Guarana - właściwości, stosowanie, skutki uboczne
Ostatnia aktualizacja: 09 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 7badań
Guarana to powszechne określenie dla drzewa owocowego Paullinia cupana, którego nasiona cechują się wysoką zawartością kofeiny. Obecnie można znaleźć ją w wielu suplementach diety, napojach energetycznych i bezalkoholowych.
W pigułce
- Guarana cechuję się najwyższą zawartością kofeiny ze wszystkich naturalnych źródeł pokarmowych.
- Guarana jest także doskonałym źródłem innych substancji aktywnych: teofiliny, teobrominy, garbników, katechin i procyjanidyn.
- Guarana słynie z działania pobudzającego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz wzrostu poziomu koncentracji.
- Guarana w teorii może przyspieszać odchudzanie i zmniejszać ryzyko chorób sercowo - naczyniowych, jednak brakuje badań z udziałem ludzi, które to potwierdzają.
- Suplementy diety zawierają 400 - 500 mg ekstraktu z guarany na dzień, co daje 50 - 100 mg kofeiny.
- Nadużywanie produktów z guaraną (szczególnie suplementów diety i napojów energetycznych) stwarza ryzyko nadmiernego spożycia kofeiny i związanych z tym skutków ubocznych.
- Guarany nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież, osoby z chorobami ze strony przewodu pokarmowego i nadciśnieniem tętniczym.
Co to jest guarana?
Guarana (gwarana) to roślina o naukowej nazwie Paullinia cupana, pochodząca z dorzecza Amazonki w Brazylii. Owoce guarany są zamknięte w czerwonych torebkach, które pękają po osiągnięciu dojrzałości, ukazując czarne nasiona z białą osnówką, przypominające ludzkie oko.
Z prażonych i sproszkowanych nasion owoców guarany otrzymuje się ekstrakt o cennych właściwościach pobudzających. Głównymi składnikami aktywnymi guarany są kofeina i inne alkaloidy ksantynowe (teofilina i teobromina), a także garbniki, katechiny i procyjanidyny . Duża zawartość wymienionych związków wpływa na wysoki potencjał przeciwutleniający guarany .
wiem więcej!
Nasiona Paullinia cupana to najwyższe naturalne źródło kofeiny (2 - 8%). Zawierają jej 3 razy więcej niż ziarna kawy (1 - 3%) .
Jakie właściwości ma guarana?
Guarana jest suplementowana przede wszystkim z uwagi na właściwości pobudzające, związane z wysoką zawartością kofeiny. Kofeina działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy (poprzez blokowanie receptorów adenozynowych) co prowadzi do redukcji uczucia zmęczenia i senności, a zwiększenia czujności i koncentracji.
Z działaniem tym wiąże się tradycyjne, lecznicze zastosowanie guarany przez plemiona amazońskie, obejmujące m.in. zmniejszenie poziomu zmęczenia, głodu i pragnienia, a także terapię bólu głowy i bóli menstruacyjnych.
Czy guarana odchudza?
Suplementy z guaraną są bardzo często promowane jako skuteczne środki na odchudzanie. Choć badania na zwierzętach dają obiecujące wyniki , niestety brakuje badań klinicznych z udziałem ludzi, które mogłyby potwierdzić korzyści ze stosowania samej guarany u osób z nadwagą i otyłością.
Wiadomo jednak, że sama kofeina przyczynia się przyspieszenia tempa metabolizmu w oragnizmie. Metaanaliza z 2019 roku wykazała, że każde podwojenie ilości kofeiny w diecie wiązało się z większym spadkiem masy ciała o 22%, zmniejszeniem BMI o 17% i spadkiem ilości tkanki tłuszczowej o 28% .
Na tej podstawie można przypuszczać, że stosowanie guarany sprzyja szybszej utracie masy ciała u osób, które wprowadziły ujemny bilans kaloryczny w diecie.
wiem więcej!
Czy guarana zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych?
Badanie obserwacyjne osób żyjących w brazylijskim regionie uprawy Paullinia cupana wykazało, że nawykowe spożycie guarany wiąże się z niższym ciśnieniem krwi oraz poziomem cholesterolu, a także z mniejszym ryzykiem otyłości i zespołu metabolicznego w porównaniu do osób, które w ogóle nie spożywają guarany .
W badaniach na zwierzętach wykazano także potencjał przeciwnowotworowy i kardioprotekcyjny ekstraktu z guarany. Jednak dopiero wysokiej jakości randomizowane badania kliniczne z udziałem ludzi pozwolą ocenić dokładne właściwości zdrowotne ekstraktu z tej rośliny.
Jak stosować guaranę?
Guarana może być przyjmowana w postaci tabletek, proszków i produktów płynnych. Bardzo często stanowi dodatek do herbat i wieloskładnikowych suplementów diety, zalecanych na odchudzanie, poprawę koncentracji i szybsze przyswajanie wiedzy.
Guarany nie należy przyjmować na noc, ponieważ może powodować problemy ze snem. Niewskazane jest także łączenie guarany z alkoholem.
Guarana w tabletkach
Brakuje danych dotyczących zalecanego dawkowania guarany. Zawartość ekstraktu z guarany występująca w popularnych suplementach diety waha się w granicach 400 - 500 mg na dzień i dostarcza ok. 50 - 100 mg kofeiny. W suplementach wieloskładnikowych ilości te są z reguły mniejsze. W ograniczonych badaniach klinicznych stosowano dawkowanie guarany w ilości 75 - 1000 mg na dobę.
Guarana w proszku
W sklepach ze zdrową żywnością i przez internet można zakupić guaranę w proszku, którą dodaje się do wody i pokarmów (np. owsianki, koktajlu). Zalecana ilość guarany w proszku wynosi zwykle 3 g na dobę (1 łyżeczka) i zawiera ok. 100 - 120 mg kofeiny.
uwaga!
Guarana jest jednym z głównych składników bezalkoholowych napojów energetycznych o działaniu pobudzającym. Jednocześnie warto pamiętać, że produkty te zwykle zawierają duże ilości cukru, wykazującego szeroko zakrojony negatywny wpływ na zdrowie.
Guarana - możliwe skutki uboczne
Guarana stosowana w zalecanych dawkach jest bezpieczna dla zdrowia i nie przyczynia się do uszkodzenia wątroby czy żółtaczki .
Zbyt wysokie dawki guarany wywołują skutki uboczne charakterystyczne dla nadużycia kofeiny:
- pobudzenie,
- dezorientację i niepokój,
- drżenie,
- bezsenność,
- wzrost ciśnienia,
- kołatanie serca,
- ból głowy .
uwaga!
Stosowanie jednocześnie wielu produktów zawierających kofeinę (np. napoje energetyzujące, suplementy diety z guaraną i samą kofeiną, picie dużych ilości kawy) może doprowadzić do wywołania toksyczności kofeiny. Zdrowe osoby dorosłe powinny przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę.
Guarana - przeciwwskazania do suplementacji
Przeciwwskazania do suplementacji guarany są takie same jak w przypadku samej kofeiny i obejmują:
- refluks żołądka,
- chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- choroby wątroby,
- nadciśnienie tętnicze,
- stosowanie niektórych leków, m.in. leków psychotropowych i na nadciśnienie .
Ostrożność w stosowaniu guarany powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Kofeina przenika przez łożysko do płodu i zwiększa ryzyko poronienia oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka .
Nadmiar kofeiny w przypadku dzieci może dawać takie same skutki uboczne jak u dorosłych, a także wpływać negatywnie na ich rozwój. Dzieci i młodzież powinny unikać spożycia napojów z guaraną i kofeiną.
Podsumowanie
Kobiety w ciąży, planujące dziecko, a także karmiące piersią powinny spożywać ≤300 mg kofeiny na dobę, co odpowiada 2 - 3 filiżankom kawy lub 4 filiżankom herbaty w ciągu dnia. Stosowanie suplementów diety z guaraną stwarza realne ryzyko przekroczenia tej dawki.
Więcej podobnych treści
Żelazo
Żelazo to składnik, bez którego komórki naszego organizmu nie mogłyby zostać odpowiednio zaopatrz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 października 2019
Resweratrol
Resweratrol jest kojarzony głównie z winem czerwonym. Udowodniono, że wpływa korzystnie m.in. na ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2019
Wapń
Wapń (Ca) to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszym ustroju. Jego głównym źródłe...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 kwietnia 2020
Kapsaicyna
Kapsaicyna to związek, który nadaje ostry i piekący smak papryczce chilli, który można nieco zneu...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 kwietnia 2020
Inozytol
Związek aktywny, kiedyś nazywany witaminą B8, który naturalnie występuje głównie w pomarańczach i...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 listopada 2019
Kwercetyna
Silny przeciwutleniacz naturalnie występujący w produktach roślinnych (głównie w warzywach i owoc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 listopada 2019
Spis badań i źródeł
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3437
- CARE Study Group i wsp.: Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: a large prospective observational study. BMJ, 2008, 337, a2332.
- Melanie A Heckman i wsp.: Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci, 2010, 75(3), R77-87.
- David J Woods i wsp.: Guarana: Paullinia cupana, P. sorbilis; also known as Brazilian cocoa and 'zoom'. J Prim Health Care, 2012, 4(2), 163-4.
- Natália da Silva Lima i wsp.: Guarana (Paullinia cupana) Stimulates Mitochondrial Biogenesis in Mice Fed High-Fat Diet. Nutrients, 2018, 10(2), 165.
- Reza Tabrizi i wsp.: The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(16):2688-2696., 59(16), 2688-2696.
- Rafael Calixto Bortolin i wsp.: Guarana supplementation attenuated obesity, insulin resistance, and adipokines dysregulation induced by a standardized human Western diet via brown adipose tissue activation. Phytother Res, 2019, 33(5), 1394-1403.
- Elizabeth A F S Torres i wsp.: Effects of the consumption of guarana on human health: A narrative review. Compr Rev Food Sci Food Saf, 2022, 21(1), 272-295.
- Alireza Jafari i wsp.: Relationship between maternal caffeine and coffee intake and pregnancy loss: A grading of recommendations assessment, development, and evaluation-assessed, dose-response meta-analysis of observational studies. Front Nutr, 2022, 9, 886224.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36753599/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623005443
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.