V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Płatki jaglane

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 10 stycznia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 4badań

Płatki jaglane to produkt otrzymany z rozgniecionych i obłuskanych ziaren prosa. Ziarna te są poddane działaniu pary wodnej i prasowaniu.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Płatki jaglane

Kalorie:

354 kcal/100 g
177 kcal/50 g (5 łyżek)

IG (indeks glikemiczny):

Płatki jaglane surowe: 52 (niski)
Płatki jaglane gotowane: 71 (wysoki)

Bogate w:

Miedź, fosfor, magnez, żelazo, błonnik, kwas foliowy, witamina B1, niacyna, witamina B6

Właściwości:

Wspomaganie działania układu nerwowego, właściwości przeciwdepresyjne, zapobieganie zaparciom

W ciąży:

Bezpieczne, nie ma przeciwwskazań do spożywania

Przeciwwskazania:

Spożycie płatków jaglanych powinny ograniczyć osoby z cukrzycą


W pigułce

  • Płatki jaglane są źródłem węglowodanów (80 g/100 g) dostarczających energii
  • Płatki jaglane zawierają umiarkowane ilości błonnika pokarmowego (1,7-3,8 g/100 g)
  • Płatki jaglane obfitują w miedź, fosfor, magnez, kwas foliowy, witaminę B1, B6 i niacynę
  • Płatki jaglane są produktem bezglutenowym
  • Płatki jaglane gotowane cechują się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 71)
  • Składniki obecne w płatkach jaglanych usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają zaparciom i działają przeciwdepresyjnie

Płatki jaglane - wartości odżywcze

Płatki jaglane są stosunkowo kaloryczne

Wartość energetyczna płatków jaglanych wynosi 354 kcal/100 g. Choć należy wiedzieć, że płatki jaglane mogą nieco różnić się kalorycznością w zależności od producenta.

Jedna porcja płatków jaglanych (5 łyżek = 50 g) dostarcza 177 kcal.

Płatki jaglane są źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego

Płatki jaglane składają się głównie z węglowodanów, a podstawowa wartość odżywcza (w przeliczeniu na 1 porcję = 5 łyżek = 50 g) wygląda następująco:

  • Białko - 6,5 g
  • Tłuszcz - 1,7 g
  • Węglowodany - 40 g
  • Błonnik pokarmowy - 1,35-1,9  g (5,4-7,6% RWS)

Płatki jaglane są źródłem miedzi, fosforu, magnezu

W płatkach jaglanych znajduje się wiele różnych składników mineralnych. Ich zawartość (w przeliczeniu na 1 porcję = 50 g) została podana poniżej:

Płatki jaglane dostarczają witamin z grupy B

W płatkach jaglanych znajdują się głównie witaminy z grupy B. Zawartość poszczególnych witamin kształtuje się następująco:

Płatki jaglane nie zawierają glutenu

Proso, czyli składnik z ktorego przygotowane są płatki jaglane jest naturalnym produktem bezglutenowym.

Trzeba jednak mieć świadomość, że niektóre płatki jaglane mogą być zanieczyszczone glutenem na etapie ich produkcji. Dlatego też jeżeli zależy nam na produkcie bezwzględnie pozbawionym glutenu, najlepiej wybierać te produkty, na których etykiecie znajduje się symbol przekreślonego kłosa.

Ze względu na to, że płatki jaglane są produktem bezglutenowym, mogą być włączone do diety osób z celiakią.

Płatki jaglane surowe mają niski IG, a płatki gotowane mają wysoki IG

Indeks glikemiczny (IG) płatków jaglanych różni się w zależności od ich formy.

Płatki jaglane surowe (niepoddane obróbce termicznej) cechują się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 52 (IG = 52). Trzeba jednak podkreślić, że podana wartość IG jest bliska temu, aby sklasyfikować płatki jaglane do produktów o średnim IG (czyli IG powyżej 55).

Jednocześnie porcja płatków jaglanych (5 łyżek = 50 g) charakteryzuje się wysokim ładunkiem glikemicznym, którego wartość wynosi 21 (ŁG = 21).

Z kolei płatki jaglane poddane gotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 71 (IG = 71).

Płatki jaglane - właściwości

Dotychczas nikt nie przeprowadził badań naukowych, w których sprawdzałby bezpośrednio wpływ spożywania płatków jaglanych na zdrowie.

Jednakże na podstawie wartości odżywczej możemy sugerować pewne działania zdrowotne płatków jaglanych. Choć wymagają one potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

Płatki jaglane mogą wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego

Regularne spożywanie płatków jaglanych może wpływać korzystnie na układ nerwowy ze względu na wysoką zawartość w nich witamin z grupy B:

  • Witamina B1 (tiamina) - działa ochronnie na komórki nerwowe, wspomaga ich regenerację, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Witamina B3 (niacyna) - bierze udział w rozwoju neuronów
  • Witamina B6 (pirydoksyna) - jest zaangażowana w produkcję neuroprzekaźników (np. serotoniny)

Dla prawidłowego działania układu nerwowego, znnaczenie mają też składniki mineralne znajdujące się w płatkach jaglanych:

  • Miedź - wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych poprzez udział w procesie meilinizacji (tworzenia się osłonki wokół włókien nerwowych)
  • Fosfor i magnez - zapewniają prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych

Płatki jaglane mogą działać przeciwdepresyjnie

Płatki jaglane dostarczają składniki pokarmowe, które mogą wpływać na zdrowie psychiczne i zmniejszać ryzyko depresji.

Witamina B6 obecna w płatkach jaglanych bierze udział w powstawaniu serotoniny, czyli "hormonu" szczęścia. Z tego względu uważa się, że witamina B6 może w pewnym stopniu zapobiegać depresji.

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że dostarczanie wysokich ilości kwasu foliowego może wpływać na poprawę stanu psychicznego, jak również zmniejszać ryzyko nawrotów stanów depresyjnych.

Z kolei magnez znajdujący się w płatkach jaglanych może łagodzić objawy depresji.

Płatki jaglane mogą zapobiegać zaparciom

Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość błonnika pokarmowego, regularne spożywanie płatków jaglanych może być pomocne w zapobieganiu zaparciom lub ich łagodzeniu.

Przeciwwskazania

Płatki jaglane są produktem bezpiecznym dla zdrowia, niepowodującym skutków ubocznych.

Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć jedzenie płatków jaglanych

Płatki jaglane w formie gotowanej (a ta najczęściej jest stosowana) cechują się wysokim indeksem glikemicznym. Po spożyciu mogą powodować gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest zjawiskiem niekorzystnym, szczególnie w przypadku cukrzycy.

Płatki jaglane nie muszą być całkowicie wykluczone z diety osób z cukrzycą. Zaleca się jednak ograniczenie ich spożycia.

Obecność glifosatu w płatkach jaglanych

Wyniki badań laboratoryjnych, które zostały opublikowane w TYM RAPORCIE pokazują, że niektóre produkty na bazie prosa - kasza jaglana i płatki jaglane mają przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości glifosatu. 

W przypadku płatków jaglanych dwóch producentów, wspomniane normy zostały przekroczone około 3-5 krotnie.

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Produkty zbożowe



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter