Buraki
Ostatnia aktualizacja: 25 września 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 14badań
Burak zwyczajny (Beta vulgaris) to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie, które należy do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae Juss). Jest ono szeroko rozpowszechnione w Europie, Azji, Bliskim Wschodzie oraz obydwóch Amerykach.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Burak |
Grupa: | Warzywa |
Bogaty w: | Potas, mangan, kwas foliowy, betanina, związki azotowe |
Właściwości: | Obniżanie ciśnienia krwi, łagodzenie anemii, poprawa funkcjonowania naczyń krwionośnych, zwiększanie wydolności fizycznej, działanie ochronne na nerki i wątrobę, możliwe właściwości przeciwnowotworowe |
Przeciwwskazania: | Umiar w spożyciu powinny zachować osoby z cukrzycą typu 2, insulinoopornością, zespołem jelita drażliwego, osoby w grupie ryzyka powstawania kamieni nerkowych |
W ciąży | Bezpieczny |
Jak przechowywać: | Przechowywać w temperaturze 1-4°C i wysokiej wilgotności (w piwnicy lub lodówce) |
Cena: | 2-3 zł/kg |
W pigułce
- Burak jest warzywem niskokalorycznym (43 kcal/100 g), o średnim indeksie glikemicznym (IG = 64)
- Burak cechuje się wysoką zawartością manganu (0,33 mg/100 g), potasu (325 mg/100 g) i kwasu foliowego (109 µg/100 g). Zawiera również stosunkowo dużo żelaza (0,7 mg/100 g)
- O właściwościach zdrowotnych buraka w dużym stopniu decydują przeciwutleniacze z grupy betalain (np. betanina, betacyjaniny)
- Burak posiada silne właściwości obniżające ciśnienie krwi
- Spożywanie buraków wpływa korzystnie na naczynia krwionośne i może łagodzić objawy anemii
- Burakom przypisuje się działanie ochronne na wątrobę i nerki, a także właściwości przeciwnowotworowe
- Buraki mogą przyczyniać się do zwiększonej wydolności fizycznej u osób aktywnych i sportowców
- Umiar w spożywaniu powinny zachować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, osoby z cukrzycą typu 2, insulinoopornością, a także osoby ze zwiększonym ryzykiem kamicy nerkowej
- U osób wrażliwych, wysokie spożycie buraków (w tym soku buraczanego) może powodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego (np. bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, zaparcia)
Jakie wartości odżywcze mają buraki?
Buraki są niskokaloryczne
Spożywanie buraków nie wiąże się z dostarczaniem dużych ilości kalorii. Wartość energetyczna buraków wynosi 43 kcal/100 g. Jeden średniej wielkości burak waży 100 g.
Buraki są źródłem węglowodanów
Spośród głównych składników odżywczych, buraki dostarczają przede wszystkim węglowodany (9,56 g/100 g). W mniejszych ilościach znajduje się białko (1,61 g/100 g). Buraki zawierają tylko śladowe ilości tłuszczu (0,17 g/100 g). Woda stanowi 87,6% masy buraków.
Buraki są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 buraków znajduje się 2,8 g (11,2% RWS) błonnika.
Buraki dostarczają dużo potasu i kwasu foliowego
Spośród wszystkich składników mineralnych, buraki dostarczają najwięcej manganu i potasu. Pozostałe związki mineralne występują w mniejszych ilościach:
- Mangan - 0,33 mg/100 g (16,5% RWS)
- Potas - 325 mg/100 g (16,3% RWS)
- Miedź - 0,08 mg (8,0% RWS)
- Magnez - 23 mg (6,1% RWS)
- Fosfor - 40 mg (5,7% RWS)
- Żelazo - 0,8 mg (5,7% RWS)
- Cynk - 0,35 mg (3,5% RWS)
- Wapń - 16 mg (2,0% RWS)
- Selen - 0,7 µg (1,3% RWS)
Buraki są również bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego. Zawartość poszczególnych witamin kształtuje się następująco:
- Kwas foliowy - 109 µg/100 g (54,5% RWS)
- Witamina C - 4,9 mg/100 g (6,1% RWS)
- Witamina B6 - 0,07 mg/100 g (5,0% RWS)
- Witamina B2 - 0,04 mg/100 g (2,9% RWS)
- Witamina B1 - 0,03 mg/100 g (2,7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,16 mg/100 g (2,7% RWS)
- Witamina E - 0,04 mg/100 g (0,3% RWS)
- Witamina K - 0,2 µg/100 g (0,3% RWS)
Buraki zawierają szereg związków bioaktywnych
W burakach znajdują się wysokie ilości składników o wysokiej aktywności biologicznej, które wpływają na właściwości zdrowotne tych warzyw. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim:
- Betalainy (np. betanina, betacyjaniny) - poza działaniem zdrowotnym, nadają burakom czerwoną barwę
- Flawonoidy
- Nieorganiczne związki azotu (NO3)
Jakie właściwości mają buraki?
••• Buraki obniżają ciśnienie krwi
Najnowszy przegląd badań naukowych z 2017 roku dowodzi, że spożywanie buraków wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi. Naukowcy zauważyli, że u osób, które spożywały buraki nastąpiło istotnie obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (o 3,55 mmg). Co więcej włączenie buraków do diety spowodowało również obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi (o 1,32 mmHg). Uzyskany wynik oznacza, że buraki mogą być bardzo pomocne dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.
Korzystne działanie zaobserwowano przy spożyciu soku z buraków na poziomie ok. 250 ml (1 szklanka) dziennie.
wiem więcej!
••• Buraki wzmacniają naczynia krwionośne
Autorzy przeprowadzonych badań dowiedli, że spożywanie buraków skutkuje poprawą funkcjonowania naczyń krwionośnych. Wynika to z tego, że sok z buraków zmniejsza sztywność tętnic, przez co stają się one bardziej elastyczne. Jest to jeden z ważnych czynników, który zmniejsza ryzyko powstawania blaszki miażdżycowej.
••• Buraki poprawiają zdrowie i wydolność osób aktywnych fizycznie
Buraki i sok z buraków są dobrymi produktami dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, ponieważ aktualny stan wiedzy pokazuje, że ich spożywanie może zwiększać wydolność sercowo-oddechową, a tym samym wydajność wykonywanych ćwiczeń, a także zwiększać moc mięśni. Tym samym, stosowanie buraków może wpływać korzystnie na osiągane wyniki sportowe.
Ponadto naukowcy zaobserwowali, że spożywanie ekstraktu z buraków przed wysiłkiem fizicznym poprawia regenerację układu krwionośnego po skonczonym treningu.
••• Buraki łagodzą anemię
Buraki wydają się być dobrym produktem dla osób zmagających się z niedokrwistością (anemią). Wynika to z obecności w nich żelaza i kwasu foliowego, czyli składników, które są niezbędne dla zapewnienia prawidłowej produkcji krwinek czerwonych.
W jednym z badań przeprowadzonych na grupie sportsmenek zauważono, że spożywanie 200 ml soku z buraków dziennie przyczyniło się do wzrostu poziomu ważnych parametrów krwi, takich jak: hemoglobina, hematokryt, erytrocyty (czerwone krwinki), żelazo i ferrytyna.
••• Buraki działają ochronnie na wątrobę
Burakom przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne na wątrobę. W jednym z badań wykonanych na szczurach wykazano, że buraki łagodzą skutki toksycznego działania czterochlorku węgla. Dokonane analizy biochemiczne pokazały, że u szczurów karmionych burakiem nastąpił korzystny wzrost enzymów przeciwutleniających takich, jak katalaza i dysmutaza ponadtlenkowa. Dodatkowo badacze potwierdzili, że spożywanie buraków spowodowało zmniejszenie uszkodzenia komórek wątrobowych.
Podobne wnioski wyciągnęli inni naukowcy, którzy dowiedli, że związki obecne w burakach chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu. U zwierząt, które otrzymywały ekstrakt z buraków nastąpiło pozytywne obniżenie poziomu enzymów wątrobowych: aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej, a także gamma-glutamylotranspeptydazy. Dodatkowo buraki spowodowały zmniejszenie gromadzenia się tłuszczu w wątrobie i doprowadziły do redukcji infiltracji (naciekania) komórek zapalnych.
••• Buraki chronią nerki przed uszkodzeniem
Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, buraki mogą wykazywać działanie ochronne na nerki. Naukowcy zauważyli, że stosowanie ekstraktu z buraków u zwierząt otrzymujących gentamycynę (antybiotyk, którego skutkiem ubocznym jest toksyczne działanie na nerki) spowodowało zmniejszenie nacieków zapalnych w kanalikach nerkowych.
Dodatkowo ekstrakt z buraków spowodował obniżenie poziomu mocznika, kwasu moczowego, białka całkowitego i kreatyniny w surowicy krwi. Świadczy to o korzystnym wpływie buraków na funkcjonowanie nerek.
••• Buraki mają właściwości przeciwnowotworowe
Na podstawie eksperymentów przeprowadzonych na liniach komórkowych, istnieją pewne przesłanki, że spożywanie buraków może wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju nowotworów. Badacze dowiedli, że związki obecne w burakach (głównie betaniny) mają działanie cytotoksyczne wobec komórek raka piersi i raka prostaty.
Przeciwwskazania
Buraki mają średni indeks glikemiczny
Buraki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym, który wynosi 64 (IG = 64), co oznacza, że po ich spożyciu może stosunkowo gwałtownie wzrastać poziom cukru we krwi. Dlatego też pewien umiar w spożywaniu buraków (a przede wszystkim soku z buraków) powinny zachować osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, w tym osoby z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.
Buraki zawierają szczawiany
Buraki należą do warzyw o stosunkowo wysokiej zawartości szczawianów. Poziom tych związków w burakach wynosi ok. 36,9-794,12 mg/100 g.
Powinny o tym szczególnie pamiętać osoby, które spożywają niewielkie ilości wapnia (szczawiany utrudniają wchłanianie tego składnika), gdyż w połączeniu z wysoką podażą produktów bogatych w szczawiany może rozwinąć się niedobór wapnia w organizmie. Jednocześnie osoby te są narażone na wystąpienie kamieni nerkowych.
Trzeba jednak podkreślić, że u osób spożywających odpowiednie ilości wapnia, jedzenie buraków zawierających szczawiany nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Buraki to produkty o wysokiej zawartości FODMAP
Buraki charakteryzują się wysoką zawartością FODMAP, czyli fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Są to związki, które u osób wrażliwych (np. osób z zespołem jelita drażliwego, IBS) mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym: bóle brzucha, uczucie przelewania, biegunki, wzdęcia zaparcia. Objawy te mogą wystąpić również u osób zdrowych na skutek spożywania wysokiej ilości przetworów buraczanych, w tym soku z buraków.
Buraki mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową
W powszechnej opinii panuje przekonanie, że ze względu na wysoką zawartość szczawianów, buraków nie powinny spożywać osoby zmagające się z dną moczanową. Jednakże jest to błędne stwierdzenie. Osoby z dną moczanową powinny ograniczyć spożycie produktów, które powodują wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. Buraki należą do produktów, z których powstają bardzo małe ilości kwasu moczowego, a więc mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową.
Jak spożywać buraki?
Buraki znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Najczęściej na ich bazie sporządza się sałatki. Z warzyw tych można przygotować sok burczany, a także chipsy buraczane.
Coraz większą popularnością cieszą się buraki kiszone i zakwas buraczany.
Wskazówki przy kupowaniu
Podczas kupowania należy unikać buraków, które mają widoczne skazy i uszkodzenia. Powinny cechować się ciemnobordowym kolorem. Powinny być one również twarde i jędrne w dotyku. Jeśli są miękkie to oznacza to, że zaczynają się psuć.
Przechowywanie
Buraki, podobnie jak inne warzywa korzeniowe najlepiej przechowywać w temperaturze 1-4°C i wysokiej wilgotności. Dlatego też dobrym miejscem na ich przechowywanie będzie piwnica lub szaflada na warzywa w lodówce. Najlepiej umieścić je w plastikowej torebce z wyciętymi małymi otworkami (aby nie zatrzymywała się wilgoć). Buraków nie należy myć przed przechowywaniem. Jednak dobrą praktyką jest ich oczyszczenie (na sucho) z kawałków ziemi.
Buraki najlepiej przechowywać, gdy są pozbawione liści i łodygi. Jeśli chcesz je wykorzystać, to należy je przechowywać oddzielnie.
Buraki nadają się do przechowywania w lodówce przez ok. 1-3 miesiące.
Więcej podobnych treści
Papryka
Papryka znana jest z wysokich ilości witaminy C. W swoim składzie zawiera również cenny beta-karo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 lipca 2021
Soja
Soja to jedna z roślin strączkowych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest też źród...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Koper włoski
Koper włoski (fenkuł) to warzywo wywodzące się z regionu basenu Morza Śródziemnego. Spożywane jes...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 czerwca 2021
Seler
Seler to warzywo stosowane w kuchni głównie jako aromatyczny dodatek. Jednak może być spożywane n...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 lipca 2021
Marchew
- Katarzyna Janiak
- 13 maja 2022
Kalarepa
Kalarepa w 91% składa się z wody ale zawiera dużo składników odżywczych o wielu właściwościach zd...
- Paulina Cieślak
- 04 kwietnia 2022
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
- https://foodstruct.com/food/beetroot
- Govind J Kapadia i wsp.: Cytotoxic effect of the red beetroot (Beta vulgaris L.) extract compared to doxorubicin (Adriamycin) in the human prostate (PC-3) and breast (MCF-7) cancer cell lines. Anticancer Agents Med Chem, 2011, 11(3), 280-4.
- S C Noonan i wsp.: Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pac J Clin Nutr, 1999, 8(1), 64-74.
- Kyrollis Attalla i wsp.: Oxalate content of food: a tangled web. Urology, 2014, 84(3), 555-60.
- Ali A El Gamal i wsp.: Beetroot (Beta vulgaris L.) extract ameliorates gentamicin-induced nephrotoxicity associated oxidative stress, inflammation, and apoptosis in rodent model. Mediators Inflamm, 2014;2014:983952., 2014, 983952.
- Jose Lara i wsp.: Effects of inorganic nitrate and beetroot supplementation on endothelial function: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr, 2016, 55(2), 451-459.
- Raúl Domínguez i wsp.: Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients, 2017, 9(1), 43.
- Zahra Bahadoran i wsp.: The Nitrate-Independent Blood Pressure-Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis. Adv Nutr, 2017, 8(6), 830-838.
- Eduardo Cuenca i wsp.: Effects of Beetroot Juice Supplementation on Performance and Fatigue in a 30-s All-Out Sprint Exercise: A Randomized, Double-Blind Cross-Over Study. Nutrients, 2018, 10(9), 1222.
- Iahtisham-Ul-Haq i wsp.: Hepatoprotective effects of red beetroot-based beverages against CCl 4 -induced hepatic stress in Sprague Dawley rats. J Food Biochem, 2019, 43(12), e13057.
- Cicero Jonas R Benjamim i wsp.: Beetroot ( Beta Vulgaris L.) Extract Acutely Improves Heart Rate Variability Recovery Following Strength Exercise: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial-Pilot Study. J Am Coll Nutr, May-Jun, 40(4), 307-316.
- Alejandro Rodríguez-Fernández i wsp.: Beetroot juice supplementation increases concentric and eccentric muscle power output. Original investigation. J Sci Med Sport, 2021, 24(1), 80-84.
- Bae-Hwan Kim i wsp.: Beet root (Beta vulgaris) protects lipopolysaccharide and alcohol-induced liver damage in rat. Toxicol Res, 2020, 36(3), 275-282.
- Leila Sadat Bahrami i wsp.: The effect of beetroot inorganic nitrate supplementation on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-regression of randomized controlled trials. Nitric Oxide, 2021, 115, 8-22.
- https://sites.kowsarpub.com/jkums/articles/82300.html
- Suma Magge i wsp.: Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y)., 2012, 8(11), 739–745.
- Raúl Domínguez i wsp.: Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr., 2018, 15, 2.
- Tanecia Mitchell i wsp.: Dietary oxalate and kidney stone formation. Am J Physiol Renal Physiol., 2019, 316(3), F409–F413.
- Parvin Mirmiran i wsp.: Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond)., 2020, 17, 3.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.