Kwas galusowy

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 16 września 2020

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 12źródła
  • 1badań

Kwas galusowy to jeden z najczęściej występujących w roślinach kwasów fenolowych, czyli związków zaliczanych do polifenoli. Kwas galusowy został po raz pierwszy zidentyfikowany w roślinach przez Carla Wilhelma Scheele w 1786 roku.

Kwas galusowy - źródła

Kwas galusowy występuje w stosunkowo wysokich ilościach w takich produktach jak:

Kwas galusowy - właściwości

Kwas galusowy wykazuje wysoką aktywność przeciwutleniającą i jest skuteczny w neutralizowaniu wolnych rodników. W efekcie kwas galusowy może hamować utleniania i jełczenie tłuszczów oraz olejów, co czyni go przydatnym w przemyśle spożywczym.

Doświadczenia in vitro oraz badania na modelach zwierzęcych wskazują, że kwas galusowy wykazuje szeroką aktywność biologiczną, m.in. posiada właściwości:

  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwzapalne
  • Antrybakteryjne
  • Antyhiperglikemiczne (przeciwcukrzycowe)
  • Neuroprotekcyjne (ochraniające nerwy)
  • Gastroprotekcyjne (ochraniające żołądek)
  • Kardioprotekcyjne (ochraniające układ krążenia)

Należy jednak zaznaczyć, że większość badań dotychczących działania kwasu galusowego przeprowadzono in vitro lub z udziałem zwierząt. Oznacza to, że konieczne jest wykonanie badań z udziałem ludzi, aby móc jednoznacznie wskazać, w jaki sposób kwas galusowy oddziałuje na nasz organizm.

Kwas galusowy charakteryzuje się bardzo niską toksycznością ostrą. W badaniach na królikach wykazano, że dawka śmiertelna LD50 wynosi aż 5 g/kg masy ciała. Inne doświadczenie, wykonane na myszach wykazało z kolei, że kwas galusowy spożywany w ilości 5 g/kg masy ciała może nawet nie wykazywać żadnych obserwowalnych skutków ubocznych.

Kwas galusowy - zastosowanie

Kwas galusowy jest stosowany do produkcji barwników, a także jako składnik wywoływaczy w przemyśle fotograficznym

Kwas galusowy wykorzystywany jest również w rolnictwie jako związek hamujący kiełkowanie ziemniaków w trakcie ich przechowywania.

Jak wcześniej wspomniano, kwas galusowy może być wykorzystywany do hamowania psucia się tłuszczów.

Kwas galusowy w formie zestryfikowanej jest stosowany jako dodatek do żywności:

  • Galusan propylu - E310
  • Galusan oktylu - E311
  • Galusan dodecylu - E312

W badaniach analitycznych kwas galusowy jest używany jako standard do oznaczania zawartości związków fenolowych w różnych ekstraktach roślinnych.

Kwas galusowy znajduje też zastosowanie w garbarstwie i produkcji papieru.

Inne kwasy fenolowe

Wśród innych, popularnych kwasów fenolowych, obok kwasu galusowego można wymienić np.:

  • Kwas kawowy
  • Kwas chlorogenowy
  • Kwas wanilinowy
  • Kwas kumarowy
  • Kwas protokatechowy

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter