Kwas ferulowy
Ostatnia aktualizacja: 16 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 8badań
Kwas ferulowy to jeden z kwasów fenolowych, czyli związków zaliczanych do polifenoli. Występuje naturalnie w wielu warzywach, owocach i ziarnach zbóż.
Kwas ferulowy - właściwości
••• Kwas ferulowy obniża poziom cholesterolu
W 2018 roku na łamach czasopisma Nutrients pojawiła się praca naukowa dotycząca wpływu stosowania kwasu ferulowego na zdrowie osób z hiperlipidemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi).
Naukowcy zauważyli, że suplementacja kwasem ferulowym spowodowała poprawę profilu lipidowego krwi, w tym obniżenie stężenia:
- Cholesterolu całkowitego (średnio o 8,1%)
- "Złego" cholesterolu LDL (średnio o 9,3%)
- Triglicerydów (średnio o 12,1%)
- Utlenionej formy cholesterolu LDL (średnio o 7,1%)
Dodatkowo kwas ferulowy przyczynił się do zwiększenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
W tym samym badaniu potwierdzono też właściwości przeciwzapalne kwasu ferulowego. U osób przyjmujących kwas ferulowy nastąpiło obniżenie poziomu cząsteczek prozapalnych - białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa).
Poziom, przy którym stwierdzono działanie zdrowotne: 1000 mg/dzień (2 razy po 500 mg).
••• Kwas ferulowy redukuje ciśnienie krwi
Doświadczenie przeprowadzone na szczurach pokazało, że kwas ferulowy posiada zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego krwi u osobników cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Odnotowano, że kwas ferulowy przyczynił się do poprawy relaksacji (rozszerzenia) naczyń krwionośnych.
Podsumowanie: właściwości hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) zostały wykazane w badaniach na zwierzętach. Jednakże wymagają one potwierdzenia w badaniach na ludziach.
••• Kwas ferulowy powoduje wyrównanie cukrzycy
W jednym z badań wykonanych na zwierzętach dowiedziono, że stosowanie kwasu ferulowego może poprawiać niektóre parametry związane z cukrzycą.
Naukowcy zauważyli, że u myszy z cukrzycą, które otrzymywały kwas ferulowy nastąpiło obniżenie stężenia we krwi:
- Glukozy
- Mocznika
- Kwasu moczowego
- Kreatyniny
Dodatkowo kwas ferulowy spowodował wzrost poziomu przeciwutleniaczy (katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy glutationowej i S-transferazy glutationu) obecnych w wątrobie, nerkach i krwi.
Podsumowanie: kwas ferulowy może prawdopodobnie poprawiać stan zdrowia osób z cukrzycą. Jednakże należy wykonać badania z udziałem ludzi, aby móc potwierdzić takie właściwości.
••• Kwas ferulowy łagodzi objawy choroby Alzheimera
Naukowcy sugerują, że kwas ferulowy w połączeniu z galusanem epigallokatechiny (EGCG) może łagodzić przebieg choroby Alzheimera poprzez zmniejszenie złogów beta-amyloidu w mózgu i naczyniach mózgowych.
Wykonany na myszach eksperyment pokazał, że podawanie kwasu ferulowego i EGCG może poprawiać funkcje poznawcze, takie jak uczenie się i pamięć.
Podsumowanie: prawdopodobnie kwas ferulowy może wpływać korzystnie na pamięć i uczenie się u osób z chorobą Alzheimera. Jednakże dotychczas przeprowadzono tylko badania na zwierzętach, któe wskazują na takie działanie.
••• Kwas ferulowy może mieć działanie antydepresyjne
Na podstawie przeprowadzonych badań na myszach, autorzy doświadczenia wykazali, że kwas ferulowy może łagodzić depresję u osobników cierpiących na padaczkę (epilepsję).
Podsumowanie: przypuszcza się, że kwas ferulowy może łagodzić depresję u osób z padaczką. Jednak wymaga to jeszcze potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
••• Kwas ferulowy prawdopodobnie posiada właściwości przeciwnowotworowe
Badacze sugerują, że kwas ferulowy może hamować rozwój raka szyjki macicy poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego i stymulowanie autofagii w komórkach rakowych.
Naukowcy podejrzewają, że takie właściwości kwasu ferulowego wynikają z jego działania przeciwzapalnego.
Podsumowanie: kwasowi ferulowemu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Niestety właściwości te zostały potwierdzone wyłącznie w badaniach in vitro. Na obecną chwilę nie jest pewne, czy kwas ferulowy może faktycznie chronić przed rozwojem niektórych nowotworów u ludzi.
••• Kwas ferulowy chroni skórę przed słońcem
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że kwas ferulowy stosowany zewnętrznie (np. w formie kremów) może działać ochronnie na skórę.
Naukowcy potwierdzili, że kwas ferulowy może chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV (promieniowaniem słonecznym).
Wysoką skuteczność działania wykazuje w połączeniu z witaminą C i witaminą E .
Podsumowanie: kwas ferulowy wykazuje działanie ochronne na skórę i może prawdopodobnie chronić ją przed szkodliwym działaniem słońca. W sprzedaży dostępne są kremy, które zawierają w swoim składzie kwas felurowy.
Kwas ferulowy - gdzie występuje?
Kwas ferulowy występuje w produktach roślinnych, przede wszystkim w:
- Zbożach (pszenica, owies, ryż)
- Kukurydzy
- Ziarnach kawy
- Karczochu
- Orzeszkach ziemnych
- Pędach bambusa
- Kapuście czerwonej
- Bakłażanie
- Soi
- Grejpfrucie
- Pomarańczach
- Bananach
- Burakach
- Borówkach
- Żurawinie
- Oliwie z oliwek
- Kakao
- Siemieniu lnianym
Więcej podobnych treści
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Astaksantyna
Astaksantyna to związek z grupy karotenoidów i jednocześnie barwnik, naturalnie występujący w mik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 listopada 2020
Kwas chlorogenowy
Kwas chlorogenowy to jeden z przedstawicieli kwasów fenolowych (polifenoli). Jego bogatym źródłem...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Limonen
Limonen to związek z grupy monoterpenów, który naturalnie występuje w cytrusach i nadaje im chara...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Glutation
Co to jest glutation? Jakie ma właściwości? Gdzie występuje? Jak zwiększyć jego poziom w organizmie?
- Paulina Styś-Nowak
- 12 kwietnia 2023
Spis badań i źródeł
- Ashraful A. i wsp.: Ferulic acid improves cardiovascular and kidney structure and function in hypertensive rats. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 2013, 61, 3, 240-249.
- Akkarach Bumrungpert i wsp.: Ferulic Acid Supplementation Improves Lipid Profiles, Oxidative Stress, and Inflammatory Status in Hyperlipidemic Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients., 2018, 10(6), 713.
- Gao J. i wsp.: The anticancer effects of ferulic acid is associated with induction of cell cycle arrest and autophagy in cervical cancer cells. Cancer Cell International, 2018, 18.
- Naresh Kumar i wsp.: Potential applications of ferulic acid from natural sources. Biotechnol Rep (Amst)., 2014, 4, 86–93.
- Fu-Hsiung Lin i wsp.: Ferulic acid stabilizes a solution of vitamins C and E and doubles its photoprotection of skin. J Invest Dermatol, 2005, 125(4), 826-32.
- Mori T. i wsp.: Combined treatment with the phenolics (−)-epigallocatechin-3-gallate and ferulic acid improves cognition and reduces Alzheimer-like pathology in mice. Journal of Biological Chemistry, 2019, 294, 8, 2714-5444.
- Ramar M. i wsp.: Protective effect of ferulic acid and resveratrol against alloxan-induced diabetes in mice. European Journal of Pharmacology, 2012, 690, 1-3, 226-235.
- A Saija i wsp.: In vitro and in vivo evaluation of caffeic and ferulic acids as topical photoprotective agents. Int J Pharm, 2000, 199(1), 39-47.
- Tanveer Singh i wsp.: Ferulic Acid Supplementation for Management of Depression in Epilepsy. Neurochem Res, 2017, 42(10), 2940-2948.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.