Pomarańcza
Ostatnia aktualizacja: 09 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 46badań
Pomarańcze to słodkie i soczyste owoce należące do rodziny rutowatych (Rutaceae). Istnieje wiele różnych gatunków roślin określanych mianem pomarańczy. Najbardziej popularna jest pomarańcza chińska, nazywana pomarańczą słodką (Citrus sinensis), która znamy powszechnie ze sklepów. Jednak pod nazwą pomarańcza kryją się też np. pomarańcza bergamota ("bergamotka", Citrus bergamium), pomarańcza gorzka ("kwaśna", Citrus x aurantium), czy też pomarańcza olbrzymia ("pomelo", Citrus maxima).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Pomarańcza |
Grupa: | Owoce |
Kalorie: | 49 kcal/100 g 122,5 kcal/1 sztuka (230 g) |
IG (indeks glikemiczny): | 31-51 - pomarańcza surowa 46-53 - sok z pomarańczy |
Bogaty w: | Witamina C (170%), kwas foliowy (28,9%), witamina B1 (22,5%), błonnik pokarmowy (20%), witamina B6 (14,1%), miedź (10%), potas (9,9%), hesperydyna, beta-kryptoksantyna |
Właściwości: | Obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa odporność, zmniejsza ryzyko chorób sercowo naczyniowych (udaru mózgu, zawału), obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych |
W ciąży: | Zawiera cenny dla kobiet ciężarnych kwas foliowy |
Przeciwwskazania: | Spożycie powinny ograniczyć osoby z alergią |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej |
Cena: | 5 zł / kg |
Sezonowość: | Październik-luty |
W pigułce
- Pomarańcze zawierają związki o działaniu przeciwnowotworowym. Spożywanie pomarańczy może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów
- Pomarańcze są ważne dla kobiet ciężarnych ponieważ zawierają kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu
- Witamina C obecna w pomarańczach zwiększa wchłanianie żelaza dlatego warto spożywać pomarańcze lub sok z pomarańczy w obecności produktów będących źródłem żelaza
- Składniki obecne w pomarańczach mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i stężenia cholesterolu
- Spożywanie pomarańczy może pomóc zmniejszać ryzyko udaru mózgu, zawału serca, cukrzycy typu 2
- Pomarańcze mogą pomagać w zwalczaniu przeziębienia
- Pomarańcze zawierają związki chemiczne zapobiegające powstawaniu kamieni nerkowych
- Pomarańcze to owoce o umiarkowanej kaloryczności (120 kcal/sztuka) i niskim indeksie glikemicznym (IG = 42)
- Pomarańcza dostarczają wielu cennych składników odżywczych: witamin (witamina C, B1, B6, kwas foliowy), składników mineralnych (potas, miedź, wapń), przeciwutleniaczy (hesperydyna, beta-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna), błonnika pokarmowego
- Pomarańcze nie wywołują żadnych skutków ubocznych i są bezpieczne dla zdrowia. Sporadycznie u osób wrażliwych mogą wywoływać zgagę. Niektóre osoby wykazują alergię na pomarańcze
- Aby kupić pomarańczę bez pestek warto wybierać owoce z obecnym na skórce „pępkiem”
- W celu pozyskania skórki z pomarańczy lepiej wybierać owoce z upraw ekologicznych
Zobacz też: Witamina C - która jest najlepsza?
Pomarańcze kojarzą się nam głównie ze słoneczną Hiszpanią i ogólnie rejonem Morza Śródziemnego. Co ciekawe, pomarańcze pochodzą z zupełnie innego kontynentu – nie z Europy, a z Azji (Chin, Indii). Pomarańcze są jednymi z najbardziej popularnych owoców. Rocznie produkuje się ok. 120 milionów ton pomarańczy . Najwięcej pomarańczy produkuje się w Brazylii, krajach basenu Morza Śródziemnego i USA . Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc, ale przede wszystkim bardzo zdrowy i odpowiedni dla każdego.
Pomarańcze – kalorie i IG
Pomarańcze dostarczają umiarkowanych ilości kalorii
Wydawać by się mogło, że pomarańcza to owoc niskokaloryczny. Faktycznie, wartość energetyczna pomarańczy nie jest szczególnie wysoka i wynosi 49 kcal/100 g. To prawie dwa razy mniej niż wartość energetyczna banana uznawanego za owoc wysokokaloryczny. Jednak rzadko kto z nas spożywa tylko 100 g pomarańczy. Zazwyczaj zjadamy 1 sztukę pomarańczy. 1 duża pomarańcza waży średnio 230 g. Oznacza to, że spożywając jedną pomarańczę dostarczamy ok. 120 kcal. To mniej więcej tyle samo kalorii ile dostarcza 1 banan.
Pomarańcze to owoce zaliczane do produktów o niskim indeksie glikemicznym
Zarówno świeże pomarańcze jak i sok z nich przygotowany charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, wartość indeksu glikemicznego surowych pomarańczy wynosi ok. 31-51 (średnio 42). Nieco większym indeksem glikemicznym cechuje się sok pomarańczowy – 46-53 (średnio 50).
Indeks glikemiczny pomarańczy i soku pomarańczowego co prawda klasyfikuje ten owoc do kategorii produktów o niskim indeksie glikemicznym, to trzeba wiedzieć, że jest to jednak górna granica niskiego IG, gdyż od indeksu glikemicznego o wartości 56 mamy już do czynienia z produktami spożywczymi o „umiarkowanym IG”.
Pomarańcza - wartości odżywcze
Pomarańcze to bogate źródło witaminy C
Owoce cytrusowe, w tym pomarańcze kojarzą nam się głównie z witaminą C. I jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Pomarańcze należą do jednych z najbardziej obfitych w witaminę C owoców. Jedna pomarańcza dostarcza tyle samo witaminy C (136 mg), co np.:
- 10 jabłek
- 17 gruszek
- 5,2 kg winogron
- 1,5 kg wiśni
- 12 bananów
- 23 brzoskwinie
- 30 moreli
Pod względem zawartości witaminy C, pomarańcze mogą równać się tylko z niektórymi owocami: kiwi (2 sztuki), maliny (4,5 szklanki), truskawki (niecałe 1,5 szklanki), czarne porzeczki (4 garści), czerwone porzeczki (2 szklanki).
Warto zauważyć, że spożywając jedną pomarańczę dostarczamy witaminę C w ilości ok. 170% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
porada
Nieco ponad połowa pomarańczy na dzień w zupełności wystarczy, aby dostarczyć organizmowi zalecaną porcję witaminy C
Pomarańcze dostarczają kwas foliowy, witaminę B1 i B6
Mówiąc o pomarańczach w kontekście witaminy C bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że owoc ten dostarcza również inne, ważne dla naszego zdrowia witaminy.
Pomarańcze to owoce zasobne w kwas foliowy, którego odpowiednie spożycie jest bardzo ważne dla kobiet planujących ciążę i kobiet ciężarnych. Kwas foliowy to składnik niezbędny do właściwego rozwoju noworodków. Na co dzień nie spożywamy wystarczających ilości kwasu foliowego. Stąd włączenie pomarańczy na stałe do menu pozwoli wzbogacić naszą dietę w ten deficytowy składnik. Tylko jedna pomarańcza może dostarczyć aż ok. 1/4 - 1/3 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Pomarańcza są również źródłem niektórych witamin z grupy B. W pomarańczach możemy znaleźć wysokie ilości witaminy B1 (tiaminy) i B6 (pirydoksyny). Spożywając jedną pomarańczę dostarczamy ok. 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i 22,5% zapotrzebowania na witaminę B1.
Pomarańcze mają dużo potasu
Pomarańcze to nie tylko witaminy ale również składniki mineralne. W jednej pomarańczy znajdziemy ok. 400 mg potasu. To 10% dziennego zapotrzebowania na potas. Jest to całkiem spora dawka potasu, tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że bardzo mało osób spożywa na co dzień wymaganą ilość potasu.
Jednocześnie pomarańcza nie zawiera praktycznie sodu. Oznacza to, że owoce te charakteryzują się bardzo korzystnym stosunkiem zawartości potasu do sodu. Ma to istotne znaczenie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. W związku z powyższym, osobom z wysokim ciśnieniem krwi warto zalecać regularne spożywanie pomarańczy.
Trzeba też odnotować, że pomarańcze dostarczają pewne ilości wapnia (ok. 75 mg/sztukę). W przypadku osób spożywających dużo produktów mlecznych, nie mają one aż tak istotnego znaczenia w łącznej puli dostarczanego wapnia. Jednak dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, pomarańcze mogą stanowić wartościowe, dodatkowe źródło wapnia w diecie.
Pomarańcze zawierają dużo błonnika pokarmowego
Pomarańcza to soczysty owoc, którego ponad 85% masy stanowi woda. Z tego względu wydawać by się mogło, że nie ma w nim szczególnie wysokich ilości błonnika pokarmowego. Nic bardziej mylnego. Jedząc jedną pomarańczę dostarczamy ok. 5 g błonnika pokarmowego. To mniej więcej tyle samo, co 1 woreczek kaszy jęczmiennej lub kaszy gryczanej (100 g), czyli produktów spożywczych uznawanych za bogate źródła błonnika pokarmowego. Jedna pomarańcza pozwala dostarczyć ok. 1/5 zalecanej dziennej dawki błonnika pokarmowego
porada
Najwięcej błonnika pokarmowego znajduje się w białych błonkach oddzielających miąższ pomarańczy. Dlatego też dobrze jest nie oddzielać ich i wyrzucać, a spożywać je wraz z miąższem
Pomarańcze są źródłem przeciwutleniaczy
Najobficiej występującym związkiem o właściwościach przeciwutleniających w pomarańczach jest wspomniana witamina C. Na niej jednak lista przeciwutleniaczy obecnych w pomarańczach się nie kończy.
Owoce te zawierają hesperydynę, czyli składnik zaliczany do grupy flawonoidów. Jest on przede wszystkim związany z białymi błonkami znajdującymi się pomiędzy miąższem. Uważa się nawet, że pomarańcze są jednymi z najbardziej zasobnych produktów w hesperydynę .
W pomarańczach zidentyfikowano też obecność karotenoidów, głównie beta-kryptoksantyny (która przekształcana jest w naszym ustroju do witaminy A), a także pewne ilości zeaksantyny i luteiny.
Pomarańcze to także cukry proste!
Pomarańcze to bardzo słodkie owoce. Ich słodycz bierze się z obecności węglowodanów, w tym cukrów prostych. Jedna pomarańcza zawiera w sobie ok. 4 łyżeczek cukru (20 g). Jest to dosyć spora porcja cukru. Jednak zawartość cukru w pomarańczach nie dyskwalifikuje przydatności tego owocu do spożycia. Wręcz przeciwnie, korzyści zdrowotne wynikające z bogactwa wielu składników odżywczych w pomarańczach są ważniejsze niż obecność cukrów prostych. O tym, że pomarańcze zawierają cukier powinny jednak pamiętać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę.
Pomarańcza - właściwości
Pomarańcze dostarczają korzyści zdrowotnych kobietom ciężarnym
Pomarańcze są bardzo dobrym źródłem folianów (kwasu foliowego). Jedna duża sztuka pomarańczy (ok. 240 g) może dostarczyć niemal 1/3 (28,9%) dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma to szczególne znaczenie w przypadku kobiet ciężarnych, które potrzebują dużych ilości kwasu foliowego. Wynika to z faktu, że foliany są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Przeprowadzone badania naukowe pokazały, że dzieci urodzone przez kobiety dostarczające wysokie ilości kwasu foliowego miały o 46-62% niższe ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej.
Dodatkowo stwierdzono, że spożywanie kwasu foliowego może przyczyniać się do istotnego zmniejszenia ryzyka stanu przedrzucawkowego (o 22%).
Obecność wysokich ilości witaminy B6 w pomarańczach może łagodzić nudności i wymioty u kobiet ciężarnych.
wiem więcej!
Pomarańcze zmniejszają ryzyko nowotworów
Kwas foliowy obecny w pomarańczach może działać przeciwnowotworowo. Wielokrotnie udowodniono, że spożywanie folianów obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Właściwości takie odnotowano przede wszystkim w przypadku raka trzustki (niższe ryzyko rozwoju o 34%) raka przełyku (niższe ryzyko rozwoju o 41-45%) i raka płuc (niższe ryzyko rozwoju o 36-40%). Działanie zmniejszające ryzyko raka trzustki, przełyku i płuc wykazuje również obecna w pomarańczach beta-kryptoksantyna, czyli związek chemiczny o silnych właściwościach przeciwutleniających, zaliczany do karotenoidów.
Z kolei witamina B6 obecna w pomarańczach może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka wystąpienia raka jelita grubego i raka piersi.
Pomarańcza to również dobre źródło błonnika pokarmowego, którego spożycie może wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka żołądka (o 42%) czy tez jajników (o 24-30%).
Pomarańcza a choroba Alzheimera
Wysokie ilości kwasu foliowego mogą być pomocne w hamowaniu rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Zaobserwowano, że spożywanie dużych dawek kwasu foliowego może powodować zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera aż o 55%.
Spożywanie jednej pomarańczy dziennie będzie niewystarczające do uzyskania wspomnianego efektu, ale na pewno istotnie zwiększy pulę kwasu foliowego w naszym organizmie i w dużym stopniu przyczyni się do zahamowania rozwoju tej choroby.
Pomarańcze mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
Wykazano, że spożywanie kwasu foliowego może obniżać ryzyko udaru mózgu o 10-29%. Podobnie jest w przypadku potasu obecnego w pomarańczach, którego wysokie spożycie może być związane z niższym o 21% ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Ryzyko udaru mózgu może zmniejszać też znajdująca się w pomarańczach witamina C. Co więcej, osoby spożywające wysokie ilości witaminy C rzadziej cierpią na chorobę wieńcową.
W wykonanych badaniach naukowych zauważono, że osoby spożywające wysokie ilości witaminy B6 (występującej w pomarańczach) mają mniejsze ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego, nawet o 48% .
Naukowcy wykazali, że dostarczanie naszemu organizmowi wysokich ilości błonnika pokarmowego i witaminy C (np. w postaci pomarańczy) może prowadzić do zmniejszenia ryzyka choroby niedokrwiennej o 7-24%.
Pomarańcza są pomocne w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi
Pomarańcza to źródło potasu, którego obecność w naszym ustroju przyczynia się do istotnego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Takie działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) może być szczególnie zauważalne w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Na redukcję ciśnienia tętniczego krwi może mieć też wpływ obecna w pomarańczach hesperydyna (należąca do grupy flawonoidów). W literaturze naukowej niejednokrotnie odnotowano, że korzystnie reguluje ona ciśnienie tętnicze krwi, choć nie wszystkie badania potwierdzają taką skuteczność działania.
Naukowcy wykazali też, że spożywanie codziennie 500 ml soku z pomarańczy obniża rozkurczowe ciśnienie krwi .
Biorąc pod uwagę te wszystkie informacje, warto, aby osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi włączyły do swojej diety pomarańcze.
Pomarańcza mogą obniżać stężenie homocysteiny i cholesterolu we krwi
Dowiedziono, że spożywanie kwasu foliowego wiąże się z obniżeniem stężenia homocysteiny we krwi. Dlaczego jest to takie istotne? Uważa się, że wysoki poziom homocysteiny w ustroju jest czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Co więcej, obecność błonnika w diecie skutkuje obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL we krwi.
Badacze stwierdzili też, że długotrwałe, regularne spożywanie soku z pomarańczy (w ilości 480 ml/dzień) powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego (o 11%) i "złego" cholesterolu LDL we krwi (12%).
Istnieje zatem wiele przesłanek naukowych, które wskazują, że jedzenie pomarańczy w formie surowej lub soków może chronić nasze naczynia krwionośne i zapobiegać powstawaniu zmian miażdżycowych.
Pomarańcza dla zdrowia nerek
Wydaje się, że za sprawą obecnych w pomarańczach potasu i kwasów organicznych, owoce te mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się kamieni nerkowych. Wnioski takie wyciągnęli również inni naukowcy, którzy zauważyli, że sok pomarańczowy wykazuje działanie alkalizujące i jego spożywanie może hamować powstawanie kamieni nerkowych.
Pomarańcza to źródło witaminy B1 redukującej zmęczenie
Warto regularnie spożywać pomarańcze ponieważ dostarczają one witaminę B1, której niedobór w organizmie może powodować zmęczenie i osłabienie organizmu.
Pomarańcza pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
Zarówno witamina C obecna w pomarańczach jak i błonnik pokarmowy korzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową ustroju. Co to oznacza? Spożywanie pomarańczy, które są bogate w te dwa składniki może korzystnie wpływać na obniżenie stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo zarówno witamina C, jak i błonnik pokarmowy zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
W przeprowadzonych badaniach wykazano również, że osoby, które miały wysoki poziom beta-kryptoksantyny (obecnej np. w pomarańczach) we krwi miały niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 57%. Trzeba jednak pamiętać, że pomarańcze to również źródło węglowodanów i cukrów prostych. Co prawda owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, to osoby cierpiące na cukrzycę powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Warto jeść pomarańcze bo zwiększają przyswajanie żelaza
Coraz częściej można spotkać się z informacją, że warto wypijać sok pomarańczowy w obecności potraw zawierających żelazo. Jest to prawdą, ponieważ obecna w pomarańczach witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
Naukowcy szacują, że 50 mg witaminy C, czyli tyle, ile znajduje się w niecałej połowie pomarańczy może spowodować dwukrotny wzrost przyswajania żelaza [P]. Z tego względu pomarańcze mogą być cennym składnikiem diety osób cierpiących na niedokrwistość (anemię) z niedoboru żelaza.
Trzeba jednak podkreślić, że jednocześnie należy spożywać produkty z żelazem, ponieważ pomarańcze go nie zawierają, a jedynie ułatwiają jego przyswajanie.
Pomarańcza na przeziębienia
Pomarańcze najczęściej spożywamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Obecność pomarańczy na stołach w trakcie zimy może mieć szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Dlaczego? Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach może być pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia i skracaniu czasu jego trwania.
Pomarańcza - szkodliwość
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania pomarańczy. Są one całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.
Odnotowano jedynie pojedyncze przypadki zaostrzenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD, ang. gastro-esophageal reflux disease) w postaci zgagi po spożyciu pomarańczy .
Niektóre osoby mogą cierpieć też na alergię na pomarańcze. Wówczas powinny zrezygnować z ich spożycia.
Pomarańcza – w ciąży
Pomarańcze mogą być spożywane przez kobiety ciężarne bez obaw o wystąpienie jakichkolwiek skutków ubocznych.
Pomarańcza – kupowanie i przechowywanie
Kupując pomarańcze należy zwrócić uwagę, aby miały one świeży aromat i gładką, pomarańczową skórkę bez przebarwień. Dodatkowo owoce powinny być jędrne, dość twarde i stosunkowo ciężkie.
Nie warto wybierać pomarańcze o matowej, szorstkiej skórce. Owoce nie powinny być też uszkodzone, obite, miękkie i pomarszczone.
Przed zakupem należy dobrze obejrzeć cały owoc, czy nie ma śladów pleśnienia. Jest to utrudnione w przypadku zakupu pomarańczy w siatkach. Trzeba mieć świadomość, że wystarczy jeden nadpsuty owoc, aby mógł „zarazić” pozostałe. Stąd lepiej wybierać owoce „luzem”.
Jak kupić pomarańczę bez pestek?
Istnieje pewien, dość dobrze sprawdzony sposób na to, aby kupić pomarańcza bez pestek. Niektóre pomarańcze mają w jednym miejscu charakterystyczną część przypominającą „pępek”. Jest to zalążek nierozwiniętego, drugiego owocu. Jego obecność podobno gwarantuje brak pestek w owocu.
Jak przechowywać pomarańcza?
Pomarańcze najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Owoce powinny być przechowywane bez uprzedniego ich mycia. Należy je umyć bezpośrednio przed spożyciem.
Pomarańcze obrane można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż jeden dzień.
Pomarańcze nie nadają się do mrożenia.
Pomarańcze są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Jednak uważa się, że sezon na nie zaczyna się w październiku i kończy w lutym.
Pomarańcza – jak spożywać
Pomarańcze można spożywać na surowo jako samodzielny owoc lub dodatek np. do sałatek, deserów lodowych, koktajli. Z pomarańczy można przygotować również dżem, marmoladę i galaretki. Co raz bardziej popularne stają się świeżo wyciskane soki z pomarańczy. Pomarańcze wykorzystuje się do przygotowywania wypieków.
Uwaga na skórkę z pomarańczy
Można znaleźć wiele przepisów kulinarnych z zastosowaniem skórki z pomarańczy. Jednak wykorzystanie skórki z zakupionych pomarańczy może być wątpliwe pod względem zdrowia.
Skórki pomarańczy mogą zawierać różne dodatki do żywności, które nadają jej błyszczącej i lśniącej powierzchni. Są to m.in. takie substancje dodatkowe (nabłyszczacze) jak: wosk pszczeli (E901), wosk candedilla (E902), wosk carnauba (E903), szelak (E904). Co prawda związki te są stosowane w ilościach bezpiecznych dla naszego zdrowia, to jednak jeżeli jest możliwość ich unikania, to warto z tego skorzystać.
Większy problem stanowią jednak pozostałości środków ochronnych (np. pestycydów) na skórkach pomarańczy. Po zbiorze owoców bardzo często stosuje się fungicydy (czyli substancje grzybobójcze), które pozostają w skórce owoców. Przykładem takiego związku jest imazazil. Poza żywnością jest on również wykorzystywany w weterynarii jako środek przeciwgrzybiczy.
porada
Jeżeli chcemy wykorzystać skórkę z zakupionych przez nas pomarańczy lepiej wybierać pomarańcze z upraw ekologicznych, co do których mamy większą pewność, że nie zawierają na swojej powierzchni dużej ilości środków ochrony roślin
Więcej podobnych treści
Grejpfrut
Grejpfrut (Citrus paradisi) to jeden z owoców cytrusowych, który charakteryzuje się wysoką zawart...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ananas
Ananas (od A do Z): Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Ile ma kalorii, IG, ŁG • Przeciwws...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2020
Jagody goji
Jagody goji, czyli owoce kolcowoju (Lycium) pochodzą z Azji i są określane mianem superfoods. Spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 listopada 2020
Jagody acai
Jagody acai to tropikalne owoce z kategorii superfoods. Są źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli)...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2021
Awokado
Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Zawiera wysoką ilość tłuszczu. Może obniżać cholesterol we ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Pomelo
Pomelo to owoc zaliczany do cytrusów, który w smaku jest podobny do grejpfruta, choć jest od nieg...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533210110392951
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
- http://phytomedica.pl/pdf/citrus-sinensis.pdf
- http://www.fao.org/3/a-i5558e.pdf
- https://data.nal.usda.gov/system/files/Flav3.2.pdf
- https://pdfs.semanticscholar.org/e4c6/b34198990277a996de37ac537083e4e0e827.pdf
- María M. Corrada i wsp.: Reduced risk of Alzheimer’s disease with high folate intake: The Baltimore Longitudinal Study of Aging. Alzheimers Dement., 2005, 1(1), 11–18.
- Nancy P Aptekmann i wsp.: Long-term orange juice consumption is associated with low LDL-cholesterol and apolipoprotein B in normal and moderately hypercholesterolemic subjects. Lipids Health Dis., 2013, 12, 119.
- Guo‐Chong Chen i wsp.: Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies. J Am Heart Assoc., 2013, 2(6), e000329.
- Katarzyna Durda i wsp.: Serum folate concentration and the incidence of lung cancer. PLoS One., 2017, 12(5), e0177441.
- Jung Wan Choe i wsp.: Foods Inducing Typical Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in Korea. J Neurogastroenterol Motil., 2017, 23(3), 363–369.
- Kaye Foster-Powell i wsp.: International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr, 2002, 76(1), 5-56.
- Michael Van Straten i wsp.: Preventing the common cold with a vitamin C supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther, May-Jun, 19(3), 151-9.
- Jian-Min Yuan i wsp.: Dietary cryptoxanthin and reduced risk of lung cancer: the Singapore Chinese Health Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2003, 12(9), 890-8.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14578132
- Homocysteine Lowering Trialists' Collaboration i wsp.: Dose-dependent effects of folic acid on blood concentrations of homocysteine: a meta-analysis of the randomized trials. Am J Clin Nutr, 2005, 82(4), 806-12.
- Xiaobin Wang i wsp.: Efficacy of folic acid supplementation in stroke prevention: a meta-analysis. Lancet, 2007, 369(9576), 1876-1882.
- Clarita V Odvina i wsp.: Comparative value of orange juice versus lemonade in reducing stone-forming risk. Clin J Am Soc Nephrol, 2006, 1(6), 1269-74.
- Zheng Ye i wsp.: Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil, 2008, 15(1), 26-34.
- Junko Ishihara i wsp.: Intake of folate, vitamin B6 and vitamin B12 and the risk of CHD: the Japan Public Health Center-Based Prospective Study Cohort I. J Am Coll Nutr, 2008, 27(1), 127-36.
- Z-h Wei i wsp.: Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials. Eur J Clin Nutr, 2009, 63(7), 821-7.
- Susanna C Larsson i wsp.: Vitamin B6 and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. JAMA, 2010, 303(11), 1077-83.
- Hannah Blencowe i wsp.: Folic acid to reduce neonatal mortality from neural tube disorders. Int J Epidemiol, 2010, 39 Suppl 1(Suppl 1), i110-21.
- Christine Morand i wsp.: Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers. Am J Clin Nutr, 2011, 93(1), 73-80.
