Witamina A
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 60źródła
- 12badań
Witamina A to jedna z czterech witamin (obok witaminy D, E i K), która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Do witaminy A zaliczamy kilka związków, są to: retinol, retinal, kwas retinolowy i estry retinylu (np. octan, palmitynian, propionian). Witaminę A zalicza się również do związków o silnych właściwościach przeciwutleniających. Witamina A została odkryta w 1909 r., a po raz pierwszy wyizolowano ją z oleju z wątroby ryb w 1931 r.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Witamina A |
Grupa związków: | Witamina |
Właściwości: | Polepszenie procesów widzenia, poprawa stanu skóry, zwiększenie odporności, wpływ na funkcje reprodukcyjne, łagodzenie objawów anemii z niedoboru żelaza |
Główne źródła: | Wątróbka z kaczki (150%), wątróbka z indyka (100%), olej z wątroby dorsza (47%), tuńczyk (10%), marchew (6,5%) |
Objawy niedoboru: | Kseroftalmia (zespół suchego oka), zaburzenia procesu widzenia, upośłedzenie działania tarczycy, pogorszenie stanu skóry |
Objawy nadmiaru: | Tylko w przypadku nadmiernej suplementacji: uszkodzenie wątroby, pogorszenie cery, osłabienie kości, działanie teratogenne |
Przeciwwskazania: | Osoby palące papierosy nie powinny suplementować witaminy A (może zwiększać u nich ryzyko raka płuc) |
Dzienne spożycie: | Niemowlęta: 350 µg Dzieci: 400-500 µg Młodzież: 600-900 µg Osoby dorosłe: 700-900 µg Kobiety w ciąży: 770 µg Kobiety karmiące: 1300 µg |
Norma w badaniu: | 0,70 µmol/l (we krwi) 20 µg/dl (we krwi) |
W ciąży: | Bezpieczny, gdy spożywany jest wraz z żywnością |
W pigułce
- Witamina A ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku, stan skóry, odporność, funkcje reprodukcyjne
- Witamina A może łagodzić objawy anemii z niedoboru żelaza
- Witamina A znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego (głównie oleje rybie i wątroba)
- W witaminę A mogą być przekształcane niektóre karotenoidy (np. β-karoten), które wówczas nazywane są prowitaminą A
- Powinniśmy średnio spożywać ok. 700 µg (kobiety) – 900 µg (mężczyźni) witaminy A dziennie
- U kobiet w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminę A do 1300 µg/dzień
- Niedobór witaminy A pojawia się zwykle u kobiet ciężarnych i małych dzieci
- Brak witaminy A może prowadzić do pogorszenia wzroku, stanu skóry i zaburzenia funkcjonowania tarczycy
- Zbyt wysokie spożycie witaminy A przez kobiety ciężarne może prowadzić do wad rozwojowych u noworodków
- Nie należy suplementować witaminy A u osób palących papierosy, gdyż może u nich zwiększyć ryzyko rozwoju raka płuc
- Nadmiar witaminy A może prowadzić do uszkodzenia wątroby, zmian skórnych, osłabienia kości
wiem więcej!
Witamina A – właściwości
Witamina A odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Z dalszej części artykułu dowiesz się, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie.
Witamina A jest niezbędna do poprawnego widzenia
Witamina A ma istotne znaczenie dla zapewnienia prawidłowego procesu widzenia. Jest niezbędnym składnikiem rodopsyny, czyli białka, które absorbuje (pochłania) światło w receptorach siatkówki. Dodatkowo witamina A wpływa na różnicowanie i funkcjonowanie błon spojówkowych i rogówki.
W latach 90. XX wieku naukowcy przeprowadzili badanie randomizowane, w którym pacjentom cierpiącym na zwyrodnienie barwnikowe siatkówki podawali palmitynian retinylu w dawce 4500 µg/dzień. Odnotowali, że suplementacja tym związkiem przyczyniła się do spowolnienia utraty funkcji siatkówki, co świadczy o tym, że witamina A może dawać korzyści zdrowotne osobom z chorobami oczu. Jednakże należy podkreślić, że suplementacja witaminą A w dużych dawkach w celu spowolnienia przebiegu wspomnianej choroby wymaga nadzoru lekarza i należy ją przerwać, jeśli istnieje możliwość zajścia w ciążę.
W 2011 roku Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła suplementację witaminą A w ilości do 3000 µg/dzień lub 7500 µg/dzień w okresie ciąży na obszarach o wysokim rozpowszechnieniu niedoboru witaminy A aby zapobiegać ślepocie.
Witamina A bierze udział w rozwoju organizmu
Witamina A uczestniczy w rozwoju płodu. Kwas retinowy ma kluczowe znaczenie dla rozwoju różnych narządów, w tym głównie serca, oczu, płuc, uszu.
Witaminie A przypisuje się korzystny wpływ na stan skóry
Zarówno naturalne, jak i syntetycznie retinoidy były stosowane jako środki farmakologiczne w leczeniu chorób skóry. Związki te wykorzystywano m.in. w leczeniu łagodnego i ciężkiego trądziku pospolitego. Witamina A wykazuje działanie przeciwzapalne, a także wpływa na różnicowanie się komórek nabłonkowych skóry i przyczynia się do produkcji sebum.
Dużą popularnością cieszy się maść z witaminą A, której zadaniem jest przyspieszenie regeneracji naskórka, zahamowanie rogowacenia skóry, a także zmniejszenie stanów zapalnych.
W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że stosowanie farmakologicznych dawek retinoidów (np. doustnej izotretynoiny) przez kobiecy ciężarne powoduje wady wrodzone u noworodków, dlatego też ich stosowanie jest przeciwwskazane przed i w trakcie ciąży.
Witamina A a trądzik
W 2015 roku naukowcy opublikowali wyniki badania, które pokazały, że stosowanie izotretynoiny, czyli pochodnej witaminy A (w ilości 20 mg/dzień przez 3 miesiące) spowodowało złagodzenie zmian trądzikowych.
Witamina A wpływa na naszą odporność
Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina A wpływa na różnicowanie się limfocytów (komórek immunologicznych). Dodatkowo kwas retinowy pomaga komórkom prezentować antygeny. Co to znaczy? Za sprawą witaminy A komórki układu odpornościowego są zdolne do rozpoznawania obcych cząsteczek w organizmie, które następnie unieszkodliwiają.
Witamina A ma wpływ na działanie żelaza w organizmie
Witamina A zaangażowana jest w metabolizm żelaza. Dane naukowe pokazują, że u osób z niedoborem witaminy A, suplementacja tym związkiem powoduje wzrost stężenia hemoglobiny. Dodatkowo wydaje się, że witamina A powoduje mobilizację żelaza z miejsc jego przechowywania do rozwijających się krwinek czerwonych, w celu włączenia go do hemoglobiny. W ten pośredni sposób umożliwia krwinkom czerwonym transport tlenu pomiędzy komórkami całego ustroju.
W efekcie uważa się, że spożywanie wyższych ilości witaminy A ma korzystny wpływ na łagodzenie objawów niedokrwistości z niedoboru żelaza.
porada
Przypuszcza się, że połączenie suplementacji witaminą A i żelazem zmniejsza niedokrwistość efektowniej, niż suplementacja wyłącznie samym żelazem
Witamina A wpływa funkcje reprodukcyjne
Wykazano, że witamina A w formie kwasu retinowego przyczynia się do produkcji testosteronu. Dodatkowo retinal jest wymagany do zapewnienia prawidłowego procesu spermatogenezy (powstawania plemników).
W niektórych przypadkach zaleca się podawanie wysokich dawek witaminy A u dzieci z odrą, cierpiących na niedobór tego składnika
Niedobór witaminy A jest bardzo często łączony z wystąpieniem ciężkiej odmiany odry. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca stosowanie wysokich, doustnych dawek witaminy A (200 000 IU) przez 2 dni dla dzieci powyżej 1 roku życia cierpiących na odrę, które żyją na obszarach o wysokiej częstości występowania niedoboru witaminy A.
Przeprowadzona analiza 5 badań naukowych wykazała, że suplementacja witaminą A w dawce 100 000 IU u niemowląt i 200 000 IU u starszych dzieci z odrą przed dwa dni zmniejsza śmiertelność z powodu tej choroby.
Witamina A – źródła
Witamina A powstaje z niektórych karotenoidów (prowitamin A)
Witamina A w diecie człowieka występuje w formie retinolu i estrów retinylu. Dodatkowo niektóre karotenoidy, takie jak β-karoten, α-karoten i β-kryptoksantyna mogą być przekształcane w organizmie człowieka do witaminy A. Z tego też względu nazywa się je prowitaminami A. Karotenoidy te są wliczane do puli witaminy A, jednakże na pewnych zasadach. Ze względu na fakt, że odmienny jest poziom wchłaniania i biokonwersji (przekształcania) różnych karotenoidów do witaminy A, to uważa się, że :
1 równoważnik (ekwiwalent) retinolu = 1 mg retinolu = 12 mg β-karotenu = 24 mg pozostałych karotenoidów
Mówiąc prościej, oznacza to, że np. organizm człowieka z 12 cząsteczek β-karotenu może wytworzyć 1 cząsteczkę witaminy A. W tym celu wprowadzono powyżej wspomniany równoważnik retinolu, który jest sumą występującego w żywności retinolu i karotenoidów, które w ten retinol mogą być dodatkowo przekształcone.
Warto zauważyć, że duża część karotenoidów występujących w żywności nie ma aktywności witaminy A, co znaczy że nie może być przetwarzana do witaminy A. Do takich karotenoidów należą likopen, luteina, zeaksantyna. Charakteryzują się one jednak szerokim prozdrowotnym działaniem w organizmie, mimo że nie wytwarza się z nich witamina A.
wiem więcej!
Po spożyciu różne formy witaminy A są wchłaniane przez komórki błony śluzowej dwunastnicy. Następnie zarówno estry retinylu, jak i karotenoidy wykazujące aktywność prowitaminy A są przekształcane w retinol, a następnie do kwasu retinowego. Większość witaminy A w organizmie przechowywana jest w wątrobie w postaci estrów retinylu.
Najbogatsze w witaminę A są oleje rybie i wątroba
W jakich produktach znajduje się witamina A? Najwyższy poziom witaminy A występuje w wątrobie i olejach rybich. W mniejszych ilościach witamina A obecna jest w mięsie, mleku, serach dojrzewających i jajach. Warto też dodać, że w Polsce obowiązkowo w witaminę A wzbogaca się tłuszcze do smarowania (np. margarynę).
Z drugiej strony, najbogatszym źródłem prowitaminy A (czyli karotenoidów, które ulegają w organizmie człowieka przekształceniu do witaminy A) są zielone warzywa liściaste (np. brokuły, jarmuż, szpinak), żółto-pomarańczowe warzywa i owoce (np. marchew, dynia, morele, brzoskwinie), pomidory i niektóre oleje roślinne.
Dla ogólnego uproszczenia można pokusić się o stwierdzenie, że witamina A jest obecna w produktach zwierzęcych, zaś prowitaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego.
Witamina A znajduje się również w suplementach diety, zwykle w formie octanu retinylu lub palmitynianu retinylu.
Według badań przeprowadzonych w USA uważa się, że ok. 26% ekwiwalentu retinolu spożywanego przez mężczyzn i 34% spożywanego przez kobiety pochodzi z karotenoidów (prowitaminy A), zaś pozostała ilość pochodzi z witaminy A, głównie w postaci estrów retinylu.
Witamina A – dawkowanie
Osoby dorosłe powinny spożywać codziennie 700-900 µg witaminy A
Zapotrzebowanie na witaminę A różni się w zależności od płci i wieku. Wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik. Nieco wyższe ilości powinni spożywać chłopcy (600-900 µg/dzień) i mężczyźni (900 µg/dzień), niż dziewczynki (600-700 µg/dzień) i kobiety (700 µg/dzień).
W trakcie ciąży zapotrzebowanie na witaminę A wzrasta niewiele i wynosi ono 770 µg/dzień. Zdecydowanie wyższych ilości witaminy A wymagają kobiety karmiące piersią (1300 µg/dzień).
Płeć i wiek |
Dawka witaminy A (µg/dzień) |
---|---|
Niemowlęta | |
0-0,5 | 350 |
0,5-1,0 | 350 |
Dzieci | |
1-3 lat | 400 |
4-6 lat | 450 |
7-9 lat | 500 |
Chłopcy | |
10-12 lat | 600 |
13-15 lat | 900 |
16-18 lat | 900 |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 600 |
13-15 lat | 700 |
16-18 lat | 700 |
Mężczyźni | |
>18 lat | 900 |
Kobiety | |
>18 lat | 700 |
ciężarne | 770 |
w okresie laktacji | 1300 |
Witamina A plus E - korzyści zdrowotne
Zaleca się stosowanie witaminy A w połączeniu z witaminą E, ponieważ obydwa składniki wpływają korzystnie na stan skóry.
Witamina A – przyczyny i skutki niedoboru
Według szacunków, dorośli mężczyźni spożywają dziennie średnio 649 µg ekwiwalentu retinolu, a dorosłe kobiety 580 µg. Oznacza to, że spożycie witaminy A w populacji jest niższe niż rekomendowane, jednakże jest ono zarazem wystarczające, aby nie wystąpiły objawy kliniczne niedoboru tego składnika .
Niedobory witaminy A spotyka się u kobiet ciężarnych i noworodków
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ok. 190 milionów dzieci w wieku przedszkolnym i 19,1 miliona kobiet ciężarnych na całym świecie ma stężenie retinolu w surowicy poniżej 0,70 µmol/l co wskazuje na niedobór witaminy A.
W krajach rozwijających się, niedobór witaminy A zwykle rozpoczyna się w okresie niemowlęcym. Przyczyną tego stanu mogą być niskie spożycie mleka matki lub przewlekłe biegunki u dzieci.
Dzieci i kobiety ciężarne z niedoborem witaminy A cierpią na kseroftalmię
Kobiety w ciąży wymagają dodatkowych ilości witaminy A do prawidłowego wzrostu płodu. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że niemal 10 mln kobiet ciężarnych na całym świecie cierpi na kseroftalmię w wyniku niedoboru witaminy A. Niedobór tej witaminy u kobiet w ciąży skutkuje większą śmiertelnością wśród matek i niemowląt, a także większym ryzykiem anemii i wolniejszego wzrostu oraz rozwoju niemowląt.
W krajach rozwiniętych kliniczny niedobór witaminy A (czyli taki, przy którym pojawiają się objawy) występuje u niemowląt bardzo rzadko. Problem ten dotyczy głównie niemowląt z zaburzeniami wchłaniania oraz noworodków urodzonych przedwcześnie, które nie zdążyły jeszcze zmagazynować odpowiednich ilości witaminy A w wątrobie. U wcześniaków z niedoborem witaminy A występuje zwykle zwiększone ryzyko chorób oczu, chorób przewlekłych płuc i chorób żołądkowo-jelitowych.
Warto też zaznaczyć, że niedobór witaminy A u kobiet w ciąży może sprawiać, że mleko, którym karmią niemowlęta ma niewystarczającą ilość tego składnika do utrzymania odpowiednich zapasów witaminy A u niemowląt karmiących wyłącznie piersią.
Kseroftalmia objawia się pogorszonym widzeniem w ciemności
Najczęstszym objawem niedoboru witaminy A u małych dzieci jest wspomniana kseroftalmia (tzw. zespół suchego oka), charakteryzująca się ślepotą nocną lub niezdolnością widzenia w słabym świetle lub ciemności. Uważa się nawet, że niedobór witaminy A jest jedną z głównych przyczyn ślepoty u dzieci.
Podawanie wysokich dawek witaminy A zmniejsza śmiertelność u dzieci z niedoborem tego składnika
W opublikowanej w 2011 roku metaanalizie obejmującej wiele badań randomizowanych jej autorzy zauważyli, że suplementacja witaminą A w dawce 200 000 IU co 4 lub 6 miesięcy zmniejszyła śmiertelnością całkowitą o 25% u dzieci w wieku od 6-59 miesięcy.
Niedobór witaminy A może pojawiać się w przebiegu różnych chorób
Niedoborem witaminy A w organizmie zagrożone są osoby cierpiące na mukowiscydozę. U osób tych obserwuje się niewydolność trzustki, co skutkuje utrudnionym wchłanianiem tłuszczów, a w konsekwencji witaminy A, która jak wcześniej wspomniano jest w tłuszczach rozpuszczona.
Uważa się, że deficyt witaminy A może występować nawet u 15-40% osób z mukowiscydozą.
Również wszystkie inne stany chorobowe związane z upośledzonym wchłanianiem tłuszczów mogą być przyczyną niedoboru witaminy A. Zatem wpływ na niższy poziom witaminy A mogą mieć m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna i celiakia.
