Co to jest teff? Jak jeść miłkę abisyńską?

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Co to jest teff? Jak jeść miłkę abisyńską?

Ostatnia aktualizacja: 29 stycznia 2024

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 7źródła
  • 2badań

Teff (Eragrostis tef), znana także pod nazwą miłka abisyńska lub trawa abisyńska, to gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych (Poaceae) uprawiany w północno - wschodnim rejonie Afryki. 


W pigułce

  • Teff to niezwykle wartościowe zboże o wysokiej zawartości wolno trawionych węglowodanów, białka, składników mineralnych i polifenoli.
  • Teff nie zawiera glutenu i może być spożywany przez chorych na celiakię.
  • Teff posiada niski indeks glikemiczny i może stanowić cenne urozmaicenie diety osób z cukrzycą.
  • Teff jest bogatym źródłem żelaza, dzięki czemu może wspomagać terapię niedokrwistości.

Teff stanowi podstawowy pokarm w Etiopii gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Wyróżnia się odmiany o białym, brązowym i mieszanym zabarwieniu nasion. Ziarna miłki abisyńskiej mają 1 mm długości i posiadają najmniejszą wielkość wśród wszystkich zbóż rolniczych. Dzięki temu nie poddaje się ich oczyszczeniu i są spożywane wyłącznie w pełnoziarnistej postaci .

Jakie wartości odżywcze ma teff?

Teff to niezwykle pożywne i wartościowe zboże bezglutenowe. Ziarna miłki abisyńskiej dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów (w tym lizyny), polifenoli i licznych składników mineralnych  .

Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję surowych ziaren teff (70 g) :

Wartości odżywcze
Kalorie 330 kcal
Białko 11,97 g
Tłuszcz 2,14 g
Węglowodany 65,79 g
Błonnik pokarmowy 7,2 g (26% RWS)
Witaminy i składniki mineralne
Witamina B1 0,35 mg (32% RWS)             Mangan            8,32 mg (416% RWS)
Witamina B6 0,43 mg (31% RWS) Miedź 0,73 mg (73% RWS)
Niacyna 3,02 mg (19% RWS) Fosfor 386 mg (55% RWS)
Witamina B2 0,24 mg (17% RWS) Żelazo 6,87 mg (49% RWS)
Kwas pantotenowy 0,85 mg (14% RWS) Magnez 165,6 mg (44% RWS)
    Cynk 3,27 mg (33% RWS)
    Wapń 162 mg (20% RWS)
    Potas 384,3 mg (19% RWS)

Czy teff jest zdrowe?

Teff to zdrowe, bogate w składniki odżywcze zboże, które warto włączyć do swojej diety. Choć miłkę abisyńską może spożywać każdy, jest ona szczególnie zalecana w diecie osób:

  • chorych na cukrzycę, z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG ~ 36) i wartościowy profil odżywczy ,
  • z celiakią i nadwrażliwością na gluten, ponieważ jest naturalnie bezglutenowa ,
  • z anemią, gdyż zawiera dużo żelaza (szczególnie odmiana o brązowej barwie) ,
  • cierpiących na zaparcia i hipercholesterolemię, z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Jak jeść teff?

Ziarna teffu posiadają lekko słodki, orzechowy smak, który pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. W przygotowaniu i smaku przypomina komosę ryżową.

Zboże to można jeść w postaci:

  • całych ziaren ugotowanych w wodzie przez ok. 15 - 20 minut (3 szklanki wody na 1 szklankę ziaren) i podawanych tak samo jak ryż i kasze,
  • mąki teff wykorzystywanej zamiast mąki pszennej (np. do wypieku chleba, bułek, naleśników czy słodkich wypieków),
  • płatków teff gotowanych na wodzie lub mleku i spożywanych z owocami i orzechami (tak samo jak owsianka z płatków owsianych).

Ziarna miłki abisyńskiej i produkty z nich otrzymywane można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter