Cholina
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 20źródła
- 0badań
Cholina (2-hydrokyetylo-N-trójmetyloamina) to niezbędny składnik odżywczy dla człowieka. Pod względem chemicznym jest to czwartorzędowa amina, która występuje w żywności w formie zestryfikowanej lub wolnej.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Cholina |
Grupa związków: | Związek bioaktywny |
Właściwości: | Zapewnia rozwój i prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa korzystnie na metabolizm lipidów, bierze udział w przekształcaniu homocysteiny do metioniny |
Główne źródła: | Wątróbka, żółtka jaj, wołowina, mięso drobiowe, mleko, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych |
W ciąży: | Niezbędna dla prawidłowego rozwoju łożyska, płodu i noworodków. |
W pigułce
- Cholina to związek niezbędny dla zdrowia, którego źrodłem są m.in. wątroba, ryby, wołowina, drób, żółtka jaj, strączki, kiełki pszenicy
- Cholina wpływa korzystnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego
- Cholina zapobiega chorobom wątroby i jest odpowiedzialna za przekształcanie homocysteiny do metioniny
- Cholina jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju łożyska, płodu i noworodków
- Osoby dorosłe powinny spożywać ok. 400-550 mg choliny dziennie
- Niedobór choliny może być przyczyną chorób wątroby i uszkodzenia mięśni
- Zbyt wysokie dawki choliny (>3500 mg/dzień, u osób dorosłych) mogą uszkadzać wątrobę i powodować niedociśnienie
Pierwotnie cholinę klasyfikowano jako witaminę z grupy B. Określana była nawet mianem witaminy B4 lub Bt.
Jednakże ze względu na to, że cholina w stosunkowo niewielkich ilościach może powstawać w organizmie człowieka, to oficjalnie nie jest uznawana za witaminę. Choć należy podkreślić, że ilości te są zbyt małe, aby pokryć zapotrzebowanie na ten składnik.
Cholina powstaje w ustroju z aminokwasu - seryny. Jej produkcja odbywa się dodatkowo przy udziale metioniny, kwasu foliowego i witaminy B12.
Cholina występuje w różnych formach chemicznych. Zazwyczaj są to:
- Fosfatydylocholina (lecytyna) (rozpuszczalna w tłuszczach)
- Sfingomielina (rozpuszczalna w tłuszczach)
- Fosfocholina (rozpuszczalna w wodzie)
- Glicerofosfocholina (rozpuszczalna w wodzie)
- Wolna cholina (rozpuszczalna w wodzie)
Cholina - właściwości
Cholina wykazuje wiele różnych, istotnych funkcji w organizmie człowieka:
- Uczestniczy w wytwarzaniu neuroprzekaźników (acetylocholiny)
- Buduje błony komórkowe (fosfolipidy)
- Bierze udział w transporcie lipidów (lipoproteiny) i zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie
- Uczestniczy w przekształcaniu homocysteiny do metioniny (tzw. metabolizm grup metylowych)
- Działa neuroprotekcyjnie
- Jest prekursorem betainy (składnika niezbędnego do właściwego funkcjonowania kłębuszków nerkowych)
- Zapewnia właściwe funkcjonowanie łożyska
- Prawdopodobnie może łagodzić objawy parkinsonizmu
Cholina spożywana w odpowiednich ilościach w trakcie ciąży, wpływa korzystnie na funkcje poznawcze dzieci (np. na pamięć).
Cholina - źródła
Cholina znajduje się głównie w produktach zwierzęcych
Najlepszym źródłem choliny w diecie człowieka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Wysokie ilości tego związku występują m.in. w:
- Wątróbce drobiowej lub wołowej (i innych podrobach, np. nerkach, sercu, mózgu)
- Mięsie drobiowym
- Wołowinie
- Łososiu
- Jajach (żółkach)
- Mleku
Spośród produktów roślinnych, najwięcej choliny zawierają:
- Migdały
- Kiełki pszenicy
- Nasiona roślin strączkowych
- Grzyby shiitake
- Brukselka
- Brokuły
- Kalafior
- Komosa ryżowa
Cholina znajduje się w suplementach diety
W sprzedaży dostępne są również suplementy diety, które zawierają w swoim składzie cholinę.
Cholina znajduje się w suplementach diety, które zawierają lecytynę. Jednakże zazwyczaj jej poziom jest stosunkowo niski.
Jednakże cholinę można kupić również jako samodzielny preparat. Jest ona sprzedawana najczęściej w formie kapsułek, a rzadziej w postaci proszku.
Zazwyczaj 1 kapsułka dostarcza 250-350 mg choliny.
W suplementach diety cholina występuje w różnych połączeniach chemicznych, m.in. jako:
- Dwuwinian choliny
- Diglicynian choliny
- Wodorocytrynian choliny
Jednakże w literaturze naukowej brakuje danych dotyczących tego, która forma jest najlepiej wchłaniana.
Cholina - dawkowanie
Jednoznacznie nie określono, ile choliny powinniśmy dziennie spożywać.
Istotny wpływ na zapotrzebowanie na cholinę mają pewne uwarunkowania genetyczne.
Niemniej jednak, ogólnie zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały dziennie ok. 400-550 mg choliny. Naturalnie, u dzieci zapotrzebowanie to jest niższe.
Wiek | Płeć (wg IOM i IŻŻ) | wg EFSA | ||
Kobiety | Mężczyźni | |||
0-0,5 lat | 125 | 125 | 7-11 miesięcy | 160 |
0,5-1 lat | 150 | 150 | 1-3 lat | 140 |
1-3 lat170 | 200 | 200 | 4-6 lat | 170 |
4-8 lat | 250 | 250 | 7-10 lat | 250 |
9-13 lat | 375 | 375 | 11-14 lat | 340 |
14-18 lat | 400 | 550 | 15-17 lat | 400 |
>19 lat | 425 | 550 | Dorośli | 400 |
Warto dodać, że zarówno ciąża, jak i okres karmienia piersią zwiększają zapotrzebowanie matki na cholinę (mleko matki jest bogate w ten składnik).
W przypadku kobiet ciężarnych zapotrzebowanie na cholinę wynosi 450-480 mg/dzień, zaś u kobiet karmiących piersią - 520-550 mg/dzień.
Cholina - objawy niedoboru
Dane pochodzące z literatury naukowej wskazują, że niedobór choliny może powodować szereg objawów klinicznych. Należy wymienić tu przede wszystkim:
- Stłuszczenie wątroby (z wysoką aktywnością enzymów wątrobowych we krwi)
- Uszkodzenie mięsni (z podwyższonym stężeniem fosfokinazy kreatynowej)
Osoby z niedoborem choliny mogą być również bardziej podatne na występowanie:
- Stanów lękowych
- Bólów głowy
Warto zauważyć, że brak w diecie metioniny i kwasu foliowego zwiększa ryzyko niedoboru choliny.
Niedoborem choliny zagrożone są przede wszystkim takie osoby, jak:
- Kobiety ciężarne
- Kobiety po menopauzie
- Osoby nadużywające alkoholu
Brak choliny w ciąży powoduje poważne komplikacje zdrowotne
Niedobór choliny w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia wady nerwowej i rozszczepu podniebienia u rozwijającego się płodu i noworodków.
Cholina - objawy nadmiaru
Zbyt wysokie spożycie choliny może powodować wystąpienie następujących objawów:
- Rybi zapach ciała
- Wymioty
- Biegunki
- Nadmierne pocenie się i ślinienie
- Niedociśnienie
- Uszkodzenie wątroby
Na podstawie danych, naukowcy określili górny limit spożycia choliny, poniżej którego nie powinny nastąpić skutki uboczne. Osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej, niż 3500 mg choliny dziennie
Wiek | Płeć | |
Kobiety | Mężczyźni | |
1-3 lat | 1000 | 1000 |
4-8 lat | 1000 | 1000 |
9-13 lat | 2000 | 2000 |
14-18 lat | 3000 | 3000 |
>19 lat | 3500 | 3500 |
Cholina - interakcje z lekami
Cholina może wchodzić w pewne interakcje z lekami. Skutkiem tego mogą być m.in.:
- Zwiększenie ryzyka lub nasilenia działań niepożądanych wybranych leków
- Zwiększenie stężenia leku we krwi
- Zwiększenie stężenia choliny we krwi
Wobec powyższego, dla bezpieczeństwa lepiej jest zrobić ok. 3-4h przerwy pomiędzy przyjmowaniem leków, a stosowaniem choliny jako suplementu diety.
Dane dotyczące interakcji choliny z konkretnymi lekami (w języku angielskim) znajdują się TUTAJ .
Cholina - w ciąży
Cholina jest składnikiem niezbędnym w ciąży
Cholina wpływa korzystnie na funkcjonowanie łożyska, jak również przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i noworodka.
Więcej podobnych treści
Naringenina
Naringenina to związek należący do polifenoli, którego najlepszym źródłem w diecie są cytrusy (gł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 września 2020
Teobromina
Teobromina to składnik aktywny z grupy alkaloidów występujący głównie w kakao i czekoladzie. Ma d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Astaksantyna
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów i jednocześnie barwnik, naturalnie występujący w mik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek o właściwościach przeciwutleniających, należący do grupy polif...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Kwas chlorogenowy
Kwas chlorogenowy to jeden z przedstawicieli kwasów fenolowych (polifenoli). Jego bogatym źródłem...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- Aktywne wspomaganie szlaku folianów – epigenetyczny wpływ choliny i witaminy B12 na rozwój ciąży.
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4484
- https://go.drugbank.com/drugs/DB00122
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- Leslie M Fischer i wsp.: Dietary choline requirements of women: effects of estrogen and genetic variation. Am J Clin Nutr, 2010, 92(5), 1113-9.
- Steven H. Zeisel i wsp.: Choline: An Essential Nutrient for Public Health. Nutr Rev., 2009, 67(11), 615–623.
- Alejandra M. Wiedeman i wsp.: Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Nutrients., 2018, 10(10), 1513.
- Taylor C. Wallace i wsp.: Choline. Nutr Today., 2018, 53(6), 240–253.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.