Co oznaczają typy mąki? Która mąka jest najzdrowsza?
Ostatnia aktualizacja: 12 grudnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 3badań
Mąka to sypki produkt otrzymywany w wyniku zmielenia ziaren zbóż, a także innych roślin takich jak pseudozboża, orzechy czy nasiona roślin strączkowych.
Mąki pszenną i żytnią klasyfikuje się na różne typy, które charakteryzują się odmiennymi wartościami odżywczymi i zastosowaniem kulinarnym.
W pigułce
- Typ mąki oznacza zawartość popiołu (składników mineralnych) w mące.
- Im niższy typ mąki tym jaśniejsza jej barwa i mniejsza zawartość składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
- Najzdrowsze i najbardziej wartościowe są mąki wysokiego typu (1850 i 2000).
- Na półkach sklepowych można spotkać wiele zdrowych mąk, które także warto włączyć do swojej diety (np. mąka gryczana, kokosowa, amarantusowa, z komosy ryżowej, orkiszowa razowa lub graham).
Typ mąki
Typ mąki określa zawartość popiołu (składników mineralnych) w mące i jest związany ze stopniem jej zmielenia i oczyszczenia. Im niższy typ mąki tym mniej zawiera ona składników mineralnych. Dla przykładu w mące tortowej (typ 450) znajduje się 0,45% substancji mineralnych, zaś w mące razowej (typ 2000) aż 2%.
Mąki niskiego typu cechują się jasnym kolorem i śladową zawartością błonnika pokarmowego. W mąkach o wysokich typach znajduje się rozdrobniona okrywa owocowo - nasienna ziarna (otręby), dzięki czemu posiadają one ciemniejszą barwę i są źródłem znaczących ilości błonnika pokarmowego .
Według polskich norm (PN-A-74022:2003) wyróżnia się następujące typy mąki pszennej:
- typ 450 - tortowa,
- typ 550 - luksusowa
- typ 650
- typ 750 - chlebowa
- typ 1050
- typ 1400 - sitkowa
- typ 1850: graham
- typ 2000 - razowa
uwaga!
Na półkach sklepowych można spotkać także mąki pszenne o innych typach (np. typ 500) i nazwach (np. mąka poznańska, wrocławska). Są to określenia zwyczajowe, wybiegające poza polską nomenklaturę techniczną dla mąk.
Wśród typów mąki żytniej (PN-A-74032:2002) występują:
- typ 500
- typ 720
- typ 1150
- typ 1400
- typ 2000
Która mąka jest najzdrowsza?
Mąki ciemne (o wysokich typach), takie jak graham czy razowa, są najzdrowszym wyborem pod względem wartości odżywczych. Jednocześnie są to mąki "ciężkie" i mają ograniczone zastosowanie kulinarne. Wykorzystuje się je zwykle do pieczenia ciemnego chleba oraz jako dodatek do zdrowszych wersji słodkich wypieków.
Mąki jasne (o niskich typach) zawierają niewiele wartości odżywczych i powinny być ograniczane w zdrowej, zbilansowanej diecie. Z uwagi na niską zawartość błonnika pokarmowego dobrze sprawdzają się do tradycyjnych puszystych ciast, naleśników, placków czy pizzy. Produkty na bazie mąk o niskich typach zalecane są na diecie lekkostrawnej.
wiem więcej!
Do wyrobu tradycyjnej włoskiej pizzy używa się mąki o typie 00 (zero), która jest całkowicie oczyszczona z otrąb.
Inne rodzaje mąk
Na półkach sklepowych można spotkać wiele rodzajów mąk otrzymywanych w wyniku zmielenia ziaren innych zbóż (poza pszennicą i żytem), pseudozbóż, orzechów, a nawet nasion roślin strączkowych. Określa się je mianem mąk niechlebowych. Tego typu mąki oferują wiele wartości odżywczych charakterystycznych dla danego surowca, gdyż w większości przypadków nie są oczyszczane z otrąb.
Mąki te można podzielić pod względem zawartości glutenu na:
- mąki glutenowe, m.in. orkiszowa (jasna, graham i razowa), jęczmienna,
- mąki bezglutenowe, m.in. kukurydziana, gryczana, jaglana, amarantusowa, ryżowa, migdałowa, kokosowa, owsiana (z symbolem przekreślonego kłosa), kasztanowa, tapiokowa, z komosy ryżowej, sojowa, z ciecierzycy, z grochu
porada
Zastosowanie w codziennym żywieniu różnych rodzajów mąk jako alternatywy dla jasnej mąki pszennej pozwala na urozmaicenie diety i znaczące podniesienie jej jakości.
Więcej podobnych treści
Kasza owsiana
Kasza owsiana jest otrzymywana z ziaren owsa i dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakie...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 listopada 2023
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna obfituje w cenne składniki odżywcze. Jaki wpływ na zdrowie ma spożycie kaszy jęc...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 listopada 2023
Czy pieczywo chrupkie jest zdrowsze od zwykłego chleba?
Pieczywo jest często wybierane zamiast zwykłego chleba. Czy słusznie? Czy pieczywo chrupkie jest ...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 grudnia 2023
Czy wafle ryżowe są zdrową przekąską?
Wafle ryżowe to popularna przekąska otrzymywana z ryżu. Czy są zdrowe? Czy warto je jeść podczas ...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 stycznia 2024
Co to jest orkisz? Czy jest zdrowszy od pszenicy?
Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, cechująca się wysoką wartością odżywczą. Czy orki...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 stycznia 2024
Proso - dlaczego warto je jeść?
Proso to bezglutenowe zboże bogate w składniki odżywcze i bioaktywne. Jak spożycie prosa wpływa n...
- Paulina Styś-Nowak
- 23 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-398822ca-f22e-4add-a328-f810d09f163d
- https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-24aad40e-30e1-4e8c-a675-becb667fdf28
- https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-ad00c3f6-929d-4f30-83d1-811e27454509
- https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-c2465ee1-e3f5-4ce2-9dcc-d97ec0899740
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.