źródłem kwasu elagowego, posiada potencjał przeciwnadciśnieniowy.

U osób spożywających owoce bogate w elagitaninę zauważono znaczącą redukcję ciśnienia rozkurczowego krwi. Obniżenie ciśnienia skurczowego krwi odnotowano u osób z nadciśnieniem tętniczym na skutek spożycia 500 - 1000 mg polifenolu oraz wśród pacjentów z zespołem metabolicznym .

Kwas elagowy może działać przeciwcukrzycowo

Przegląd badań na zwierzętach wykazał, że kwas elagowy:

  • posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyglikacyjne,
  • obniża poziom glukozy,
  • zapobiega powikłaniom cukrzycy .

Kwas elagowy wydaje się być obiecującym składnikiem o działaniu przeciwcukrzycowym, jednak właściwości te będzie można potwierdzić dopiero po przeprowadzeniu badań klinicznych z udziałem ludzi.

Kwas elagowy może działać neuroprotekcyjnie

Neuroprotekcyjne właściwości kwasu elagowego związane są z jego silnym działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. W badaniach na liniach komórkowych i na zwierzętach potwierdzono, że kwas elagowy może zwiększać żywotność komórek nerwowych i zmniejszać ich uszkodzenia w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona   .

Kwas elagowy zmniejsza przebarwienia skóry

Naukowcy stwierdzili, że kwas elagowy może hamować melanogenezę (powstawanie melanin odpowiedzialnych za barwę skóry) poprzez wpływ na tyrozynazę - enzym biorący udział w pierwszych etapach tego procesu. To właśnie z tego powodu kwas elagowy jest wykorzystywany w kosmetykach jako bezpieczny środek rozjaśniający skórę i zmniejszający przebarwienia .

W badaniu z udziałem 54 osób porównano działanie preparatu, zawierającego 0,5% kwasu elagowego i 0,1% kwasu salicylowego z produktem, zawierającym hydrochinon (HQ) - standardowy związek stosowany w celu rozjaśnienia skóry. Jak się okazało, krem z kwasem elagowym dawał porównywalne korzyści w zakresie zmniejszenia przebarwień, a do tego był lepiej oceniany pod względem konsystencji i przyjemności stosowania .

Kwas elagowy - gdzie występuje

Kwas elagowy oraz elagitaniny występują w wielu owocach, warzywach i orzechach.

Do najbogatszych źródeł kwasu elagowego zalicza się:

  • granat (270 mg/100g) i sok z granatu (>800 mg/L),
  • maliny (270 mg/100g),
  • jeżyny (150 mg/100g)
  • truskawki (77,6 mg/100g),
  • dzika róża (107 mg/100g),
  • winogrona,
  • ananas,
  • żurawina,
  • camu - camu (owoc tropikalny),
  • orzechy włoskie (59 mg/100g),
  • orzechy pekan (33 mg/100g) .

Wpływ na zawartość kwasu elagowego w owocach ma sposób ich przetwarzania i przechowywania. Wykazano, że na skutek przetwarzania granatu na sok zwiększa się ilość tego związku. Z kolei sok przygotowany z mrożonych owoców cechuje się dwa razy niższym stężeniem kwasu elagowego w porównaniu do soku ze świeżych owoców .

Kwas elagowy - przeciwwskazania

Kwas elagowy spożywany razem z owocami, warzywami i orzechami jest w pełni bezpiecznym związkiem.

Przyjmowanie wysokich dawek kwasu elagowego w formie suplementów diety nie zostało dokładnie przebadane, stąd nie są znane możliwe skutki uboczne ich długotrwałego stosowania .

Kwas elagowy może wchodzić w interakcję z lekami metabolizowanymi przez enzym wątrobowy CYP450 . Dotyczy to szerokiej gamy leków, m.in.:

  • leków obniżających poziom cholesterolu (np. symwastatyna, atorwastatyna, lowastatyna),

  • leków obniżających ciśnienie krwi (np. nifedypina, diltiazem, werapamil, warfaryna),

  • leków przeciwlękowych (np. buspiron),

  • leków przeciwhistaminowych (np. feksofenadyna),

  • kortykosteroidów (np. budezonid),

  • leków uspokajających (np. benzodiazepiny) .

Chęć zażycia suplementów diety z kwasem elagowym przez osoby przewlekle chore, przyjmujące jakiekolwiek leki, a także kobiety w ciąży, powinna być omówiona z lekarzem.

Uwaga

uwaga!

Kwas elagowy jest podstawowym składnikiem preparatów, zawierających ekstrakt z granatu.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ellagic-acid#section=Drug-Warnings
  • Amanda Dahl i wsp.: Tolerance and efficacy of a product containing ellagic and salicylic acids in reducing hyperpigmentation and dark spots in comparison with 4% hydroquinone. J Drugs Dermatol, 2013, 12(1), 52-8.
  • Gurbet Celik i wsp.: A comparative study for the evaluation of two doses of ellagic acid on hepatic drug metabolizing and antioxidant enzymes in the rat. Biomed Res Int, 2013;2013:358945., 2013, 358945.
  • Carmen Vanessa Ortiz-Ruiz i wsp.: Action of ellagic acid on the melanin biosynthesis pathway. J Dermatol Sci, 2016, 82(2), 115-22.
  • José-Luis Ríos i wsp.: A Pharmacological Update of Ellagic Acid. Planta Med, 2018, 84(15), 1068-1093.
  • Claudia Ceci i wsp.: Experimental Evidence of the Antitumor, Antimetastatic and Antiangiogenic Activity of Ellagic Acid. Nutrients, 2018, 10(11), 1756.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter