Pomelo
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 9badań
Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia (Citrus maxima) to tropikalny owoc i zarazem roślina, która należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Owoc ten jest zaliczany do cytrusów i spośród nich cechuje się największą wielkością. Smakiem przypomina grejpfruta, ale jest od niego słodsze.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Pomelo |
Alternatywne nazwy: | Pomarańcza olbrzymia |
Kalorie: | 38 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | |
Bogate w: | Witamina C, potas |
Właściwości: | Działanie przeciwutleniające, redukcja ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, ochrona przed chorobami układu krążenia |
W ciąży: | Nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Należy zrobić przerwę pomiędzy spożywaniem pomelo, a przyjmowaniem leków. Pomelo nie mogą spożywać osoby uczulone na nie. |
Jak przechowywać: | |
Cena: | 5-8 zł/kg |
Sezonowość: | Październik-marzec |
W pigułce
- Pomelo to tropikalny owoc, który przypomina nieco pomarańczę i grejfruta
- Pomelo jest stosunkowo niskokaloryczne (38 kcal/100 g) i jest źródłem witaminy C oraz potasu
- Pomelo posiada silne właściwości przeciwutleniające (chroni przed wolnymi rodnikami)
- Pomelo może przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi i może być pomocne w obniżaniu ryzyka udarów mózgu
- Pomiędzy spożywaniem pomelu, a przyjmowaniem leków najlepiej zrobić kilka godzin przerwy
Pomelo: wartości odżywcze
Pomelo jest niskokalorycznym produktem
Wartość energetyczna pomelo jest stosunkowo niska i wynosi 38 kcal/100 g.
Kaloryczność ta jest nieco niższa, niż w przypadku innych cytrusów, w tym pomarańczy (47 kcal/100 g) i grejpfruta (42 kcal/100 g).
Pomelo jest źródłem węglowodanów
Podstawowa wartość odżywcza pomelo kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 100 g):
- Białko - 0,76 g
- Tłuszcz - 0,04 g
- Węglowodany - 9,62 g
- Błonnik pokarmowy - 1 g (4% RWS)
Pomelo dostarcza dużo potasu
Spośród składników mineralnych, pomelo zawiera najwięcej potasu.
Zawartość składników mineralnych w pomelo (w przeliczeniu na 100 g) wygląda następująco:
- Potas - 216 mg (10,8% RWS)
- Miedź - 0,05 mg (5% RWS)
- Fosfor - 17 mg (2,4% RWS)
- Magnez - 6 mg (1,6% RWS)
- Mangan - 0,017 mg (0,9% RWS)
- Żelazo - 0,11 mg (0,8% RWS)
- Cynk - 10 mg (0,8% RWS)
- Wapń - 4 mg (0,5% RWS)
- Sód - 1 mg
Pomelo zawiera wysokie ilości witaminy C
Poziom witamin w pomelo jest stosunkowo niski, z wyjątkiem witaminy C:
- Witamina C - 61 mg (76,3% RWS)
- Tiamina - 0,034 mg (3,1% RWS)
- Witamina B6 - 0,036 mg (2,6% RWS)
- Ryboflawina - 0,027 mg (1,9% RWS)
- Niacyna - 0,22 mg (1,4% RWS)
W pomelo znajdują się związki bioaktywne
Pomelo jest źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, takich jak:
- Neohesperydyna
- Hesperydyna
- Naringenina
Pomelo zawiera również niewielkie ilości karotenoidów:
- Likopenu
- Beta-karotenu
- Luteiny
- Wiolaksantyny
Pomelo: sprawdzamy właściwości
Pomelo posiada właściwości przeciwutleniające (potwierdzona)
Pomelo jest źródłem przeciwutleniaczy, głównie w postaci witaminy C, ale również polifenoli i karotenoidów.
Związki w nim zawarte mogą wiec wzmacniać obronę antyoksydacyjną organizmu, chroniąc go przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.
Potencjał przeciwutleniający pomelo został potwierdzony w badaniach naukowych, w których naukowcy zauważyli, że owoc ten ma zdolność do zmiatania (usuwania) rodników DPPH.
Podsumowanie: Pomelo poprzez swoje działanie przeciwutleniające może zapobiegać negatywnemu wpływowi wolnych rodników na nasze zdrowie.
Pomelo prawdopodobnie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi (wymaga więcej badań)
Można się spodziewać, że spożywanie pomelo będzie pomocne w redukowaniu ciśnienia krwi. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy C i potasu w pomelo.
W wielu badaniach naukowcy potwierdzili, że dostarczanie organizmowi wysokich ilości tych składników prowadzi do obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Jednocześnie pomelo nie zawiera praktycznie w ogóle sodu (którego nadmiar powoduje wzrost ciśnienia tętniczego).
Podsumowanie: Można przypuszczać, że jedzenie pomelo wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi. Jednak wymaga to potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
Pomelo może chronić przed udarem mózgu (wymaga więcej badań)
Za sprawą dwóch składników - potasu i witaminy C, regularne jedzenie pomelo prawdopodobnie może nas w pewnym stopniu uchronić przed rozwojem udaru mózgu.
Podsumowanie: Prawdopodobnie pomelo przyczynia się do zmniejszenia ryzyka udaru mózgu. Jednakże dotychczas nie przeprowadzono badań z udziałem ludzi, aby to potwierdzić.
Pomelo może obniżać poziom cholesterolu (wymaga więcej badań)
W 2014 roku opublikowane zostały wyniki doświadczenia na zwierzętach, które pokazały, że spożywanie soku z pomelo przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi.
Naukowcy zauważyli, że dodatek pomelo do diety spowodował obniżenie stężenia:
- Cholesterolu całkowitego
- "Złego" cholesterolu LDL
- Triglicerydów
Jednocześnie nastąpił wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
Podsumowanie: Badania na zwierzętach potwierdzają korzystny wpływ pomelo na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Wymagają one potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
Przeciwwskazania
Spożywanie pomelo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Owoc ten nie powoduje żadnego negatywnego wpływu na nasz organizm.
Jednak warto zaznaczyć, że może wpływać on na metabolizm przyjmowanych leków (podobnie jak np. grejpfrut). Dlatego nie zaleca się spożywania pomelo w czasie przyjmowania leków.
Pomiędzy jedzeniem pomelo, a przyjmowaniem leków najlepiej zrobić kilka godzin przerwy.
Pomelo nie powinny również spożywać osoby na niego uczulone. Z dużym prawdopodobieństwem osoby z alergią na grejpfruty/pomarańcze będą miały alergię na pomelo.
Więcej podobnych treści
Jagody acai
Jagody acai to tropikalne owoce z kategorii superfoods. Są źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli)...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2021
Awokado
Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Zawiera wysoką ilość tłuszczu. Może obniżać cholesterol we ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 października 2020
Kiwi (owoc)
Kiwi to jeden z najbogatszych w witaminę C owoc. Dostarcza również dużo witaminy K, potasu i błon...
- dr Bartosz Kulczyński
- 06 listopada 2020
Jabłko
Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców. Mało kto wie, ale regularne spożywanie jabłek może ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Durian
Durian to tropikalny owoc pochodzący z Azji. Jest produktem kalorycznym, bogatym w wiele składnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Żurawina
Żurawina wielkoowocowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, w tym wykazuje głównie działanie p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167754/nutrients
- Julie Grenier i wsp.: Pomelo juice, but not cranberry juice, affects the pharmacokinetics of cyclosporine in humans. Clin Pharmacol Ther, 2006, 79(3), 255-62.
- Chang-Jie Xu i wsp.: Differences in the carotenoid content of ordinary citrus and lycopene-accumulating mutants. J Agric Food Chem, 2006, 54(15), 5474-81.
- Wanpeng Xi i wsp.: Flavonoid composition and antioxidant activities of Chinese local pummelo (Citrus grandis Osbeck.) varieties. Food Chem, 2014, 161, 230-8.
- Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
- Natarin Caengprasath i wsp.: The protective effects of pomelo extract (Citrus grandis L. Osbeck) against fructose-mediated protein oxidation and glycation. EXCLI J., 2013, 12, 491–502.
- Fuhua Yan i wsp.: Largely different carotenogenesis in two pummelo fruits with different flesh colors. PLoS One., 2018, 13(7), e0200320.
- Nancy J Aburto i wsp.: Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ, 2013, 346, f1378.
- Tommaso Filippini i wsp.: The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol, 2017, 230, 127-135.
- A Bendich i wsp.: The health effects of vitamin C supplementation: a review. J Am Coll Nutr, 1995, 14(2), 124-36.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949814000970
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.