Kwas kawowy

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 28 marca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 7źródła
  • 7badań

Kwas kawowy to związek organiczny, należący do kwasów fenolowych. Występuje w wielu powszechnie spożywanych roślinach. Choć nie jest składnikiem niezbędnym do życia, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.


W pigułce

  • Kwas kawowy to kwas fenolowy zaliczany do polifenoli.
  • Kwas kawowy występuję w wielu warzywach i owocach, zaś jego głównym źródłem w diecie człowieka jest kawa.
  • Kwas kawowy posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu może działać przeciwcukrzycowo, kardioprotekcyjnie i przeciwnowotworowo.
  • Kwas kawowy może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) należy do grupy związków chemicznych zwanych kwasami hydroksycynamonowymi, które zaliczane są do polifenoli. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub w formie związków złożonych.

Kwas kawowy - właściwości

Kwas kawowy znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Zdolność kwasu kawowego do zmniejszania stanów zapalnych oraz neutralizacji wolnych rodników tlenowych (ROS) warunkuje jego liczne właściwości prozdrowotne.

Naukowcy wykazali, że kwas kawowy może działać:

  • przeciwcukrzycowo - stymuluje wydzielanie insuliny, zmniejsza wchłanianie glukozy z jelit do krwi i hamuje produkcję glukozy w wątrobie ,
  • kardiprotekcyjnie - obniża ciśnienie krwi ,
  • neuroprotekcyjnie - chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem i zmniejsza stres oksydacyjny w mózgu ,
  • przeciwnowotworowo, szczególnie wobec raka piersi  ,
  • łagodząco na zapalenie jelita grubego ,
  • fotoprotekcyjnie - chroni skórę przed uszkodzeniem wywołanym promieniowaniem UV ,

Co istotne, właściwości te zostały ustalone wyłącznie w oparciu o badania in vitro i na zwierzętach. Na obecną chwilę brakuje badań klinicznych z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić omawiane korzyści kwasu kawowego.

Uwaga

uwaga!

Choć kwas kawowy stosowany jest w niektórych suplementach diety dla sportowców, nie wykazano takiego zastosowania tego związku. Nie istnieją również żadne przesłanki, aby twierdzić, że kwas kawowy wspomaga proces odchudzania.

Kwas kawowy - źródła

Najlepszym źródłem kwasu kawowego w diecie człowieka jest kawa. Oprócz tego związek ten występuje w wielu warzywach i owocach, m.in. kiwi, jagodach, śliwkach, wiśniach, jabłkach, gruszkach, zbożach, marchwi, ziemniakach, jarmużu, kapuście, tymianku, oregano, bazylii, czerwonym winie. Kolejnym źródłem kwasu kawowego jest propolis - żywiczna substancja wytwarzana przez pszczoły .

Kwas kawowy- przeciwwskazania

Kwas kawowy jest powszechnie spożywany razem z żywnością - przyjmowany w ten sposób jest substancją w pełni bezpieczną.

Niemniej jednak brakuje badań, oceniających bezpieczeństwo stosowania wysokich dawek kwasu kawowego w postaci suplementów diety.

Kwas kawowy może wchodzić w interakcje z lekami transportowanymi przez pompy anionowe w komórkach, prowadząc do zwiększenia ich stężenia w organizmie . Należą tu m.in: 

  • leki przeciwwirusowe: acyklowir, adefowir, cydofowir, oseltamiwir, zydowudyna,
  • leki bakteriobójcze: cefalosporyny, cyprofloksacyna,
  • leki moczopędne: furosemid,
  • leki przeciwnadciśnieniowe: hydrochlorotiazyd,
  • leki obniżające poziom cholesterolu: prawastatyna, symwastatyna.

Kwas kawowy może zmieniać metabolizm lewodopy (L-dopy) - leku powszechnie stosowanego w leczeniu choroby Parkinsona. Jednak nie wiadomo, jakie znaczenie kliniczne może mieć ta interakcja .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter