Papryka
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 10badań
Papryka słodka (Capsicum annuum L.) to popularne warzywo, które należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.). Papryka ta występuje w wielu różnych kolorach: zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, a nawet fioletowym. Uważa się, że papryka pochodzi z Meksyku i północnej części Ameryki Południowej, skąd została sprowadzona do Hiszpanii, a następnie do pozostałych krajów Europy.
Nazwa: | Pozytywny |
Nazwa: | Papryka słodka |
Grupa: | Warzywa |
Bogata w: | Witamina C, karotenoidy (beta-karoten, kapsantyna, kapsorubina) |
Właściwości: | Możliwe działanie zapobiegające chorobom układu krążenia i nowotworom, wzmacnianie kości, wspomaganie odporności |
Przeciwwskazania: | Osoby z dolegliwościami układu trawiennego i z alergią na paprykę |
W ciąży | Bezpieczna |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w lodówce (w szufladzie na warzywa), w woreczku z otworkami |
Cena: | 10-12 zł/kg |
W pigułce
- Papryka jest niskokalorycznym warzywem (26 kcal/100 g) o niskim indeksie glikemicznym (IG = 32)
- Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C (ok. 45 mg w 1/4 sztuki) i karotenoidów
- Za sprawą obecnych związków, papryka może wspomagać zdrowie układu krążenia, zmniejszać ryzyko nowotworów, wzmacniać kości, zwiększać odporność
- Papryka jest stosunkowo ciężkostrawna, dlatego nie powinny po nią sięgać osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a także osoby, które mają na nią alergię
Jakie wartości odżywcze ma papryka?
Papryka jest składnikiem niskokalorycznym - jej wartość energetyczna wynosi 26 kcal/100 g. Niska kaloryczność wynika z wysokiej zawartości wody w papryce. Woda stanowi aż 92,2% tego warzywa.
Wśród makroskładników, w papryce w największych ilościach obecne są węglowodany - 6,03 g/100 g. Na bardzo niskim poziomie znajdują się białko (0,99 g/100 g) i tłuszcz (0,3 g/100 g). Papryka dostarcza również błonnik pokarmowy - 2,1 g/100 g. Oznacza to, że w jednej porcji papryki (1/4 sztuki = 35 g) znajduje się 0,74 g błonnika.
Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C
Spośród wszystkich witamin, papryka zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Pozostałe składniki z tej grupy występują w stosunkowo niewielkich ilościach. Poniżej podano zawartość poszczególnych witamin (w przeliczeniu na 1 porcję = 1/4 papryki = 35 g):
- Witamina C - 44,8 mg (56,0% RWS)
- Kwas foliowy - 16,1 µg (8,1% RWS)
- Witamina A - 54,95 µg (6,9% RWS)
- Witamina E - 0,55 mg (4,6% RWS)
- Witamina K - 1,72 mg (2,3% RWS)
- Witamina B2 - 0,03 mg (2,3% RWS)
- Niacyna - 0,35 mg (2,2% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,11 mg (1,9% RWS)
- Witamina B1 - 0,02 mg (1,7% RWS)
Papryka nie dostarcza zbyt dużych ilości składników mineralnych. Ich poziom kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 1 porcję = 1/4 papryki = 35 g):
- Potas - 73,85 mg (3,7% RWS)
- Mangan - 0,04 mg (2,0% RWS)
- Fosfor - 9,1 mg (1,3% RWS)
- Magnez - 4,2 mg (1,1% RWS)
- Żelazo - 0,15 mg (1,1% RWS)
- Cynk - 0,09 mg (0,9% RWS)
- Miedź - 0,007 mg (0,7% RWS)
- Wapń - 2,45 mg (0,3% RWS)
Papryka jest produktem o niskim indeksie (IG) i ładunku glikemicznym (ŁG)
Papryka słodka cechuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 32 (IG = 32). Jednocześnie porcja papryki (1/4 sztuki = 35 g) ma niski ładunek glikemiczny wynoszący zaledwie 0,69 (ŁG = 0,69).
Oznacza to, że po spożyciu papryki nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi. Dlatego też produkt ten jest właściwy dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.
Papryka jest bogata w karotenoidy
Papryka jest jednym z najlepszych źródłem pokarmowych karotenoidów, czyli związków o wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Na szczególną uwagę zasługuje pięć z nich:
- Beta-karoten - 1,62-4,29 mg/100 g
- Beta-kryptoksantyna - 0,49-1,49 mg/100 g
- Kapsantyna - 19,89 mg/100 g
- Kapsorubina - 3,00 mg/100 g
- Wiolaksantyna - 2,29 mg/100 g
Jakie właściwości ma papryka?
Papryka dostarcza wysokie ilości witaminy C i beta-karotenu o szerokim wpływie na zdrowie
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i beta-karotenu, regularne spożywanie papryki może przyczyniać się do wystąpienia wielu korzystnych efektów zdrowotnych, w tym głównie:
- Zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (np. udaru mózgu, choroby wieńcowej)
- Wzmacniania kości i zapobiegania ich złamaniom
- Obniżenia ciśnienia tętniczego
- Zapobiegania nowotworom
- Zwiększenia odporności
- Zmniejszenia rozwoju ryzyka cukrzycy typu 2 i powikłań cukrzycowych (np. retinopatii cukrzycowej)
Obecna w papryce w wysokich ilościach witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego też warto łączyć paprykę z innymi produktami roślinnymi, które są źródłem żelaza (np. nasionami roślin strączkowych, w tym z soją, ciecierzycą, soczewicą).
Przeciwwskazania
Papryka jest produktem bardzo zdrowym dla człowieka. Jednakże w niektórych przypadkach powinniśmy ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować. Mowa tu przede wszystkim o osobach, które zmagają się z:
- Chorobami wątroby
- Alergią na paprykę
- Problemami z trawieniem
Jak spożywać paprykę
Paprykę można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nadaje się ona do spożywania na surowo, jak również można poddawać ją gotowaniu, grillowaniu, pieczeniu i smażeniu. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się papryka nadziewana (np. ryżem, mięsem z kurczaka, serem, pieczarkami). Z papryki można przygotowywać również zupy krem, pasty kanapkowe, sosy. Paprykę można też poddawać kiszeniu.
Wskazówki przy kupowaniu
Kupując paprykę należy zwrócić uwagę na to, aby cechowała się jędrną strukturą i miała błyszczącą, jasną skórkę, która poddaje się lekkiemu uciskowi. Dobra jakościowo papryka powinna być stosunkowo ciężka, jak na swój rozmiar. Należy unikać papryki, która jest pomarszczona lub ma miękkie plamy.
Przechowywanie
Najlepszym sposobem na przechowywanie papryki świeżej jest umieszczenie jej w lodówce. Uprzednio paprykę należy schować do woreczka z otworami (może to być np. siateczka). Ważne jest, aby zapewnić papryce przepływ powietrza. Stąd papryki nie należy przechowywać w hermetycznie zamkniętej torebce, a także nie należy jej myć przed przechowywaniem. Najlepszym miejscem w lodówce dla papryki jest szuflada na warzywa. Jednakże dobrą praktyką jest, aby papryki nie przechowywać z innymi owocami, ponieważ mogą przyspieszać jej dojrzewanie i psucie się. Paprykę w całości można przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia.
Pokrojoną paprykę również można przechowywać w lodówce. Jednakże należy ją najpierw zawinąć w ręcznik papierowy, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku lub plastikowej torbie. Pokrojoną paprykę zamkniętą w pojemniku można przechowywać albo w szufladzie na warzywa, albo na górnej półce lodówki. Paprykę w kawałkach można przechowywać maksymalnie 2-3 dni.
Paprykę można również zamrażać. W tym celu należy ją najpierw odpowiednio przygotować: odciąć łodygę, usunąć nasiona i pokroić. Następnie paprykę należy umieścić w woreczku do zamrażania lub hermetycznym pojemniku. W ten sposób paprykę można przechowywać nawet około roku.
Więcej podobnych treści
Ziemniaki: wartości odżywcze · właściwości · przeciwwskazania
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Charakteryzują się wysoką zawartością p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 grudnia 2020
Bataty
Bataty (słodkie ziemniaki) to co raz bardziej popularny zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Bataty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 grudnia 2020
Soja
Soja to jedna z roślin strączkowych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest też źród...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Buraki
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Cechują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, potasu ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 czerwca 2021
Koper włoski
Koper włoski (fenkuł) to warzywo wywodzące się z regionu basenu Morza Śródziemnego. Spożywane jes...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 czerwca 2021
Seler
Seler to warzywo stosowane w kuchni głównie jako aromatyczny dodatek. Jednak może być spożywane n...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 lipca 2021
Spis badań i źródeł
- http://lekwpolsce.pl/download.php?dokid=52c155fa7879e&preview=1
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170108/nutrients
- https://foodstruct.com/food/bell-pepper
- Alicia Marín i wsp.: Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J Agric Food Chem, 2004, 52(12), 3861-9.
- Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
- Guo‐Chong Chen i wsp.: Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies. J Am Heart Assoc., 2013, 2(6), e000329.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250988/pdf/nqy097.pdf
- Anne-Helen Harding i wsp.: Plasma vitamin C level, fruit and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer--Norfolk prospective study. Arch Intern Med, 2008, 168(14), 1493-9.
- Jeongseon Kim i wsp.: Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cervical cancer: a case-control study in Korea. Nutr Cancer, 2010;62(2):181-9., 62(2), 181-9.
- Geng-Dong Chen i wsp.: Association of dietary consumption and serum levels of vitamin A and β-carotene with bone mineral density in Chinese adults. Bone, 2015, 79, 110-5.
- Hua Fan i wsp.: Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies. Sci Rep, 2015, 5, 13973.
- Y Sun i wsp.: Dietary vitamin C intake and the risk of hip fracture: a dose-response meta-analysis. Osteoporos Int, 2018, 29(1), 79-87.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0014092
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.