Warto zauważyć, że osoby cierpiące na choroby zakaźne bardzo często charakteryzują się niskim stężeniem witaminy A w organizmie. U dzieci z niewielkim niedoborem witaminy A, chorujących na odrę obserwuje się wyższy wskaźnik śmiertelności w porównaniu z dziećmi spożywającymi wystarczającą ilość witaminy A.
Nadużywanie alkoholu (alkoholizm) może powodować wyczerpywanie się zapasów witaminy A w ustroju, prowadząc do jej niedoboru.
Brak witaminy A może prowadzić do zaburzenia funkcjonowania tarczycy
Niedobór witaminy A może mieć też wpływ na rozwój chorób tarczycy. W doświadczeniach przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono, że deficyt witaminy A skutkuje m.in.:
- Zwiększonym wytwarzaniem i wydzielaniem hormonu tyreotropowego (TSH)
- Zwiększeniem wielkości tarczycy
- Zmniejszeniem wychwytu jodu przez tarczycę
- Upośledzeniem syntezy i jodowania tyreoglobuliny
- Zwiększeniem stężenia krążących we krwi hormonów tarczycy
Badania z udziałem dzieci pokazały, że suplementacja witaminą A może przyczyniać się do korzystnego zmniejszenia objętości tarczycy, a także stężenia TSH i tyreoglobuliny.
Deficyt witaminy A może być przyczyną pogorszonego stanu skóry
Według danych naukowych, brak witaminy A może niekorzystnie wpływać na naszą skórę. Wśród objawów niedoboru witaminy A wymienia się m.in.:
- Zwiększone ryzyko atopowego zapalenia skóry
- Spierzchnięcie skóry
- Pogorszone gojenie się ran
- Wypryski skórne
Witamina A – jak zbadać poziom w organizmie
Powszechnie, aby sprawdzić poziom witaminy A w organizmie przeprowadza się badanie stężenia retinolu w osoczu. Poziom retinolu w osoczu niższy niż 0,70 µmol/l lub niższy niż 20 µg/dl wskazuje na niedobór witaminy A.
Witamina A – przyczyny i skutki nadmiaru
Witamina A magazynowana jest w wątrobie
Ze względu na fakt, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, to organizm człowieka jest zdolny do jej magazynowania. Nadmiar witaminy A przechowywany jest głównie w wątrobie.
Nadmiar witaminy A (ale nie prowitamin A) prowadzi do hiperwitaminozy A
Zbyt duża ilość witaminy A w organizmie prowadzi do hiperwitaminozy A. Wydaje się, że wysoką toksycznością charakteryzuje się np. retinol, a nie prowitaminy A (np. β-karoten). Oznacza to, że witaminę A można przedawkować spożywając suplementy diety lub zbyt duże ilości podrobów (wątroby). Jednakże nie grozi nam nadmiar witaminy A, gdy będziemy spożywać produkty roślinne będące źródłem karotenoidów.
W przypadku nadmiaru prowitamin A (np. β-karotenu) w organizmie może wystąpić co najwyżej karotenodermia, czyli nic innego jak żółto-pomarańczowe zabarwienie skóry. Kolor skóry wraca do pierwotnego stanu w przypadku ograniczenia spożywania tego związku.
uwaga!
Zaleca się nie spożywać wysokich ilości witaminy A i β-karotenu przez osoby palące papierosy ponieważ w tym przypadku nadmiar tych składników może zwiększyć ryzyko raka płuc
Objawy toksyczności są związane z długotrwałym spożywaniem bardzo wysokich dawek witaminy A, przekraczających 10-krotność dawek zalecanych, czyli ok. 8000-10000 µg. Dlatego też musimy spożyć naprawdę dużo witaminy A (i to nie jednorazowo, a regularnie), aby pojawiły się jakiekolwiek działania niepożądane.
Zbyt duże ilości witaminy A mogą powodować uszkodzenie wątroby i pogorszenie się wyglądu skóry
Objawy hiperwitaminozy A zależą przede wszystkim od ilości dostarczonej witaminy A, jak również od szybkości jej spożycia. Regularne spożywanie witaminy A w dużych dawkach może prowadzić m.in. do:
- Wzrostu ciśnienia śródczaszkowego (móżdżkowo-mózgowego) skutkującego obrzękami mózgu
- Zawrotów i bólów głowy
- Nudności
- Zmęczenia
- Utraty apetytu i zmniejszenia masy ciała
- Podrażnienia skóry i zmian skórnych (suchości, łuszczenia się)
- Bólów stawów i kości
Nadmiar witaminy A może skutkować powiększeniem i uszkodzeniem wątroby, a także śledziony.
W skrajnych przypadkach, znaczący nadmiar witaminy A może doprowadzić do krwotoków, śpiączki i śmierci.
Prawdopodobnie wysokie ilości witaminy A mogą osłabiać kości
Badacze analizowali wpływ pomiędzy spożyciem witaminy A lub jej stężeniem we krwi, a gęstością mineralną kości i złamaniami kości. Przypuszcza się, że nadmiar witaminy A może być przyczyną obniżenia gęstości mineralnej kości i zwiększenia ryzyka złamań.
Wyniki badań prospektywnych pokazują, że długotrwałe przyjmowanie witaminy A w ilości przekraczającej 1500 µg/dzień może zmniejszać gęstość mineralną kości i zwiększać tym samym ryzyko złamań np. u osób starszych.
Opublikowana na łamach czasopisma Journal of Bone and Mineral Research w 2014 roku metaanaliza pokazała, że osoby, które spożywały najwyższe ilości witaminy A miały o 29% większe ryzyko złamań biodra.
Trzeba też zaznaczyć, że niektóre wyniki badań nie potwierdzają szkodliwego wpływu witaminy A na ryzyko złamań.
Witamina A w nadmiarze ma działanie teratogenne (uszkadzające płód)
Spożywanie nadmiernych ilości witaminy A w ciąży może doprowadzić do wystąpienia wad wrodzonych u noworodków, dlatego też używając języka specjalistycznego mówi się, że witamina A w nadmiarze ma działanie teratogenne.
uwaga!
Kobietom ciężarnym nie zaleca się przyjmowania wysokich dawek witaminy A, np. w postaci suplementów diety
W krajach uprzemysłowionych kobiety ciężarne lub planujące ciążę powinny monitorować spożycie witaminy A z żywności wzbogaconej i żywności pochodzenia zwierzęcego, zawierającej wysokie ilości tego składnika (np. w postaci wątróbki). Dodatkowo kobiety te powinny unikać przyjmowania codziennie suplementów multiwitaminowych zawierających ponad 1500 µg witaminy A.
Nie ma za to dowodów na to, że spożywanie witaminy A z β-karotenu może zwiększać ryzyko wad wrodzonych.
Witamina A może zwiększać ryzyko raka płuc u palaczy papierosów
Witaminie A wielokrotnie przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Bardzo często można spotkać się z opinią, że witamina A zapobiega rozwojowi różnych rodzajów nowotworów. Jednakże dotychczasowe wyniki badań naukowych pokazują, że związek pomiędzy spożyciem witaminy A i jej zawartością we krwi, a ryzykiem wystąpienia nowotworów nie jest jednoznaczny.
W 1996 roku naukowcy opublikowali wyniki obszernego badania naukowego (CARET, ang. Beta Carotene and Retinol Efficacy Trial), którym objęto ponad 18 000 osób. W badaniu tym osobom palącym papierosy, byłym palaczom i pracownikom narażonym na azbest podawano codziennie 30 mg β-karotenu i 25 000 IU (6000 µg) retinolu. Na koniec doświadczenia badacze zaobserwowali, że podawanie witaminy A i β-karotenu nie tylko nie zapobiega wystąpieniu nowotworów, a wręcz może zwiększać ryzyko raka płuc u tych osób.
Podobne wnioski wyciągnięto w badaniach o akronimie ATBC (ang. Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study), w których również naukowcy odnotowali, że podawanie β-karotenu zwiększało ryzyko raka płuc u palaczy.
Wyniki tych badań stanowią ważny argument dla ustalenia zaleceń, że osoby palące papierosy nie powinny suplementować witaminy A i β-karotenu.
