Sorgo
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 17badań
Sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) to jednoroczna trawa z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), będąca podstawowym zbożem spożywanym w Afryce i Indiach. Z uwagi na swoje bogate wartości odżywcze i właściwości funkcjonalne, cieszy się coraz większym uznaniem także w innych częściach świata.
W pigułce
- Sorgo to bezglutenowe zboże, stanowiące bardzo dobre źródło witamin z grupy B, minerałów (manganu, magnezu, fosforu, miedzi, żelaza i selenu) oraz związków fenolowych.
- Sorgo przyczynia się do obniżenia poposiłkowego poziomu glukozy we krwi i w porównaniu do innych zbóż wykazuje wyższy potencjał prozdrowotny.
- Sorgo zwiększa poczucie sytości i może wspomagać utratę masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
- Sorgo - z uwagi na wysoką zawartość fenoli - może cechować się działaniem przeciwnowotworowym.
- Sorgo może być spożywane na diecie bezglutenowej i low FODMAP.
- Sorgo może być przyczyną alergii pokarmowej.
Sorgo klasyfikuje się na piątym miejscu najczęściej uprawianych roślin zbożowych na świecie, zaś regiony o największej produkcji tego zboża to Afryka, Ameryka Północna i Azja . Określane jest jako "zboże ratujące życie", ponieważ jest powszechnie uprawiane w miejscach gdzie brakuje żywności i występują susze, uniemożliwiające produkcję innych zbóż (np. w Afryce) .
Roślina ta obejmuje kilkadziesiąt różnych gatunków, dlatego też na rynku można spotkać ziarna o różnym wyglądzie i rozmiarze. Ziarna sorgo mogą mieć barwę czerwoną, pomarańczową, brązową, czarną, beżową i białą. Odmiany czerwone, pomarańczowe i brązowe mają wszechstronne zastosowanie we wszystkich gałęziach przemysłu. Białe i beżowe ziarna są stosowane głównie w celach konsumpcyjnych w całości i po zmieleniu na mąkę.
Oprócz nieocenionego zastosowania kulinarnego, różne części sorgo są powszechnie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt, opał, surowiec do produkcji paliwa, materiałów budowlanych oraz napojów alkoholowych . Z ziaren sorgo produkuje się mąkę, kaszę, płatki, popping oraz słodki syrop, zwany również melasą z sorgo.
Sorgo - wartości odżywcze
Sorgo składa się w 73,1% z węglowodanów, 12,6% z wody, 10,8% z białka oraz 3,5% z tłuszczów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 0,5 szklanki surowego sorgo (100 g):
- Kalorie - 329 kcal
- Białko - 10,6 g
- Tłuszcz - 3,46 g
- Węglowodany - 72,1 g
- Błonnik pokarmowy - 6,7 g (24% RWS)
Sorgo dostarcza umiarkowanych ilości kalorii i ma średni indeks glikemiczny (IG)
Sorgo można zaklasyfikować do produktów o umiarkowanej ilości kalorii, ponieważ w 100 g znajduje się 329 kcal.
Sorgo pełnoziarniste posiada średni indeks glikemiczny, który wynosi 62 (IG = 62) . Część produktów na bazie sorgo (np. gruboziarnista semolina) posiada niski indeks glikemiczny (IG<55). Wszystkie produkty z sorga cechują się niższym indeksem glikemicznym niż ich odpowiedniki z pszenicy i ryżu .
Sorgo nie zawiera glutenu ani FODMAP
Sorgo jest zbożem bezglutenowym i może stanowić świetną alternatywę dla pszenicy w przypadku osób z celiakią czy nadwrażliwością na gluten.
Sorgo to produkt o niskiej zawartości FODMAP (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), które mogą u niektórych osób powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zboże to może być bezpiecznie spożywane jako zamiennik pszenicy na diecie low FODMAP, zalecanej często w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego.
Sorgo - witaminy i składniki mineralne
Sorgo dostarcza dużo witaminy B6 i B1
W połowie szklanki nieugotowanego srogo (100 g) znajduje się 0,44 mg witaminy B6 i 0,33 mg witaminy B1. Porcja sorgo pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na te witaminy w ponad 30%.
Witaminy te posiadają następujące właściwości:
- Witamina B6: odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, bierze udział w powstawaniu hemoglobiny, wpływa na stan skóry, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
- Witamina B2 (tiamina): bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników i przemianach energetycznych, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku.
Zawartość witamin w 0,5 szklanki nieugotowanego sorgo (100g):
- Witamina B6 - 0,44 mg (32% RWS)
- Witamina B1 - 0,33 mg (30% RWS)
- Niacyna - 3,69 mg (23% RWS)
- Kwas foliowy - 10 µg (10% RWS)
- Witamina B2 - 0,1 mg (7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,37 mg (6% RWS)
Sorgo jest doskonałym źródłem manganu
Porcja surowego sorgo (100 g) dostarcza aż 1,6 mg manganu, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 80%.
Mangan pełni szereg istotnych funkcji:
- walczy z wolnymi rodnikami,
- uczestniczy w budowie kości,
- bierze udział w procesach krzepnięcia krwi,
- odpowiada za metabolizm węglowodanów.
Zawartość składników mineralnych w 0,5 szklanki nieugotowanego sorgo (100g):
- Mangan - 1,6 mg (80% RWS)
- Magnez - 165 mg (44% RWS)
- Fosfor - 289 mg (41% RWS)
- Miedź - 0,28 mg (28% RWS)
- Żelazo - 3,36 mg (24% RWS)
- Selen - 12,2 µg (22% RWS)
- Potas - 363 mg (18% RWS)
- Cynk - 1,67 mg (17% RWS)
Sorgo - składniki aktywne
Sorgo jest bogatym źródłem związków przeciutleniających, do których należą m.in:
- flawonoidy,
- proantocyjanidyny (garbniki),
- kwasy fenolowe,
- karotenoidy,
- fitosterole,
- β-glukany .
Zawartość składników odżywczych i związków bioaktywnych w sorgo może się znacząco różnić dla każdej z odmian. Zabarwione ziarna srogo charakteryzują się na ogół większym stężeniem związków fenolowych niż odmiany białe i beżowe .
Sorgo - właściwości
Sorgo obniża poziom glukozy
W 2016 roku opublikowano przegląd, uwzględniający 19 badań dotyczących skutków zdrowotnych spożywania sorgo przez ludzi. Na jego podstawie naukowcy wykazali, że sorgo posiada korzystniejsze właściwości prozdrowotne w porównaniu do innych zbóż. Ponadto zauważono, że sorgo może obniżać poposiłkowy poziom glukozy we krwi oraz wykazywać potencjał antyoksydacyjny .
Podobne wnioski płyną z przeglądu badań opublikowanego w 2023 roku: sorgo ma pozytywny wpływ na wskaźniki chorób przewlekłych, takiej jak poziom glukozy, markery stresu oksydacyjnego, pomiary sytości i kontroli wagi .
Małe badanie z udziałem ludzi porównało wpływ spożycia muffinki z ziarna sorgo z muffinką z pełnoziarnistej pszenicy (obie zawierały 50 g skrobi ogółem) na poposiłkowy poziom glukozy i insuliny. Muffinki z sorgo sprzyjały zmniejszeniu poposiłkowego stężenia glukozy (o ok. 35%) oraz stężenia insuliny w stosunku do muffinek z pszenicy pełnoziarnistej .
Podsumowanie
Sorgo, jako wolno trawione zboże, jest dobrym produktem funkcjonalnym, pomagającym w kontrolowaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Sorgo może wspomagać utratę masy ciała
Badanie z udziałem 40 zdrowych osób wykazało, że spożycie herbatników z dodatkiem sorgo znacząco zwiększa poczucie sytości w porównaniu do herbatników z samej pszenicy. Jednocześnie odnotowano zwiększone wydzielanie hormonów jelitowych (GIP, GLP-1, PYY), ograniczających łaknienie, w przypadku osób spożywających śniadania z sorgo .
Na podstawie innego badania z udziałem ludzi wykazano, że spożycie ekstrudowanego sorgo zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej i zwiększa dzienne spożycie węglowodanów i błonnika pokarmowego w porównaniu do pszenicy .
