Chrupki kukurydziane
Ostatnia aktualizacja: 07 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 2badań
Chrupki kukurydziane cieszą się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Pomimo, że nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych, wielu osobom kojarzą się z lekką, zdrową przekąską, którą warto wpleść do codziennego jadłospisu.
W pigułce
- Klasyczne chrupki kukurydziane są wysokokaloryczne (ok. 360 kcal w 100 g) i składają się głównie z węglowodanów.
- Chrupki kukurydziane są ubogie w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
- Chrupki kukurydziane są produktem bezglutenowym.
- Wybierając chrupki kukurydziane najlepiej sięgać po te z jak najprostszym składem, bez dodatku soli.
- Chrupki kukurydziane - jako produkt o niskiej wartości odżywczej - powinny być spożywane w ograniczonych ilościach.
- Chrupki kukurydziane same w sobie nie tuczą, ale mogą sprzyjać nadmiernemu spożyciu kalorii w diecie i przyrostowi masy ciała.
- Chrupki kukurydziane mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny być spożywane przez chorych na cukrzycę.
Chrupki kukurydziane otrzymywane są z mąki lub grysu kukurydzianego w procesie ekstruzji, podczas której ciasto kukurydziane jest przeciskane przez rurkę i ogrzewane pod odpowiednim ciśnieniem. Dzięki temu procesowi chrupki kukurydziane są chrupiące i mają "nadmuchaną" strukturę .
Skład chrupek kukurydzianych
Zwykłe chrupki kukurydziane składają się wyłącznie z mąki lub grysu kukurydzianego, bez żadnych innych dodatków. Niektórzy producenci uwzględniają w swojej recepturze dodatek gryki lub kaszy jaglanej, co podnosi wartość odżywczą produktu.
Z drugiej strony, bardzo często można spotkać chrupki kukurydziane smakowe (np. czekoladowe, truskawkowe, paprykowe, serowe, ketchupowe) z dużą ilością soli, oleju, cukru, wzmacniaczy smaku, przypraw i substancji aromatyzujących. Tego typu produkty stanowią przekąskę, będącą źródłem tzw. pustych kalorii i nie są zalecane w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Chrupki kukurydziane - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w przeliczeniu na jedną jedną porcję (4 garście = 20 g):
- Kalorie - 73 kcal
- Białko - 1,8 g
- Tłuszcz - 0,6 g
- Węglowodany - 14,3 g
- Błonnik pokarmowy - 1,5 g
Chrupki kukurydziane są wysokokaloryczne
Chrupki kukurydziane kojarzą się z lekką, nic nie znaczącą przekąską. Tak naprawdę jest to produkt o wysokiej wartości energetycznej, ponieważ w 100 g klasycznych chrupek kukurydzianych znajduje się ok. 360 kcal.
Chrupki kukurydziane smakowe (czekoladowe, serowe, orzechowe) w 100 g zawierają nawet 480 - 540 kcal, czyli tyle samo co chipsy ziemniaczane, które powszechnie zalicza się do wysokokalorycznych przekąsek.
Chrupki kukurydziane mają wysoki indeks glikemiczny (IG)
Chrupki kukurydziane składają się z samych węglowodanów, dlatego uznaje się je za produkt o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Oznacza to, że po zjedzeniu chrupek kukurydzianych następuje gwałtowny wzrost i równie gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Zjawisko to jest niekorzystne dla naszego stanu zdrowia, ponieważ zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów.
Chrupki kukurydziane są ubogie w witaminy i minerały
Chrupki kukurydziane to produkt wysokoprzetworzony o niskiej zawartości witamin i składników mineralnych. Grys kukurydziany, z którego produkuje się chrupki, jest źródłem niewielkich ilości fosforu, potasu i magnezu. Jednak w przeliczeniu na zwyczajowo spożywaną porcję, nie mają one znaczenia dla ogólnego bilansu diety .
Czy chrupki kukurydziane są zdrowe?
Biorąc pod uwagę skład i wartości odżywcze chrupek kukurydzianych, nie zalicza się ich do zdrowych produktów. W praktyce chrupki kukurydziane cechują się niską jakością odżywczą i stanowią źródło pustych kalorii. Oznacza to, że nie dostarczają nam cennych witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, od których zależy stan zdrowia człowieka.
Dużo lepszym profilem wartości odżywczych cechuje się popcorn, zwłaszcza ten przygotowany bez soli i z minimalnym dodatkiem tłuszczu.
Zjedzenie zwykłych chrupek kukurydzianych raz na jakiś czas nie stanowi także większego zagrożenia dla zdrowia. Pomimo swojej niskiej wartości odżywczej nadal są lepszą alternatywą dla smażonych chipsów ziemniaczanych i wielu innych przekąsek, będących źródłem dużych ilości tłuszczu i soli.
Chrupki kukurydziane zawierają niewiele błonnika pokarmowego i są lekkostrawne, dzięki czemu mogą stanowić element diety ubogoresztkowej (np. w przypadku chorób przewodu pokarmowego). Jako produkt bezglutenowy, mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby cierpiące na celiakię i nadwrażliwość na gluten.
Chrupki kukurydziane dla dzieci
Chrupki kukurydziane stanowią często jeden z pierwszych produktów, które podaje się dzieciom podczas rozszerzania diety. Są także najpopularniejszą przekąską między posiłkami. Uważa się, że chrupki kukurydziane umożliwiają naukę gryzienia i chwytania u najmłodszych.
Niestety chrupki kukurydziane nie dostarczają dzieciom zbyt wielu wartości odżywczych, a jedynie redukują głód. Ich częste spożycie może skutkować brakiem apetytu na proponowane podczas głównych posiłków o wiele bardziej wartościowe produkty (warzywa, owoce, kasze, chude mięso, jaja itd.). Chrupki kukurydziane wcale nie muszą być obecne w diecie najmłodszych, ponieważ do nauki gryzienia i chwytania służą wszystkie inne produkty, które jednocześnie są źródłem wartości odżywczych.
porada
Podawanie najmłodszym mało wartościowych przekąsek między głównymi posiłkami sprawia, że nie mają szansy zgłodnieć. Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko chętniej sięgało po warzywa, owoce i inne wartościowe produkty, ogranicz podawanie mu chrupek kukurydzianych i innych "zapychaczy".
Czy chrupki kukurydziane tuczą?
Chrupki kukurydziane dostarczają znaczących ilości kalorii (ok. 360 kcal na 100 g w przypadku zwykłych chrupek). Ich częste spożycie w dużych ilościach może przyczynić się do poboru zbyt wielu kalorii z diety i w związku z tym do przyrostu masy ciała. Zachowanie umiaru w jedzeniu chrupek kukurydzianych jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
Z drugiej strony chrupki kukurydziane jedzone w ramach diety o bilansie energetycznym odpowiadającym zapotrzebowaniu organizmu nie sprawią, że masa ciała zacznie wzrastać.
Chrupki kukurydziane - przeciwwskazania
Chrupki kukurydziane nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny i sprzyjają skokom poziomu glukozy we krwi.
Chrupki kukurydziane, zawierające w swoim składzie sól, nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz stosujące dietę niskosodową.
Więcej podobnych treści
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Ryż jaśminowy
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy? Jakie posiada wartości odżywcze? Czym różni się ryż jaśminowy od z...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 lipca 2023
Ryż basmati
Czy ryż basmati jest zdrowy? Jakie są przeciwwskazania do jego spożycia? Czym różni się ryż basma...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 lipca 2023
Kasza kukurydziana
Jakie wartości odżywcze ma kasza kukurydziana? Czy jest zdrowa? Kto powinien jej unikać? Jak goto...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 lipca 2023
Amarantus
Amarantus to pseudozboże obfitujące w cenne składniki odżywcze. Jakie właściwości zdrowotne ma am...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 listopada 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.ilewazy.pl/garsc-chrupek-kukurydzianych
- P S Prasanthi i wsp.: Compositional variability of nutrients and phytochemicals in corn after processing. J Food Sci Technol, 2017, 54(5), 1080-1090.
- Fataneh Hashempour‐Baltork i wsp.: Quality properties of puffed corn snacks incorporated with sesame seed powder. Food Sci Nutr., 2018, 6(1), 85–93.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.