Proso - dlaczego warto je jeść?
Ostatnia aktualizacja: 26 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 9badań
Proso zwyczajne (proso właściwe, Panicum miliaceum) to jednoroczna roślina z rodziny wiechlinowatych. Z ziaren prosa wytwarza się powszechnie znaną kaszę jaglaną.
W pigułce
- Proso charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów złożonych, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz polifenoli.
- Proso jest zbożem naturalnie bezglutenowym.
- Regularne spożycie prosa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, glukozy, ciśnienia krwi i BMI.
- Włącznie prosa do diety może wspomóc terapię anemii z niedoboru żelaza.
- Produkty z prosa posiadają średni lub wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny być jedzone z umiarem przez osoby z cukrzycą.
Jakie wartości odżywcze ma proso?
Proso to zboże bogate w węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, witaminy, minerały. Wśród frakcji lipidowej prosa występuje wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Proso jest szczególnie zasobne w związki bioaktywne, w tym kwasy fenolowe .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na pół szklanki surowych ziaren prosa (90 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 340 kcal | ||
Białko | 9,9 g | ||
Tłuszcz | 3,8 g | ||
Węglowodany | 65,52 g | ||
Błonnik pokarmowy | 7,65 g (27% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Kwas foliowy | 76,5 μg (38% RWS) | Mangan | 1,47 mg (73% RWS) |
Witamina B1 | 0,38 mg (34% RWS) | Miedź | 0,68 mg (68% RWS) |
Niacyna | 4,25 mg (27% RWS) | Fosfor | 265,5 mg (37% RWS) |
Witamina B6 | 0,35 mg (25% RWS) | Magnez | 102,60 mg (27% RWS) |
Witamina B2 | 0,26 mg (19% RWS) | Żelazo | 2,71 mg (19% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,76 mg (13% RWS) | Cynk | 1,51 mg (15% RWS) |
Czy proso jest zdrowe?
Proso zawiera liczne składniki aktywne, które warunkują jego właściwości zdrowotne, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i immunomodulujące .
Dieta obfitująca w proso wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia oraz metabolizm organizmu. Metaanalizy badań wykazały, że długotrwałe spożycie prosa wiąże się z:
- obniżeniem poziomu HbA1c (wskaźnik odpowiadający za długotrwałą kontrolę glikemii) u osób w stanie przedcukrzycowym ,
- obniżeniem poziomu glukozy na czczo o 12% i po posiłku o 15% u osób z już zdiagnozowaną cukrzycą ,
- zmniejszeniem poziomu cholesterolu całkowitego o 8%, frakcji LDL o 10% oraz trójglicerydów o 9,5% ,
- zwiększeniem poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol) o 6% ,
- obniżeniem ciśnienia krwi o 5% ,
- redukcją wskaźnika masy ciała (BMI) o 7% .
Proso to doskonałe zboże dla osób z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza. Regularne spożycie różnych gatunków prosa ze zwyczajową dietą przyczyniło się do wzrostu poziomu hemoglobiny o 13,2% .
Proso nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą spożywać je osoby z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
Proso może być także spożywane na diecie low FODMAP stosowanej w zespole jelita drażliwego, ponieważ nie nasila procesów fermentacyjnych w jelitach .
Przeciwwskazania do spożycia prosa
Proso jest bezpiecznym produktem, którego spożycie nie przyczynia się do wystąpienia skutków ubocznych.
Produkty z prosa posiadają średni lub wysoki indeks glikemiczny, dlatego też powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Całe ziarna prosa - w zależności od gatunku - posiadają niski lub średni indeks glikemiczny .
porada
Aby obniżyć indeks glikemiczny prosa warto spożywać je w połączeniu z produktami bogatymi w białko (chude mięso, ryby, chudy nabiał, rośliny strączkowe) oraz zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona).
Jak jeść proso?
Najczęściej wybieraną formą prosa jest kasza jaglana, którą otrzymuje się poprzez usunięcie zewnętrznej łuski z ziaren prosa. Kasza jaglana doskonale nadaje się do przygotowywania słodkich śniadań, wytrawnych obiadów, a nawet deserów i sałatek. Z prosa produkuje się także płatki jaglane oraz bezglutenową mąkę jaglaną, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, placków i naleśników oraz chleba.
Proso można również spożywać w postaci całych, łuskanych ziaren, które są dostępne głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Na szklankę ziaren prosa należy użyć 2 szklanki płynu (wody, bulionu lub mleka) i gotować je przez ok. 30 minut.
Podobnie jak kasza jaglana, ziarna prosa posiadają lekko orzechowy smak. Można gotować je na wodzie, bulionie lub mleku oraz spożywać w postaci:
- słodkiego śniadania z owocami i orzechami,
- wytrawnego obiadu z mięsem, rybą lub strączkami i warzywami (tak samo jak ryż i kaszę),
- dodatku do wegańskich kotletów i burgerów,
- bazy do sałatek.
wiem więcej!
Więcej podobnych treści
Czy wafle ryżowe są zdrową przekąską?
Wafle ryżowe to popularna przekąska otrzymywana z ryżu. Czy są zdrowe? Czy warto je jeść podczas ...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 stycznia 2024
Co to jest orkisz? Czy jest zdrowszy od pszenicy?
Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, cechująca się wysoką wartością odżywczą. Czy orki...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 stycznia 2024
Co to jest teff? Jak jeść miłkę abisyńską?
Teff to naturalnie bezglutenowe zboże o imponujących wartościach odżywczych. Jak wpływa na zdrowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169702/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=millet&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- Srinivasan Nithiyanantham i wsp.: Nutritional and functional roles of millets-A review. J Food Biochem, 2019, 43(7), e12859.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34395493/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34485362/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34722606/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36219789/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37199878/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5448381/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157523005434
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.