Płatki owsiane
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 12badań
Płatki owsiane to płatki otrzymywane z owsa zwyczajnego (Avena sativa L.).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Płatki owsiane |
Kalorie | 370-380 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 40 |
Bogate w: | Błonnik pokarmowy |
Właściwości: | Obniżanie stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, redukowanie ciśnienia tętniczego krwi, zapobieganie nowotworom, wspomaganie odchudzanie, łagodzenie zaparć |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Osoby na diecie lekkostrawnej powinny ograniczyć spożycie płatków owsianych |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku |
Cena: | 5-7 zł/kg |
W pigułce
- Płatki owsiane dostarczają 370-380 kcal/100 g (1 łyżka płatków to 37-38 kcal)
- Płatki owsiane cechują się niskim indeksem glikemicznym (IG = 40)
- Płatki owsiane zawierają stosunkowo wysokie ilości błonnika pokarmowego (ok. 7-10 g/100 g)
- Spożywanie płatków owsianych może powodować obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego
- Płatki owsiane wpływają korzystnie na poziom glukozy we krwi
- Płatki owsiane mogą być dobrym składnikiem diety dla osób cierpiących na zaparcia i dla osób, które chcą się odchudzać
- Za sprawą obecnego błonnika pokarmowego, płatki owsiane mogą zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów
- Płatków owsianych nie powinny spożywać w zbyt dużych ilościach osoby wymagające diety lekkostrawnej
Rodzaje płatków owsianych
W sprzedaży dostępne są trzy główne rodzaje płatków owsianych:
- Zwykłe - powstają w wyniku zgniecenia całych ziaren owsa; są najmniej przetworzone i z tego względu charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą.
- Górskie - w porównaniu do płatków zwykłych, płatki górskie są rozdrabniane i bardzo często odtłuszczane. Poddaje się je również parowaniu. Mają niższą wartość odżywczą, niż płatki zwykłe.
- Błyskawiczne - są one produkowane w podobny sposób, jak płatki górskie; jednakże dodatkowo są one uwadniane, przez co szybciej można je namoczyć lub ugotować.
Kalorie i Ig
Płatki owsiane nie dostarczają zbyt dużo kalorii
Co prawda płatki owsiane cechują się stosunkowo wysoką kalorycznością - ok. 370-380 kcal/100 g, to ze względu na to, że nie spożywa się ich w wysokich ilościach, nie są one źródłem energii w naszej diecie.
Przykładowo 1 łyżka płatków owsianych (10 g) dostarcza zaledwie 37-38 kcal.
Płatki owsiane mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Płatki owsiane charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 40 (IG = 40).
Dodatkowo mają one niski ładunek glikemiczny, który dla 1 porcji płatków (1 łyżka - 10 g) wynosi 2,5 (ŁG = 2,5).
Płatki owsiane: wartości odżywcze
W płatkach owsianych przeważają węglowodany
W płatkach owsianych znajdują się wysokie ilości węglowodanów - ok. 55-60 g/100 g.
W mniejszym stężeniu znajduje się białko (12-14 g/100 g) i tłuszcz (6,9-7,2 g/100 g).
Płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Płatki owsiane charakteryzują się stosunkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Poziom błonnika w płatkach owsianych wynosi zwykle ok. 6,9-9,7 g/100 g.
Oznacza to, że spożywając 1 łyżkę płatków owsianych (10 g) dostarczamy ok. 0,7-1 g błonnika.
W płatkach owsianych znajdują się dwie frakcje błonnika pokarmowego:
- Błonnik rozpuszczalny (w tym głównie beta-glukany)
- Błonnik nierozpuszczalny
Płatki owsiane dostarczają składniki mineralne
W płatkach owsianych znajduje się szereg składników mineralnych. Ich zawartość (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g) kształtuje się następująco:
- Magnez - 12,9-13,8 mg
- Żelazo - 0,43 mg
- Cynk - 0,36 mg
- Fosfor - 41-43,3 mg
- Potas - 36,2-37,9 mg
- Wapń - 5,2 mg
- Miedź - 0,06 mg
W płatkach owsianych znajdują się również witaminy, choć w stosunkowo niewielkich ilościach. Jedna łyżka płatków dostarcza m.in.:
- Kwas foliowy - 8,6 µg
- Tiamina - 0,05 mg
- Witamina E - 0,18 mg
Płatki owsiane: właściwości
Właściwości zdrowotne płatków owsianych wynikają przede wszystkim z obecności w nich błonnika pokarmowego.
Płatki owsiane sa dobre dla zdrowia serca
W wielu przeprowadzonych badaniach dobrze udokumentowano, że spożywanie wysokich ilości błonnika przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo naczyniowych, takich jak:
- Choroba niedokrwienna serca
- Udar mózgu
Dodatkowo naukowcy wielokrotnie wykazali, że dostarczanie błonnika pokarmowego wiąże się z:
- Obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi
- Redukcją stężenia cholesterolu
Działanie obniżające poziom cholesterolu stwierdzono również w badaniach, w których podawano uczestnikom 40 g płatków owsianych dziennie.
Płatki owsiane mogą obniżać poziom cukru we krwi
Uważa się, że płatki owsiane są dobrym produktem dla osób zmagających się z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, a także dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność.
Za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, mogą przyczyniać się do redukcji poziomu cukru we krwi.
Co więcej badania naukowe pokazują, że spożywanie błonnika pokarmowego może obniżać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Dodatkowo charakteryzują się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym co sprawia, że są odpowiednie dla wspomnianych osób.
Płatki owsiane na zaparcia
Płatki owsiane mogą być wartościowym składnikiem diety osób, które cierpią na zaparcia.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w płatkach owsianych będzie pomocna w uregulowaniu pracy jelit.
Płatki owsiane mogą chronić przed nowotworami
Za sprawą obecnego błonnika, regularne spożywanie płatków owsianych może obniżać ryzyko nowotworów, w tym m.in.:
- Raka żołądka
- Rak jelita grubego
- Rak żołądka
- Rak trzustki
Płatki owsiane mogą być pomocne podczas odchudzania
Spożywanie płatków owsianych wiąże się z regulacją pracy jelit, ograniczonym wchłanianiem składników pokarmowych, jak również z zapewnianiem uczucia sytości.
Z powyższych względów włączenie do diety płatków owsianych może wspomagać utratę masy ciała.
Przeciwwskazania
Płatki owsiane są ogólnie bezpieczne dla zdrowia.
Jednakże płatki owsiane nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie lekkostrawnej o obniżonej zawartości błonnika.
Przykładowo, wysokie ilości błonnika mogą zaostrzać objawy takich chorób jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) lub choroba Leśniowskiego-Crohna.
Płatki owsiane a celiakia
Płatki owsiane mogą być również niewłaściwym produktem dla osób cierpiących na celiakię, które muszą wyeliminować ze swojej diety gluten.
Co prawda owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednakże w zakładach przemysłowych bardzo często jest nim zanieczyszczany.
Dlatego też osoby z celiakią powinny wybierać tylko te płatki owsiane, które na etykiecie zawierają wyraźną informację, że nie znajduje się w nich gluten. Symbolem żywności bezglutenowej, zamieszczanym na opakowaniach produktów jest przekreślony kłos.
Płatki owsiane w ciąży
Płatki owsiane są bezpieczne dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Są one dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który może być pomocny np. w łagodzeniu zaparć, które często pojawiają się w trakcie ciąży.
Dodatkowo płatki owsiane zawierają kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Płatki owsiane: jak spożywać?
Płatki owsiane można spożywać na surowo, jako dodatek np. do:
- Jogurtów
- Musli
- Deserów mlecznych
- Koktajli/smoothie
- Naleśników
- Pieczywa
Płatki owsiane można wykorzystać również do przygotowania:
- Owsianki
- Ciasteczek
- Batoników zbożowych
- Panierki (np. do mięsa)
- Granoli
- Kruszonki
- Muffinek
Płatki owsiane : ile spożywać?
Najważniejszym składnikiem płatków owsianych jest błonnik pokarmowy.
W 1 łyżce (10 g) znajduje się 0,7-1 g błonnika pokarmowego.
Aby dostarczyć dosyć znaczące ilości błonnika, np. 4 g (pozwolą one pokryć zapotrzebowanie na błonnik w ok. 15%) należałoby spożyć 40-50 g płatków owsianych. Z takiej ilości płatków można przygotować np. owsiankę.
Jak przechowywać płatki owsiane
Płatki owsiane powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu.
Powinny być one zamknięte w szczelnym opakowaniu, np. w słoiku.
Więcej podobnych treści
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza otrzymana z łuskanych ziaren prosa. Kasza jaglana jest lekkostrawna, ale p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt wytwarzany z ziaren gryki, który cechuje się wysoką zawartością błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Płatki jaglane
Płatki jaglane to produkt przetworzony, otrzymany z obłuszczonych ziaren prosa. Płatki jaglane są...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2017/08/mr_2017_118-123.pdf
- http://zeszyty.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN291.pdf
- https://foodstruct.com/food/oats
- Jessica Schuster i wsp.: EFFECTS OF OATS ON LIPID PROFILE, INSULIN RESISTANCE AND WEIGHT LOSS. Nutr Hosp, 2015, 32(5), 2111-6.
- Jing Yang i wsp.: Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World J Gastroenterol., 2012, 18(48), 7378–7383.
- Zhizhong Zhang i wsp.: Dietary fiber intake reduces risk for gastric cancer: a meta-analysis. Gastroenterology, 2013, 145(1), 113-120e3.
- InterAct Consortium i wsp.: Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies. Diabetologia, 2015, 58(7), 1394-408.
- Roger D Gibb i wsp.: Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr, 2015, 102(6), 1604-14.
- Qi-Qi Mao i wsp.: Dietary fiber intake is inversely associated with risk of pancreatic cancer: a meta-analysis. Asia Pac J Clin Nutr, 2017, 26(1), 89-96.
- K Khan i wsp.: The effect of viscous soluble fiber on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2018, 28(1), 3-13.
- Marc P McRae i wsp.: Dietary Fiber Is Beneficial for the Prevention of Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med, 2017, 16(4), 289-299.
- Yu Ma i wsp.: Dietary fiber intake and risks of proximal and distal colon cancers: A meta-analysis. Medicine (Baltimore), 2018, 97(36), e11678.
- Elena Jovanovski i wsp.: Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2018, 108(5), 922-932.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.