Pomelo

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Pomelo

Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 9badań

Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia (Citrus maxima) to tropikalny owoc i zarazem roślina, która należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Owoc ten jest zaliczany do cytrusów i spośród nich cechuje się największą wielkością. Smakiem przypomina grejpfruta, ale jest od niego słodsze.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Pomelo

Alternatywne nazwy:

Pomarańcza olbrzymia

Kalorie:

38 kcal/100 g

IG (indeks glikemiczny):

Bogate w:

Witamina C, potas

Właściwości:

Działanie przeciwutleniające, redukcja ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, ochrona przed chorobami układu krążenia

W ciąży:

Nie ma przeciwwskazań do spożywania


W pigułce

  • Pomelo to tropikalny owoc, który przypomina nieco pomarańczę i grejfruta
  • Pomelo jest stosunkowo niskokaloryczne (38 kcal/100 g) i jest źródłem witaminy C oraz potasu
  • Pomelo posiada silne właściwości przeciwutleniające (chroni przed wolnymi rodnikami)
  • Pomelo może przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi i może być pomocne w obniżaniu ryzyka udarów mózgu
  • Pomiędzy spożywaniem pomelu, a przyjmowaniem leków najlepiej zrobić kilka godzin przerwy

Pomelo: wartości odżywcze

Pomelo jest niskokalorycznym produktem

Wartość energetyczna pomelo jest stosunkowo niska i wynosi 38 kcal/100 g.

Kaloryczność ta jest nieco niższa, niż w przypadku innych cytrusów, w tym pomarańczy (47 kcal/100 g) i grejpfruta (42 kcal/100 g).

Pomelo jest źródłem węglowodanów

Podstawowa wartość odżywcza pomelo kształtuje się następująco (w przeliczeniu na 100 g):

  • Białko - 0,76 g
  • Tłuszcz - 0,04 g
  • Węglowodany - 9,62 g
  • Błonnik pokarmowy - 1 g (4% RWS)

Pomelo dostarcza dużo potasu

Spośród składników mineralnych, pomelo zawiera najwięcej potasu.

Zawartość składników mineralnych w pomelo (w przeliczeniu na 100 g) wygląda następująco:

Pomelo zawiera wysokie ilości witaminy C

Poziom witamin w pomelo jest stosunkowo niski, z wyjątkiem witaminy C:

W pomelo znajdują się związki bioaktywne

Pomelo jest źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, takich jak:

Pomelo zawiera również niewielkie ilości karotenoidów:

Pomelo: sprawdzamy właściwości

Pomelo posiada właściwości przeciwutleniające (potwierdzona)

Pomelo jest źródłem przeciwutleniaczy, głównie w postaci witaminy C, ale również polifenoli i karotenoidów.

Związki w nim zawarte mogą wiec wzmacniać obronę antyoksydacyjną organizmu, chroniąc go przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.

Potencjał przeciwutleniający pomelo został potwierdzony w badaniach naukowych, w których naukowcy zauważyli, że owoc ten ma zdolność do zmiatania (usuwania) rodników DPPH.

 

Podsumowanie: Pomelo poprzez swoje działanie przeciwutleniające może zapobiegać negatywnemu wpływowi wolnych rodników na nasze zdrowie.

Pomelo prawdopodobnie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi (wymaga więcej badań)

Można się spodziewać, że spożywanie pomelo będzie pomocne w redukowaniu ciśnienia krwi. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy C i potasu w pomelo.

W wielu badaniach naukowcy potwierdzili, że dostarczanie organizmowi wysokich ilości tych składników prowadzi do obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Jednocześnie pomelo nie zawiera praktycznie w ogóle sodu (którego nadmiar powoduje wzrost ciśnienia tętniczego).

 

Podsumowanie: Można przypuszczać, że jedzenie pomelo wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi. Jednak wymaga to potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

Pomelo może chronić przed udarem mózgu (wymaga więcej badań)

Za sprawą dwóch składników - potasu i witaminy C, regularne jedzenie pomelo prawdopodobnie może nas w pewnym stopniu uchronić przed rozwojem udaru mózgu.

 

Podsumowanie: Prawdopodobnie pomelo przyczynia się do zmniejszenia ryzyka udaru mózgu. Jednakże dotychczas nie przeprowadzono badań z udziałem ludzi, aby to potwierdzić.

Pomelo może obniżać poziom cholesterolu (wymaga więcej badań)

W 2014 roku opublikowane zostały wyniki doświadczenia na zwierzętach, które pokazały, że spożywanie soku z pomelo przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi.

Naukowcy zauważyli, że dodatek pomelo do diety spowodował obniżenie stężenia:

  • Cholesterolu całkowitego
  • "Złego" cholesterolu LDL
  • Triglicerydów

Jednocześnie nastąpił wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

 

Podsumowanie: Badania na zwierzętach potwierdzają korzystny wpływ pomelo na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Wymagają one potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

Przeciwwskazania

Spożywanie pomelo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Owoc ten nie powoduje żadnego negatywnego wpływu na nasz organizm.

Jednak warto zaznaczyć, że może wpływać on na metabolizm przyjmowanych leków (podobnie jak np. grejpfrut). Dlatego nie zaleca się spożywania pomelo w czasie przyjmowania leków

Pomiędzy jedzeniem pomelo, a przyjmowaniem leków najlepiej zrobić kilka godzin przerwy.

Pomelo nie powinny również spożywać osoby na niego uczulone. Z dużym prawdopodobieństwem osoby z alergią na grejpfruty/pomarańcze będą miały alergię na pomelo.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167754/nutrients
  • Julie Grenier i wsp.: Pomelo juice, but not cranberry juice, affects the pharmacokinetics of cyclosporine in humans. Clin Pharmacol Ther, 2006, 79(3), 255-62.
  • Chang-Jie Xu i wsp.: Differences in the carotenoid content of ordinary citrus and lycopene-accumulating mutants. J Agric Food Chem, 2006, 54(15), 5474-81.
  • Wanpeng Xi i wsp.: Flavonoid composition and antioxidant activities of Chinese local pummelo (Citrus grandis Osbeck.) varieties. Food Chem, 2014, 161, 230-8.
  • Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
  • Natarin Caengprasath i wsp.: The protective effects of pomelo extract (Citrus grandis L. Osbeck) against fructose-mediated protein oxidation and glycation. EXCLI J., 2013, 12, 491–502.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter