Kasza gryczana
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 17badań
Kasza gryczana to produkt przygotowany na bazie nasion gryki zwyczajnej (Fopyrum esculentum).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Kasza gryczana |
Kalorie: | 340 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 45 |
Bogata w: | Magnez, potas, błonnik pokarmowy |
Właściwości: | Łagodzenie zaparć, obniżanie stężenia cukru we krwi, redukcja poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy |
W ciąży: | Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku |
Cena: | 7-10 zł/kg |
W pigułce
- Kasza gryczana jest źrodłem błonnika pokarmowego i dostarcza wysokich ilości magnezu, potasu, miedzi
- Kasza gryczana może być spożywana przez osoby z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu
- Kasza gryczana może wpływać korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym (np. udarom mózgu, chorobie niedokrwiennej serca)
- Kasza gryczana jest odpowiednim produktem dla osób z cukrzycą (może przyczyniać się do obniżenia stężenia glukozy we krwi)
- Ze względu na wysoką zawartość błonnika, spożywanie kaszy gryczanej może być skuteczne w leczeniu zaparć
- Kaszy gryczanej w wysokich ilościach nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka/dwunastnicy, nadkwasotę żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, niewydolność nerek
W sprzedaży można znaleźć dwa główne rodzaje kaszy gryczanej:
- Kaszę nieprażoną - powstaje z niepalonych nasion gryki; posiada delikatny smak, jasną barwę i cechuje się wyższą wartością odżywczą, niż kasza prażona
- Kaszę prażoną - jak sama nazwa wskazuje, w celu wytworzenia tego rodzaju kaszy, nasiona gryki są poddawane prażeniu; w efekcie kasza ta ma bardziej wyrazisty (i nieco gorzkawy) smak, a także charakteryzuje się orzechowo-brązową barwą; zawiera mniej składników odżywczych, niż kasza nieprażona
Właściwości
Kasza gryczana nie zawiera glutenu
Kasza gryczana jest produkten naturalnie nie zawierającym w swoim składzie glutenu.
Oznacza to, że kasza gryczana może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Należy mieć jednak świadomość, że w zakładzie produkcyjnym może nastąpić zanieczyszczenie kaszy gryczanej (jak i każdego innego produktu) glutenem. Dlatego też osoby z celiakią powinny wybierać przede wszystkim produkty opatrzone znakiem przekreślonego kłosa na etykiecie.
Gryka wpływa korzystnie na układ krążenia
Na podstawie przeprowadzonej analizy wielu badań, naukowcy zauważyli, że spożywanie gryki może prowadzić do pożądanego obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi.
Dodatkowo za sprawą obecnego w kaszy gryczanej magnezu, potasu i błonnika pokarmowego, produkt ten może prawdopodobniewpływać korzystnie na redukcję ciśnienia tętniczego krwi.
Warto też podkreślić, że wiele badań naukowych jednoznacznie pokazuje, że zapewnienie odpowiedniej podaży magnezu, błonnika pokarmowego i potasu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich, jak:
- Udary mózgu
- Choroba niedokrwienna serca
- Niewydolność serca
- Zawał mięśnia sercowego
Kasza gryczana jest odpowiednia dla osób z cukrzycą
Kasza gryczana może być zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę.
Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 45.
Dodatkowo kasza gryczana zawiera cynk, który uczestniczy w powstawaniu hormonów w trzuce (insuliny i glukagonu) odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi.
Kasza gryczana to także źródło błonnika, który przyczynia się do obniżania stężenia glukozy we krwi.
Regularne spożywanie kaszy gryczanej może być również pomocne w zapobieganiu rozwoju cukrzycy, a to za sprawą wspomnianych składników - magnezu, potasu i błonnika pokarmowego.
Magnez i miedź z kaszy gryczanej pełnią wiele ważnych funkcji
Kasza gryczana jest bardzo dobrym źródłem magnezu. A jak wiadomo, składnik ten jest niezbędny dla naszego zdrowia.
Spożywanie wysokich ilości magnezu wiąże się m.in. z:
- Zapewnieniem właściwego przewodzenia impulsów nerwowych
- Zwiększeniem gęstości mineralnej kości (BMD)
- Poprawą funkcjonowania mięśni i łagodzeniem skurczów mięśni (u osób z niedoborami tego składnika)
- Działaniem przeciwzapalnym
- Łagodzeniem bólów migrenowych
- Właściwościami przeciwdepresyjnymi
- Poprawą jakości snu
Z kolei miedź jest odpowiedzialna w naszym ustroju m.in. za:
- Zwalczanie wolnych rodników
- Metabolizm żelaza (wchłanianie i wbudowywanie go do hemoglobiny)
- Pigmentację włosów i skóry
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Budowę kości i naczyń krwionośnych
- Właściwe krzepnięcie krwi
Kasza gryczana jest zalecana na zaparcia
Kasza gryczana należy do pełnoziarnistych produktów zbożowych i cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Z tego względu powinna być włączona do diety osób, które zmagają się z problemami z wypróżnianiem.
Wartości odżywcze
Kasza gryczana jest stosunkowo kaloryczna
Wartość energetyczna kaszy gryczanej może różnić się w zależności od produktu, ale średnio wynosi ona ok. 340 kcal/100 g.
Kasza gryczana ma niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Kasza gryczana charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 45 (IG = 45).
W kaszy gryczanej znajdują się wysokie ilości węglowodanów
Kasza gryczana jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ich poziom wynosi 71,5 g/100 g.
W mniejszych ilościach znajduje się białko - 13,25 g/100 g.
Kasza gryczana zawiera znikome ilości tłuszczu - 3,4 g/100 g.
Kasza gryczana jest dobry źródłem błonnika pokarmowego
W 100 g kaszy znajduje się ok. 5-7 g błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana zawiera wysokie ilości składników mineralnych
Kasza gryczana obfituje w takie składniki mineralne jak:
- Magnez (231 mg/100 g)
- Fosfor (347 mg/100 g)
- Potas (460 mg/100 g)
- Cynk (2,4 mg/100 g)
- Miedź (1,1 mg/100 g)
- Mangan (1,3 mg/100 g)
- Żelazo (2,2 mg/100 g)
W kaszy gryczanej znajdują się również:
Kasza gryczana dostarcza witamin z grupy B
Spośród wszystkich witamin, w kaszy gryczanej znajduje się najwięcej witamin z grupy B takich, jak:
- Tiamina - 0,1 mg/100 g
- Ryboflawina - 0,43 mg/100 g
- Niacyna - 7,02 mg/100 g
- Kwas pantotenowy - 1,23 mg/100 g
- Witamina B6 - 0,21 mg/100 g
Gryka zawiera polifenole
Ważnymi składnikami biologicznie aktywnymi w gryce są polifenole.
W ziarnach gryki znajdują się przede wszystkim rutyna i izowiteksyna.
Przeciwwskazania
Kasza gryczana jest bezpieczna dla zdrowia i u osób zdrowych nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Jednakże nie zaleca się spożywania kaszy gryczanej (lub zaleca się ograniczyć jej spożycie) w kilku przypadkach. Są to głównie:
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- Nadkwasota żołądka
- Wrzody żołądka i dwunastnicy
- Niewydolność nerek
U osób z powyżej wymienionymi chorobami, spożywanie kaszy gryczanej może zaostrzać objawy choroby.
Kasza gryczana w ciąży
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kaszy gryczanej w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią.
Kasza gryczana obfituje w wiele cennych składników odżywczych, w tym w błonnik pokarmowy i składniki mineralne, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu ciąży.
Jak przechowywać kaszę gryczaną?
Kasza gryczana powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Trzymanie kaszy z dala od ciepła, wilgoci i światła wydłuża jej trwałość.
Jak jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana bardzo dobrze komponuje się z takimi produktami i potrawami jak:
- Gulasz
- Sos grzybowy
- Potrawy na bazie mięsa (np. wołowiny)
Kasza gryczana może być również wartościowym składnikiem farszu (np. w pierogach, krokietach, naleśnikach, gołąbkach).
Więcej podobnych treści
Płatki owsiane
Płatki owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Spożywanie płatków owsianych może być...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 lutego 2021
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza otrzymana z łuskanych ziaren prosa. Kasza jaglana jest lekkostrawna, ale p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Płatki jaglane
Płatki jaglane to produkt przetworzony, otrzymany z obłuszczonych ziaren prosa. Płatki jaglane są...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Spis badań i źródeł
- Behnood Abbasi i wsp.: The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci, 2012, 17(12), 1161-9.
- Jacqueline L. Longe: The gale encyclopedia of diets (2008).
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225407/
- James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
- Rui Jing i wsp.: Phytochemical and Pharmacological Profiles of Three Fagopyrum Buckwheats. Int J Mol Sci., 2016, 17(4), 589.
- Emily K. Tarleton i wsp.: Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLoS One., 2017, 12(6), e0180067.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- Liangkui Li i wsp.: Buckwheat and CVD Risk Markers: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients., 2018, 10(5), 619.
- Joanna Klepacka i wsp.: Effect of Buckwheat Groats Processing on the Content and Bioaccessibility of Selected Minerals. Foods., 2020, 9(6), 832.
- G A Colditz i wsp.: Diet and risk of clinical diabetes in women. Am J Clin Nutr, 1992, 55(5), 1018-23.
- Matthias B Schulze i wsp.: Fiber and magnesium intake and incidence of type 2 diabetes: a prospective study and meta-analysis. Arch Intern Med, 2007, 167(9), 956-65.
- Susanna C Larsson i wsp.: Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr, 2012, 95(2), 362-6.
- S Holland i wsp.: Evidence-based guideline update: NSAIDs and other complementary treatments for episodic migraine prevention in adults: report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology and the American Headache Society. Neurology, 2012, 78(17), 1346-53.
- Stephanie E Chiuve i wsp.: Dietary and plasma magnesium and risk of coronary heart disease among women. J Am Heart Assoc, 2013, 2(2), e000114.
- Nancy J Aburto i wsp.: Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ, 2013, 346, f1378.
- Liana C Del Gobbo i wsp.: Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr, 2013, 98(1), 160-73.
- Baodong Yao i wsp.: Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: a dose-response analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2014, 29(2), 79-88.
- Tonya S Orchard i wsp.: Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women's Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr, 2014, 99(4), 926-33.
- Yihua Wu i wsp.: Association between dietary fiber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis. Clin Nutr, 2015, 34(4), 603-11.
- Roger D Gibb i wsp.: Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr, 2015, 102(6), 1604-14.
- Xuexian Fang i wsp.: Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Med, 2016, 14(1), 210.
- Luis E Simental-Mendia i wsp.: Effect of Magnesium Supplementation on Plasma C-reactive Protein Concentrations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Curr Pharm Des, 2017;23(31):4678-4686., 23(31), 4678-4686.
- Marc P McRae i wsp.: Dietary Fiber Is Beneficial for the Prevention of Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med, 2017, 16(4), 289-299.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.