Kasza jaglana
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 3badań
Kasza jaglana to produkt otrzymany z łuskanych ziaren prosa (Panicum miliaceum L.).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Kasza jaglana |
Kalorie | 378 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 71 |
Bogata w: | Miedź, mangan, magnez, błonnik |
Właściwości: | Lekkostrawna, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaganie budowy kości |
W ciąży: | Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Osoby z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi lub z cukrzycą nie powinny jej zbyt często spożywać |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku |
Cena: | 6-10 zł/kg |
W pigułce
- Kasza jaglana jest produktem kalorycznym (378 kcal/100 g)
- Kasza jaglana jest źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego (2,5-7 g/100 g)
- Kasza jaglana dostarcza wysokich ilości miedzi, manganu i magnezu
- W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B (głównie tiamina i kwas foliowy)
- Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu
- Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG = 71) i ładunek glikemiczny (ŁG = 52) kasza jaglana nie powinna być zbyt często spożywana przez osoby zmagające się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi lub przez osoby z cukrzycą
Kasza jaglana: wartości odżywcze
Kasza jaglana jest produktem kalorycznym
Wartość energetyczna kaszy jaglanej wynosi 378 kcal/100 g. Jednakże kaloryczność ta może nieco różnić się pomiędzy różnymi produktami, które dostępne są w sprzedaży.
Kasza jaglana posiada wysoki indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, który wynosi 71 (IG = 71).
Dodatkowo kasza jaglana cechuje się wysokim ładunkiem glikemicznym. Dla 100 g produktu wynosi on 52 (ŁG = 52).
Z powyższego względu, kasza jaglana nie powinna być zbyt często spożywana przez osoby zmagające się cukrzycą lub podwyższonym stężeniem glukozy we krwi.
Kasza jaglana jest źródłem węglowodanów
Kasza jaglana dostarcza przede wszystkim węglowodany. Ich zawartość kształtuje się na poziomie 72,85 g/100 g.
W mniejszych ilościach znajduje się białko - 11 g/100 g.
W kaszy jaglanej jest również obecny tłuszcz, choć jego poziom jest niski i wynosi 4,2 g/100 g.
Kasza jaglana dostarcza błonnik pokarmowy
W kaszy jaglanej znajduje się błonnik pokarmowy. Jednakże jego poziom może wahać się w zależności od konkretnego produktu (producenta).
Zazwyczaj zawartość błonnika wynosi ok. 2,5-7 g/100 g.
Kasza jaglana jest źródłem manganu i miedzi
W odniesieniu do zapotrzebowania człowieka na składniki mineralne, kasza jaglana dostarcza stosunkowo dużo:
- Manganu - 1,63 mg/100 g
- Miedzi - 0,75 mg/100 g
- Fosforu - 285 mg/100 g
- Żelaza - 3,01 mg/100 g
- Magnezu - 114 mg
- Potasu - 195 mg
- Cynku - 1,68 mg
W śladowych ilościach występują takie składniki mineralne, jak:
W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B
Spośród witamin obecnych w kaszy jaglanej, w najwyższych ilościach występują witaminy z grupy B, takie jak:
- Tiamina - 0,42 mg/100 g
- Ryboflawina - 0,29 mg/100 g
- Niacyna - 4,72 mg/100 g
- Kwas pantotenowy - 0,85 mg/100 g
- Witamina B6 - 0,38 mg/100 g
- Kwas foliowy - 85 µg/100 g
W kaszy jaglanej znajdują się niewielkie ilości przeciwutleniaczy
Kasza jaglana dostarcza stosunkowo niewiele antyoksydantów. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim kwasy fenolowe takie, jak:
- Kwas chlorogenowy
- Kwas syryngowy
- Kwas kawowy
- Kwas p-kumarowy
- Kwas ferulowy
Kasza jaglana: właściwości
Składniki obecne w kaszy jaglanej pełnią wiele różnych funkcji
Kasza jaglana zawiera wysokie ilości magnezu, manganu i miedzi. Te składniki mineralne są odpowiedzialne za wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Odpowiadają one m.in. za:
- Prawidłową budowę kości
- Odpowiednią krzepliwość krwi
- Właściwe funkcjonowanie układu nerwowego
- Reakcje odpornościowe
- Regulowanie i obniżanie ciśnienia krwi
Kasza jaglana jest lekkostrawna
Organizm człowieka nie ma żadnego problemu ze strawieniem kaszy jaglanej.
Wobec tego, kasza jaglana może być spożywana przez osoby będące na diecie lekkostrawnej.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu
Co do zasady, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego też może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Należy jednak mieć świadomość, że w niektórych zakładach przemysłowych może nastąpić zanieczyszczenie produktu glutenem na linii produkcyjnej.
Dlatego też w przypadku osób z celiakią, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wybieranie produktów oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa. Są to produkty certyfikowane i przebadane pod kątem braku obecności glutenu.
Kasza jaglana: przeciwwskazania
Kasza jaglana jest bezpieczna dla zdrowia i jej spożycie nie powoduje skutków ubocznych.
Jednakże ze względu na wysoki indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG), po kaszę jaglaną nie powinny zbyt często sięgać osoby cierpiące na hiperglikemię (podwyższony poziom cukru we krwi) i cukrzycę.
Kasza jaglana może zawierać glifosat
Na podstawie badań wykonanych w 2019 i 2020 roku opublikowany został RAPORT, który pokazał, że niektóre kasze jaglane dostępne na naszym rynku zawierają wysokie (ponad dopuszczalny poziom) ilości glifosatu, czyli popularnego herbicydu.
Kasza jaglana w ciąży
Nie ma przeciwwskazań do spożywania kaszy jaglanej przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Kasza jaglana dostarcza stosunkowo dużo magnezu, żelaza i kwasu foliowego, czyli składników kluczowych dla prawidłowego rozwoju płodu.
Jak przechowywać kaszę jaglaną?
Kasza jaglana tuż po otwarciu powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec jełczeniu obecnego w niej tłuszczu.
Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Kasza jaglana: jak spożywać?
Kasza jaglana może być składnikiem wielu różnych potraw
Kasza jaglana bardzo dobrze komponuje się z wieloma różnymi produktami i z tego względu może być wykorzystywana jako dodatek do:
- Sałatek
- Farszów
- Zup (np. krupniku)
- Zapiekanek
- Potraw mącznych (np. pierogów, knedli)
- Deserów mlecznych (np. puddingu)
- Ciasta naleśnikowego
- Ciasteczek zbożowych
Na bazie kaszy jaglanej można przygotować również:
- Jaglankę (potrawa podobna do popularnej owsianki)
- Budyń jaglany
- Kotlety i pulpety wegańskie
- Pasztet jaglany
- Sernik jaglany
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcji 2:1. Czyli na jedną szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody (w praktyce można dodać odrobinę więcej wody). Podczas gotowania można dodać również olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Dzięki niemu kasza będzie ugotowana na sypko
Kaszę jaglaną gotuje się tak długo, aż wchłonie całą dodaną wodę. Zwykle jest to ok. 15 minut.
Nie zaleca się mieszania kaszy w trakcie gotowania.
Jak pozbyć się goryczy kaszy jaglanej?
Kasza jaglana po ugotowaniu może cechować się lekką goryczką, która nie dla wszystkich osób jest akceptowana.
Jednakże można zapobiec gorzkiemu smakowi kaszy jaglanej. W tym celu należy przed ugotowaniem przepłukać kaszę najpierw zimną, a następnie wrzącą wodą.
Można również zamoczyć ziarna kaszy w gorącej wodzie, a następnie odsączyć je i ugotować (oczywiście do gotowania nie wykorzystujemy wody po moczeniu).
Zamiast moczenia, pomocne w pozbyciu się goryczy może być również prażenie ziaren kaszy. Wystarczy wysypać nasiona na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podgrzewać je (na niewielkim ogniu!) aż do momentu, gdy poczujemy charakterystyczny zapach.
Więcej podobnych treści
Płatki owsiane
Płatki owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Spożywanie płatków owsianych może być...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 lutego 2021
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt wytwarzany z ziaren gryki, który cechuje się wysoką zawartością błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Płatki jaglane
Płatki jaglane to produkt przetworzony, otrzymany z obłuszczonych ziaren prosa. Płatki jaglane są...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Komosa ryżowa
Quinoa to bezglutenowe pseudozboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sprawdź jakie korzyści d...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 kwietnia 2023
Chrupki kukurydziane
Czy chrupki kukurydziane tuczą? Ile mają kalorii? Czy są dobre dla zdrowia dzieci i dorosłych? Kt...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 maja 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2019.596.1.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169702/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222332/
- James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
- Lizhen Zhang i wsp.: Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet. PLoS One., 2014, 9(8), e104058.
- Giuseppe Della Pepa i wsp.: Microelements for bone boost: the last but not the least. Clin Cases Miner Bone Metab., 2016, 13(3), 181–185.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- H O Dickinson i wsp.: Magnesium supplementation for the management of essential hypertension in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2006, (3), CD004640.
- Tonya S Orchard i wsp.: Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women's Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr, 2014, 99(4), 926-33.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.