Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć

Ostatnia aktualizacja: 09 stycznia 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 11badań

Mandarynka to jeden z owoców cytrusowych, a zarazem nazwa rośliny, z której te owoce pochodzą (Citrus reticulata). Mandarynka należy do rodziny rutowatych (Rutaceae).

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Mandarynki

Grupa:

Owoce

Kalorie:

53 kcal/100 g
37 kcal/70 g (1 sztuka)

IG (indeks glikemiczny):

42

Bogate w:

Witamina C, potas, hesperydyna, beta-kryptoksantyna, błonnik

Właściwości:

Działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym, ochrona przed demencją, możliwe wspomaganie odporności

Przeciwwskazania:


W pigułce

  • Mandarynki mają stosunkowo mało kalorii (37 kcal/sztuka)
  • Mandarynki cechują się niskim indeksem glikemicznym (IG = 42)
  • Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C. Dostarczają też błonnika, potasu, polifenoli, karotenoidów,
  • Mandarynki mają działanie przeciwnowotworowe i chronią przed chorobami układu krążenia
  • Mandarynki mogą zmniejszać ryzyko demencji
  • Jedzenie mandarynek prawdopodobnie poprawia odporność
  • Mandarynki u osób zdrowych nie powodują skutków ubocznych

Mandarynki - wartości odżywcze

Mandarynki nie są kaloryczne

Mandarynki cechują się niską wartością energetyczną, która wynosi 53 kcal/100 g.

Oznacza to, że 1 mandarynka dostarcza 37 kcal.

Mandarynki są źródłem węglowodanów

Główną grupą składników obecnych w mandarynkach są węglowodany. Dostarczają one również stosunkowo dużo błonnika.

Podstawowa wartość odżywcza mandarynek (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g):

  • Białko - 0,57 g
  • Tłuszcz - 0,22 g
  • Węglowodany - 9,31 g
  • Błonnik pokarmowy - 1,26 (5% RWS)

Mandarynki zawierają niewielkie ilości składników mineralnych

Poziom składników mineralnych w mandarynkach (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g) wynosi:

Mandarynki są źródłem witaminy C

Zawartość witamin w mandarynkach (w przeliczeniu na 1 sztukę = 70 g) wynosi:

W mandarynach znajdują się polifenole i karotenoidy

Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy (np. pomarańcza) zawierają w swoim składzie polifenole. Wśród nich w największych ilościach obecna jest hesperydyna.

Mandarynki są również źródłem karotenoidów, w tym głównie beta-kryptoksantyny.

Wspomniane związki posiadają właściwości przeciwutleniające, czyli są zdolne do hamowania szkodliwej aktywności wolnych rodników. Jak wiadomo, nadmiar wolnych rodników w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób.

Mandarynki mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)

Mandarynki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 42 (IG = 42).

Dodatkowo mandarynki mają niski ładunek glikemiczny (ŁG = 3,9).

Mandarynki - właściwości

••• Mandarynki mają właściwości przeciwnowotworowe

Naukowcy opublikowali wyniki wielu badań, które potwierdzają, że cytrusy zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Udowodnili oni, że regularne jedzenie owoców cytrusowych wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia:

  • Raka piersi (10%)
  • Raka przełyku (o 37%)
  • Raka pęcherza moczowego (o 23%)
  • Raka trzustki (o 17%)
  • Raka żołądka (o 28%)

••• Mandarynki pomagają chronić przed chorobami układu krążenia

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że spożywanie wysokich ilości witaminy C (która jest obecna m.in. w mandarynkach) może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym:

  • Udaru mózgu (o 19%)
  • Choroby wieńcowej (o 16%)

W tym miejscu warto podkreślić, że witamina C poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych poprzez działanie relaksacyjne (rozluźniające mięśnie gładkie).

Przypuszczenia te znajdują swoje potwierdzenie w badaniach przeprowadzonych we Francji i Irlandii Północnej. Naukowcy zauważyli, że osoby spożywające wyższe ilości owoców cytrusowych mają mniejsze ryzyko pojawienia się incydentów wieńćowych.


••• Mandarynki zapobiegają demencji

Badania przeprowadzone w Japonii, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie British Journal of Nutrition pokazały, że osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe mają mniejsze ryzyko wystąpienia demencji (średnio o 18-23%).

•• Mandarynki mogą wspomagać odporność

Mandarynki zawierają w swoim składzie wysokie ilości witaminy C, która bierze udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Naukowcy wykazali też, że witamina C może łagodzić nasilenie przeziębienia w trakcie trwania infekcji.

 Mandarynki nie zapobiegają cukrzycy typu 2

W niektórych artykułach można spotkać się ze stwierdzeniem, że jedzenie mandarynek może ustrzec nas przed wystąpieniem cukrzycy typu 2.

Jednakże wyniki opublikowanej metaanalizy w 2016 roku pokazały, że jedzenie cytrusów nie zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Mandarynki - Przeciwwskazania

Mandarynki są owocami bezpiecznymi dla zdrowia.

Jednakże niektóre osoby mogą być uczulone na mandarynki. Wówczas muszą one zrezygnować z ich spożycia.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter