Kasza jęczmienna
Ostatnia aktualizacja: 28 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 6badań
Kasza jęczmienna, otrzymywana z ziaren jęczmienia (Hordeum L.), stanowi jedną z najczęściej spożywanych kasz w Polsce. Jest ceniona za smak, wszechstronność zastosowania kulinarnego oraz wysoką zawartość składników odżywczych.
W pigułce
- Kasza jęczmienna to doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w postaci beta-glukanów, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych.
- Wyróżnia się kilka rodzajów kaszy jęczmiennej, z których najbardziej wartościowy jest pęczak.
- Regularne spożycie kaszy jęczmiennej może obniżać poziom cholesterolu i glukozy i wpływać na redukcję ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
- Kasza jęczmienna reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
- Kasza jęczmienna nie powinna być spożywana przez osoby przebywające na diecie lekkostrawnej i bezglutenowej.
Kasza jęczmienna powstaje na skutek obłuszczania (usunięcia niejadalnej łuski), połamania na mniejsze kawałki i suszenia ziaren jęczmienia.
W zależności od stopnia rozdrobnienia ziarna wyróżnia się kaszę jęczmienną:
- pęczak - całe, niepołamane ziarna bez łuski,
- pęczak obtaczany - całe ziarno bez łuski obtaczane i polerowane,
- łamaną (tzw. wiejską) - łamane ziarna o grubej, średniej lub drobnej wielkości,
- perłową (tzw. mazurską) - łamane ziarna poddane dodatkowo polerowaniu nadającemu im gładką powierzchnię, może być prażona lub nieprażona.
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze
Kasza jęczmienna cechuje się wysoką zawartością węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i minerałów takich jak mangan, selen, miedź, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Kasza jęczmienna zawiera także przeciwutleniacze w postaci karotenoidów: beta-karoten, zeaksantynę i luteinę.
Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w pęczaku, który stanowi najmniej przetworzony rodzaj kaszy jęczmiennej.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję surowej kaszy jęczmiennej (ok. pół szklanki = 85 g) :
kasza jęczmienna pęczak | kasza jęczmienna perłowa | |
Wartości odżywcze | ||
Kalorie | 301 kcal | 299 kcal |
Białko | 10,6 g | 8,4 g |
Tłuszcz | 1,96 g | 0,99 g |
Węglowodany | 62,5 g | 66 g |
Błonnik pokarmowy | 14,7 g (57% RWS) | 13,26 g (53% RWS) |
Składniki mineralne | ||
Mangan | 1,65 mg (82% RWS) | 1,12 mg (56% RWS) |
Selen | 32 μg (58% RWS) | 32 μg (58% RWS) |
Miedź | 0,42 mg (42% RWS) | 0,36 mg (36% RWS) |
Fosfor | 224,4 mg (32% RWS) | 187,85 mg (27% RWS) |
Magnez | 113 mg (30% RWS) | 67,15 mg (18% RWS) |
Cynk | 2,35 mg (23% RWS) | 1,81 mg (18% RWS) |
Żelazo | 3,06 mg (22% RWS) | 2,13 mg (15% RWS) |
Potas | 384,2 mg (19% RWS) | 238 mg (12% RWS) |
Witaminy | ||
Witamina B1 | 0,55 mg (50% RWS) | 0,16 mg (15% RWS) |
Niacyna | 3,91 mg (24% RWS) | 3,91 mg (24% RWS) |
Witamina B6 | 0,27 mg (19% RWS) | 0,22 mg (16% RWS) |
Witamina B2 | 0,24 mg (17% RWS) | 0,1 mg (7% RWS) |
Kwas foliowy | 16,15 μg (8% RWS) | 19,55 μg (10% RWS) |
Kasza jęczmienna ma niski indeks glikemiczny, wynosi on 35 dla pęczaku i 47 dla kaszy jęczmiennej perłowej .
Czy kasza jęczmienna jest zdrowa?
Kasza jęczmienna to bardzo zdrowy produkt, którego regularne spożycie może przyczynić się do mniejszego ryzyka powszechnych chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo - naczyniowe, cukrzyca typu 2 oraz nadwaga i otyłość.
Korzyści spożycia kaszy jęczmiennej wynikają z wysokiej zawartości beta-glukanów. Ten rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, na skutek kontaktu z płynami, tworzy w przewodzie pokarmowym żel. Beta-glukany przyczyniają się do obniżenia zawartości cholesterolu we krwi, regulują poziom glukozy oraz stymulują układ odpornościowy .
Skuteczna dawka beta-glukanu jęczmiennego, która przyczynia się do redukcji cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) wynosi 6,5 g na dobę .
wiem więcej!
Innym cennym źródłem beta-glukanów jest owies i produkty z niego otrzymywane, np. płatki owsiane oraz kasza owsiana.
Najzdrowszą i najbogatszą w składniki odżywcze oraz cenny błonnik pokarmowy formą kaszy jęczmiennej jest pęczak. Zalicza się go do pełnoziarnistych przetworów zbożowych, których spożycie działa ochronnie wobec:
- nadwagi i otyłości
- chorób układu krążenia,
- cukrzycy typu 2,
- niektórych nowotworów oraz
- zaparć .
Kasza jęczmienna - przeciwwskazania
Kasza jęczmienna jest naturalnym źródłem glutenu i nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, alergię i nadwrażliwość na gluten.
Pęczak jęczmienny jest niezalecany w przypadku chorób przewodu pokarmowego, takich jak stany zapalne jelit, wrzody żołądka, czy zapalenie żołądka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego może nadmiernie obciążać przewód pokarmowy i nasilać dolegliwości w postaci wzdęć, gazów, biegunki, czy bólu brzucha.
porada
Osoby z chorobami przewodu pokarmowego mogą sięgać po łatwiej strawną drobną kaszę jęczmienną perłową.
Jak ugotować kaszę jęczmienną?
- Kaszę jęczmienną opłukaj na sitku pod bieżącą wodą.
- Zagotuj świeżą wodę w proporcji 3 szklanki na 1 szklankę pęczaku, lub 2 i 1/3 szklanki na 1 szklankę kaszy jęczmiennej drobnej.
- Do gotującej się, lekko osolonej wody, wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 - 20 minut aż wchłonie całą wodę.
- Ugotowaną kaszę można zostawić jeszcze w garnku na kolejne 15 minut, aby napęczniała i stała się sypka.
Jak jeść kaszę jęczmienną?
Kasza jęczmienna stanowi dobry dodatek do dań obiadowych zamiast ziemniaków lub ryżu. Można wykorzystać ją także do gotowania zup (np. krupnik z kaszą jęczmienną), zapiekanek, lub jako farsz do gołąbków i pierogów.
- Krupnik z ciecierzycą i kapustą: do gotującego się bulionu wsyp kaszę jęczmienną perłową, dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę, białą kapustę oraz ugotowaną wcześniej ciecierzycę; gdy warzywa będą miękkie dodaj zeszkloną cebulę i dopraw do smaku.
- Pęczotto z warzywami: usmaż cebulę, czosnek i pieczarki, wsyp na patelnię pęczak jęczmienny i przez chwilę go podsmaż; wlewaj stopniowo bulion po jednej chochli w momencie gdy kasza wchłonie wcześniejszą partię bulionu; w międzyczasie dodaj również startą marchew i cukinię; na koniec dopraw do smaku, dodaj parmezan i natkę pietruszki.
- Pęczak z łososiem: ugotowany pęczak wymieszaj z upieczonym i rozdrobnionym łososiem, zielonym groszkiem, papryką i czerwoną cebulą, dopraw do smaku oliwą i ulubionymi przyprawami (np. musztardą, sokiem z cytryny itd.) i oprósz nasionami słonecznika.
Więcej podobnych treści
Kasza manna
Kasza manna to drobnoziarnista kasza z pszenicy. Czy kasza manna jest zdrowa? Kto powinien ją jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 listopada 2023
Kasza owsiana
Kasza owsiana jest otrzymywana z ziaren owsa i dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakie...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 listopada 2023
Co oznaczają typy mąki? Która mąka jest najzdrowsza?
Typ mąki określa zawartość składników mineralnych w mące. Który typ mąki jest najzdrowszy? Jakie ...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 grudnia 2023
Czy pieczywo chrupkie jest zdrowsze od zwykłego chleba?
Pieczywo jest często wybierane zamiast zwykłego chleba. Czy słusznie? Czy pieczywo chrupkie jest ...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 grudnia 2023
Czy wafle ryżowe są zdrową przekąską?
Wafle ryżowe to popularna przekąska otrzymywana z ryżu. Czy są zdrowe? Czy warto je jeść podczas ...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 stycznia 2024
Co to jest orkisz? Czy jest zdrowszy od pszenicy?
Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, cechująca się wysoką wartością odżywczą. Czy orki...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170283/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170284/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=barley+pearled&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- Dagfinn Aune i wsp.: Whole grain and refined grain consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Eur J Epidemiol, 2013, 28(11), 845-58.
- H V T Ho i wsp.: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of barley β-glucan on LDL-C, non-HDL-C and apoB for cardiovascular disease risk reductioni-iv. Eur J Clin Nutr, 2016, 70(11), 1239-1245.
- Dagfinn Aune i wsp.: Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ, 2016, 353, i2716.
- Vaclav Vetvicka i wsp.: Beta Glucan: Supplement or Drug? From Laboratory to Clinical Trials. Molecules, 2019, 24(7), 1251.
- Andrew N Reynolds i wsp.: Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med, 2020, 17(3), e1003053.
- Skye Marshall i wsp.: The Effect of Replacing Refined Grains with Whole Grains on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials with GRADE Clinical Recommendation. J Acad Nutr Diet, 2020, 120(11), 1859-1883e31.
- Glenn A Gaesser i wsp.: Whole Grains, Refined Grains, and Cancer Risk: A Systematic Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Nutrients, 2020, 12(12), 3756.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.