Saponiny
Ostatnia aktualizacja: 31 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 16źródła
- 5badań
Saponiny to nielotne związki glikozydowe, naturalnie występujące w większości roślin. Substancje te mają istotne znaczenie w przemyśle spożywczym, rolniczym i farmaceutycznym. Z jednej strony cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, z drugiej zaś mogą dawać niechciane skutki uboczne.
W pigułce
- Saponiny to związki glikozydowe występujące powszechnie w wielu produktach roślinnych, m.in. nasionach roślin strączkowych, liściach herbaty, owsie czy orzeszkach ziemnych.
- Saponiny wykazują działanie prozdrowotne, ponieważ działają przeciwdrobnoustrojowo, posiadają wysoką aktywność przeciwnowotworową, obniżają poziom glukozy oraz wpływają korzystnie na profil lipidowy.
- Z drugiej strony, saponiny spożywane w nadmiarze powodują skutki uboczne w postaci wzdęć, biegunki, wymiotów i utraty apetytu.
- Saponiny mogą zmniejszać wchłanianie składników mineralnych ze spożywanych pokarmów.
- Bezpieczna, dobowa ilość saponin, której spożycie nie powoduje skutków ubocznych jest trudna do ustalenia.
- Osoby przyjmujące leki przeczyszczające, chorujące na marskość wątroby oraz stany zapalne jelit powinny ograniczyć ilość saponin w diecie.
- Moczenie, konserwowanie oraz dokładne płukanie roślin strączkowych znacząco zmniejsza stężenie saponin w spożywanych nasionach.
Czym są Saponiny?
Saponiny to grupa substancji, które zawierają w swojej strukturze hydrofobowy aglikon (sapogenol) i hydrofilowe ugrupowanie cukrowe (glikon). Ich nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa "sapo", które oznacza "mydło". Wynika to ze zdolności saponin do obniżania napięcia powierzchniowego roztworów wodnych i ich silnych właściwości pieniących, wykorzystywanych podczas produkcji mydeł, past do zębów, szamponów, żelów pod prysznic i innych środków czyszczących oraz detergentów.
Saponiny stanowią naturalny mechanizm obronny roślin przed drapieżnikami, pasożytami i owadami. Działają owadobójczo, bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo, w związku z tym stosowane są w insektycydach i preparatach biobójczych.
Do tej pory wyizolowano i opisano ponad 60 różnych saponin. Związki te można pozyskać z naturalnych źródeł, lub otrzymać na drodze syntezy chemicznej. Saponiny, podobnie jak inne substancje antyodżycze (garbniki, lektyny, fityniany), posiadają zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka .
Saponiny - właściwości
Właściwości prozdrowotne i działanie toksyczne, zależą w dużej mierze od budowy chemicznej poszczególnych związków oraz ich źródła pochodzenia.
Saponiny wykazują aktywność przeciwnowotworową
Kilka saponin (m.in. disogenina, ginsenozyd, polifilina, protodioscyna i protoneodioscyna) posiada silne właściwości przeciwnowotworowe . Związki te hamują podział komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu przerzutów.
W licznych badaniach in vitro wykazano, że różne saponiny mogą wykazywać aktywność przeciwnowotworową wobec m.in. raka jajnika, piersi, trzustki, płuc i żołądka .
Warto jednak zaznaczyć, że korzyści te wymagają potwierdzenia w badaniach na zwierzętach, a następnie w badaniach klinicznych z udziałem ludzi.
Saponiny działają przeciwcukrzycowo i kardioprotekcyjnie
Naukowcy wykazali w badaniu na zwierzętach, że saponiny wyizolowane z ogórka morskiego (Holothuria thomasi) obniżają poziom glukozy we krwi oraz wpływają na zmniejszenie zmian zwyrodnieniowych w komórkach trzustki .
Podawanie szczurom z cukrzycą saponin z owoców Solanum anguivi istotnie obniżyło podwyższony poziom glukozy, poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Jednocześnie nastąpił wzrost poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol) . Naukowcy wykazali także hipolipidemiczne działanie saponin z kłącza pochrzyna nippońskiego (Dioscorea nipponica) oraz nasion nasion achyrantesu ostrego (Achyranthes aspera) .
Wstępne badania wskazują na korzystny wpływ saponin na kontrolę wagi u osób z nadwagą i otyłością. Związki te mogą regulować na apetyt oraz modulować proces różnicowania się komórek tłuszczowych w organizmie . Niemniej jednak, pozytywny związek saponin z utartą masy ciała, obniżeniem poziomu glukozy oraz cholesterolu, nadal wymaga potwierdzenia badaniami klinicznymi z udziałem ludzi.
Saponiny działają przeciwdrobnoustrojowo
Liczne badania wykazały bakteriobójcze i grzybobójcze działanie różnych saponin.
Dla przykładu, ekstrakt saponin z trawy cytrynowej wykazywał przeciwdrobnoustrojowe działanie wobec Staphylococcus aureus, Bacillus substilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albican i Aspergillus niger .
Saponiny - źródła
Saponiny znajdują się w wielu produktach spożywczych pochodzenia roślinnego w formie glikozydów triterpenoidowych lub steroidów. Związki te nadają żywności gorzki smak.
Saponiny triterpenoidowe występują w:
- roślinach strączkowych, takich jak lucerna, ciecierzyca, bób, soja, soczewica, fasola,
- orzeszkach ziemnych,
- nasionach słonecznika,
- korzeniu żeń-szenia i lukrecji,
- kasztanowcu,
- liściach herbaty,
- liściach szpinaku,
- nasionach komosy ryżowej,
- amarantusie,
- burakach cukrowych,
- czosnku.
wiem więcej!
