Co to jest teff? Jak jeść miłkę abisyńską?
Ostatnia aktualizacja: 29 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 2badań
Teff (Eragrostis tef), znana także pod nazwą miłka abisyńska lub trawa abisyńska, to gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych (Poaceae) uprawiany w północno - wschodnim rejonie Afryki.
W pigułce
- Teff to niezwykle wartościowe zboże o wysokiej zawartości wolno trawionych węglowodanów, białka, składników mineralnych i polifenoli.
- Teff nie zawiera glutenu i może być spożywany przez chorych na celiakię.
- Teff posiada niski indeks glikemiczny i może stanowić cenne urozmaicenie diety osób z cukrzycą.
- Teff jest bogatym źródłem żelaza, dzięki czemu może wspomagać terapię niedokrwistości.
Teff stanowi podstawowy pokarm w Etiopii gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Wyróżnia się odmiany o białym, brązowym i mieszanym zabarwieniu nasion. Ziarna miłki abisyńskiej mają 1 mm długości i posiadają najmniejszą wielkość wśród wszystkich zbóż rolniczych. Dzięki temu nie poddaje się ich oczyszczeniu i są spożywane wyłącznie w pełnoziarnistej postaci .
Jakie wartości odżywcze ma teff?
Teff to niezwykle pożywne i wartościowe zboże bezglutenowe. Ziarna miłki abisyńskiej dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów (w tym lizyny), polifenoli i licznych składników mineralnych .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję surowych ziaren teff (70 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 330 kcal | ||
Białko | 11,97 g | ||
Tłuszcz | 2,14 g | ||
Węglowodany | 65,79 g | ||
Błonnik pokarmowy | 7,2 g (26% RWS) | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B1 | 0,35 mg (32% RWS) | Mangan | 8,32 mg (416% RWS) |
Witamina B6 | 0,43 mg (31% RWS) | Miedź | 0,73 mg (73% RWS) |
Niacyna | 3,02 mg (19% RWS) | Fosfor | 386 mg (55% RWS) |
Witamina B2 | 0,24 mg (17% RWS) | Żelazo | 6,87 mg (49% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,85 mg (14% RWS) | Magnez | 165,6 mg (44% RWS) |
Cynk | 3,27 mg (33% RWS) | ||
Wapń | 162 mg (20% RWS) | ||
Potas | 384,3 mg (19% RWS) |
Czy teff jest zdrowe?
Teff to zdrowe, bogate w składniki odżywcze zboże, które warto włączyć do swojej diety. Choć miłkę abisyńską może spożywać każdy, jest ona szczególnie zalecana w diecie osób:
- chorych na cukrzycę, z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG ~ 36) i wartościowy profil odżywczy ,
- z celiakią i nadwrażliwością na gluten, ponieważ jest naturalnie bezglutenowa ,
- z anemią, gdyż zawiera dużo żelaza (szczególnie odmiana o brązowej barwie) ,
- cierpiących na zaparcia i hipercholesterolemię, z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Jak jeść teff?
Ziarna teffu posiadają lekko słodki, orzechowy smak, który pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. W przygotowaniu i smaku przypomina komosę ryżową.
Zboże to można jeść w postaci:
- całych ziaren ugotowanych w wodzie przez ok. 15 - 20 minut (3 szklanki wody na 1 szklankę ziaren) i podawanych tak samo jak ryż i kasze,
- mąki teff wykorzystywanej zamiast mąki pszennej (np. do wypieku chleba, bułek, naleśników czy słodkich wypieków),
- płatków teff gotowanych na wodzie lub mleku i spożywanych z owocami i orzechami (tak samo jak owsianka z płatków owsianych).
Ziarna miłki abisyńskiej i produkty z nich otrzymywane można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet.
Więcej podobnych treści
Kasza bulgur
Kasza bulgur (✔ rzetelne informacje): Ile ma kalorii i jaki Ig? Jakie ma wartości odżywcze i właś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 września 2020
Płatki owsiane
Płatki owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Spożywanie płatków owsianych może być...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 lutego 2021
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza otrzymana z łuskanych ziaren prosa. Kasza jaglana jest lekkostrawna, ale p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt wytwarzany z ziaren gryki, który cechuje się wysoką zawartością błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Płatki jaglane
Płatki jaglane to produkt przetworzony, otrzymany z obłuszczonych ziaren prosa. Płatki jaglane są...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Sorgo
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169747/nutrients
- Mekonnen Melaku Gebremariam i wsp.: Teff (Eragrostis tef) as a raw material for malting, brewing and manufacturing of gluten-free foods and beverages: a review. J Food Sci Technol, 2014, 51(11), 2881-95.
- Eftal Geçgil Demir i wsp.: The Effect of Teff Seed on Hematological Findings and Anthropometric Measurements. Ethiop J Health Sci, 2022, 32(3), 641-650.
- Chaltu Reta i wsp.: Polyphenol and flavonoid content in major Teff [Eragrostis tef (Zuccagni) Trotter] varieties in Amhara Region, Ethiopia. PLoS One, 2022, 17(8), e0272010.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36035517/
- https://www.hindawi.com/journals/jfq/2020/9595086/
- https://www.researchgate.net/publication/266316373_Teff_Nutrient_Composition_and_Health_Benefits
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.