Naringenina
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 8źródła
- 0badań
Naringenina to jeden z najważniejszych związków należących do flawonoidów, zaliczanych z kolei do jeszcze większej grupy - polifenoli.
Naringenina - źródła
Naringenina występuje w niektórych produktach roślinnych. Jednym z najlepszych jej źródeł jest grejpfrut. Mniejsze ilości naringeniny znajdują się m.in. w:
- Bergamotce
- Gorzkiej pomarańczy
- Wiśniach
- Pomidorach
- Fasoli
- Kakao
- Kawie
- Herbacie
- Winie czerwonym
- Kozieradce
- Ostropeście plamistym
Naringenina - właściwości
Na podstawie przeprowadzonych badań in vitro i in vivo (głównie na zwierzętach, choć pojedyncze dotyczą ludzi) naringeninie przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, w tym m.in.:
- Działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi)
- Właściwości hipolipemiczne (obniżające stężenie cholesterolu we krwi)
- Działanie wspomagające redukcję masy ciała (odchudzanie)
- Wysoki potencjał przeciwutleniający
- Właściwości przeciwzapalne
- Właściwości neuroprotekcyjne
Jednakże na obecną chwilę, ze względu na ograniczoną liczbę badań, nie można jednoznacznie wskazać, jaki naringenina wywiera realny wpływ na zdrowie człowieka.
Potrzebne są dalsze badania naukowe, które wskażą, czy dotychczas ustalone właściwości naringeniny można przełożyć na organizm ludzki.
Naringenina - interakcje z lekami
Naringenina jest składnikiem wpływającym na zahamowanie aktywności enzymów wątrobowych, które są odpowiedzialne za przetwarzanie (metabolizowanie) leków. W efekcie, związek ten spożywany jednocześnie z lekami może przyczyniać się do niebezpiecznego wzrostu ich stężenia w organizmie, co może skutkować wystąpieniem różnych skutków ubocznych.
Z tego też względu, nie zaleca się np. popijania leków sokiem z cytrusów, w tym głównie sokiem grejpfrutowym (będącym dobrym źródłem narinigeniny).
Pomiędzy spożywaniem produktów bogatych w naringeninę, a przyjmowaniem leków należy zrobić ok. 3-4 godzinną przerwę.
Więcej podobnych treści
Geraniol
Geraniol to składnik wielu olejków eterycznych, który charakteryzuje się słodkim, różanym zapache...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 września 2020
Kwas galusowy
Kwas galusowy to jeden z kwasów fenolowych, który występuje w wielu roślinach, w tym w owocach, w...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 września 2020
Teobromina
Teobromina to składnik aktywny z grupy alkaloidów występujący głównie w kakao i czekoladzie. Ma d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Cholina
Cholina, nazywana również witaminą B4 to składnik niezbędny dla człowieka. Wpływa korzystnie na u...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Astaksantyna
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów i jednocześnie barwnik, naturalnie występujący w mik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Spis badań i źródeł
- Ilkay E Orhan i wsp.: Naringenin and atherosclerosis: a review of literature. Curr Pharm Biotechnol, 2015;16(3):245-51., 16(3), 245-51.
- Wenfeng Zeng i wsp.: Naringenin as a potential immunomodulator in therapeutics. Pharmacol Res, 2018, 135, 122-126.
- Wenjie Jessie Lu i wsp.: Enantiomers of Naringenin as Pleiotropic, Stereoselective Inhibitors of Cytochrome P450 Isoforms. Chirality., 2011, 23(10), 891–896.
- Michal Bijak i wsp.: Silybin, a Major Bioactive Component of Milk Thistle (Silybum marianum L. Gaernt.)—Chemistry, Bioavailability, and Metabolism. Molecules., 2017, 22(11), 1942.
- Zeinab Nouri i wsp.: On the Neuroprotective Effects of Naringenin: Pharmacological Targets, Signaling Pathways, Molecular Mechanisms, and Clinical Perspective. Biomolecules., 2019, 9(11), 690.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X15002107
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.