Kasza jaglana

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Kasza jaglana

Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 3badań

Kasza jaglana to produkt otrzymany z łuskanych ziaren prosa (Panicum miliaceum L.).

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Kasza jaglana

Kalorie

378 kcal/100 g

IG (indeks glikemiczny):

71

Bogata w:

Miedź, mangan, magnez, błonnik

Właściwości:

Lekkostrawna, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaganie budowy kości

W ciąży:

Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania

Przeciwwskazania:

Osoby z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi lub z cukrzycą nie powinny jej zbyt często spożywać


W pigułce

  • Kasza jaglana jest produktem kalorycznym (378 kcal/100 g)
  • Kasza jaglana jest źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego (2,5-7 g/100 g)
  • Kasza jaglana dostarcza wysokich ilości miedzi, manganu i magnezu
  • W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B (głównie tiamina i kwas foliowy)
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu
  • Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG = 71) i ładunek glikemiczny (ŁG = 52) kasza jaglana nie powinna być zbyt często spożywana przez osoby zmagające się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi lub przez osoby z cukrzycą

Kasza jaglana: wartości odżywcze

Kasza jaglana jest produktem kalorycznym

Wartość energetyczna kaszy jaglanej wynosi 378 kcal/100 g. Jednakże kaloryczność ta może nieco różnić się pomiędzy różnymi produktami, które dostępne są w sprzedaży.

Kasza jaglana posiada wysoki indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)

Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, który wynosi 71 (IG = 71). 

Dodatkowo kasza jaglana cechuje się wysokim ładunkiem glikemicznym. Dla 100 g produktu wynosi on 52 (ŁG = 52).

Z powyższego względu, kasza jaglana nie powinna być zbyt często spożywana przez osoby zmagające się cukrzycą lub podwyższonym stężeniem glukozy we krwi.

Kasza jaglana jest źródłem węglowodanów

Kasza jaglana dostarcza przede wszystkim węglowodany. Ich zawartość kształtuje się na poziomie 72,85 g/100 g.

W mniejszych ilościach znajduje się białko - 11 g/100 g.

W kaszy jaglanej jest również obecny tłuszcz, choć jego poziom jest niski i wynosi 4,2 g/100 g.

Kasza jaglana dostarcza błonnik pokarmowy

W kaszy jaglanej znajduje się błonnik pokarmowy. Jednakże jego poziom może wahać się w zależności od konkretnego produktu (producenta).

Zazwyczaj zawartość błonnika wynosi ok. 2,5-7 g/100 g.

Kasza jaglana jest źródłem manganu i miedzi

W odniesieniu do zapotrzebowania człowieka na składniki mineralne, kasza jaglana dostarcza stosunkowo dużo:

W śladowych ilościach występują takie składniki mineralne, jak:

W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B

Spośród witamin obecnych w kaszy jaglanej, w najwyższych ilościach występują witaminy z grupy B, takie jak:

W kaszy jaglanej znajdują się niewielkie ilości przeciwutleniaczy

Kasza jaglana dostarcza stosunkowo niewiele antyoksydantów. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim kwasy fenolowe takie, jak:

  • Kwas chlorogenowy
  • Kwas syryngowy
  • Kwas kawowy
  • Kwas p-kumarowy
  • Kwas ferulowy

Kasza jaglana: właściwości

Składniki obecne w kaszy jaglanej pełnią wiele różnych funkcji

Kasza jaglana zawiera wysokie ilości magnezu, manganu i miedzi. Te składniki mineralne są odpowiedzialne za wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Odpowiadają one m.in. za:

  • Prawidłową budowę kości
  • Odpowiednią krzepliwość krwi
  • Właściwe funkcjonowanie układu nerwowego 
  • Reakcje odpornościowe
  • Regulowanie i obniżanie ciśnienia krwi

Kasza jaglana jest lekkostrawna

Organizm człowieka nie ma żadnego problemu ze strawieniem kaszy jaglanej.

