Garbniki
Ostatnia aktualizacja: 09 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 17źródła
- 15badań
Garbniki roślinne - określane również taninami - to organiczne substancje chemiczne zaliczane do polifenoli. Są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, a do ich najbogatszych źródeł należy herbata, kawa, gorzka czekolada i wino. Garbniki spożywane w umiarkowanych ilościach dają nam wiele korzyści zdrowotnych.
W pigułce
- Garbniki to związki zaliczane do polifenoli, cechujące się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
- Garbniki występują w wielu produktach roślinnych, z których najlepszym ich źródłem jest czerwone wino, herbata zielona i czarna, kawa oraz kakao i gorzka czekolada.
- Garbniki spożywane w umiarkowanych ilościach wykazują pozytywny wpływ na zdrowie: działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom glukozy i ciśnienie krwi, przyspieszają gojenie się ran i zmniejszają stany zapalne na skórze, posiadają aktywność przeciwbiegunkową.
- Nadmiar garbników w diecie może ograniczać wchłanianie z pożywienia witamin, składników mineralnych, węglowodanów i białek.
- Spożycie garbników w ilości 1,5 - 2,5 g na dzień nie wiążę się z występowaniem skutków ubocznych.
Garbniki produkowane są przez rośliny jako naturalny mechanizm obronny przed szkodnikami. Związki te mają być z natury niesmaczne, gdyż nadają pokarmom roślinnym charakterystyczny ściągający, cierpki i gorzki posmak, odstraszający potencjalnych roślinożerców. Pomimo to, obecność garbników w niektórych produktach spożywczych wpływa na ich wyjątkowe, a nawet przyjemne walory smakowe.
Garbniki stosowane są w różnych gałęziach przemysłu, m.in. do garbowania skór (zabezpieczania przed gniciem), produkcji klejów do drewna i farb antykorozyjnych, produkcji leków oraz jako dodatek do żywności, zwłaszcza piw i soków owocowych.
Garbniki można podzielić na:
- garbniki hydrolizowane, do których zaliczamy elagotaniny (estry kwasu elagowego) i galotaniny (estry kwasu galusowego i glukozy),
- skondensowane (proantocyjanidyny), będące oligomerycznymi lub polimerowymi flawonoidami złożonymi z katechin .
Garbniki - właściwości
Garbniki a nowotwory
Garbniki to związki polifenolowe o silnych właściwościach przeciwutleniających . Mimo to, na temat wpływu garbników na ryzyko nowotworów można znaleźć wiele sprzecznych informacji.
Niektóre starsze doniesienia wskazywały, że spożycie produktów bogatych w garbniki (herbaty ziołowe, orzechy betelu) może korelować z większym ryzykiem raka przełyku. Jednak inne dane sugerowały, że to nie garbniki działają rakotwórczo, lecz substancje, które które są z nimi związane .
Z kolei współczesne metaanalizy wykazały, że powszechnie spożywane produkty zawierające garbniki (herbata, kawa, umiarkowane ilości czerwonego wina) wykazują ochronne działanie i mogą zmniejszać ryzyko nowotworów . Przeciwnowotworową aktywność garbników potwierdzają także badania in vivo i in vitro .
Garbniki obniżają ciśnienie krwi
W badaniu na zwierzętach odnotowano przeciwnadciśnieniowe działanie kwasu garbnikowego . Niewielkie badanie kliniczne z udziałem 30 Japończyków wykazało, że ekstrakt proantocyjanidyny z pestek winogron w dawce 400 mg na dzień wspomaga obniżenie skurczowego ciśnienia krwi i może pomóc w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych .
Garbniki nasilają krzepnięcie krwi
Garbniki nasilają procesy krzepnięcia krwi, dzięki czemu mogą przyspieszać gojenie się ran.
W badaniu z udziałem 62 pacjentów po usunięciu zęba zauważono, że średni czas krwawienia z dziąsła był istotnie krótszy (ok. 5,9 minuty) u osób, które przykładały do rany gazę nasączoną ekstraktem z zielonej herbaty w porównaniu do osób, które stosowały samą gazę (ok. 10 minut). Zaobserwowano także korzystny efekt działania garbników z zielonej herbaty w dłuższej perspektywie. W grupie z zieloną herbatą zaledwie u 6 osób odnotowano sączenie się rany dziąsła w godzinę po zabiegu. W grupie bez herbaty problem ten dotyczył aż 29 osób .
Garbniki obniżają poziom glukozy
Zgodnie z wynikami przeglądu badań z 2019 roku ustalono, że garbniki obniżają poziom glukozy we krwi i mogą być przydatne w leczeniu i profilaktyce cukrzycy typu 2 oraz związanych z nią powikłań . Aby potwierdzić te właściwości garbników konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych z udziałem ludzi.
Garbniki działają przeciwdrobnoustrojowo
Naukowcy wykazali, że garbniki hamują wzrost wielu grzybów, drożdży, bakterii i wirusów. Stwierdzono korzystne działanie przeciwbakteryjne garbników na patogeny przenoszone przez żywność i wodę .
Garbniki zmniejszają stany zapalne skóry
Garbniki słyną ze swojego ściągającego i przeciwzapalnego działania w przypadku chorób skóry.
Korzyść ta została potwierdzona w badaniu z udziałem 40 osób z atopowym zapaleniem skóry. Okazało się, że bogaty w garbniki ekstarkt z kłącza Potentilla officinalis skutecznie łagodzi rumień skóry. Jego działanie jest porównywalne z działaniem kremu, zawierającego 1% octanu hydrokortyzonu. Co istotne, zastosowany krem był dobrze tolerowany przez pacjentów .
Garbniki działają przeciwbiegunkowo
W badaniach na zwierzętach wykazano przeciwbiegunkowe właściwości garbników .
Korzyści te zostały sprawdzone także w jednym badaniu klinicznym z udziałem dzieci chorych na ostre zapalenie żołądka i jelit. Podaż preparatu składającego się z kompleksu garbników i flawonoidów skróciła czas trwania biegunki o 1 dzień porównaniu do grupy kontrolnej. Zaobserwowano także istotną redukcję wypróżnień, które na początku leczenia występowały 5 razy na dobę, zaś po 24 godzinach średnio 3,5 razy na dzień .
Garbniki - źródła
Do najlepszych źródeł garbników zalicza się:
- czerwone wino,
- herbata zielona i czarna,
- kawa,
- piwo,
- kakao i gorzka czekolada,
- sorgo,
- winogrona,
- jabłka,
- granat,
- kaki,
- jagody acai,
- owoce jagodowe (żurawina, truskawki, borówki, maliny),
- rabarbar,
- rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, soczewica),
- guarana,
- orzechy,
- przyprawy .
wiem więcej!
Wina z dużą zawartością garbników cechują się złożonym smakiem, ale też pozostawiają uczucie suchości w ustach. Jest to związane ze ściągającym działaniem tych związków, polegającym na łączeniu się ich z białkami zawartymi w ślinie.
Garbniki występują we wszystkich częściach roślin: korze, drewnie, owocach i liściach. Ilość garbników stopniowo maleje wraz z dojrzewaniem owoców - to właśnie dlatego niedojrzałe owoce posiadają cierpki smak. Na ostateczną zawartość garbników w spożywanym produkcie ma wpływ rodzaj obróbki termicznej. Naukowcy wykazali, że moczenie, gotowanie i gotowanie pod ciśnieniem fasoli wiąże się ze znacznym spadkiem zawartości garbników, które są wówczas wypłukiwane do wody .
Garbniki - szkodliwość
Garbniki ograniczają wchłanianie składników odżywczych
Garbniki, pomimo swych licznych korzyści, należą do grupy substancji antyodżywczych, definiowanych jako składniki zakłócające proces trawienia i uniemożliwiające efektywne wykorzystanie składników odżywczych.
W praktyce oznacza to, że garbniki zmniejszają biodostępność wielu składników odżywczych i ograniczają strawność białek . Właściwość ta wynika ze zdolności garbników do tworzenia nierozpuszczalnych kompleksów z węglowodanami, białkami, wtaminami i niektórymi minerałami (fosfor, wapń, magnez, żelazo) występującymi w żywności .
wiem więcej!
Do innych substancji antyodżywczych, występujących powszechnie w żywności zalicza się m.in. kwas fitynowy, saponiny, goitrogeny, szczawiany, czy lektyny (hemaglutyniny).
Dzienne spożycie garbników na poziomie 1,5 - 2,5 g jest bezpieczną ilością, nie wiążącą się z żadnymi skutkami ubocznymi. Wyższe dawki mogą wpływać na zmniejszone wchłanianie składników odżywczych z diety . Szacuje się, że średnie spożycie garbników w USA wynosi 1 g, zaś w Indiach 1,5 - 2,5 g.
Garbniki a migrena
Starsze źródła sugerują, że wysokie spożycie garbników może nasilać objawy migreny. Efekt ten może być związany z obniżonym wchłanianiem skrobi, która jest niezbędna do wytworzenia serotoniny .
Więcej podobnych treści
Katechiny
Katechiny to związki flawonoidowe o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dowiedz się gdzi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Farnezol
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Saponiny
- Paulina Styś-Nowak
- 31 marca 2023
Kwas elagowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Kwas kawowy
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Spis badań i źródeł
- Haixia Li i wsp.: [Review in the studies on tannins activity of cancer prevention and anticancer]. Zhong Yao Cai, 2003, 26(6), 444-8.
- Nisa Wongsamitkul i wsp.: A plant-derived hydrolysable tannin inhibits CFTR chloride channel: a potential treatment of diarrhea. Pharm Res, 2010, 27(3), 490-7.
- Didem Turgut Coşan i wsp.: Impact of tannic acid on blood pressure, oxidative stress and urinary parameters in L-NNA-induced hypertensive rats. Cytotechnology, 2015, 67(1), 97-105.
- Rasool Soltani i wsp.: Evaluation of the effect of green tea extract on the prevention of gingival bleeding after posterior mandibular teeth extraction: a randomized controlled trial. Evid Based Complement Alternat Med, 2014;2014:857651., 2014, 857651.
- Marta Sancho i wsp.: [Effects of wine polyphenols on cancer prevention]. Nutr Hosp, 2014, 31(2), 535-51.
- Julia Hoffmann i wsp.: Tannins from Potentilla officinalis display antiinflammatory effects in the UV erythema test and on atopic skin. J Dtsch Dermatol Ges, 2016, 14(9), 917-22.
- Yuee Cai i wsp.: Recent Advances in Anticancer Activities and Drug Delivery Systems of Tannins. Med Res Rev, 2017, 37(4), 665-701.
- Gianfranco Alicandro i wsp.: Coffee and cancer risk: a summary overview. Eur J Cancer Prev, 2017, 26(5), 424-432.
- Yi Yang i wsp.: Preparation of Galla Chinensis Oral Solution as well as Its Stability, Safety, and Antidiarrheal Activity Evaluation. Evid Based Complement Alternat Med, 2017;2017:1851459., 2017, 1851459.
- Robin Poole i wsp.: Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ, 2017, 359, j5024.
- Marion Girard i wsp.: Hydrolysable chestnut tannins for reduction of postweaning diarrhea: Efficacy on an experimental ETEC F4 model. PLoS One, 2018, 13(5), e0197878.
- Marina Russo i wsp.: Oral administration of tannins and flavonoids in children with acute diarrhea: a pilot, randomized, control-case study. Ital J Pediatr, 2018, 44(1), 64.
- Mohammed Ajebli i wsp.: The Promising Role of Plant Tannins as Bioactive Antidiabetic Agents. Curr Med Chem, 2019;26(25):4852-4884., 26(25), 4852-4884.
- Tamami Odai i wsp.: Effects of Grape Seed Proanthocyanidin Extract on Vascular Endothelial Function in Participants with Prehypertension: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients, 2019, 11(12), 2844.
- Eugenia D Teodor i wsp.: The Potential of Flavonoids and Tannins from Medicinal Plants as Anticancer Agents. Anticancer Agents Med Chem, 2020;20(18):2216-2227., 20(18), 2216-2227.
- Tai Lim Kim i wsp.: Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr, 2020, 11(6), 1437-1452.
- Jie Yu i wsp.: Tannic acid prevents post-weaning diarrhea by improving intestinal barrier integrity and function in weaned piglets. J Anim Sci Biotechnol, 2020, 11, 87.
- Nandhine Rajasekar i wsp.: An overview on the role of plant-derived tannins for the treatment of lung cancer. Phytochemistry, 2021, 188, 112799.
- Moses Ayodele Ojo i wsp.: Tannins in Foods: Nutritional Implications and Processing Effects of Hydrothermal Techniques on Underutilized Hard-to-Cook Legume Seeds-A Review. Prev Nutr Food Sci, 2022, 27(1), 14-19.
- M Mather i wsp.: Migraines and tannins--any relationship?. Headache, 1997, 37(8), 529.
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2021.803657/full
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408699891274273
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15569543.2019.1662813?journalCode=itxr20
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15569543.2019.1662813?scroll=top&needAccess=true&role=tab
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.