Kasza kukurydziana
Ostatnia aktualizacja: 21 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 2badań
Kasza kukurydziana to rodzaj drobnoziarnistej kaszy, która jest otrzymywana z wysuszonych, obłuskanych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Ma postać drobnego lub grubego grysiku i stanowi podstawowy składnik polenty - tradycyjnej potrawy z Włoch, która cieszy się dużą popularnością w USA i południowej części Europy.
W pigułce
- Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem selenu, miedzi, witamin z grupy B, karotenoidów i polifenoli.
- Kasza kukurydziana może być bezpiecznie spożywana na diecie bezglutenowej.
- Kasza kukurydziana należy do kasz drobnoziarnistych i cechuje się niską zawartością błonnika pokarmowego oraz wysokim indeksem glikemicznym.
- Kasza kukurydziana powinna być spożywana w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę.
Kasza kukurydziana - wartości odżywcze
Kasza kukurydziana zawiera umiarkowane ilości kalorii (371 kcal/100 g suchego produktu, 82,9 kcal/100 g ugotowanej kaszy). Jest dobrym źródłem niektórych witamin i składników mineralnych, z czego najwięcej dostarcza selenu, miedzi, witaminy B1, witaminy B6 i kwasu pantotenowego .
Podobnie jak kukurydza, kasza kukurydziana zawiera różne związki bioaktywne, w tym karotenoidy (luteinę i zeaksantynę), flawonoidy i kwasy fenolowe .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję 50 g nieugotowanej kaszy kukurydzianej:
- Kalorie - 185,5 kcal
- Białko - 4,4 g
- Tłuszcz - 0,6 g
- Węglowodany - 39,8 g
- Błonnik pokarmowy - 0,8 g
Kasza kukurydziana posiada wysoki indeks glikemiczny (IG = 70) i ładunek glikemiczny (ŁG = 32), dlatego nie jest polecana na diecie cukrzycowej oraz dla osób z grupy ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 .
Czy kasza kukurydziana jest zdrowa?
Wzbogacenie diety w kaszę kukurydzianą może wiązać się z cennymi korzyściami dla zdrowia. Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem polifenoli, a także karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), które wykazują korzystny wpływ na zdrowie oczu. Jednocześnie jest to produkt łatwostrawny, nie obciążający przewodu pokarmowego.
Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Warto jednak zawsze zwrócić uwagę, czy na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa. W przeciwnym wypadku kasza kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem w procesie produkcji.
Kasza kukurydziana ma miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie, jednak nie powinna być spożywana zbyt często, zwłaszcza jeśli dzieje się to kosztem kasz gruboziarnistych (np. kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, kaszy bulgur). Grube kasze zawierają większe ilości błonnika pokarmowego i składników odżywczych, dlatego to właśnie one powinny dominować w codziennym menu. Kasze drobne, takie jak kasza kukurydziana, manna, czy kuskus, warto spożywać rzadziej, jako element urozmaicenia diety.
Kasza kukurydziana - przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożycia kaszy kukurydzianej jest przede wszystkim alergia na kukurydzę, która występuje stosunkowo rzadko .
Z uwagi na wysoki indeks i ładunek glikemiczny nie jest ona polecana także w diecie osób cierpiących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.
Jak gotować kaszę kukurydzianą?
Kasza kukurydzianą można ugotować zarówno na wodzie, bulionie, mleku, jak i soku. Na 1 szklankę kaszy należy użyć ok. 2,5 szklanki płynu. Czas gotowania wynosi ok. 15 minut.
Z kaszy kukurydzianej można przygotować różnorodne potrawy, m.in:
- kleik kukurydziany,
- śniadaniową kaszę na mleku z dodatkiem owoców,
- polentę, czyli ugotowaną kaszę lub mąkę kukurydzianą w niewielkiej ilości osolonej wody, która po ostudzeniu jest krojona w paski i podawana jako dodatek do gulaszów, sosów, czy sałatek, placuszki i omlety.
Więcej podobnych treści
Ryż jaśminowy
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy? Jakie posiada wartości odżywcze? Czym różni się ryż jaśminowy od z...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 lipca 2023
Ryż basmati
Czy ryż basmati jest zdrowy? Jakie są przeciwwskazania do jego spożycia? Czym różni się ryż basma...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 lipca 2023
Amarantus
Amarantus to pseudozboże obfitujące w cenne składniki odżywcze. Jakie właściwości zdrowotne ma am...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 listopada 2023
Kasza kuskus
Kasza kuskus to drobna kasza otrzymywana z pszenicy. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy jest zd...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 listopada 2023
Kasza manna
Kasza manna to drobnoziarnista kasza z pszenicy. Czy kasza manna jest zdrowa? Kto powinien ją jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 listopada 2023
Kasza owsiana
Kasza owsiana jest otrzymywana z ziaren owsa i dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakie...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 listopada 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171670/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=cornmeal&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- J Scibilia i wsp.: Maize food allergy: a double-blind placebo-controlled study. Clin Exp Allergy, 2008, 38(12), 1943-9.
- P S Prasanthi i wsp.: Compositional variability of nutrients and phytochemicals in corn after processing. J Food Sci Technol, 2017, 54(5), 1080-1090.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.