Maliny
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 15badań
Malina właściwa (Rubus idaeus) to popularny owoc należący do rodziny różowatych (Rosaceae), którego miejscem pochodzenia są góry Ida w Turcji.
Maliny są bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy oraz polifenole. Badania potwierdzają ich właściwości zdrowotne w tym przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Zebraliśmy wszystko co warto wiedzieć o malinach.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Malina |
Kalorie: | 52 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 26 |
Bogata w: | Błonnik, mangan, potas, witamina C, polifenole (elagotaniny) |
Właściwości: | Działanie antyoksydacyjne, hamowanie rozwoju nowotworów, właściwości przeciwzapalne, działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie zaparciom, wspomaganie odchudzania |
W ciąży: | Bezpieczna, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Nie powinny spożywać osoby z alergią na maliny |
Jak przechowywać: | |
Cena: | |
Sezonowość: |
Najważniejsze informacje:
- Maliny są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego (5,2 g/garść), manganu i witaminy C
- Ważnymymi składnikami bioaktywnymi malin są elagotaniny (polifenole)
- Maliny mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne
- Maliny mogą prawdopodobnie hamować rozwój niektórych nowotworów i zapobiegać miażdżycy
- Malinom przypisuje się działanie przeciwwirusowe i ułatwiające odchudzanie
- Maliny są pomocne w utrzymaniu właściwego stężenia glukozy we krwi
- Maliny nie powodują skutków ubocznych, ale nie mogą być spożywane przez osoby, które mają na nie alergię
Istnieje kilka różnych gatunków malin, spośród których wspomniana malina właściwa jest najbardziej popularna. Początkowo malina występowała w stanie dzikim.
Pierwsze zapiski o udomowieniu maliny znaleziono w pismach rzymskiego rolnika Palladiusa, które pochodzą z IV wieku. Uważa się, że to Rzymianie rozpowszechnili uprawę tej rośliny w całej Europie.
Maliny - wartości odżywcze
Maliny są bogate wartości odżywcze a jednocześnie nie dostarczają wielu kalorii.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 garść = 80 g malin:
- Kalorie - 41,6 kcal
- Białko - 0,96 g
- Tłuszcz - 0,52 g
- Węglowodany - 9,55 g
- w tym cukry - 4 g
- Błonnik pokarmowy - 5,2 g (20,8% RWS)
Maliny są jednym z najbardziej bogatych owoców w błonnik pokarmowy
Garść malin (80g) zawiera aż 5,2 g błonnika pokarmowego co stanowi 20,8 % dziennego zalecanego spożycia.
Błonnik pokarmowy jest dobrze przebadany i ma udowodnione działanie: przeciwnowotworowe, obniżające cukier i cholesterol w krwi. Błonnik również obniża ciśnienie tętnicze oraz ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Maliny są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (Ig)
Maliny nie dostarczają zbyt wielu kalorii, gdyż ich wartość energetyczna wynosi 52 kcal/100 g. Oznacza to, że 1 garść malin (80 g) zawiera 41,6 kcal.
Indeks glikemicznego wynosi 26 (IG = 26), co oznacza, że są to owoce o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo maliny cechują się niskim ładunkiem glikemicznym, który wynosi 2,5 (ŁG = 2,5).
Maliny - witaminy i składniki mineralne
Maliny są również dobrym źródłem niektórych witamin oraz składników mineralnych.
Maliny są bardzo dobrym źródłem witaminy C
Spośród witamin, w malinach najwięcej znajduje się witaminy C.
Zawartość witamin w przeliczeniu na 100 g malin:
- Witamina C - 20,96 mg (26,2% RWS)
- Kwas foliowy - 16,8 ug (8,4% RWS)
- Witamina K - 6,24 ug (8,3% RWS)
- Witamina E - 0,78 mg (6,5% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,26 mg (4,4% RWS)
- Witamina B6 - 0,044 mg (3,1% RWS)
- Niacyna - 0,48 mg (3% RWS)
- Tiamina - 0,03 mg (2,3% RWS)
- Ryboflawina - 0,03 mg (2,2% RWS)
Maliny dostarczają dużo manganu i potas
Zawartość składników mineralnych w 100 g malin:
- Mangan - 0,54 mg (26,8% RWS)
- Miedź - 0,07 mg (7,2% RWS)
- Potas - 120,8 mg (6% RWS)
- Magnez - 17,6 mg (4,7% RWS)
- Żelazo - 0,55 mg (3,9% RWS)
- Cynk - 0,34 mg (3,4% RWS)
- Fosfor - 23,2 mg (3,3% RWS)
- Wapń - 20 mg (2,5% RWS)
Inne składniki
O właściwościach zdrowotnych malin w dużym stopniu decydują polifenole.
Maliny są bardzo dobrym źródłem polifenoli
Najważniejszą podgrupą polifenoli obecnych w malinach są elagotaniny, w tym związki takie jak sanguina H-6 i kwas elagowy.
Dodatkowo w malinach znajdują się jeszcze inne polifenole, np.:
- Procyjanidyny (B1 i B2)
- Antocyjany (pelargonidyny, cyjanidyny)
- Izokwercetyna
- Katechina
- Kwas galusowy
- Kwas chlorogenowy
- Hyperozyd
Maliny - lista właściwości
1. Maliny pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
Na podstawie przeprowadzonych badań, autorzy kilku prac wskazują, że jedzenie czerwonych malin może być pomocne w kontrolowaniu poposiłkowej glikemii.
Mówiąc w uproszczeniu: maliny pomagają zachować odpowiedni poziom glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku.
Działanie to wynika prawdopodobnie z poprawy wrażliwości tkanek na insulinę.
2. Maliny działają przeciwzapalnie
Doświadczenie przeprowadzone na otyłych myszach pokazało, że spożywanie malin może redukować stan zapalny poprzez hamowanie produkcji cząsteczek prozapalnych, takich jak interleukina 1-beta (IL-1-beta) i interleukina 18 (IL-18).
Z kolei w innym badaniu wykonanym na zwierzętach zauważono, że podawanie ekstraktu z malin spowodowało złagodzenie zapalenia stawów.
Co więcej autorzy badań odnotowali, że elagotaniny obecne w malinach mogą łagodzić stany zapalne żołądka, co potencjalnie może mieć szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących np. na wrzody żołądka.
Podsumowanie
Maliny są produktem o właściwościach przeciwzapalnych, który prawdopodobnie może korzystnie wpływać na stany zapalne stawów i żołądka. Działanie to wymaga jednak potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
3. Maliny mogą wspomagać odchudzanie
Naukowcy sugerują, że maliny mogą być pomocne w obniżaniu masy ciała. A wszystko to za sprawą obecnych ketonów malinowych.
Jak pokazują wyniki badań, ketony malinowe mogą zwiększać lipolizę (rozkład tłuszczu) i nasilać procesy utleniania kwasów tłuszczowych. W ten sposób maliny mogą potencjalne hamować wzrost masy ciała.
Obserwacje te zostały potwierdzone w doświadczeniu na myszach, które były karmione dietą wysokotłuszczową. Naukowcy odnotowali, że osobniki spożywające maliny (w tym ketony malinowe) charakteryzowały się niższym przyrostem masy ciała. Na podstawie uzyskanych danych, autorzy pracy zasugerowali, że maliny mogą w pewnym stopniu zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu.
Warto dodać, że maliny są niskokalorycznymi owocami.
Podsumowanie
Maliny posiadają niewiele kalorii ale co bardziej istotne w ich składzie znajdują się ketony malinowe. Wyniki badań sugerują, że mogą one spowalniać przyrost masy ciała.
4. Maliny zapobiegają miażdżycy
Wyniki pochodzące z badań na zwierzętach dowodzą, że spożywanie soku malinowego może pomóc w zapobieganiu rozwoju miażdżycy.
Prawdopodobnie przyczyną tego zjawiska jest to, że spożywanie malin może wiązać się z obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi.
Podsumowanie
Jedzenie malin może chronić przed rozwojem miażdżycy na skutek poprawy profilu lipidowego krwi. Musi to jednak to zostać potwierdzone w dalszych badaniach.
5. Maliny wykazują działanie przeciwutleniające
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, jak również witaminy C, maliny posiadają właściwości przeciwutleniające.
Naukowcy udowodnili, że składniki zawarte w malinach mają zdolność do usuwania wolnych rodników, przyczyniając się w ten sposób do łagodzenia stresu oksydacyjnego. Jest to istotne w kontekście zdrowia, ponieważ przewlekły stres oksydacyjny jest bardzo często podłożem rozwoju wielu chorób.
Podsumowanie
Wysoka zawartość witaminy C i polifenole w malinach sugerują, że maliny mogą posiadać właściwości przeciwutleniające.
6. Maliny mają właściwości przeciwnowotworowe
W wielu doświadczeniach in vitro naukowcy zauważyli, że maliny i związki w nich obecne posiadają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów.
Badacze wykazali, że maliny mają zdolność do niszczenia wielu komórek rakowych, w tym:
- Raka okrężnicy
- Raka piersi
- Raka jajnika
- Raka płuc
- Raka jamy nosowo-gardłowej
Podsumowanie
Naukowcy wielokrotnie potwierdzili, że na poziomie komórkowym maliny hamują wzrost komórek nowotworowych i prowadzą do ich śmierci. Brakuje jednak badań, które pozwoliłyby odpowiedzieć na pytanie, czy jedzenie malin może zmniejszyć ryzyk rozwoju nowotworów.
7. Maliny posiadają właściwości przeciwwirusowe
Aktualny stan wiedzy potwierdza, że związki obecne w owocach maliny są zdolne do hamowania namnażania się wirusów, w tym wirusa grypy.
Podsumowanie
Doświadczenia in vitro pokazują, że maliny działają przeciwwirusowo. Jednak nie zostały przeprowadzone bezpośrednie badania, w których sprawdzano np. czy spożywanie malin może zmniejszać ryzyko chorób wirusowych lub łagodzić ich przebieg.
8. Maliny łagodzą zaparcia
Maliny mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku osób, które zmagają się z zaparciami. Wynika to z tego, że maliny są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit.
Podsumowanie
Na podstawie wysokiej zawartości błonnika w malinach możemy przypuszczać, że jedzenie tych owoców będzie łagodzić zaparcia. Jednakże dotychczas nie przeprowadzono badań, które mogłyby bezpośrednio potwierdzić takie właściwości.
Maliny - przeciwwskazania
Maliny dla większości są bezpieczne dla zdrowia i u osób zdrowych nie powodują skutków ubocznych. Mogę jednak u niektórych powodować reakcje alergiczne.
Maliny mogą powodować reakcje alergiczne
Niektóre osoby są uczulone na maliny i z tego względu nie powinny ich spożywać. W przeciwnym razie mogą wystąpić objawy alergiczne, takie jak:
- Pokrzywka
- Wysypka
- Bóle brzucha
- Suchy kaszel
- Zespół alergii jamy ustnej (np. obrzęk i swędzenie m.in. jamy ustnej, warg)
Więcej podobnych treści
Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć
Mandarynki to owoce cytrusowe o stosunkowo niskiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Brzoskwinia: wartości odżywcze, właściwości i przeciwwskazania
Brzoskwinia (Prunus persica Batsch) to owoc pestkowy z rodziny różowatych, który pochodzi z Chin....
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 lutego 2021
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka (Ribes nigrum) jest jednym z najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C, a jednoc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Cytryna: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania
Cytryna to jeden z najpopularniejszych cytrusów, który jest szeroko stosowany w kuchni. Sprawdzil...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 lipca 2021
Śliwki
- Natalia Kalinowska
- 24 maja 2022
Owoc chlebowca (dżakfrut)
Owoc chlebowca (dżakfrut) to największy owoc świata który posiada wiele witamin i fitozwiązków. S...
- Natalia Kalinowska
- 04 kwietnia 2022
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167755/nutrients
- https://foodstruct.com/food/raspberry
- Navindra P Seeram i wsp.: Blackberry, black raspberry, blueberry, cranberry, red raspberry, and strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cells in vitro. J Agric Food Chem, 2006, 54(25), 9329-39.
- M Tosun i wsp.: Characterization of red raspberry (Rubus idaeus L.) genotypes for their physicochemical properties. J Food Sci, 2009, 74(7), C575-9.
- Kyoung Sik Park i wsp.: Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes. Planta Med, 2010, 76(15), 1654-8.
- Jason God i wsp.: Red raspberries have antioxidant effects that play a minor role in the killing of stomach and colon cancer cells. Nutr Res, 2010, 30(11), 777-82.
- Jin-Hyang Suh i wsp.: Raspberry juice consumption, oxidative stress and reduction of atherosclerosis risk factors in hypercholesterolemic golden Syrian hamsters. Food Funct, 2011, 2(7), 400-5.
- Enrico Sangiovanni i wsp.: Ellagitannins from Rubus berries for the control of gastric inflammation: in vitro and in vivo studies. PLoS One, 2013, 8(8), e71762.
- Shu-Chen Chu i wsp.: Rubus idaeus L Inhibits Invasion Potential of Human A549 Lung Cancer Cells by Suppression Epithelial-to-Mesenchymal Transition and Akt Pathway In Vitro and Reduces Tumor Growth In Vivo. Integr Cancer Ther, 2014, 13(3), 259-73.
- Lubomira Nikolaeva-Glomb i wsp.: In vitro antiviral activity of a series of wild berry fruit extracts against representatives of Picorna-, Orthomyxo- and Paramyxoviridae. Nat Prod Commun, 2014, 9(1), 51-4.
- Dahae Lee i wsp.: Inhibition of A2780 Human Ovarian Carcinoma Cell Proliferation by a Rubus Component, Sanguiin H-6. J Agric Food Chem, 2016, 64(4), 801-5.
- Chung-Han Hsin i wsp.: Rubus idaeus Inhibits Migration and Invasion of Human Nasopharyngeal Carcinoma Cells by Suppression of MMP-2 through Modulation of the ERK1/2 Pathway. Am J Chin Med, 2017;45(7):1557-1572., 45(7), 1557-1572.
- Mei-Jun Zhu i wsp.: Red raspberries suppress NLRP3 inflammasome and attenuate metabolic abnormalities in diet-induced obese mice. J Nutr Biochem, 2018, 53, 96-103.
- Joanna Zielonka-Brzezicka i wsp.: [Comparison of the antioxidant properties of selected parts of raspberry (Rubus idaeus) and blackberry (Rubus fruticosus)]. Pomeranian J Life Sci, 2016;62(4):52-9., 62(4), 52-9.
- Jace Schell i wsp.: Raspberries Improve Postprandial Glucose and Acute and Chronic Inflammation in Adults with Type 2 Diabetes. Ann Nutr Metab, 2019;74(2):165-174., 74(2), 165-174.
- Di Xiao i wsp.: Attenuation of Postmeal Metabolic Indices with Red Raspberries in Individuals at Risk for Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Obesity (Silver Spring), 2019, 27(4), 542-550.
- Mirosława Krauze-Baranowska i wsp.: Chemical composition and biological activity of Rubus idaeus shoots – a traditional herbal remedy of Eastern Europe. BMC Complement Altern Med., 2014, 14, 480.
- Britt M Burton-Freeman i wsp.: Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links1,2. Adv Nutr., 2016, 7(1), 44–65.
- Dushyant Kshatriya i wsp.: Phenolic-enriched raspberry fruit extract (Rubus idaeus) resulted in lower weight gain, increased ambulatory activity, and elevated hepatic lipoprotein lipase and heme oxygenase-1 expression in male mice fed a high-fat diet.. Nutr Res., 2019, 68, 19–33.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.