Płatki jaglane
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 4badań
Płatki jaglane to produkt otrzymany z rozgniecionych i obłuskanych ziaren prosa. Ziarna te są poddane działaniu pary wodnej i prasowaniu.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Płatki jaglane |
Kalorie: | 354 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | Płatki jaglane surowe: 52 (niski) |
Bogate w: | Miedź, fosfor, magnez, żelazo, błonnik, kwas foliowy, witamina B1, niacyna, witamina B6 |
Właściwości: | Wspomaganie działania układu nerwowego, właściwości przeciwdepresyjne, zapobieganie zaparciom |
W ciąży: | Bezpieczne, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Spożycie płatków jaglanych powinny ograniczyć osoby z cukrzycą |
Jak przechowywać: | |
Cena: | |
Sezonowość: |
W pigułce
- Płatki jaglane są źródłem węglowodanów (80 g/100 g) dostarczających energii
- Płatki jaglane zawierają umiarkowane ilości błonnika pokarmowego (1,7-3,8 g/100 g)
- Płatki jaglane obfitują w miedź, fosfor, magnez, kwas foliowy, witaminę B1, B6 i niacynę
- Płatki jaglane są produktem bezglutenowym
- Płatki jaglane gotowane cechują się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 71)
- Składniki obecne w płatkach jaglanych usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają zaparciom i działają przeciwdepresyjnie
Płatki jaglane - wartości odżywcze
Płatki jaglane są stosunkowo kaloryczne
Wartość energetyczna płatków jaglanych wynosi 354 kcal/100 g. Choć należy wiedzieć, że płatki jaglane mogą nieco różnić się kalorycznością w zależności od producenta.
Jedna porcja płatków jaglanych (5 łyżek = 50 g) dostarcza 177 kcal.
Płatki jaglane są źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego
Płatki jaglane składają się głównie z węglowodanów, a podstawowa wartość odżywcza (w przeliczeniu na 1 porcję = 5 łyżek = 50 g) wygląda następująco:
- Białko - 6,5 g
- Tłuszcz - 1,7 g
- Węglowodany - 40 g
- Błonnik pokarmowy - 1,35-1,9 g (5,4-7,6% RWS)
Płatki jaglane są źródłem miedzi, fosforu, magnezu
W płatkach jaglanych znajduje się wiele różnych składników mineralnych. Ich zawartość (w przeliczeniu na 1 porcję = 50 g) została podana poniżej:
- Miedź - 0,35 mg (35% RWS)
- Fosfor - 133 mg (19% RWS)
- Magnez - 53 mg (14,1% RWS)
- Żelazo - 1,4 mg (10% RWS)
- Cynk - 0,79 mg (7,9% RWS)
- Potas - 20 mg (1% RWS)
- Wapń - 4 mg (0,5% RWS)
Płatki jaglane dostarczają witamin z grupy B
W płatkach jaglanych znajdują się głównie witaminy z grupy B. Zawartość poszczególnych witamin kształtuje się następująco:
- Kwas foliowy (B9) - 39,5 ug (19,8% RWS)
- Tiamina (B1) - 0,19 mg (17,7% RWS)
- Niacyna (B3) - 2,21 mg (13,8% RWS)
- Witamina B6 - 0,18 mg (12,9% RWS)
- Witamina E - 0,33 mg (2,8% RWS)
Płatki jaglane nie zawierają glutenu
Proso, czyli składnik z ktorego przygotowane są płatki jaglane jest naturalnym produktem bezglutenowym.
Trzeba jednak mieć świadomość, że niektóre płatki jaglane mogą być zanieczyszczone glutenem na etapie ich produkcji. Dlatego też jeżeli zależy nam na produkcie bezwzględnie pozbawionym glutenu, najlepiej wybierać te produkty, na których etykiecie znajduje się symbol przekreślonego kłosa.
Ze względu na to, że płatki jaglane są produktem bezglutenowym, mogą być włączone do diety osób z celiakią.
Płatki jaglane surowe mają niski IG, a płatki gotowane mają wysoki IG
Indeks glikemiczny (IG) płatków jaglanych różni się w zależności od ich formy.
Płatki jaglane surowe (niepoddane obróbce termicznej) cechują się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 52 (IG = 52). Trzeba jednak podkreślić, że podana wartość IG jest bliska temu, aby sklasyfikować płatki jaglane do produktów o średnim IG (czyli IG powyżej 55).
Jednocześnie porcja płatków jaglanych (5 łyżek = 50 g) charakteryzuje się wysokim ładunkiem glikemicznym, którego wartość wynosi 21 (ŁG = 21).
Z kolei płatki jaglane poddane gotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 71 (IG = 71).
Płatki jaglane - właściwości
Dotychczas nikt nie przeprowadził badań naukowych, w których sprawdzałby bezpośrednio wpływ spożywania płatków jaglanych na zdrowie.
Jednakże na podstawie wartości odżywczej możemy sugerować pewne działania zdrowotne płatków jaglanych. Choć wymagają one potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
Płatki jaglane mogą wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego
Regularne spożywanie płatków jaglanych może wpływać korzystnie na układ nerwowy ze względu na wysoką zawartość w nich witamin z grupy B:
- Witamina B1 (tiamina) - działa ochronnie na komórki nerwowe, wspomaga ich regenerację, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
- Witamina B3 (niacyna) - bierze udział w rozwoju neuronów
- Witamina B6 (pirydoksyna) - jest zaangażowana w produkcję neuroprzekaźników (np. serotoniny)
Dla prawidłowego działania układu nerwowego, znnaczenie mają też składniki mineralne znajdujące się w płatkach jaglanych:
- Miedź - wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych poprzez udział w procesie meilinizacji (tworzenia się osłonki wokół włókien nerwowych)
- Fosfor i magnez - zapewniają prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych
Płatki jaglane mogą działać przeciwdepresyjnie
Płatki jaglane dostarczają składniki pokarmowe, które mogą wpływać na zdrowie psychiczne i zmniejszać ryzyko depresji.
Witamina B6 obecna w płatkach jaglanych bierze udział w powstawaniu serotoniny, czyli "hormonu" szczęścia. Z tego względu uważa się, że witamina B6 może w pewnym stopniu zapobiegać depresji.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że dostarczanie wysokich ilości kwasu foliowego może wpływać na poprawę stanu psychicznego, jak również zmniejszać ryzyko nawrotów stanów depresyjnych.
Z kolei magnez znajdujący się w płatkach jaglanych może łagodzić objawy depresji.
Płatki jaglane mogą zapobiegać zaparciom
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość błonnika pokarmowego, regularne spożywanie płatków jaglanych może być pomocne w zapobieganiu zaparciom lub ich łagodzeniu.
Przeciwwskazania
Płatki jaglane są produktem bezpiecznym dla zdrowia, niepowodującym skutków ubocznych.
Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć jedzenie płatków jaglanych
Płatki jaglane w formie gotowanej (a ta najczęściej jest stosowana) cechują się wysokim indeksem glikemicznym. Po spożyciu mogą powodować gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest zjawiskiem niekorzystnym, szczególnie w przypadku cukrzycy.
Płatki jaglane nie muszą być całkowicie wykluczone z diety osób z cukrzycą. Zaleca się jednak ograniczenie ich spożycia.
Obecność glifosatu w płatkach jaglanych
Wyniki badań laboratoryjnych, które zostały opublikowane w TYM RAPORCIE pokazują, że niektóre produkty na bazie prosa - kasza jaglana i płatki jaglane mają przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości glifosatu.
W przypadku płatków jaglanych dwóch producentów, wspomniane normy zostały przekroczone około 3-5 krotnie.
Więcej podobnych treści
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza otrzymana z łuskanych ziaren prosa. Kasza jaglana jest lekkostrawna, ale p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt wytwarzany z ziaren gryki, który cechuje się wysoką zawartością błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Ryż jaśminowy
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy? Jakie posiada wartości odżywcze? Czym różni się ryż jaśminowy od z...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.phmd.pl/api/files/view/116410.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167724/nutrients
- https://foodstruct.com/food/millet-raw
- James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
- Kavita B. Patil i wsp.: Glycemic index and quality evaluation of little millet (Panicum miliare) flakes with enhanced shelf life. J Food Sci Technol., 2015, 52(9), 6078–6082.
- Emily K. Tarleton i wsp.: Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLoS One., 2017, 12(6), e0180067.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- Valeria Gasperi i wsp.: Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications. Int J Mol Sci., 2019, 20(4), 974.
- Matthew J Taylor i wsp.: Folate for depressive disorders: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Psychopharmacol, 2004, 18(2), 251-6.
- Osvaldo P Almeida i wsp.: Systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials of folate and vitamin B12 for depression. Int Psychogeriatr, 2015, 27(5), 727-37.
- Kathleen Mikkelsen i wsp.: The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem, 2016;23(38):4317-4337., 23(38), 4317-4337.
- https://www.sciencedirect.com/book/9780128021682/molecular-genetic-and-nutritional-aspects-of-major-and-trace-minerals
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.