Z kolei badanie laboratoryjne wykazało, że ekstrakty z sorgo o wysokiej zawartości związków fenolowych wpływają na różnicowanie się komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów) i w efekcie może przyczyniać się do zapobiegania otyłości .
Podsumowanie
Ograniczona liczba wysokiej jakości badań sugeruje, że składniki aktywne obecne w sorgo wpływają na tkankę tłuszczową oraz są zaangażowane w mechanizmy zwiększające poczucie sytości, które mogą pomóc w redukcji masy ciała osób z nadwagą i otyłością.
Sorgo może działać przeciwnowotworowo
Badania na modelach komórkowych wskazują na przeciwnowotworowe właściwości sorgo. Wynika to z silnych właściwości przeciwutleniających substancji fenolowych obecnych w sorgo
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z otrąb sorgo o wysokiej zawartości fenoli hamuje namnażanie się komórek raka okrężnicy oraz raka wątroby .
Sorgo - przeciwwskazania
Sorgo jest bezpiecznym i wartościowym produktem.
Sorgo zawiera białka (proliny i prokalcyny), które mogą powodować reakcje alergiczne . Jeśli masz alergię na inne rośliny z rodziny Poaceae (jęczmień, pszenicę, owies, ryż, żyto, kukurydzę, trawę cytrynową) wprowadzaj sorgo do swojej diety ostrożnie, a w razie wystąpienia niepokojących objawów skontaktuj się z lekarzem.
Gdzie kupić i jak jeść sorgo?
Na półkach sklepowych oraz w sklepach internetowych coraz częściej można znaleźć obłuszczone ziarna sorgo (tzw. ziarno perłowe), które jest pozbawione zewnętrznej łuski. Wystarczy je namoczyć przez 8- 12 godzin, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawać tak samo jak kaszę gryczaną czy jaglaną. Ugotowane sorgo posiada lekko orzechowy, przyjemny smak, który dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Praktycznie każdy dział z produktami bezglutenowymi powinien być zaopatrzony w mąkę z sorgo, czyli drobno zmielone białe ziarna sorgo, zarówno pełnoziarniste jak i oczyszczone.
Choć asortyment produktów z sorgo w Polsce nadal jest ubogi, to na działach ze zdrową żywnością można spotkać już kaszki instant z ziarna sorgo, sorgo dmuchane, a nawet płatki z sorgo. Produkty te charakteryzują szybszym sposobem przygotowania i większym zakresem zastosowania, ale z drugiej strony zawierają mniej składników odżywczych niż całe ziarna. Niemniej jednak warto włączać je do swojej diety, zwłaszcza jako zamiennik wysokoprzetworzonych przekąsek z pszenicy.
Oto kilka pomysłów na włączenie sorgo do swojego jadłospisu:
- zastąp kaszę gryczaną, ziemniaki lub ryż i podaj sorgo jako dodatek do obiadu,
- ugotowane ziarna sorgo podaj w formie deseru lub śniadania ze świeżymi owocami i orzechami,
- użyj mąki z sorgo do wypieków, naleśników, placuszków, a nawet pieczenia chleba,
- przygotuj popcorn z prażonych ziaren sorgo (tak samo jak z ziaren kukurydzy),
- dodaj płatki z sorgo do jogurtu naturalnego, mleka czy własnoręcznie przygotowanej mieszanki musli lub batonika zbożowego.
porada
Aby wzbogacić swoje wypieki w wartości odżywcze zastąp 1/3 mąki pszennej mąką z sorgo. Większe ilości mogą sprawić, żę ciasto będzie zbite i mało pulchne.
Więcej podobnych treści
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt wytwarzany z ziaren gryki, który cechuje się wysoką zawartością błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Płatki jaglane
Płatki jaglane to produkt przetworzony, otrzymany z obłuszczonych ziaren prosa. Płatki jaglane są...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Ryż jaśminowy
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy? Jakie posiada wartości odżywcze? Czym różni się ryż jaśminowy od z...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 lipca 2023
Ryż basmati
Czy ryż basmati jest zdrowy? Jakie są przeciwwskazania do jego spożycia? Czym różni się ryż basma...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169716/nutrients
- Joseph M Awika i wsp.: Properties of 3-deoxyanthocyanins from sorghum. J Agric Food Chem, 2004, 52(14), 4388-94.
- Liyi Yang i wsp.: Sorghum 3-deoxyanthocyanins possess strong phase II enzyme inducer activity and cancer cell growth inhibition properties. J Agric Food Chem, 2009, 57(5), 1797-804.
- Nicole M Poquette i wsp.: Grain sorghum muffin reduces glucose and insulin responses in men. Food Funct, 2014, 5(5), 894-9.
- Madhrapakkam Pagadala Rajendra Prasad i wsp.: Glycaemic index and glycaemic load of sorghum products. J Sci Food Agric, 2015, 95(8), 1626-30.
- B Chandra Sekhar i wsp.: Molecular characterization and In silico analysis of Sorghum Panallergens: Profilin and Polcalin. Indian J Exp Biol, 2015, 53(11), 726-31.
- Anita Stefoska-Needham i wsp.: Flaked sorghum biscuits increase postprandial GLP-1 and GIP levels and extend subjective satiety in healthy subjects. Mol Nutr Food Res, 2016, 60(5), 1118-28.
- Thomas G Simnadis i wsp.: Effect of sorghum consumption on health outcomes: a systematic review. Nutr Rev, 2016, 74(11), 690-707.
- Dmitriy Smolensky i wsp.: High-Polyphenol Sorghum Bran Extract Inhibits Cancer Cell Growth Through ROS Induction, Cell Cycle Arrest, and Apoptosis. J Med Food, 2018, 21(10), 990-998.
- Pamella Cristine Anunciação i wsp.: Extruded sorghum consumption associated with a caloric restricted diet reduces body fat in overweight men: A randomized controlled trial. Food Res Int, 2019, 119, 693-700.
- Seong-Ho Lee i wsp.: Anticancer Activity of a Novel High Phenolic Sorghum Bran in Human Colon Cancer Cells. Oxid Med Cell Longev, 2020, 2020, 2890536.
- Yun Xiong i wsp.: Sorghum Grain: From Genotype, Nutrition, and Phenolic Profile to Its Health Benefits and Food Applications. Compr Rev Food Sci Food Saf, 2019, 18(6), 2025-2046.
- Xi Chen i wsp.: Sorghum Phenolic Compounds Are Associated with Cell Growth Inhibition through Cell Cycle Arrest and Apoptosis in Human Hepatocarcinoma and Colorectal Adenocarcinoma Cells. Foods, 2021, 10(5), 993.
- Cecily Ducksbury i wsp.: The effect of sorghum consumption on markers of chronic disease: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2023;63(2):159-177., 63(2), 159-177.
- Seong-Ho Lee i wsp.: Polyphenol Containing Sorghum Brans Exhibit an Anti-Cancer Effect in Apc Min/+ Mice Treated with Dextran Sodium Sulfate. Int J Mol Sci, 2021, 22(15), 8286.
- Jingwen Xu i wsp.: Phenolic Compounds in Whole Grain Sorghum and Their Health Benefits. Foods, 2021, 10(8), 1921.
- Jakub Frankowski i wsp.: Concentration of Pro-Health Compound of Sorghum Grain-Based Foods. Foods, 2022, 11(2), 216.
- Hee-Seop Lee i wsp.: Anti-Adipogenic Activity of High-Phenolic Sorghum Brans in Pre-Adipocytes. Nutrients, 2022, 14(7), 1493.
- Cecily Ducksbury i wsp.: A Cross-Sectional Audit of Sorghum in Selected Cereal Food Products in Australian Supermarkets. Nutrients, 2022, 14(9), 1821.
- Saliou Mawouma i wsp.: Chemical Composition and Antioxidant Profile of Sorghum ( Sorghumbicolor (L.) Moench) and Pearl Millet ( Pennisetumglaucum (L.) R.Br.) Grains Cultivated in the Far-North Region of Cameroon. Foods, 2022, 11(14), 2026.
- https://www.mdpi.com/2071-1050/11/7/2135/htm
- https://www.mdpi.com/2304-8158/10/8/1921
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643809000322
- https://www.sorghumcheckoff.com/client-handouts/measuring-sorghums-glycemic-index/
- https://www.uptodate.com/contents/grain-allergy-allergens-and-grain-classification
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.