Kwas elagowy
Ostatnia aktualizacja: 27 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 10badań
Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych, zaliczanych do polifenoli. Występuje w wielu roślinach, szczególnie owocach jagodowych i orzechach włoskich.
Jest substancją bioaktywną o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.
W pigułce
- Kwas elagowy to związek polifenolowy, występujący obficie w owocach (m.in. malinach, jeżynach, granacie, truskawkach) i orzechach (włoskich i pekan).
- Kwas elagowy posiada silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
- Wstępne badania donoszą, że kwas elagowy może działać przeciwnowotworowo.
- Kwas elagowy może obniżać stężenie glukozy we krwi i poziom ciśnienia tętniczego, a także chronić komórki nerwowe.
- Kwas elagowy zmniejsza przebarwienia skóry i w takim celu dodawany jest do kosmetyków.
- Kwas elagowy może wchodzić w interakcję z wieloma lekami, stąd chęć przyjmowania go w formie suplementów diety przez osoby przewlekle chore, powinna być skonsultowana z lekarzem.
Kwas elagowy występuje w roślinach w postaci wolnej lub jako złożone polimery zwane elagitaninami. Związki te ulegają rozkładowi w przewodzie pokarmowym pod wpływem fizjologicznego pH i mikroflory jelitowej, uwalniając kwas elagowy i inne bioaktywne substancje .
Z chemicznego punktu widzenia kwas elagowy jest dilaktonem kwasu heksahydroksydifenowego (HHDP), który można uznać za dimeryczną pochodną kwasu galusowego .
Kwas elagowy - właściwości
Zdecydowana większość właściwości kwasu elagowego wynika z jego działania przeciwutleniającego. Oznacza to, że kwas elagowy neutralizuje wolne rodniki tlenowe (ROS) i chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem oraz negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Kwas elagowy a nowotwory
Wykazano przeciwnowotworowe działanie kwasu elagowego wobec raka: żołądka, trzustki, okrężnicy, prostaty, piersi, jajnika, pęcherza moczowego, chłoniaka i glioblastomy . Związek ten może hamować wzrost komórek nowotworowych, a także indukować ich śmierć .
Warto jednak podkreślić, że opisany efekt udokumentowano włącznie w badaniach in vitro i na zwierzętach .
Kwas elagowy obniża ciśnienie krwi
Metaanaliza badań klinicznych wykazała, że elagitanina, będąca źródłem kwasu elagowego, posiada potencjał przeciwnadciśnieniowy.
U osób spożywających owoce bogate w elagitaninę zauważono znaczącą redukcję ciśnienia rozkurczowego krwi. Obniżenie ciśnienia skurczowego krwi odnotowano u osób z nadciśnieniem tętniczym na skutek spożycia 500 - 1000 mg polifenolu oraz wśród pacjentów z zespołem metabolicznym .
Kwas elagowy może działać przeciwcukrzycowo
Przegląd badań na zwierzętach wykazał, że kwas elagowy:
- posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyglikacyjne,
- obniża poziom glukozy,
- zapobiega powikłaniom cukrzycy .
Kwas elagowy wydaje się być obiecującym składnikiem o działaniu przeciwcukrzycowym, jednak właściwości te będzie można potwierdzić dopiero po przeprowadzeniu badań klinicznych z udziałem ludzi.
Kwas elagowy może działać neuroprotekcyjnie
Neuroprotekcyjne właściwości kwasu elagowego związane są z jego silnym działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. W badaniach na liniach komórkowych i na zwierzętach potwierdzono, że kwas elagowy może zwiększać żywotność komórek nerwowych i zmniejszać ich uszkodzenia w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona .
Kwas elagowy zmniejsza przebarwienia skóry
Naukowcy stwierdzili, że kwas elagowy może hamować melanogenezę (powstawanie melanin odpowiedzialnych za barwę skóry) poprzez wpływ na tyrozynazę - enzym biorący udział w pierwszych etapach tego procesu. To właśnie z tego powodu kwas elagowy jest wykorzystywany w kosmetykach jako bezpieczny środek rozjaśniający skórę i zmniejszający przebarwienia .
W badaniu z udziałem 54 osób porównano działanie preparatu, zawierającego 0,5% kwasu elagowego i 0,1% kwasu salicylowego z produktem, zawierającym hydrochinon (HQ) - standardowy związek stosowany w celu rozjaśnienia skóry. Jak się okazało, krem z kwasem elagowym dawał porównywalne korzyści w zakresie zmniejszenia przebarwień, a do tego był lepiej oceniany pod względem konsystencji i przyjemności stosowania .
Kwas elagowy - gdzie występuje
Kwas elagowy oraz elagitaniny występują w wielu owocach, warzywach i orzechach.
Do najbogatszych źródeł kwasu elagowego zalicza się:
- granat (270 mg/100g) i sok z granatu (>800 mg/L),
- maliny (270 mg/100g),
- jeżyny (150 mg/100g)
- truskawki (77,6 mg/100g),
- dzika róża (107 mg/100g),
- winogrona,
- ananas,
- żurawina,
- camu - camu (owoc tropikalny),
- orzechy włoskie (59 mg/100g),
- orzechy pekan (33 mg/100g) .
