Papryka

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Papryka

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 10badań

Papryka słodka (Capsicum annuum L.) to popularne warzywo, które należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.). Papryka ta występuje w wielu różnych kolorach: zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, a nawet fioletowym. Uważa się, że papryka pochodzi z Meksyku i północnej części Ameryki Południowej, skąd została sprowadzona do Hiszpanii, a następnie do pozostałych krajów Europy.

Nazwa:

Pozytywny

Nazwa:

Papryka słodka

Grupa:

Warzywa

Bogata w:

Witamina C, karotenoidy (beta-karoten, kapsantyna, kapsorubina)

Właściwości:

Możliwe działanie zapobiegające chorobom układu krążenia i nowotworom, wzmacnianie kości, wspomaganie odporności

Przeciwwskazania:

Osoby z dolegliwościami układu trawiennego i z alergią na paprykę

W ciąży

Bezpieczna

Jak przechowywać:

Najlepiej przechowywać w lodówce (w szufladzie na warzywa), w woreczku z otworkami


W pigułce

  • Papryka jest niskokalorycznym warzywem (26 kcal/100 g) o niskim indeksie glikemicznym (IG = 32)
  • Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C (ok. 45 mg w 1/4 sztuki) i karotenoidów
  • Za sprawą obecnych związków, papryka może wspomagać zdrowie układu krążenia, zmniejszać ryzyko nowotworów, wzmacniać kości, zwiększać odporność
  • Papryka jest stosunkowo ciężkostrawna, dlatego nie powinny po nią sięgać osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a także osoby, które mają na nią alergię

Jakie wartości odżywcze ma papryka?

Papryka jest składnikiem niskokalorycznym - jej wartość energetyczna wynosi 26 kcal/100 g. Niska kaloryczność wynika z wysokiej zawartości wody w papryce. Woda stanowi aż 92,2% tego warzywa.

Wśród makroskładników, w papryce w największych ilościach obecne są węglowodany - 6,03 g/100 g. Na bardzo niskim poziomie znajdują się białko (0,99 g/100 g) i tłuszcz (0,3 g/100 g). Papryka dostarcza również błonnik pokarmowy - 2,1 g/100 g. Oznacza to, że w jednej porcji papryki (1/4 sztuki = 35 g) znajduje się 0,74 g błonnika.

Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C

Spośród wszystkich witamin, papryka zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Pozostałe składniki z tej grupy występują w stosunkowo niewielkich ilościach. Poniżej podano zawartość poszczególnych witamin (w przeliczeniu na 1 porcję = 1/4 papryki = 35 g):

Papryka nie dostarcza zbyt dużych ilości składników mineralnych. Ich poziom kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 1 porcję = 1/4 papryki = 35 g):

Papryka jest produktem o niskim indeksie (IG) i ładunku glikemicznym (ŁG)

Papryka słodka cechuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 32 (IG = 32). Jednocześnie porcja papryki (1/4 sztuki = 35 g) ma niski ładunek glikemiczny wynoszący zaledwie 0,69 (ŁG = 0,69).

Oznacza to, że po spożyciu papryki nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi. Dlatego też produkt ten jest właściwy dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.

Papryka jest bogata w karotenoidy

Papryka jest jednym z najlepszych źródłem pokarmowych karotenoidów, czyli związków o wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Na szczególną uwagę zasługuje pięć z nich:

  • Beta-karoten - 1,62-4,29 mg/100 g
  • Beta-kryptoksantyna - 0,49-1,49 mg/100 g
  • Kapsantyna - 19,89 mg/100 g
  • Kapsorubina - 3,00 mg/100 g
  • Wiolaksantyna - 2,29 mg/100 g

Jakie właściwości ma papryka?

Papryka dostarcza wysokie ilości witaminy C i beta-karotenu o szerokim wpływie na zdrowie

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i beta-karotenu, regularne spożywanie papryki może przyczyniać się do wystąpienia wielu korzystnych efektów zdrowotnych, w tym głównie:

  • Zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (np. udaru mózgu, choroby wieńcowej)
  • Wzmacniania kości i zapobiegania ich złamaniom
  • Obniżenia ciśnienia tętniczego
  • Zapobiegania nowotworom
  • Zwiększenia odporności
  • Zmniejszenia rozwoju ryzyka cukrzycy typu 2 i powikłań cukrzycowych (np. retinopatii cukrzycowej)

Obecna w papryce w wysokich ilościach witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego też warto łączyć paprykę z innymi produktami roślinnymi, które są źródłem żelaza (np. nasionami roślin strączkowych, w tym z soją, ciecierzycą, soczewicą).

zdrowe

Przeciwwskazania

Papryka jest produktem bardzo zdrowym dla człowieka. Jednakże w niektórych przypadkach powinniśmy ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować. Mowa tu przede wszystkim o osobach, które zmagają się z:

  • Chorobami wątroby
  • Alergią na paprykę
  • Problemami z trawieniem

Jak spożywać paprykę

Paprykę można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nadaje się ona do spożywania na surowo, jak również można poddawać ją gotowaniu, grillowaniu, pieczeniu i smażeniu. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się papryka nadziewana (np. ryżem, mięsem z kurczaka, serem, pieczarkami). Z papryki można przygotowywać również zupy krem, pasty kanapkowe, sosy. Paprykę można też poddawać kiszeniu.

Wskazówki przy kupowaniu

Kupując paprykę należy zwrócić uwagę na to, aby cechowała się jędrną strukturą i miała błyszczącą, jasną skórkę, która poddaje się lekkiemu uciskowi. Dobra jakościowo papryka powinna być stosunkowo ciężka, jak na swój rozmiar. Należy unikać papryki, która jest pomarszczona lub ma miękkie plamy.

Przechowywanie

Najlepszym sposobem na przechowywanie papryki świeżej jest umieszczenie jej w lodówce. Uprzednio paprykę należy schować do woreczka z otworami (może to być np. siateczka). Ważne jest, aby zapewnić papryce przepływ powietrza. Stąd papryki nie należy przechowywać w hermetycznie zamkniętej torebce, a także nie należy jej myć przed przechowywaniem. Najlepszym miejscem w lodówce dla papryki jest szuflada na warzywa. Jednakże dobrą praktyką jest, aby papryki nie przechowywać z innymi owocami, ponieważ mogą przyspieszać jej dojrzewanie i psucie się. Paprykę w całości można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.

Pokrojoną paprykę również można przechowywać w lodówce. Jednakże należy ją najpierw zawinąć w ręcznik papierowy, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku lub plastikowej torbie. Pokrojoną paprykę zamkniętą w pojemniku można przechowywać albo w szufladzie na warzywa, albo na górnej półce lodówki. Paprykę w kawałkach można przechowywać maksymalnie 2-3 dni.

Paprykę można również zamrażać. W tym celu należy ją najpierw odpowiednio przygotować: odciąć łodygę, usunąć nasiona i pokroić. Następnie paprykę należy umieścić w woreczku do zamrażania lub hermetycznym pojemniku. W ten sposób paprykę można przechowywać nawet około roku.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • http://lekwpolsce.pl/download.php?dokid=52c155fa7879e&preview=1
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170108/nutrients
  • https://foodstruct.com/food/bell-pepper
  • Alicia Marín i wsp.: Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J Agric Food Chem, 2004, 52(12), 3861-9.
  • Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
  • Guo‐Chong Chen i wsp.: Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies. J Am Heart Assoc., 2013, 2(6), e000329.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter