Gruszka
Ostatnia aktualizacja: 21 października 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 7badań
Gruszka to jedna z najstarszych roślin uprawnych, należąca do rodziny różowatych (Rosaceae). Gruszki pochodzą z Europy i Azji Zachodniej. Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian gruszek, z czego ok. 100 jest uprawianych komercyjnie.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Gruszka |
Kalorie: | 57 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 38 |
Bogata w: | Błonnik pokarmowy, miedź |
Właściwości: | Obniżanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i udarów mózgu, redukcja ciśnienia tętniczego, wspomagania odchudzania |
W ciąży: | Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Gruszek nie mogą spożywać osoby, które mają na nie alergię |
Jak przechowywać: | |
Cena: | 3-5 zł/kg |
Sezonowość: |
W pigułce
- Gruszki to owoce niskokaloryczne (ok. 80 kcal/sztuka) o niskim indeksie glikemicznym (IG = 38)
- Gruszki są dobrym źródłem błonnika i miedzi
- Spożywanie gruszek może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi
- Regularne jedzenie gruszek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 i udarów mózgu
- Gruszki mogą w niewielkim stopniu wspomagać odchudzanie
Gruszki: wartości odżywcze
Gruszki są niskokaloryczne
Gruszki nie dostarczają wysokich ilości kalorii. Ich wartość energetyczna wynosi 57 kcal/100 g.
Zakładając, że 1 gruszka waży 140 g, to wówczas jej kaloryczność kształtuje się na poziomie 79,8 kcal.
Gruszki są zasobne w błonnik pokarmowy
Gruszki charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Spośród makroskładników, dostarczają również dużo węglowodanów.
Podstawowa wartość odżywcza gruszek (w przeliczeniu na 1 sztukę = 140 g) wygląda następująco:
- Białko - 0,5 g
- Tłuszcz - 0,2 g
- Węglowodany - 21,3 g
- Błonnik pokarmowy - 4,3 g (17,2% RWS)
Gruszki zawierają stosunkowo niewielkie ilości składników mineralnych
W składzie gruszek można wyróżnić wiele składników mineralnych, jednakże ich stężenie nie jest zbyt duże.
Zawartość poszczególnych tych związków (w przeliczeniu na 1 sztukę = 140 g) kształtuje się następująco:
- Miedź - 0,12 mg (12% RWS)
- Potas - 162 mg (8,1% RWS)
- Mangan - 0,067 mg (3,4% RWS)
- Magnez - 9,8 mg (2,6% RWS)
- Fosfor - 16,8 mg (2,4% RWS)
- Żelazo - 0,25 mg (1,8% RWS)
- Wapń - 12,6 mg (1,6% RWS)
- Cynk - 0,14 mg (1,4% RWS)
Gruszki dostarczają różnych witamin
Gruszki zawierają w swoim składzie wiele witamin, choć ich poziom jest stosunkowo niski i wygląda jak poniżej:
- Witamina K - 6,16 µg (8,2% RWS)
- Witamina C - 6,02 mg (7,5% RWS)
- Kwas foliowy - 9,8 µg (4,9% RWS)
- Witamina B6 - 0,04 mg (2,9& RWS)
- Ryboflawina - 0,036 mg (2,6% RWS)
- Tiamina - 0,017 mg (1,5% RWS)
- Niacyna - 0,225 mg (1,4% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,07 mg (1,2% RWS)
W gruszkach znajdują się związki bioaktywne
Jedzenie gruszek wiąże się z dostarczeniem przeciwutleniaczy, w tym m.in. polifenoli takich jak:
- Kwas chlorogenowy
- Kwas kawowy
- Kwas p-kumarowy
- Arbutyna
- Katechina
- Epikatechina
Gruszka posiada niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Zgodnie z dostępnymi informacjami, indeks glikemiczny gruszki wynosi 38 (IG = 38), co pozwala zakwalifikować ten owoc do produktów o niskim IG.
Jednocześnie gruszki charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym (ŁG). Ładunek glikemiczny dla 1 gruszki wynosi 8,1 (ŁG = 8,1).
Gruszki: właściwości
Lista potwierdzonych właściwości gruszki:
Gruszki mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy
W 2017 roku na łamach czasopisma Food & Function opublikowane zostały wyniki metaanalizy, które pokazały, że regularne spożywanie gruszek i jabłek może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 (o 3-14%).
Gruszki przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi
W jednym z badań naukowych zauważono, że codzienne spożywanie 2 sztuk gruszek może wpłynąć na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (średnio o 5 mmHg).
Gruszki chronią przed udarem mózgu
Dane pochodzące z 2014 roku, które zostały opublikowane na łamach czasopisma Stroke dowiodły, że spożywanie gruszek i jabłek może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia udarów mózgu o 12%.
Gruszki mogą wspomagać odchudzanie
Na podstawie przeprowadzonych dotychczas badań naukowych można wskazać, że gruszki są cennym składnikiem diety osób, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Naukowcy zaobserwowali, że u osób, do których diety włączono gruszki, nastąpiło nieznacznie obniżenie masy ciała.
Przeciwwskazania
Niektóre osoby są uczulone na gruszki
Alergia na gruszki może objawiać się wystąpieniem m.in.:
- Nieżytu nosa
- Pokrzywki
- Swędzenia lub mrowienia w okolicach ust
- Obrzęku twarzy, warg lub języka
- Nudności, biegunek i wymiotów
Więcej podobnych treści
Żurawina
Żurawina wielkoowocowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, w tym wykazuje głównie działanie p...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 grudnia 2020
Truskawki
Truskawki to owoce obfitujące w witaminę C, potas, kwas foliowy i polifenole. Spożywanie truskawe...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 lutego 2021
Jeżyny
Jeżyny to niskokaloryczne owoce, które dostarczają dużo witaminy K, witaminy C, manganu i błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 lipca 2021
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka to niskokaloryczny owoc, który jest co raz bardziej pop...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć
Mandarynki to owoce cytrusowe o stosunkowo niskiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Brzoskwinia: wartości odżywcze, właściwości i przeciwwskazania
Brzoskwinia (Prunus persica Batsch) to owoc pestkowy z rodziny różowatych, który pochodzi z Chin....
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 lutego 2021
Spis badań i źródeł
- https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.30.1_supplement.1175.12
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169118/nutrients
- https://foodstruct.com/food/pear
- Maria Conceição de Oliveira i wsp.: A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite, 2008, 51(2), 291-5.
- Dan Hu i wsp.: Fruits and vegetables consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Stroke, 2014, 45(6), 1613-9.
- Xiao-Fei Guo i wsp.: Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food Funct, 2017, 8(3), 927-934.
- Negin Navaei i wsp.: Influence of daily fresh pear consumption on biomarkers of cardiometabolic health in middle-aged/older adults with metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Food Funct, 2019, 10(2), 1062-1072.
- Holly Reiland i wsp.: Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today., 2015, 50(6), 301–305.
- Bridget A Gayer i wsp.: Effects of Intake of Apples, Pears, or Their Products on Cardiometabolic Risk Factors and Clinical Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Curr Dev Nutr., 2019, 3(10), nzz109.
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2013.835821
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.