Ryż basmati
Ostatnia aktualizacja: 10 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 8badań
Ryż basmati (Oryza sativa L.) to długoziarnisty, aromatyczny ryż o lekko orzechowym smaku. Spośród innych rodzajów ryżu wyróżnia się sypką konsystencją, a także niższym indeksem glikemicznym.
W pigułce
- Brązowy ryż basmati zawiera dużo węglowodanów, błonnika pokarmowego, minerałów (manganu, cynku, miedzi, magnezu), witamin z grupy B oraz związków fenolowych.
- Spożycie brązowego ryżu basmati jest zalecane w zdrowej diecie, ponieważ może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, nowotwory.
- Biały ryż basmati jest uboższy w składniki odżywcze. Z uwagi na niższą zawartość błonnika pokarmowego ma zastosowanie w diecie łatwostrawnej.
- Ryżu basmati nie powinny spożywać osoby z alergią na jego białka.
- Ryż basmati kumuluje najmniej arsenu spośród różnych gatunków ryżu.
Ryż basmati uprawia się w Indiach, Nepalu i Pakistanie. Ten rodzaj ryżu cieszy się ogromną popularnością w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej.
Ryż basmati można kupić w wersji obłuszczonej (biały ryż basmati), w której ziarno jest pozbawione łuski, otrąb i zarodków, a także w wersji pełnoziarnistej (brązowy ryż basamti).
Czym różni się ryż basmati od zwykłego?
Ryż basmati ma dłuższe i smuklejsze ziarna w porównaniu do innych odmian ryżu. Jest szczególnie ceniony za swój orzechowy smak i kwiatowy zapach, który wynika z naturalnej obecności związku zapachowego o nazwie 2-acetylo-1-pirolina (ta sama substancja znajduje się w ryżu jaśminowym) . O ile zwykły ryż po ugotowaniu ma kleistą strukturę i słabo wyczuwalny smak, basmati jest sypki nawet po zbyt długim gotowaniu.
Ryż basmati i zwykły ryż cechują się podobnymi wartościami odżywczymi.
Ryż basmati - wartości odżywcze
Ryż basmati składa się głównie z węglowodanów w postaci skrobi oraz niewielkich ilości białka. Biały ryż basmati - jako produkt przetworzony - zawiera mało witamin i składników mineralnych. Brązowy ryż basmati dostarcza więcej wartości odżywczych, szczególnie błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, manganu, cynku, fosforu, a także związków fenolowych (kwasu ferulowego, galusowego i p-kumarowego) .
Jednak to właśnie biały ryż basmati cieszy się największą popularnością i jest powszechnie dostępny w sklepach.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję (150 g) ugotowanego białego ryżu basmati:
- Kalorie - 222 kcal
- Białko - 5,28 g
- Tłuszcz - 0 g
- Węglowodany - 48,6 g
- Błonnik pokarmowy - 1 g
Ryż basmati (zarówno biały jak i brązowy) ma średni indeks glikemiczny i wysoki ładunek glikemiczny. Wynoszą one odpowiednio 56 - 67 (IG ~ 61) i 25 - 30 (ŁG ~ 27) . W porównaniu do innych rodzajów ryżu, ryż basmati cechuje się najniższymi wartościami indeksu i ładunku glikemicznego.
Czy ryż basmati jest zdrowy?
Ryż basmati, zarówno biały jak i brązowy, posiada szerokie zastosowanie w diecie wielu osób. Jako zboże naturalnie bezglutenowe stanowi podstawę diety chorych na celiakię oraz nadwrażliwość na gluten. Biały ryż basmati jest produktem powszechnie zalecanym na diecie łatwostrawnej, m.in. w stanach zapalnych jelit, nieżycie żołądka czy zespole jelita drażliwego.
W przypadku osób, które nie muszą stosować diety łatwostrawnej, zdrowszym wyborem będzie brązowy ryż basmati. W takiej samej ilości kalorii dostarcza on więcej cennych wartości odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i związków flawonoidowych. Spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (w tym brązowego ryżu) przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów .
Ryż basmati - przeciwwskazania
Ryż basmati może być spożywany przez większość osób. Wyjątek stanowią jedynie osoby z alergią na białka ryżu .
Spożycie białego ryżu - w przeciwieństwie do brązowego - może znacząco zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 . Dlatego też nie zaleca się częstego spożycia białego ryżu, zwłaszcza w grupie osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Dużo lepszym wyborem w tym przypadku jest ryż brązowy.
Ryż, a także produkty z niego otrzymywane (wafle ryżowe, otręby, płatki, itd.) nie powinny stanowić podstawy diety z uwagi na ryzyko narażenia na wysokie ilości toksycznego arsenu . Ryż basmati wydaje się w tym przypadku najlepszym wyborem, ponieważ cechuje się najniższą zawartością arsenu w porównaniu do innych rodzajów ryżu .
Jak gotować ryż basmati?
Ryż basmati warto opłukać w zimnej, bieżącej wodzie przed gotowaniem - umożliwi to wypłukanie pewnych ilości skrobi, dzięki czemu ryż nie będzie się sklejał. Szklankę ryżu należy wsypać do 1,5 szklanki zimnej wody (można ją delikatnie posolić), następnie doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 - 20 minut (aż ryż wchłonie całą wodę).
Ugotowany ryż basmati jest popularnym składnikiem dań kuchni indyjskiej, np. curry. Pełnoziarnisty ryż basmati doskonale sprawdzi się także jako dodatek węglowodanowy do obiadu (np. zamiast ziemniaków czy kaszy).
Więcej podobnych treści
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Ryż jaśminowy
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy? Jakie posiada wartości odżywcze? Czym różni się ryż jaśminowy od z...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 lipca 2023
Kasza kukurydziana
Jakie wartości odżywcze ma kasza kukurydziana? Czy jest zdrowa? Kto powinien jej unikać? Jak goto...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 lipca 2023
Amarantus
Amarantus to pseudozboże obfitujące w cenne składniki odżywcze. Jakie właściwości zdrowotne ma am...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 listopada 2023
Kasza kuskus
Kasza kuskus to drobna kasza otrzymywana z pszenicy. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy jest zd...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 listopada 2023
Kasza manna
Kasza manna to drobnoziarnista kasza z pszenicy. Czy kasza manna jest zdrowa? Kto powinien ją jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 listopada 2023
Spis badań i źródeł
- Six prospective studies involving 1635 stroke cases and 247487 participants were included in this meta-analysis. Pooled results suggested that highest category of whole grain intake versus lowest category was significantly associated with reduced the risk of stroke [summary RR = 0.86, 95% CI = 0.73-0.99, I2 = 0.0%]. Inverse associations were also found in the America population [summary RR = 0.81, 95% CI = 0.67-0.98, I(2) = 0.0%] and subgroup analysis of females [summary RR = 0.78, 95% CI = 0.63-0.97, I(2) = 0.0%]. No publication bias was found.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2429932/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=basmati+rice&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- You Hoon Jeon i wsp.: Identification of major rice allergen and their clinical significance in children. Korean J Pediatr, 2011, 54(10), 414-21.
- Pui Y Lai i wsp.: Arsenic and Rice: Translating Research to Address Health Care Providers' Needs. J Pediatr, 2015, 167(4), 797-803.
- Dagfinn Aune i wsp.: Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ, 2016, 353, i2716.
- Kantilal Wakte i wsp.: Thirty-three years of 2-acetyl-1-pyrroline, a principal basmati aroma compound in scented rice (Oryza sativa L.): a status review. J Sci Food Agric, 2017, 97(2), 384-395.
- G M Somaratne i wsp.: Effect of polishing on glycemic index and antioxidant properties of red and white basmati rice. Food Chem, 2017, 237, 716-723.
- Yang Hu i wsp.: Intake of whole grain foods and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies. BMJ, 2020, 370, m2206.
- Zdenka Šlejkovec i wsp.: Arsenic speciation and elemental composition of rice samples from the Slovenian market. Food Chem, 2021, 342, 128348.
- Swasti Mudgal i wsp.: Diversity in phenolics, amino acids, rheology and noodles glycemic response of brown rice from non-basmati and basmati rice. Food Res Int, 2022, 158, 111500.
- Jiayue Yu i wsp.: White rice, brown rice and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open, 2022, 12(9), e065426.
- https://www.fda.gov/files/food/published/Arsenic-in-Rice-and-Rice-Products-Risk-Assessment-Report-PDF.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.