Wobec tego, kasza jaglana może być spożywana przez osoby będące na diecie lekkostrawnej.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu

Co do zasady, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego też może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.

Należy jednak mieć świadomość, że w niektórych zakładach przemysłowych może nastąpić zanieczyszczenie produktu glutenem na linii produkcyjnej.

Dlatego też w przypadku osób z celiakią, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wybieranie produktów oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa. Są to produkty certyfikowane i przebadane pod kątem braku obecności glutenu.

Kasza jaglana: przeciwwskazania

Kasza jaglana jest bezpieczna dla zdrowia i jej spożycie nie powoduje skutków ubocznych.

Jednakże ze względu na wysoki indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG), po kaszę jaglaną nie powinny zbyt często sięgać osoby cierpiące na hiperglikemię (podwyższony poziom cukru we krwi) i cukrzycę.

Kasza jaglana może zawierać glifosat

Na podstawie badań wykonanych w 2019 i 2020 roku opublikowany został RAPORT, który pokazał, że niektóre kasze jaglane dostępne na naszym rynku zawierają wysokie (ponad dopuszczalny poziom) ilości glifosatu, czyli popularnego herbicydu.

Kasza jaglana w ciąży

Nie ma przeciwwskazań do spożywania kaszy jaglanej przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Kasza jaglana dostarcza stosunkowo dużo magnezu, żelaza i kwasu foliowego, czyli składników kluczowych dla prawidłowego rozwoju płodu.

Jak przechowywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana tuż po otwarciu powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec jełczeniu obecnego w niej tłuszczu.

Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Kasza jaglana: jak spożywać?

Kasza jaglana może być składnikiem wielu różnych potraw

Kasza jaglana bardzo dobrze komponuje się z wieloma różnymi produktami i z tego względu może być wykorzystywana jako dodatek do:

  • Sałatek
  • Farszów
  • Zup (np. krupniku)
  • Zapiekanek
  • Potraw mącznych (np. pierogów, knedli)
  • Deserów mlecznych (np. puddingu)
  • Ciasta naleśnikowego
  • Ciasteczek zbożowych

Na bazie kaszy jaglanej można przygotować również:

  • Jaglankę (potrawa podobna do popularnej owsianki)
  • Budyń jaglany
  • Kotlety i pulpety wegańskie
  • Pasztet jaglany
  • Sernik jaglany

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcji 2:1. Czyli na jedną szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody (w praktyce można dodać odrobinę więcej wody). Podczas gotowania można dodać również olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Dzięki niemu kasza będzie ugotowana na sypko

Kaszę jaglaną gotuje się tak długo, aż wchłonie całą dodaną wodę. Zwykle jest to ok. 15 minut.

Nie zaleca się mieszania kaszy w trakcie gotowania.

Jak pozbyć się goryczy kaszy jaglanej?

Kasza jaglana po ugotowaniu może cechować się lekką goryczką, która nie dla wszystkich osób jest akceptowana.

Jednakże można zapobiec gorzkiemu smakowi kaszy jaglanej. W tym celu należy przed ugotowaniem przepłukać kaszę najpierw zimną, a następnie wrzącą wodą.

Można również zamoczyć ziarna kaszy w gorącej wodzie, a następnie odsączyć je i ugotować (oczywiście do gotowania nie wykorzystujemy wody po moczeniu).

Zamiast moczenia, pomocne w pozbyciu się goryczy może być również prażenie ziaren kaszy. Wystarczy wysypać nasiona na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podgrzewać je (na niewielkim ogniu!) aż do momentu, gdy poczujemy charakterystyczny zapach.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2019.596.1.pdf
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169702/nutrients
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222332/
  • James F. Collins i wsp.: Copper1,2. Adv Nutr., 2011, 2(6), 520–522.
  • Lizhen Zhang i wsp.: Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet. PLoS One., 2014, 9(8), e104058.
  • Giuseppe Della Pepa i wsp.: Microelements for bone boost: the last but not the least. Clin Cases Miner Bone Metab., 2016, 13(3), 181–185.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter