Kwas kawowy
Ostatnia aktualizacja: 28 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 7badań
Kwas kawowy to związek organiczny, należący do kwasów fenolowych. Występuje w wielu powszechnie spożywanych roślinach. Choć nie jest składnikiem niezbędnym do życia, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
W pigułce
- Kwas kawowy to kwas fenolowy zaliczany do polifenoli.
- Kwas kawowy występuję w wielu warzywach i owocach, zaś jego głównym źródłem w diecie człowieka jest kawa.
- Kwas kawowy posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu może działać przeciwcukrzycowo, kardioprotekcyjnie i przeciwnowotworowo.
- Kwas kawowy może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.
Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) należy do grupy związków chemicznych zwanych kwasami hydroksycynamonowymi, które zaliczane są do polifenoli. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub w formie związków złożonych.
Kwas kawowy - właściwości
Kwas kawowy znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Zdolność kwasu kawowego do zmniejszania stanów zapalnych oraz neutralizacji wolnych rodników tlenowych (ROS) warunkuje jego liczne właściwości prozdrowotne.
Naukowcy wykazali, że kwas kawowy może działać:
- przeciwcukrzycowo - stymuluje wydzielanie insuliny, zmniejsza wchłanianie glukozy z jelit do krwi i hamuje produkcję glukozy w wątrobie ,
- kardiprotekcyjnie - obniża ciśnienie krwi ,
- neuroprotekcyjnie - chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem i zmniejsza stres oksydacyjny w mózgu ,
- przeciwnowotworowo, szczególnie wobec raka piersi ,
- łagodząco na zapalenie jelita grubego ,
- fotoprotekcyjnie - chroni skórę przed uszkodzeniem wywołanym promieniowaniem UV ,
Co istotne, właściwości te zostały ustalone wyłącznie w oparciu o badania in vitro i na zwierzętach. Na obecną chwilę brakuje badań klinicznych z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić omawiane korzyści kwasu kawowego.
uwaga!
Choć kwas kawowy stosowany jest w niektórych suplementach diety dla sportowców, nie wykazano takiego zastosowania tego związku. Nie istnieją również żadne przesłanki, aby twierdzić, że kwas kawowy wspomaga proces odchudzania.
Kwas kawowy - źródła
Najlepszym źródłem kwasu kawowego w diecie człowieka jest kawa. Oprócz tego związek ten występuje w wielu warzywach i owocach, m.in. kiwi, jagodach, śliwkach, wiśniach, jabłkach, gruszkach, zbożach, marchwi, ziemniakach, jarmużu, kapuście, tymianku, oregano, bazylii, czerwonym winie. Kolejnym źródłem kwasu kawowego jest propolis - żywiczna substancja wytwarzana przez pszczoły .
Kwas kawowy- przeciwwskazania
Kwas kawowy jest powszechnie spożywany razem z żywnością - przyjmowany w ten sposób jest substancją w pełni bezpieczną.
Niemniej jednak brakuje badań, oceniających bezpieczeństwo stosowania wysokich dawek kwasu kawowego w postaci suplementów diety.
Kwas kawowy może wchodzić w interakcje z lekami transportowanymi przez pompy anionowe w komórkach, prowadząc do zwiększenia ich stężenia w organizmie . Należą tu m.in:
- leki przeciwwirusowe: acyklowir, adefowir, cydofowir, oseltamiwir, zydowudyna,
- leki bakteriobójcze: cefalosporyny, cyprofloksacyna,
- leki moczopędne: furosemid,
- leki przeciwnadciśnieniowe: hydrochlorotiazyd,
- leki obniżające poziom cholesterolu: prawastatyna, symwastatyna.
Kwas kawowy może zmieniać metabolizm lewodopy (L-dopy) - leku powszechnie stosowanego w leczeniu choroby Parkinsona. Jednak nie wiadomo, jakie znaczenie kliniczne może mieć ta interakcja .
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-6-33
- Li-Hsuan Wang i wsp.: Caffeic acid improves the bioavailability of L-dopa in rabbit plasma. Phytother Res, 2010, 24(6), 852-8.
- Yuichi Uwai i wsp.: Inhibitory effect of caffeic acid on human organic anion transporters hOAT1 and hOAT3: a novel candidate for food-drug interaction. Drug Metab Pharmacokinet, 2011;26(5):486-93., 26(5), 486-93.
- So Ra Kim i wsp.: Anti-wrinkle and anti-inflammatory effects of active garlic components and the inhibition of MMPs via NF-κB signaling. PLoS One, 2013, 8(9), e73877.
- Odunayo Michael Agunloye i wsp.: Cardio-protective and antioxidant properties of caffeic acid and chlorogenic acid: Mechanistic role of angiotensin converting enzyme, cholinesterase and arginase activities in cyclosporine induced hypertensive rats. Biomed Pharmacother, 2019, 109, 450-458.
- Fan Wan i wsp.: Caffeic Acid Supplement Alleviates Colonic Inflammation and Oxidative Stress Potentially Through Improved Gut Microbiota Community in Mice. Front Microbiol, 2021, 12, 784211.
- Risha Ganguly i wsp.: Modulatory effect of caffeic acid in alleviating diabetes and associated complications. World J Diabetes, 2023, 14(2), 62-75.
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.595516/full
- https://www.jbc.org/article/S0021-9258(20)74941-0/fulltext
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124095175000462
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124095175000589
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124095175000735
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.