Wiek | Dawka witaminy A (µg/dzień) | |||
Mężczyźni | Kobiety | Kobiety ciężarne | Kobiety karmiące | |
0-1 lat. | 600 | 600 | - | - |
1-3 lat | 600 | 600 | - | - |
4-8 lat | 900 | 900 | - | - |
9-13 lat | 1700 | 1700 | - | - |
14-18 lat | 2800 | 2800 | 2800 | 2800 |
>19 lat | 3000 | 3000 | 3000 | 3000 |
Witamina A – interakcje z lekami
Witamina A może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami
Dane naukowe wskazują, że przyjmowanie Orlistatu, leku stosowanego w celu zmniejszenia masy ciała może spowodować obniżenie wchłaniania witaminy A (i innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), powodując u niektórych pacjentów niski poziom tej witaminy we krwi. Lek ten nie jest jednak dostępny w Polsce.
Z kolei stosowanie leków na receptę będących syntetycznymi retinoidami, np. acytretyny (stosowanej w leczeniu łuszczycy), czy też beksarotenu (stosowanego w leczeniu chłoniaka) może prowadzić do hiperwitaminozy A (nadmiaru witaminy A).
Więcej podobnych treści
Witamina B3 (niacyna, witamina PP): źródła · właściwości · niedobór
W połączeniu z tiaminą i ryboflawiną stanowi zgrane "trio" dla prawidłowego funkcjonowania układu...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Potas
Składnik mineralny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego. Jeg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Witamina B1 (tiamina)
Tiaminę odkrył polski naukowiec - Kazimierz Funk. Znana i występująca w przeszłości choroba "beri...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2019
Witamina B2 (ryboflawina)
Tej niepozornej witaminie przypisuje się ważny udział w funkcjonowaniu całego organizmu. Mało kto...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 listopada 2019
Kwas pantotenowy (Witamina B5)
Witamina B5 nazywana kwasem pantotenowym to witamina rozpuszczalna w wodzie, która szeroko występ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 marca 2020
Biotyna (witamina B7)
Biotyna jest nazywana witaminą H lub witaminą B7 i należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Mó...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 marca 2020
Spis badań i źródeł
- Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc . Washington, DC: National Academy Press; 2001.
- Ross AC. Vitamin A. In: Ross A, Caballero B, Cousins R, Tucker K, Ziegler T, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:260-277
- Ross CA. Vitamin A. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:778-91.
- Ross CA. Vitamin A. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:778-91.
- Solomons NW. Vitamin A. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006:157-83.
- Ullmans Food and Feed
- Charles S Lieber i wsp.: Relationships between nutrition, alcohol use, and liver disease. Alcohol Res Health, 2003;27(3):220-31., 27(3), 220-31.
- Mathilde Raverdeau i wsp.: Modulation of T cell and innate immune responses by retinoic Acid. J Immunol, 2014, 192(7), 2953-8.
- E L Berson i wsp.: A randomized trial of vitamin A and vitamin E supplementation for retinitis pigmentosa. Arch Ophthalmol, 1993, 111(6), 761-72.
- https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/lt.21007
- https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/191/4649798
- https://akademiai.com/doi/pdf/10.1556/AAlim.43.2014.3.12
- https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44110/9789241598019_eng.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
- https://www.aimu.us/2017/12/15/hypervitaminosis-a-symptoms-causes-diagnosis-and-management/
- https://www.aimu.us/2017/12/15/hypervitaminosis-a-symptoms-causes-diagnosis-and-management/
- K H Basavaraj i wsp.: DIET IN DERMATOLOGY: PRESENT PERSPECTIVES. Indian J Dermatol., 2010, 55(3), 205–210.
- A. Catharine Ross i wsp.: Diet in Vitamin A Research. Methods Mol Biol., 2010;, 652, 10.
- Merita Grajqevci Kotori i wsp.: Low-dose Vitamin “A” Tablets–treatment of Acne Vulgaris. Med Arch., 2015, 69(1), 28–30.
- Kyungho Park i wsp.: Role of Micronutrients in Skin Health and Function. Biomol Ther (Seoul)., 2015, 23(3), 207–217.
- Pariya Phanachet i wsp.: Unusual manifestation of vitamin A deficiency presenting with generalized xerosis without night blindness. Clin Case Rep., 2018, 6(5), 878–882.
- Elisabetta Toti i wsp.: Non-Provitamin A and Provitamin A Carotenoids as Immunomodulators: Recommended Dietary Allowance, Therapeutic Index, or Personalized Nutrition?. Oxid Med Cell Longev., 2018, 2018, 4637861.
- Diane Feskanich i wsp.: Vitamin A intake and hip fractures among postmenopausal women. JAMA, 2002, 287(1), 47-54.
- Lindsay H Allen i wsp.: Iron supplements: scientific issues concerning efficacy and implications for research and programs. J Nutr, 2002, 132(4 Suppl), 813S-9S.
- R D Semba i wsp.: The anemia of vitamin A deficiency: epidemiology and pathogenesis. Eur J Clin Nutr, 2002, 56(4), 271-81.
- Joanne H E Promislow i wsp.: Retinol intake and bone mineral density in the elderly: the Rancho Bernardo Study. J Bone Miner Res, 2002, 17(8), 1349-58.
- Drucy Borowitz i wsp.: Consensus report on nutrition for pediatric patients with cystic fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2002, 35(3), 246-59.
- Karl Michaëlsson i wsp.: Serum retinol levels and the risk of fracture. N Engl J Med, 2003, 348(4), 287-94.
- L Rejnmark i wsp.: No effect of vitamin A intake on bone mineral density and fracture risk in perimenopausal women. Osteoporos Int, 2004, 15(11), 872-80.
- Rose C Graham-Maar i wsp.: Elevated vitamin A intake and serum retinol in preadolescent children with cystic fibrosis. Am J Clin Nutr, 2006, 84(1), 174-82.
- Michael B Zimmermann i wsp.: Vitamin A supplementation in iodine-deficient African children decreases thyrotropin stimulation of the thyroid and reduces the goiter rate. Am J Clin Nutr, 2007, 86(4), 1040-4.
- Michael B Zimmermann i wsp.: Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis. Int J Vitam Nutr Res, 2007, 77(3), 236-40.
- C O'Neil i wsp.: Vitamin A supplementation for cystic fibrosis. Cochrane Database Syst Rev, 2008, (1), CD006751.
- Alfred Sommer i wsp.: Vitamin a deficiency and clinical disease: an historical overview. J Nutr, 2008, 138(10), 1835-9.
- A P Geubel i wsp.: Liver damage caused by therapeutic vitamin A administration: estimate of dose-related toxicity in 41 cases. Gastroenterology, 1991, 100(6), 1701-9.
- Christopher R Sudfeld i wsp.: Effectiveness of measles vaccination and vitamin A treatment. Int J Epidemiol, 2010, 39 Suppl 1(Suppl 1), i48-55.
- Mariëlle Te Booij i wsp.: Acitretin revisited in the era of biologics. J Dermatolog Treat, 2011, 22(2), 86-9.
- Aamer Imdad i wsp.: Impact of vitamin A supplementation on infant and childhood mortality. BMC Public Health, 2011, 11 Suppl 3(Suppl 3), S20.
- Sadaharu Miyazono i wsp.: Vitamin A activates rhodopsin and sensitizes it to ultraviolet light. Vis Neurosci, 2011, 28(6), 485-97.
- Pinar Ozuguz i wsp.: Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Cutan Ocul Toxicol, 2014, 33(2), 99-102.
- Ai-Min Wu i wsp.: The relationship between vitamin A and risk of fracture: meta-analysis of prospective studies. J Bone Miner Res, 2014, 29(9), 2032-9.
- D Suharno i wsp.: Supplementation with vitamin A and iron for nutritional anaemia in pregnant women in West Java, Indonesia. Lancet, 1993, 342(8883), 1325-8.
- Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group i wsp.: The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N Engl J Med, 1994, 330(15), 1029-35.
- G S Omenn i wsp.: Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med, 1996, 334(18), 1150-5.
- C E Orfanos i wsp.: Oral retinoids in the treatment of seborrhoea and acne. Dermatology, 1998;196(1):140-7., 196(1), 140-7.
- https://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/guidelines/vas_pregnant/en/
Pytania i odpowiedzi
Ile spożywać witaminy A?
Dorośli mężczyźni powinni codziennie dostarczać 900 µg witaminy A, zaś kobiety - 700 µg.
W jakich produktach występuje witamina A?
Najlepszym źródłem witaminy A są podroby (np. wątróbka), oleje rybie, margaryna, a także produkty roślinne zawierające prowitaminę A: zielone warzywa liściaste oraz żółto-pomarańczowe warzywa i owoce.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.