Wpływ na zawartość kwasu elagowego w owocach ma sposób ich przetwarzania i przechowywania. Wykazano, że na skutek przetwarzania granatu na sok zwiększa się ilość tego związku. Z kolei sok przygotowany z mrożonych owoców cechuje się dwa razy niższym stężeniem kwasu elagowego w porównaniu do soku ze świeżych owoców .
Kwas elagowy - przeciwwskazania
Kwas elagowy spożywany razem z owocami, warzywami i orzechami jest w pełni bezpiecznym związkiem.
Przyjmowanie wysokich dawek kwasu elagowego w formie suplementów diety nie zostało dokładnie przebadane, stąd nie są znane możliwe skutki uboczne ich długotrwałego stosowania .
Kwas elagowy może wchodzić w interakcję z lekami metabolizowanymi przez enzym wątrobowy CYP450 . Dotyczy to szerokiej gamy leków, m.in.:
-
leków obniżających poziom cholesterolu (np. symwastatyna, atorwastatyna, lowastatyna),
-
leków obniżających ciśnienie krwi (np. nifedypina, diltiazem, werapamil, warfaryna),
-
leków przeciwlękowych (np. buspiron),
-
leków przeciwhistaminowych (np. feksofenadyna),
-
kortykosteroidów (np. budezonid),
-
leków uspokajających (np. benzodiazepiny) .
Chęć zażycia suplementów diety z kwasem elagowym przez osoby przewlekle chore, przyjmujące jakiekolwiek leki, a także kobiety w ciąży, powinna być omówiona z lekarzem.
uwaga!
Kwas elagowy jest podstawowym składnikiem preparatów, zawierających ekstrakt z granatu.
Więcej podobnych treści
Farnezol
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Saponiny
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Kwas kawowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Mirystycyna
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Kofeina
Czy kofeina jest zdrowa? Ile kofeiny można spożywać na dzień? Gdzie występuje? Kto powinien ją og...
- Paulina Styś-Nowak
- 20 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ellagic-acid#section=Drug-Warnings
- Amanda Dahl i wsp.: Tolerance and efficacy of a product containing ellagic and salicylic acids in reducing hyperpigmentation and dark spots in comparison with 4% hydroquinone. J Drugs Dermatol, 2013, 12(1), 52-8.
- Gurbet Celik i wsp.: A comparative study for the evaluation of two doses of ellagic acid on hepatic drug metabolizing and antioxidant enzymes in the rat. Biomed Res Int, 2013;2013:358945., 2013, 358945.
- Carmen Vanessa Ortiz-Ruiz i wsp.: Action of ellagic acid on the melanin biosynthesis pathway. J Dermatol Sci, 2016, 82(2), 115-22.
- José-Luis Ríos i wsp.: A Pharmacological Update of Ellagic Acid. Planta Med, 2018, 84(15), 1068-1093.
- Claudia Ceci i wsp.: Experimental Evidence of the Antitumor, Antimetastatic and Antiangiogenic Activity of Ellagic Acid. Nutrients, 2018, 10(11), 1756.
- Vafa Baradaran Rahimi i wsp.: Antiinflammatory and anti-cancer activities of pomegranate and its constituent, ellagic acid: Evidence from cellular, animal, and clinical studies. Phytother Res, 2020, 34(4), 685-720.
- Nimra Javaid i wsp.: Neuroprotective Effects of Ellagic Acid in Alzheimer's Disease: Focus on Underlying Molecular Mechanisms of Therapeutic Potential. Curr Pharm Des, 2021;27(34):3591-3601., 27(34), 3591-3601.
- Antonio J Amor i wsp.: Ellagic Acid as a Tool to Limit the Diabetes Burden: Updated Evidence. Antioxidants (Basel), 2020, 9(12), 1226.
- Ashutosh Gupta i wsp.: Neuroprotective Potential of Ellagic Acid: A Critical Review. Adv Nutr, 2021, 12(4), 1211-1238.
- Ji Yoon Kim i wsp.: Determining the effect of ellagic acid on the proliferation and migration of pancreatic cancer cell lines. Transl Cancer Res, 2021, 10(1), 424-433.
- Hamid Cheshomi i wsp.: The effects of ellagic acid and other pomegranate ( Punica granatum L.) derivatives on human gastric cancer AGS cells. Hum Exp Toxicol, 2022, 41, 9603271211064534.
- Javad Sharifi-Rad i wsp.: Ellagic Acid: A Review on Its Natural Sources, Chemical Stability, and Therapeutic Potential. Oxid Med Cell Longev, 2022, 2022, 3848084.
- Heyu Zhu i wsp.: Ellagic Acid and Its Anti-Aging Effects on Central Nervous System. Int J Mol Sci, 2022, 23(18), 10937.
- Qianhui Wang i wsp.: Ellagic acid activates the Keap1-Nrf2-ARE signaling pathway in improving Parkinson's disease: A review. Biomed Pharmacother, 2022, 156, 113848.
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2022.925855/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557698/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996911002572?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622003905
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.