- Lanfranco D'Elia i wsp.: Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease a meta-analysis of prospective studies. J Am Coll Cardiol, 2011, 57(10), 1210-9.
- Antonio Costantini i wsp.: Thiamine and fatigue in inflammatory bowel diseases: an open-label pilot study. J Altern Complement Med, 2013, 19(8), 704-8.
- Zhizhong Zhang i wsp.: Dietary fiber intake reduces risk for gastric cancer: a meta-analysis. Gastroenterology, 2013, 145(1), 113-120e3.
- Wei-Min Dai i wsp.: Association between folate intake, serum folate levels and the risk of lung cancer: a systematic review and meta-analysis. Chin Med J (Engl), 2013;126(10):1957-64., 126(10), 1957-64.
- Xiao-Xiao Ge i wsp.: Carotenoid intake and esophageal cancer risk: a meta-analysis. Asian Pac J Cancer Prev, 2013;14(3):1911-8., 14(3), 1911-8.
- H L Lin i wsp.: Folate intake and pancreatic cancer risk: an overall and dose-response meta-analysis. Public Health, 2013, 127(7), 607-13.
- W Wu i wsp.: Association of vitamin B6, vitamin B12 and methionine with risk of breast cancer: a dose-response meta-analysis. Br J Cancer, 2013, 109(7), 1926-44.
- Martin Tio i wsp.: Folate intake and the risk of upper gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis. J Gastroenterol Hepatol, 2014, 29(2), 250-8.
- Baodong Yao i wsp.: Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: a dose-response analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2014, 29(2), 79-88.
- Yihua Wu i wsp.: Association between dietary fiber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis. Clin Nutr, 2015, 34(4), 603-11.
- InterAct Consortium i wsp.: Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies. Diabetologia, 2015, 58(7), 1394-408.
- Aristea Binia i wsp.: Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens, 2015, 33(8), 1509-20.
- Roger D Gibb i wsp.: Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr, 2015, 102(6), 1604-14.
- Jiamin Chen i wsp.: Association between intake of antioxidants and pancreatic cancer risk: a meta-analysis. Int J Food Sci Nutr, 2016, 67(7), 744-53.
- Yanping Li i wsp.: Folic Acid Supplementation and the Risk of Cardiovascular Diseases: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc, 2016, 5(8), e003768.
- Tommaso Filippini i wsp.: The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol, 2017, 230, 127-135.
- A W Ashor i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Eur J Clin Nutr, 2017, 71(12), 1371-1380.
- Marc P McRae i wsp.: Dietary Fiber Is Beneficial for the Prevention of Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med, 2017, 16(4), 289-299.
- Fatemeh Homayouni i wsp.: Blood pressure lowering and anti-inflammatory effects of hesperidin in type 2 diabetes; a randomized double-blind controlled clinical trial. Phytother Res, 2018, 32(6), 1073-1079.
- Rhodi E Bulloch i wsp.: Maternal folic acid supplementation for the prevention of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Paediatr Perinat Epidemiol, 2018, 32(4), 346-357.
- Hui Xu i wsp.: Dietary fiber intake is associated with a reduced risk of ovarian cancer: a dose-response meta-analysis. Nutr Res, 2018, 57, 1-11.
- Xiumin Huang i wsp.: Association between dietary fiber intake and risk of ovarian cancer: a meta-analysis of observational studies. J Int Med Res, 2018, 46(10), 3995-4005.
- Kannan Sridharan i wsp.: Interventions for treating nausea and vomiting in pregnancy: a network meta-analysis and trial sequential analysis of randomized clinical trials. Expert Rev Clin Pharmacol, 2018, 11(11), 1143-1150.
- Elena Jovanovski i wsp.: Should Viscous Fiber Supplements Be Considered in Diabetes Control? Results From a Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Diabetes Care, 2019, 42(5), 755-766.
- Mohammad Mohammadi i wsp.: Hesperidin, a major flavonoid in orange juice, might not affect lipid profile and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Phytother Res, 2019, 33(3), 534-545.
- G C Curhan i wsp.: A prospective study of dietary calcium and other nutrients and the risk of symptomatic kidney stones. N Engl J Med, 1993, 328(12), 833-8.
- G C Curhan i wsp.: Comparison of dietary calcium with supplemental calcium and other nutrients as factors affecting the risk for kidney stones in women. Ann Intern Med, 1997, 126(7), 497-504.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.