Piana pojawiająca się podczas moczenia i gotowania fasoli czy ciecierzycy to efekt przechodzenia saponin do wody. Zasługą saponin jest również zdolność pienienia się aquafaby - wody pozostałej po odcedzeniu ciecierzycy z puszki, słoika lub po jej ugotowaniu.
Saponiny steroidowe występują w:
- nasionach pomidorów,
- korzeniach żeń-szenia,
- ignamie (tzw. chiński ziemniak),
- bakłażanie,
- nasionach kozieradki,
- szparagach,
- papryce,
- juce.
Większość zbóż i traw nie zawiera saponin, za wyjątkiem owsa i prosa, które są bogatym źródłem zarówno saponin steroidowych jak i triterpenoidowych . Saponiny występują także w organizmach morskich: ogórkach morskich i rozgwiazdach .
Ostateczna zawartość saponin może znacząco się różnić w zależności od gatunku rośliny, jej pochodzenia, warunków uprawy, a nawet sposobu przechowywania i przetwarzania. Wykazano, że moczenie, konserwowanie i fermentacja nasion roślin strączkowych powoduje znaczące zmniejszenie zawartości saponin . Podobny efekt uzyskuje się w przypadku polerowania, mielenia i gotowania nasion komosy ryżowej .
porada
Aby ograniczyć ilość saponin spożywanych razem z puszkowanymi roślinami strączkowymi należy je odcedzić z zalewy i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. W przypadku suchych roślin strączkowych warto odlewać wodę, w której się moczyły, po czym dodać świeżą wodę do gotowania.
Saponiny - szkodliwość
Saponiny, jako substancje o dużej masie cząsteczkowej, są wchłaniane z przewodu pokarmowego w niewielkich ilościach. Liczne badania wykazały, że saponiny spożywane wraz z żywnością nie są toksyczne dla człowieka i innych ssaków (w przeciwieństwie do zwierząt zimnokrwistych).
Niemniej jednak pojawiają się obawy o bezpieczeństwo spożycia saponin w przypadku uszkodzenia lub podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit, co mogłoby zwiększać poziom wchłaniania tych związków do krwioobiegu .
uwaga!
Osoby przyjmujące leki przeczyszczające, chorujace na marskość wątroby, a także stany zapalne jelit powinny unikać nadmiernych ilości pokarmów, obfitujących w saponiny.
Zakres skutków ubocznych związanych ze spożyciem saponin uzależniony jest przede wszystkim od ich dawki, ale także rodzaju. Dopuszczalna, bezpieczna ilosć saponin w diecie zależy od wielu czynników i jest niezwykle trudna do określenia. Szacuje się, że średnie spożycie saponin na diecie wegetariańskiej wynosi 200 mg na dzień - dawka ta nie wiąże się z występowaniem działań niepożądanych .
Wśród możliwych objawów doustnego spożycia zbyt dużych ilości saponin wymienia się:
- refluks przełykowy,
- wzdęcia,
- biegunkę,
- mdłości i wymioty,
- utratę apetytu.
Spożycie dużych ilości saponin może także powodować zmniejszone wchłanianie składników mineralnych z diety (szczególnie magnezu, żelaza, cynku i wapnia).
Toksyczne działanie saponin na skutek dostania się do krwiobiegu (np. przy podaży dożylnej) obejmuje:
- problemy z wątrobą,
- drgawki,
- śpiączkę,
- niewydolność oddechową,
- hemolizę (rozpad krwinek czerwonych)
Śmiertelna dawka saponin jest niezwykle trudna do ustalenia i zawiera się w przedziale od 100 do 6000 mg/kg masy ciała .
Więcej podobnych treści
Garbniki
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Farnezol
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Kwas elagowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Kwas kawowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Mirystycyna
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Kofeina
Czy kofeina jest zdrowa? Ile kofeiny można spożywać na dzień? Gdzie występuje? Kto powinien ją og...
- Paulina Styś-Nowak
- 20 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- John Shi i wsp.: Saponins from edible legumes: chemistry, processing, and health benefits. J Med Food, 2004, 7(1), 67-78.
- Tiejie Wang i wsp.: Trillin, a steroidal saponin isolated from the rhizomes of Dioscorea nipponica, exerts protective effects against hyperlipidemia and oxidative stress. J Ethnopharmacol, 2012, 139(1), 214-20.
- Naveed Khan i wsp.: Antiobesity, hypolipidemic, antioxidant and hepatoprotective effects of Achyranthes aspera seed saponins in high cholesterol fed albino rats. Arch Med Sci, 2015, 11(6), 1261-71.
- Balwinder Singh i wsp.: Saponins in pulses and their health promoting activities: A review. Food Chem, 2017, 233, 540-549.
- Yulin Zou i wsp.: Naturally Occurring Steroidal Saponins as Potential Anticancer Agents: Current Developments and Mechanisms of Action. Curr Top Med Chem, 2022;22(17):1442-1456., 22(17), 1442-1456.
- Olusola Olalekan Elekofehinti i wsp.: Saponins in Cancer Treatment: Current Progress and Future Prospects. Pathophysiology, 2021, 28(2), 250-272.
- Mariangela Marrelli i wsp.: Effects of Saponins on Lipid Metabolism: A Review of Potential Health Benefits in the Treatment of Obesity. Molecules., 2016, 21(10), 1404.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332216310356
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128021040000081
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629913002512
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23000114
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23000114#bib0033
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23000114#bib0068
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23000114#bib0085
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.