Żurawina
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 10badań
Żurawina to owoc otrzymywany z żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon), która pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce żurawiny były zbierane setki lat temu przez Indian i wykorzystywane jako środek konserwujący ryby i mięso, a także jako surowiec leczniczy. Obecnie żurawina jest uprawiana również w niektórych krajach Europy.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Żurawina |
Kalorie: | Żurawina świeża: 46 kcal/100 g |
Bogata w: | Błonnik pokarmowy, proantocyjanidyny, antocyjany, kwasy fenolowe, katechiny |
Właściwości: | Zapobieganie infekcjom dróg moczowych, wspomaganie leczenia zakażenia Helicobacter pylori, obniżanie skurczowego ciśnienia krwi, podwyższanie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL |
W ciąży: | Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Osoby cierpiące na kamicę nerkową |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w lodówce |
Cena: | Żurawina suszona: 19-40 zł/kg Żurawina świeża: 17-20 zł/kg |
Sezonowość: | Wrzesień-listopad |
W pigułce
- Żurawina suszona jest stosunkowo kaloryczna (1 garść = 123 kcal) i zawiera wysokie ilości cukrów prostych
- Żurawina jest źródłem błonnika pokarmowego i związków z grupy polifenoli (m.in. proantocyjanidyn, antocyjanów, kwasów fenolowych, katechin)
- Żurawina posiada dobrze udokumentowany wpływ na zapobieganie (ale nie leczenie) infekcji dróg moczowych
- Żurawina może być pomocna w zapobieganiu i zwalczaniu zakażenia wywołanego Helicobacter pylori
- Żurawina wpływa korzystnie na ciśnienie krwi i przyczynia się do wzrostu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL
- Żurawiny nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową (w tym kamicę moczanową)
Kalorie
Świeża żurawina jest owocem niskokalorycznym. Jej wartość energetyczna wynosi 46 kcal/100 g.
Wyższą kalorycznością charakteryzuje się żurawina suszona - 308 kcal/100 g.
Zgodnie z tym 1 garść żurawiny suszonej (40 g) dostarcza 123 kcal.
Wartości odżywcze
Żurawina słodzona dostarcza stosunkowo dużo cukru
W sklepach najczęściej można spotkać żurawinę w formie suszonej i dodatkowo dosładzanej.
Taka żurawina zawiera wysokie ilości cukrów prostych - 29 g/1 garść (40 g).
Z tego względu warto wybierać żurawinę niesłodzoną, jednakże jest ona droższa i nie przez każdego akceptowana pod względem smaku.
Żurawina jest źródłem błonnika pokarmowego
Żurawina może być traktowana jako źródło błonnika. W 1 garści żurawiny suszonej znajduje się 2,12 g błonnika pokarmowego.
Żurawina nie zawiera wysokich ilości witamin i składników mineralnych
Żurawina nie jest zbyt dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawartość tych związków jest niska.
Poziom składników mineralnych w 1 garści żurawiny suszonej kształtuje się następująco:
- Wapń - 3,6 mg
- Żelazo - 0,16 mg
- Magnez - 1,6 mg
- Fosfor - 3,2 mg
- Potas - 19,6 mg
- Sód - 2 mg
- Cynk - 0,04 mg
- Miedź - 0,03 mg
- Selen - 0,24 µg
Podobnie, żurawina zawiera niskie ilości witamin:
- Witamina C - 0,08 mg
- Tiamina - 0,01 mg
- Ryboflawina - 0,01 mg
- Niacyna - 0,22 mg
- Witamina B6 - 0,02 mg
- Witamina E - 0,84 mg
- Witamina K - 3,04 µg
Żurawina jest źródłem składników bioaktywnych
Naukowcy zidentyfikowali w żurawinie wiele związków charakteryzujących się wysoką aktywnością biologiczną. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim:
- Flawonole (kwercetyna, mirycetyna, kaempferol)
- Flawan-3-ole (katechina, epikatechina)
- Proantocyjanidyny (proantocyjanidyna A2, proantocyjanidyna B2)
- Antocyjanidyny (peonidyna, cyjanidyna, malwidyna, delfinidyna, petunidyna, pelargonidyna)
- Kwasy fenolowe (kwas p-kumarowy, kwas kawowy, kwas ferulowy, kwas sinapowy, kwas benzoesowy)
- Terpeny (kwas ursolowy)
Właściwości
Żurawina zapobiega infekcjom dróg moczowych
Jednym z najlepiej poznanych działań prozdrowotnych żurawiny jest zapobieganie występowaniu infekcji dróg moczowych.
Szereg przeprowadzonych badań naukowych jednoznacznie dowodzi, że osoby spożywające regularnie i w wysokich ilościach produkty na bazie żurawiny mają niższe ryzyko rozwoju infekcji dróg moczowych o 26-38%.
Należy jednak podkreślić, że dotychczas w badaniach potwierdzono działanie profilaktyczne żurawiny. Brakuje danych na temat tego, czy spożywanie żurawiny wspomaga zwalczanie istniejącej infekcji.
Żurawina wpływa korzystnie na układ krążenia
Żurawina może być wartościowym składnikiem diety osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi.
W 2020 roku na łamach czasopisma Clinical Nutrition opublikowano wyniki metaanalizy, które dowiodły, że spożywanie żurawiny może przyczyniać się do łagodnego obniżenia skurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowo naukowcy odnotowali, że podawanie żurawiny spowodowało wzrost stężenia "dobrego" cholesterolu HDL we krwi.
Żurawina może hamować zakażenie Helicobacter pylori
Istnieją poważne przesłanki naukowe, które wskazują, że spożywanie produktów na bazie żurawiny (np. soku) może przyczyniać się do zapobiegania infekcjom wywołanym przez Helicobacter pylori.
Zaobserwowano również, że włączenie żurawiny do diety może wspomagać leczenie przeciwbakteryjne (eradykcję) wobec Helicobacyer pylori.
Warto zauważyć, że bakteria Helicobacter pylori jest główną przyczyną rozwoju wrzodów żołądka.
Przeciwwskazania
Żurawina a kamica nerkowa
Żurawina, w tym produkty z niej przygotowane odznaczają się stosunkowo wysoką zawartością szczawianów. Są to związki, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
W kilku przeprowadzonych badaniach naukowych zauważono, że spożywanie żurawiny może zwiększać ryzyko rozwoju kamicy nerkowej.
Zaleca się, aby osoby cierpiące na kamicę moczanową unikały regularnego spożywania produktów z żurawiną.
Żurawina a ciąża
Spożywanie żurawiny w trakcie ciąży jest bezpieczne zarówno dla zdrowia matki, jak i potomstwa.
Jak kupować żurawinę?
Świeże owoce powinny posiadać błyszczącą powłokę i charakteryzować się głębokim czerwonym kolorem. Dojrzała żurawina jest stosunkowo twarda w dotyku.
Nie należy kupować owoców pomarszczonych lub z przebarwieniami (np. brązowymi plamami).
Żurawina suszona - która jest najzdrowsza?
Poza sezonem, praktycznie jedynym sposobem na kupienie żurawiny jest wybór owoców suszonych.
Najzdrowszym wyborem będzie sięgnięcie po żurawinę suszoną niesłodzoną. Jednakże żurawina niedosładzana cechuje się cierpkim smakiem i wielu osobom nie przypada ona do gustu.
W sprzedaży najczęściej można spotkać suszoną żurawinę dodatkowo słodzoną. Najlepiej wybierać te produkty, które w składzie zawierają jak najwyższy poziom żurawiny, a jednocześnie mają jak najmniej cukrów prostych.
Dobrym rozwiązaniem może być wybór żurawiny liofilizowanej. Można ją kupić w postaci proszku, półówek lub całych owoców. Należy jednak pamiętać, że żurawina liofilizowana posiada kwaskowaty i cierpki smak.
Jak jeść żurawinę?
W sprzedaży dostępnych jest wiele produktów żurawinowych.
Najbardziej popularna jest żurawina suszona (słodzona lub bez dodatku cukru).
W sklepach znajdziemy również:
- Sok żurawinowy 100%
- Herbatki z dodatkiem żurawiny
- Dżemy/konfitury żurawinowe
- Musy żurawinowe
Żurawina idealnie komponuje się jako dodatek do różnych gatunków mięsa oraz do serów (np. serów pleśniowych).
Własne przetwory żurawinowe - przepisy
Produkty na bazie żurawiny można przygotować samodzielnie.
Najbardziej popularnymi przetworami żurawinowymi są:
Przechowywanie
Świeżą żurawinę najlepiej przechowywać w lodówce, w szufladzie na warzywa i owoce. Może być wówczas przechowywana ok. 3-4 tygodnie.
Żurawinę można również zamrażać. W takiej postaci można ją przechowywać przez rok.
Suszona żurawina powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W takich warunkach przechowywania będzie nadawała się do spożycia przez ok. 6-12 miesięcy.
Więcej podobnych treści
Jabłko
Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców. Mało kto wie, ale regularne spożywanie jabłek może ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2020
Durian
Durian to tropikalny owoc pochodzący z Azji. Jest produktem kalorycznym, bogatym w wiele składnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Truskawki
Truskawki to owoce obfitujące w witaminę C, potas, kwas foliowy i polifenole. Spożywanie truskawe...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 lutego 2021
Gruszka
Gruszka to jeden z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Gruszki zawierają wysokie ilości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 stycznia 2021
Jeżyny
Jeżyny to niskokaloryczne owoce, które dostarczają dużo witaminy K, witaminy C, manganu i błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 lipca 2021
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka to niskokaloryczny owoc, który jest co raz bardziej pop...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102630/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102706/nutrients
- M K Terris i wsp.: Dietary supplementation with cranberry concentrate tablets may increase the risk of nephrolithiasis. Urology, 2001, 57(1), 26-9.
- Lian Zhang i wsp.: Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. Helicobacter, 2005, 10(2), 139-45.
- Matthew T Gettman i wsp.: Effect of cranberry juice consumption on urinary stone risk factors. J Urol, 2005, 174(2), 590-4.
- Martin Gotteland i wsp.: Modulation of Helicobacter pylori colonization with cranberry juice and Lactobacillus johnsonii La1 in children. Nutrition, 2008, 24(5), 421-6.
- Ângelo Luís i wsp.: Can Cranberries Contribute to Reduce the Incidence of Urinary Tract Infections? A Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis of Clinical Trials. J Urol, 2017, 198(3), 614-621.
- Zhuxuan Fu i wsp.: Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr, 2017, 147(12), 2282-2288.
- Elaine J Redmond i wsp.: The influence of dietary supplementation with cranberry tablets on the urinary risk factors for nephrolithiasis. World J Urol, 2019, 37(3), 561-566.
- Makan Pourmasoumi i wsp.: The effects of cranberry on cardiovascular metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr, 2020, 39(3), 774-788.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/
- Jeffrey B. Blumberg i wsp.: Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health1,2. Adv Nutr., 2013, 4(6), 618–632.
- Kristine Heitmann i wsp.: Pregnancy outcome after use of cranberry in pregnancy – the Norwegian mother and child cohort study. BMC Complement Altern Med., 2013, 13, 345.
- James Polashock i wsp.: The American cranberry: first insights into the whole genome of a species adapted to bog habitat. BMC Plant Biol., 2014, 14, 165.
- Ann E Stapleton i wsp.: Systematic review with meta-analysis: Cranberry-containing products are associated with a protective effect against urinary tract infections. Evid Based Med., 2013, 18(3), 110–111.
- Tunde Jurikova i wsp.: Bioactive Compounds, Antioxidant Activity, and Biological Effects of European Cranberry (Vaccinium oxycoccos). Molecules., 2019, 24(1), 24.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.