Kasza kukurydziana

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Kasza kukurydziana

Ostatnia aktualizacja: 21 listopada 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 2badań

Kasza kukurydziana to rodzaj drobnoziarnistej kaszy, która jest otrzymywana z wysuszonych, obłuskanych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Ma postać drobnego lub grubego grysiku i stanowi podstawowy składnik polenty - tradycyjnej potrawy z Włoch, która cieszy się dużą popularnością w USA i południowej części Europy.


W pigułce

  • Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem selenu, miedzi, witamin z grupy B, karotenoidów i polifenoli.
  • Kasza kukurydziana może być bezpiecznie spożywana na diecie bezglutenowej.
  • Kasza kukurydziana należy do kasz drobnoziarnistych i cechuje się niską zawartością błonnika pokarmowego oraz wysokim indeksem glikemicznym.
  • Kasza kukurydziana powinna być spożywana w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę.

Kasza kukurydziana - wartości odżywcze

Kasza kukurydziana zawiera umiarkowane ilości kalorii (371 kcal/100 g suchego produktu, 82,9 kcal/100 g ugotowanej kaszy). Jest dobrym źródłem niektórych witamin i składników mineralnych, z czego najwięcej dostarcza selenu, miedzi, witaminy B1, witaminy B6 i kwasu pantotenowego .

Podobnie jak kukurydza, kasza kukurydziana zawiera różne związki bioaktywne, w tym karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), flawonoidy i kwasy fenolowe .

Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję 50 g nieugotowanej kaszy kukurydzianej:

  • Kalorie - 185,5 kcal
  • Białko - 4,4 g
  • Tłuszcz - 0,6 g
  • Węglowodany - 39,8 g
  • Błonnik pokarmowy - 0,8 g

Kasza kukurydziana posiada wysoki indeks glikemiczny (IG = 70) i ładunek glikemiczny (ŁG = 32), dlatego nie jest polecana na diecie cukrzycowej oraz dla osób z grupy ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 .

Czy kasza kukurydziana jest zdrowa?

Wzbogacenie diety w kaszę kukurydzianą może wiązać się z cennymi korzyściami dla zdrowia. Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem polifenoli, a także karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), które wykazują korzystny wpływ na zdrowie oczu. Jednocześnie jest to produkt łatwostrawny, nie obciążający przewodu pokarmowego.

Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Warto jednak zawsze zwrócić uwagę, czy na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa. W przeciwnym wypadku kasza kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem w procesie produkcji.

Kasza kukurydziana ma miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie, jednak nie powinna być spożywana zbyt często, zwłaszcza jeśli dzieje się to kosztem kasz gruboziarnistych (np. kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, kaszy bulgur). Grube kasze zawierają większe ilości błonnika pokarmowego i składników odżywczych, dlatego to właśnie one powinny dominować w codziennym menu. Kasze drobne, takie jak kasza kukurydziana, manna, czy kuskus, warto spożywać rzadziej, jako element urozmaicenia diety.

Kasza kukurydziana - przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia kaszy kukurydzianej jest przede wszystkim alergia na kukurydzę, która występuje stosunkowo rzadko .

Z uwagi na wysoki indeks i ładunek glikemiczny nie jest ona polecana także w diecie osób cierpiących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.

Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydzianą można ugotować zarówno na wodzie, bulionie, mleku, jak i soku. Na 1 szklankę kaszy należy użyć ok. 2,5 szklanki płynu. Czas gotowania wynosi ok. 15 minut.

Z kaszy kukurydzianej można przygotować różnorodne potrawy, m.in:

  • kleik kukurydziany,
  • śniadaniową kaszę na mleku z dodatkiem owoców,
  • polentę, czyli ugotowaną kaszę lub mąkę kukurydzianą w niewielkiej ilości osolonej wody, która po ostudzeniu jest krojona w paski i podawana jako dodatek do gulaszów, sosów, czy sałatek, placuszki i omlety.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter