Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć
Ostatnia aktualizacja: 09 stycznia 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 11badań
Mandarynka to jeden z owoców cytrusowych, a zarazem nazwa rośliny, z której te owoce pochodzą (Citrus reticulata). Mandarynka należy do rodziny rutowatych (Rutaceae).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Mandarynki |
Grupa: | Owoce |
Kalorie: | 53 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 42 |
Bogate w: | Witamina C, potas, hesperydyna, beta-kryptoksantyna, błonnik |
Właściwości: | Działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym, ochrona przed demencją, możliwe wspomaganie odporności |
Przeciwwskazania: | |
Jak przechowywać: | Przechowywać w temperaturze pokojowej: do jednego tygodnia Przechowywać w lodówce: ok. 2 tygodnie Można przechowywać w zamrażarce po uprzednim obraniu ze skórki |
Cena: | 5-7 zł/kg |
W pigułce
- Mandarynki mają stosunkowo mało kalorii (37 kcal/sztuka)
- Mandarynki cechują się niskim indeksem glikemicznym (IG = 42)
- Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C. Dostarczają też błonnika, potasu, polifenoli, karotenoidów,
- Mandarynki mają działanie przeciwnowotworowe i chronią przed chorobami układu krążenia
- Mandarynki mogą zmniejszać ryzyko demencji
- Jedzenie mandarynek prawdopodobnie poprawia odporność
- Mandarynki u osób zdrowych nie powodują skutków ubocznych
Mandarynki - wartości odżywcze
Mandarynki nie są kaloryczne
Mandarynki cechują się niską wartością energetyczną, która wynosi 53 kcal/100 g.
Oznacza to, że 1 mandarynka dostarcza 37 kcal.
Mandarynki są źródłem węglowodanów
Główną grupą składników obecnych w mandarynkach są węglowodany. Dostarczają one również stosunkowo dużo błonnika.
Podstawowa wartość odżywcza mandarynek (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g):
- Białko - 0,57 g
- Tłuszcz - 0,22 g
- Węglowodany - 9,31 g
- Błonnik pokarmowy - 1,26 (5% RWS)
Mandarynki zawierają niewielkie ilości składników mineralnych
Poziom składników mineralnych w mandarynkach (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g) wynosi:
- Potas - 116,2 (5,8% RWS)
- Wapń - 25,9 mg (3,2% RWS)
- Miedź - 0,03 mg (2,9% RWS)
- Magnez - 8,4 mg (2,2% RWS)
- Fosfor - 14 mg (2% RWS)
- Mangan - 0,03 mg (1,4% RWS)
- Żelazo - 0,11 mg (0,8% RWS)
- Cynk - 0,05 mg (0,5% RWS)
Mandarynki są źródłem witaminy C
Zawartość witamin w mandarynkach (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g) wynosi:
- Witamina C - 18,69 mg (23,4% RWS)
- Kwas foliowy - 11,2 µg (5,6% RWS)
- Witamina B6 - 0,55 mg (3,9% RWS)
- Tiamina - 0,04 mg (3,7% RWS)
- Witamina A - 23,8 µg (3% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,15 mg (2,5% RWS)
- Ryboflawina - 0,03 mg (1,8% RWS)
- Niacyna - 0,26 mg (1,6% RWS)
W mandarynach znajdują się polifenole i karotenoidy
Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy (np. pomarańcza) zawierają w swoim składzie polifenole. Wśród nich w największych ilościach obecna jest hesperydyna.
Mandarynki są również źródłem karotenoidów, w tym głównie beta-kryptoksantyny.
Wspomniane związki posiadają właściwości przeciwutleniające, czyli są zdolne do hamowania szkodliwej aktywności wolnych rodników. Jak wiadomo, nadmiar wolnych rodników w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
Mandarynki mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Mandarynki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 42 (IG = 42).
Dodatkowo mandarynki mają niski ładunek glikemiczny (ŁG = 3,9).
Mandarynki - właściwości
••• Mandarynki mają właściwości przeciwnowotworowe
Naukowcy opublikowali wyniki wielu badań, które potwierdzają, że cytrusy zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Udowodnili oni, że regularne jedzenie owoców cytrusowych wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia:
- Raka piersi (10%)
- Raka przełyku (o 37%)
- Raka pęcherza moczowego (o 23%)
- Raka trzustki (o 17%)
- Raka żołądka (o 28%)
••• Mandarynki pomagają chronić przed chorobami układu krążenia
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że spożywanie wysokich ilości witaminy C (która jest obecna m.in. w mandarynkach) może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym:
- Udaru mózgu (o 19%)
- Choroby wieńcowej (o 16%)
W tym miejscu warto podkreślić, że witamina C poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych poprzez działanie relaksacyjne (rozluźniające mięśnie gładkie).
Przypuszczenia te znajdują swoje potwierdzenie w badaniach przeprowadzonych we Francji i Irlandii Północnej. Naukowcy zauważyli, że osoby spożywające wyższe ilości owoców cytrusowych mają mniejsze ryzyko pojawienia się incydentów wieńćowych.
••• Mandarynki zapobiegają demencji
Badania przeprowadzone w Japonii, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie British Journal of Nutrition pokazały, że osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe mają mniejsze ryzyko wystąpienia demencji (średnio o 18-23%).
••• Mandarynki mogą wspomagać odporność
Mandarynki zawierają w swoim składzie wysokie ilości witaminy C, która bierze udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Naukowcy wykazali też, że witamina C może łagodzić nasilenie przeziębienia w trakcie trwania infekcji.
— Mandarynki nie zapobiegają cukrzycy typu 2
W niektórych artykułach można spotkać się ze stwierdzeniem, że jedzenie mandarynek może ustrzec nas przed wystąpieniem cukrzycy typu 2.
Jednakże wyniki opublikowanej metaanalizy w 2016 roku pokazały, że jedzenie cytrusów nie zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Mandarynki - Przeciwwskazania
Mandarynki są owocami bezpiecznymi dla zdrowia.
Jednakże niektóre osoby mogą być uczulone na mandarynki. Wówczas muszą one zrezygnować z ich spożycia.
Więcej podobnych treści
Jeżyny
Jeżyny to niskokaloryczne owoce, które dostarczają dużo witaminy K, witaminy C, manganu i błonnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 lipca 2021
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka to niskokaloryczny owoc, który jest co raz bardziej pop...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 stycznia 2021
Brzoskwinia: wartości odżywcze, właściwości i przeciwwskazania
Brzoskwinia (Prunus persica Batsch) to owoc pestkowy z rodziny różowatych, który pochodzi z Chin....
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 lutego 2021
Maliny
Maliny (Rubus idaeus) to owoce niskokaloryczne, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Za...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 lutego 2021
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka (Ribes nigrum) jest jednym z najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C, a jednoc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Cytryna: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania
Cytryna to jeden z najpopularniejszych cytrusów, który jest szeroko stosowany w kuchni. Sprawdzil...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 lipca 2021
Spis badań i źródeł
- Jong-Myon Bae i wsp.: Citrus fruit intake and pancreatic cancer risk: a quantitative systematic review. Pancreas, 2009, 38(2), 168-74.
- Jong-Myon Bae i wsp.: Citrus fruit intake and stomach cancer risk: a quantitative systematic review. Gastric Cancer, 2008;11(1):23-32., 11(1), 23-32.
- Betty J Burri i wsp.: Beta-cryptoxanthin as a source of vitamin A. J Sci Food Agric, 2015, 95(9), 1786-94.
- Guo‐Chong Chen i wsp.: Vitamin C Intake, Circulating Vitamin C and Risk of Stroke: A Meta‐Analysis of Prospective Studies. J Am Heart Assoc., 2013, 2(6), e000329.
- Luc Dauchet i wsp.: Frequency of fruit and vegetable consumption and coronary heart disease in France and Northern Ireland: the PRIME study. Br J Nutr, 2004, 92(6), 963-72.
- Noura S. Dosoky i wsp.: Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci., 2018, 19(7), 1966.
- Foodstruct - Nutrition charts and Food Comparison data.
- Hemila H. i wsp.: Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2013, 1.
- Xiujuan Jia i wsp.: Consumption of citrus and cruciferous vegetables with incident type 2 diabetes mellitus based on a meta-analysis of prospective study. Prim Care Diabetes, 2016, 10(4), 272-80.
- Sudong Liang i wsp.: Citrus fruit intake and bladder cancer risk: a meta-analysis of observational studies. Int J Food Sci Nutr, 2014, 65(7), 893-8.
- James M. May i wsp.: Role of Vitamin C in the Function of the Vascular Endothelium. Antioxid Redox Signal., 2013, 19(17), 2068–2083.
- Peterson JJ. i wsp.: Flavanones in oranges, tangerines (mandarins), tangors, and tangelos: a compilation and review of the data from the analytical literature. Journal of Food Composition and Analysis, 2006, 18, 66-73.
- Jung-Kook Song i wsp.: Citrus Fruit Intake and Breast Cancer Risk: A Quantitative Systematic Review. J Breast Cancer., 2013, 16(1), 72–76.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central.
- Anqiang Wang i wsp.: Citrus Fruit Intake Substantially Reduces the Risk of Esophageal Cancer: A Meta-Analysis of Epidemiologic Studies. Medicine (Baltimore), 2015, 94(39), e1390.
- Zheng Ye i wsp.: Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil, 2008, 15(1), 26-34.
- Zhang S. i wsp.: Citrus consumption and incident dementia in elderly Japanese: the Ohsaki Cohort 2006 Study. Br J Nutr., 2017, 117, 8, 1174-1180.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.