Kwas galusowy
Ostatnia aktualizacja: 16 września 2020
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 1badań
Kwas galusowy to jeden z najczęściej występujących w roślinach kwasów fenolowych, czyli związków zaliczanych do polifenoli. Kwas galusowy został po raz pierwszy zidentyfikowany w roślinach przez Carla Wilhelma Scheele w 1786 roku.
Kwas galusowy - źródła
Kwas galusowy występuje w stosunkowo wysokich ilościach w takich produktach jak:
- Herbata
- Czarna porzeczka
- Granat
- Morwa
- Gujawa
- Winogrona
- Mango
- Ananas
- Awokado
- Siemię lniane
- Hibiskus
- Różeniec górski
- Cynamon
- Jeżyna
Kwas galusowy - właściwości
Kwas galusowy wykazuje wysoką aktywność przeciwutleniającą i jest skuteczny w neutralizowaniu wolnych rodników. W efekcie kwas galusowy może hamować utleniania i jełczenie tłuszczów oraz olejów, co czyni go przydatnym w przemyśle spożywczym.
Doświadczenia in vitro oraz badania na modelach zwierzęcych wskazują, że kwas galusowy wykazuje szeroką aktywność biologiczną, m.in. posiada właściwości:
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwzapalne
- Antrybakteryjne
- Antyhiperglikemiczne (przeciwcukrzycowe)
- Neuroprotekcyjne (ochraniające nerwy)
- Gastroprotekcyjne (ochraniające żołądek)
- Kardioprotekcyjne (ochraniające układ krążenia)
Należy jednak zaznaczyć, że większość badań dotychczących działania kwasu galusowego przeprowadzono in vitro lub z udziałem zwierząt. Oznacza to, że konieczne jest wykonanie badań z udziałem ludzi, aby móc jednoznacznie wskazać, w jaki sposób kwas galusowy oddziałuje na nasz organizm.
Kwas galusowy charakteryzuje się bardzo niską toksycznością ostrą. W badaniach na królikach wykazano, że dawka śmiertelna LD50 wynosi aż 5 g/kg masy ciała. Inne doświadczenie, wykonane na myszach wykazało z kolei, że kwas galusowy spożywany w ilości 5 g/kg masy ciała może nawet nie wykazywać żadnych obserwowalnych skutków ubocznych.
Kwas galusowy - zastosowanie
Kwas galusowy jest stosowany do produkcji barwników, a także jako składnik wywoływaczy w przemyśle fotograficznym.
Kwas galusowy wykorzystywany jest również w rolnictwie jako związek hamujący kiełkowanie ziemniaków w trakcie ich przechowywania.
Jak wcześniej wspomniano, kwas galusowy może być wykorzystywany do hamowania psucia się tłuszczów.
Kwas galusowy w formie zestryfikowanej jest stosowany jako dodatek do żywności:
- Galusan propylu - E310
- Galusan oktylu - E311
- Galusan dodecylu - E312
W badaniach analitycznych kwas galusowy jest używany jako standard do oznaczania zawartości związków fenolowych w różnych ekstraktach roślinnych.
Kwas galusowy znajduje też zastosowanie w garbarstwie i produkcji papieru.
Inne kwasy fenolowe
Wśród innych, popularnych kwasów fenolowych, obok kwasu galusowego można wymienić np.:
- Kwas kawowy
- Kwas chlorogenowy
- Kwas wanilinowy
- Kwas kumarowy
- Kwas protokatechowy
Więcej podobnych treści
Gingerol
Gingerole to związki z grupu polifenoli, które występują w korzeniu imbiru. Przypisuje się im wła...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 września 2020
Geraniol
Geraniol to składnik wielu olejków eterycznych, który charakteryzuje się słodkim, różanym zapache...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 września 2020
Naringenina
Naringenina to związek należący do polifenoli, którego najlepszym źródłem w diecie są cytrusy (gł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 września 2020
Teobromina
Teobromina to składnik aktywny z grupy alkaloidów występujący głównie w kakao i czekoladzie. Ma d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Cholina
Cholina, nazywana również witaminą B4 to składnik niezbędny dla człowieka. Wpływa korzystnie na u...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-LOD7-0020-0016/c/Mikrobiologiczny_rozklad_kwasu_galusowego.pdf
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Gallic-acid#section=Acute-Effects
- K Rajalakshmi i wsp.: Assessment of the no-observed-adverse-effect level (NOAEL) of gallic acid in mice. Food Chem Toxicol, 2001, 39(9), 919-22.
- Felipe Hugo Alencar Fernandes i wsp.: Gallic Acid: Review of the Methods of Determination and Quantification. Crit Rev Anal Chem, 2016, 46(3), 257-65.
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/ra/c5ra01911g#!divAbstract
- https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/23/htm
- Niloofar Kahkeshani i wsp.: Pharmacological effects of gallic acid in health and diseases: A mechanistic review. Iran J Basic Med Sci., 2019, 22(3), 225–237.
- Ghaidafeh Akbari i wsp.: Molecular mechanisms underlying gallic acid effects against cardiovascular diseases: An update review. Avicenna J Phytomed., 2020, 10(1), 11–23.
- https://www.researchgate.net/publication/282280486_Biosynthesis_of_gallic_acid_and_its_application
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.