Brokuły
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 29badań
Brokuły kojarzą się nam jako warzywa o wielu właściwościach zdrowotnych, w tym działaniu antynowotworowym. Są bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają też sulforafan - silny przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych.
Sprawdziliśmy jakie wartości odżywcze mają brokuły, które z właściwości mają potwierdzenie w badaniach oraz jak je najlepiej spożywać.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Brokuł |
Kalorie: | 34 kcal/100 g (1 garść) |
IG (indeks glikemiczny): | 32 |
Bogate w: | Witamina C, witamina K, potas, błonnik pokarmowy, luteina, sulforafan |
Właściwości: | Działanie przeciwnowotworowe, poprawa wzroku |
W ciąży: | Bezpieczne, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Umiar w spożyciu powinny zachować osoby z chorobami tarczycy |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w lodówce |
Cena: | 2,5-3 zł/sztuka |
Sezonowość: | Czerwiec-listopad |
W pigułce
- Brokuły to warzywo o niskiej kaloryczności (34 kcal/100 g) i niskim indeksie glikemicznym (IG = 32)
- Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, witaminy C, witaminy K, sulforafanu, luteiny
- Związki obecne w brokułach wykazują działanie przeciwnowotworowe
- Spożywanie brokułów może wiązać się prawdopodobnie z poprawią wzroku
- Brokuły zawierają związki utrudniające wbudowywanie jodu do tarczycy, dlatego osóby cierpiące na choroby tarczycy powinny zachować umiar w spożywaniu tego warzywa
Brokuły (Brassica oleracea L. var. italica) to popularne warzywo zaliczane do warzyw krzyżowych (kapustowatych). Inna nazwa brokułu to kapusta szparagowa. Brokuły pochodzą z rejonu śródziemnomorskiego, prawdopodobnie z Cypru.
Brokuły: wartości odżywcze
Brokuły są warzywem niskokalorycznym o niskim Ig
Spożywanie brokułów nie wiąże się ze zbyt wysokim dostarczeniem energii.
Ilość kalorii na 100g(1 garść) wynosi 34 kcal .
Brokuły posiadają niski indeks glikemicznym: 32 (IG = 32) oraz niski ładunek glikemiczny. Dla jednej porcji brokułów (100 g) wynosi on 2,1 (ŁG = 2,1)
W brokułach znajduje się błonnik pokarmowy
Brokuły można zaliczyć do warzyw o stosunkowo wysokim poziomie błonnika pokarmowego.
Zawartość błonnika to 2,6 g/100 g.
Brokuły dostarczają dużo potasu
Brokuły są szczególnie zasobne potas. Jego zawartość wynosi 316 g/100 g (1 garść).
Poziom pozostałych składników mineralnych nie jest zbyt wysoki i wygląda następująco(w przeliczeniu na 100 g, czyli 1 garść):
- Wapń - 47 mg
- Żelazo - 0,73 mg
- Magnez - 21 mg
- Fosfor - 66 mg
- Sód - 33 mg
- Cynk - 0,41 mg
- Miedź - 0,05 mg
- Mangan - 0,21 mg
- Selen - 2,5 µg
Brokuły są bardzo dobrym źródłem witaminy C i witaminy K
Brokuły są szczególnie zasobne w witaminę C. Jej zawartość wynosi aż 89,2 mg/100 g.
Dla porównania poziom witaminy C w pomarańczach, czyli owocach, które słyną z wysokiej ilości tego składnika wynosi 53,2 mg/100 g.
Dodatkowo brokuły zawierają wysokie stężenie witaminy K - 101,6 µg/100 g.
W brokułach znajdują się również niewielkie ilości innych witamin (na 100 g):
- Tiamina - 0,07 mg
- Ryboflawina - 0,12 mg
- Niacyna - 0,64 mg
- Kwas pantotenowy - 0,57 mg
- Witamina B6 - 0,18 mg
- Foliany - 63 µg
- Witamina A - 31 µg
- Witamina E - 0,78 mg
W brokułach znajdują się glukozynolany i izotiocyjaniany
Brokuły są źródłem glukozynolanów i izotiocyjanianów. Najpopularniejszym związkiem należącym do tych grup jest sulforafan.
Sulforafan to składnik o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym.
Warto też wspomnieć, że glukozynolany to związki, które blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę. Jednakże u osób zdrowych, spożywanie żywności bogatej w glukozynolany (w tym brokuły) nie powoduje żadnych negatywnych konsekwencji. Dodatkowo należy dodać, że podczas gotowania brokułów poziom tych związków obniża się. Dlatego też nawet osoby cierpiące na choroby tarczycy mogą spożywać gotowane brokuły.
Brokuły dostarczają karotenoidów
W brokułach zidentyfikowano również obecność karotenoidów.
W najwyższych ilościach znajduje się luteina i beta-karoten.
Brokuły: właściwości
Brokuły mają właściwości przeciwzapalne
W jednym z przeprowadzonych badań naukowcy zaobserwowali, że spożywanie brokułów może przyczyniać się do obniżenia poziomu białka C-reaktywnego (CRP) u palaczy papierosów.
Oznacza to, że warzywa te powodują złagodzenie stanu zapalnego.
Właściwości przeciwnowotworowe brokułów
Na dzień dzisiejszy nie ma badań, w których by analizowano wpływ spożycia brokułów na ryzyko rozwoju nowotworów.
Jednakże istnieją pewne przesłanki, które pozwalają przypuszczać, że brokuły mogą działać przeciwnowotworowo:
1. Doświadczenia in vitro przeprowadzone z wykorzystaniem sulforafanu (obecnego w brokułach) pokazały, że związek ten może hamować rozwój:
- Raka piersi
- Raka jelita grubego
- Raka płuc
- Raka wątroby
2. Witamina C (której wysokie ilości znajdują się w brokułach) posiada dobrze udokumentowane (w badaniach z udziałem ludzi) właściwości przeciwnowotworowe. Aktualny stan wiedzy pokazuje, że spożywanie witaminy C może zmniejszać ryzyko:
- Raka trzustki (o 30%)
- Raka płuc (o 17%)
- Raka prostaty (o 5-21%)
- Raka szyjki macicy (o 45-65%)
- Raka piersi (o 31%)
3. Wysokie spożycie warzyw krzyżowych (czyli m.in. brokułów) wiąże się z redukcją ryzyka:
- Raka żołądka (o 19%)
- Raka nerkowokomórkowego (o 4-31%)
- Raka pęcherza moczowego (o 14-22%)
- Raka jelita grubego (o 18%)
- Raka prostaty (o 10-21%)
- Raka piersi (o 15%)
Witamina C obecna w brokułach pełni wiele ważnych funkcji
Wysoka zawartość witaminy C w brokułach może oddziaływać korzystnie na zdrowie:
- Zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego
- Wzmacnia odporność
- Wspomaga budowę kości
- Bierze udział w produkcji kolagenu
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
- Prawdopodobnie łagodzi lęki
- Chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera)
- Poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych
- Obniża ryzyko udarów mózgu i choroby wieńcowej serca
- Przyczynia się do redukcji stężenia cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi
Brokuły mogą przyczyniać się do poprawy wzroku
Brokuły zawierają stosunkowo dużo luteiny - związku z grupy karotenoidów.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że spożywanie wysokich ilości luteiny może być pomocne w zmniejszaniu ryzyka chorób oczu, jak również może wpływać korzystnie na poprawę wzroku.
Sugeruje się, że korzystne działanie luteiny można osiągnąć spożywając ją na poziomie ok. 10 mg/dzień. Aby dostarczyć taką ilość luteiny należałoby spożyć ok. 400 g brokułu.
Brokuły: przeciwwskazania
Spożywanie brokułów a tarczyca
Brokuły są źródłem goitrogenów (glukozynolanów) - związków wolotwórczych, które utrudniają wbudowywanie jodu do tarczycy.
W teorii takie działanie mogłoby prowadzić do zaburzenia funkcjonowania tarczycy.
W praktyce jednak spożywanie brokułów przez osoby zdrowe nie powoduje skutków ubocznych i nie wpływa na działanie tarczycy.
U osób z chorobami tarczycy, w większości przypadków nie jest konieczne istotne ograniczanie spożywania brokułów. Tym bardziej brokułów gotowanych, ponieważ gotowanie (bez przykrycia) powoduje znaczące obniżenie poziomu związków wolotwórczych.
Brokuły w ciąży? Tak
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania brokułów w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią.
Jak przechowywać brokuły?
Aby brokuły nie straciły swojej jędrności, chrupkości i świeżości najlepiej przechowywać je w lodówce.
Przed włożeniem do lodówki można lekko skropić główkę brokuła zimną wodą, a następnie należy owinąć go ręcznikiem papierowym, aby wchłonął on część wilgoci.
Brokuły można przechowywać w lodówce również a plastikowej torbie. Jednakże należy w niej zrobić liczne dziurki.
Brokuły nie powinny być przechowywane w zamkniętym pojemniku, gdyż wymagają przepływu powietrza dla zachowania swojej świeżości.
Brokuły można też zamrażać. Przed zamrożeniem należy usunąć wszystkie liście. następnie należy podzielić brokuły na mniejsze różyczki, a łodygę pokroić na kawałki. Zdrewniałe końce brokułu należy odrzucić. W tej postaci można bezpośrednio zamrażać brokuł. Jednakże zaleca się uprzednio je zblanszować(gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 1-3 minuty, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie i osuszyć).
Jak kupować brokuły?
Podczas wyboru odpowiedniej jakości brokułu należy zwrócić uwagę, aby:
- Główka charakteryzowała się ciemnozieloną barwą i była pozbawiona przebarwień
- Różyczki brokuła były zwarte
- Łodygi brokuła były mocne i twarde (nie mogą być zdrewniałe i gumowate)
Jak jeść brokuły?
Brokuły można spożywać na surowo. Wówczas zawierają najwyższe ilości składników prozdrowotnych.
Brokuły można poddawać również obróbce termicznej, jednakże pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do zniszczenia związków o udokumentowanym, pozytywnym wpływie na zdrowie. Stąd, najbardziej odpowiednią metodą przygotowywania brokułów jest gotowanie na parze.
Więcej podobnych treści
Czosnek
Czosnek to roślina o leczniczych właściwościach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. P...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Pomidor
Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Są źródłem potasu i likopenu, czy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 06 listopada 2020
Szpinak
Szpinak to przedstawiciel zielonych warzyw liściastych, który obfituje w witaminę K i kwas foliow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 grudnia 2020
Rzodkiewka
Rzodkiewka to popularne warzywo z rodziny kapustowatych. Cechuje się niską kalorycznością i jest ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 lutego 2021
Rukola
Rukola to zielone warzywo liściaste należące do rodziny kapustowatych. Jest niskokaloryczne i dos...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 lipca 2021
Ziemniaki: wartości odżywcze · właściwości · przeciwwskazania
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Charakteryzują się wysoką zawartością p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.)
- http://lekwpolsce.pl/download.php?dokid=52c155fa7879e&preview=1
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/wykaz_publikacji/obszar4/4.3_Instrukcja_3_2014.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170379/nutrients
- https://foodstruct.com/food/broccoli
- H R Frydoonfar i wsp.: Sulforaphane inhibits growth of a colon cancer cell line. Colorectal Dis, 2004, 6(1), 28-31.
- Nicole Johnston i wsp.: Sulforaphane halts breast cancer cell growth. Drug Discov Today, 2004, 9(21), 908.
- Birgit Teucher i wsp.: Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids. Int J Vitam Nutr Res, 2004, 74(6), 403-19.
- A Gliszczyńska-Swigło i wsp.: Changes in the content of health-promoting compounds and antioxidant activity of broccoli after domestic processing. Food Addit Contam, 2006, 23(11), 1088-98.
- Ben Liu i wsp.: Cruciferous vegetables intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis. Int J Urol, 2012, 19(2), 134-41.
- Ben Liu i wsp.: The association of cruciferous vegetables intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. World J Urol, 2013, 31(1), 127-33.
- Xiaojiao Liu i wsp.: Cruciferous vegetables intake is inversely associated with risk of breast cancer: a meta-analysis. Breast, 2013, 22(3), 309-13.
- Q J Wu i wsp.: Cruciferous vegetables intake and the risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Ann Oncol, 2013, 24(4), 1079-87.
- Qi-Jun Wu i wsp.: Cruciferous vegetable consumption and gastric cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Cancer Sci, 2013, 104(8), 1067-73.
- Ben Liu i wsp.: Cruciferous vegetables consumption and risk of renal cell carcinoma: a meta-analysis. Nutr Cancer, 2013;65(5):668-76., 65(5), 668-76.
- Patrizia Riso i wsp.: Effect of 10-day broccoli consumption on inflammatory status of young healthy smokers. Int J Food Sci Nutr, 2014, 65(1), 106-11.
- Jinsheng Wu i wsp.: Sulforaphane inhibits TGF-β-induced epithelial-mesenchymal transition of hepatocellular carcinoma cells via the reactive oxygen species-dependent pathway. Oncol Rep, 2016, 35(5), 2977-83.
- Samantha L Martin i wsp.: Mechanisms for the Inhibition of Colon Cancer Cells by Sulforaphane through Epigenetic Modulation of MicroRNA-21 and Human Telomerase Reverse Transcriptase (hTERT) Down-regulation. Curr Cancer Drug Targets, 2018;18(1):97-106., 18(1), 97-106.
- Nadia P Castro i wsp.: Sulforaphane Suppresses the Growth of Triple-negative Breast Cancer Stem-like Cells In vitro and In vivo. Cancer Prev Res (Phila), 2019, 12(3), 147-158.
- Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
- James M. May i wsp.: Role of Vitamin C in the Function of the Vascular Endothelium. Antioxid Redox Signal., 2013, 19(17), 2068–2083.
- Guo‐Chong Chen i wsp.: Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies. J Am Heart Assoc., 2013, 2(6), e000329.
- Xiao-Yan Bai i wsp.: Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects. J Cancer., 2015, 6(9), 913–921.
- Lan Zhou i wsp.: Sulforaphane‐induced apoptosis in Xuanwei lung adenocarcinoma cell line XWLC‐05. Thorac Cancer., 2017, 8(1), 16–25.
- Da-xuan Wang i wsp.: Sulforaphane suppresses EMT and metastasis in human lung cancer through miR-616-5p-mediated GSK3β/β-catenin signaling pathways. Acta Pharmacol Sin., 2017, 38(2), 241–251.
- Jie Luo i wsp.: Association between vitamin C intake and lung cancer: a dose-response meta-analysis. Sci Rep., 2014, 4, 6161.
- Nieves Baenas i wsp.: Influence of Cooking Methods on Glucosinolates and Isothiocyanates Content in Novel Cruciferous Foods. Foods., 2019, 8(7), 257.
- S Sasazuki i wsp.: Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr, 2006, 60(1), 9-17.
- Zheng Ye i wsp.: Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil, 2008, 15(1), 26-34.
- Anne-Helen Harding i wsp.: Plasma vitamin C level, fruit and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer--Norfolk prospective study. Arch Intern Med, 2008, 168(14), 1493-9.
- Marc P McRae i wsp.: Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. J Chiropr Med, 2008, 7(2), 48-58.
- Jeongseon Kim i wsp.: Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cervical cancer: a case-control study in Korea. Nutr Cancer, 2010;62(2):181-9., 62(2), 181-9.
- M L Slattery i wsp.: Dietary vitamins A, C, and E and selenium as risk factors for cervical cancer. Epidemiology, 1990, 1(1), 8-15.
- G R Howe i wsp.: Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies. J Natl Cancer Inst, 1990, 82(7), 561-9.
- Zohreh Mazloom i wsp.: Efficacy of supplementary vitamins C and E on anxiety, depression and stress in type 2 diabetic patients: a randomized, single-blind, placebo-controlled trial. Pak J Biol Sci, 2013, 16(22), 1597-600.
- Henriette Finck i wsp.: Is there a role for vitamin C in preventing osteoporosis and fractures? A review of the potential underlying mechanisms and current epidemiological evidence. Nutr Res Rev, 2014, 27(2), 268-83.
- Hua Fan i wsp.: Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies. Sci Rep, 2015, 5, 13973.
- M C Morris i wsp.: Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of incident Alzheimer disease. Alzheimer Dis Assoc Disord, 1998, 12(3), 121-6.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.