Kasza manna

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Kasza manna

Ostatnia aktualizacja: 27 listopada 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 0badań

Kasza manna jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Stanowi drobnoziarnistą i lekkostrawną kaszę, mającą szczególne zastosowanie w żywieniu małych dzieci oraz osób z chorobami układu pokarmowego.


W pigułce

  • Kasza manna zawiera dużo węglowodanów, umiarkowane ilości białka, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz niewiele błonnika pokarmowego.
  • Kasza manna jest zalecana na diecie lekkostrawnej.
  • Kasza manna nie powinna być często spożywana przez osoby z insulinoopornością, cukrzycą oraz nadmierną masą ciała.
  • Kasza manna zawiera gluten i stanowi produkt zakazany na diecie bezglutenowej.

Kasza manna jest ubocznym produktem procesu produkcji mąki. Podczas przemiału pszenicy na mąkę zostają odsiane różne frakcje kaszek, stanowiące cząsteczki bielma ziarna. Najdrobniejsza z tych frakcji - oczyszczona z pozostałości otrąb i mąki - sprzedawana jest jako kasza manna.

W sklepie można kupić kaszę mannę, kaszę mannę razową oraz kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Ten ostatni rodzaj kaszy poddany jest dodatkowej obróbce termicznej, polegającej na podgrzaniu parą. Zabieg ten wpływa na rozluźnienie struktur skrobi i skraca czas jej gotowania do ok. 3 minut (kasza manna klasyczna gotuje się ok. 10 minut).

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to produkt wysokowęglowodanowy, zawierający także pewne ilości białka. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze wszystkich dostępnych kasz, kasza manna dostarcza niewiele błonnika pokarmowego i ograniczone ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych (manganu, fosforu, miedzi i magnezu).

Wartości odżywcze w przeliczeniu na pół szklanki surowej kaszy manny (85 g) :

Wartości odżywcze
Kalorie 306 kcal
Białko 10,8 g
Tłuszcz 0,89 g
Węglowodany 61,88 g
Błonnik pokarmowy 3,32 g (11% RWS)
Witaminy i składniki mineralne
Kwas foliowy 61,2 μg (31% RWS)             Mangan            0,53 mg (26% RWS)
Witamina B1 0,24 mg (22% RWS) Fosfor 115,6 mg (16% RWS)
Niacyna 2,81 mg (18% RWS) Miedź 0,16 mg (16% RWS)
Kwas pantotenowy 0,49 mg (8% RWS) Magnez 39,95 mg (11% RWS)
Witamina B6 0,09 mg (6% RWS) Cynk 0,89 mg (9% RWS)
Witamina B2 0,07 mg (5% RWS) Potas 158,1 mg (8% RWS)

Kasza manna ma średni indeks glikemiczny (IG = 60) .

Uwaga

uwaga!

Kasza manna razowa zawiera także otręby i cechuje się wyższą zawartością błonnika pokarmowego, witamin i składników mienralnych.

Czy kasza manna jest zdrowa?

Kasza manna jest szczególnie polecana dla osób na diecie lekkostrawnej. Niska zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że nie obciąża ona przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie. Z tego powodu kasza manna jest wskazana w żywieniu:

  • pacjentów z chorobami jelit, żołądka, wątroby i trzustki,
  • osób z biegunką lub wymiotami o różnym podłożu,
  • pacjentów po zabiegach i operacjach w obrębie przewodu pokarmowego,
  • małych dzieci (zwłaszcza podczas wprowadzania pierwszych posiłków i rozszerzania diety).

Kasza manna może również stanowić ciekawe urozmaicenie diety osób zdrowych. Podobnie jak inne drobne kasze (np. kasza kukurydziana, kasza kuskus) powinna być spożywana z umiarem i w towarzystwie wartościowych produktów (m.in. warzyw, owoców, orzechów i pestek, ryb, chudego nabiału i mięsa drobiowego). Wynika to z niskiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, a także średniego indeksu glikemicznego kaszy manny. Dobrym rozwiązaniem jest także wybór kaszy manny razowej.

Kasza manna - przeciwwskazania

Kasza manna jest bezpiecznym i dobrze tolerowanym produktem zbożowym.

Do najważniejszych przeciwwskazań do spożycia kaszy manny zalicza się:

  • alergię na pszenicę,
  • celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten.

Pacjenci z insulinoopornością i cukrzycą, a także z nadwagą i otyłością powinni sięgać jak najrzadziej po kaszę mannę.

Jak gotować kaszę mannę?

  1. Do rondelka wlej 2 szklanki płynu (wody lub mleka) i wsyp 4 łyżki kaszy manny. Jeśli chcesz, aby kasza była lekko słodka dodaj również odrobinę cukru, miodu, ksylitolu lub stewii.
  2. Zagotuj płyn i zmniejsz moc palnika na małą. Mieszaj kaszę mannę podczas gotowania, aby uniknąć grudek - dobrze sprawdzi się tutaj trzepaczka do jajek.
  3. Gotuj kaszę mannę przez 5 - 6 minut, aż napęcznieje i zgęstnieje.

Podany przepis pozwala uzyskać kaszę mannę o średniej gęstości. Jeśli zależy Ci na płynnym produkcie dodaj nieco więcej wody lub mleka. Jeśli chcesz, aby kasza była gęsta ugotuj 4 łyżki w 1 szklance płynu. Dzięki temu uzyskasz zwartą kaszę, którą po schłodzeniu da się pokroić w kostki - możesz wykorzystać je jako dodatek do zupy lub rosołu zamiast makaronu czy ryżu.

Porada

porada

Kostki z kaszy manny to doskonały sposób na podanie kaszy niemowlętom podczas rozszerzania diety.

Jak jeść kaszę mannę?

Ugotowana kasza manna doskonale komponuje się ze świeżymi owocami, orzechami i takimi przyprawami jak wanilia i cynamon. Stanowi dobrą bazę do przygotowania pożywnego śniadania lub wartościowego deseru, na przykład:

  • śniadaniowa kasza manna z owocami: ugotuj kaszę mannę z dodatkiem cynamonu i połowy pokrojonego banana, podawaj z jogurtem naturalnym, dowolnymi owocami jagodowymi (maliny, borówki, truskawki) i garścią orzechów włoskich lub migdałów,
  • kasza manna z musem owocowym: ugotuj kaszę mannę z dodatkiem niewielkiej ilości miodu i ziaren z wanilii, nakładaj ją warstwami do słoika na przemian z musem owocowym (np. truskawkowym, jabłkowym) i oprósz płatkami migdałów.

Kasza manna może stanowić także dodatek do ciast, ciasteczek i różnych kremów na słodko. Warto wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów (zamiast mąki pszennej).

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter