Owoc chlebowca (dżakfrut)
Ostatnia aktualizacja: 06 lipca 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 30źródła
- 13badań
Owoc chlebowca (Artocarpus heterophyllus Lam.), powszechnie znany jako Jackfruit (w Polsce - Dżakfrut), to tropikalny owoc kwitnący należący do rodziny Moraceae .
Dżakfrut jest bogaty w witaminy i składniki mineralne oraz związki aktywne, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
Zebraliśmy wszystko, co warto wiedzieć o owocu chlebowca.
W pigułce
- Owoc chlebowca jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez oraz wapń.
- Chlebowiec zawiera ogromną ilość fitozwiązków, które wraz z witaminami i składnikami mineralnymi decydują o jego silnym potencjale antyoksydacyjnym.
- Chlebowiec znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, obniżających stężenie glukozy we krwi oraz zmniejszających ryzyko nowotworu.
- Mąka z nasion chlebowca ma wysoką wartość odżywczą oraz właściwości antyoksydacyjne i prebiotyczne.
- Osoby uczulone na lateks oraz pyłki brzozy powinny unikać spożywania owocu chlebowca, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Co to jest dżakfrut ?
Owoc chlebowca (dżakfrut) pochodzi z Indii. Jest powszechnie spożywany w Azji, Afryce oraz w niektórych regionach Ameryki Południowej. Uważany jest za największy jadalny owoc na świecie . Określa się go mianem pożywienia dla ubogich, ponieważ w czasach niedostatecznej ilości zbiorów zbóż uprawnych, stanowił podstawę diety ludności oraz zwierząt hodowlanych .
Chlebowce są słodkie, jednak muszą zostać spożyte jak najwcześniej od osiągnięcia dojrzałości, ponieważ w późniejszym czasie rozwijają się w nim bardzo ostre smaki. Z tego względu praktykowany jest wczesny zbiór owoców – zanim dojrzeją na drzewie. Po zerwaniu są przechowywane do czasu przydatności do spożycia .
Dżakfrut, a także jego liście i kora, były szeroko stosowane w medycynie ze względu na swoje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przyspieszające gojenie ran oraz hipoglikemiczne .
Owoc chlebowca - wartości odżywcze
Owoc chlebowca jest bogaty w białko oraz węglowodany. Ma jednak niską wartość energetyczną, ze względu na wysoką zawartość wody.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 g owocu chlebowca :
- Woda – 72,0 – 94,0 g,
- Kalorie – 94 kcal,
- Białko – 1,2 – 1,9 g,
- Tłuszcz – 0,1 – 0,4 g,
- Węglowodany – 16,0 – 25,4 g,
- Cukry proste – 20,6 g,
- Błonnik pokarmowy – 1,0 – 1,5 g.
Owoc chlebowca jest bogaty w węglowodany oraz błonnik pokarmowy
Zawartość węglowodanów w owocu chlebowca waha się od 16,0 – 25,4 g na 100 g dojrzałego owocu . Dżakfrut zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit oraz skraca czas ekspozycji organizmu na substancje toksyczne .
Owoc chlebowca - witaminy i składniki mineralne
Owoc chlebowca stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz jako jeden z nielicznych owoców dostarcza kompleks witamin z grupy B, między innymi tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę, niacynę i kwas foliowy .
Witaminy i składniki mineralne w przeliczeniu na 100 g owocu chlebowca :
- Tiamina – 3,9 mg (354,5% RWS),
- Witamina C – 18,5 mg (23,1% RWS),
- Potas – 299,0 mg (15,0% RWS),
- Magnez – 27,0 mg (7,2% RWS),
- Żelazo – 0,8 mg (5,7% RWS),
- Fosfor – 39,5 mg (5,6% RWS),
- Wapń – 33,5 mg (4,2% RWS),
- Ryboflawina – 0,055 mg (3,9% RWS),
- Witamina A – 8,9 ug (1,1% RWS).
Dżakfrut jest bogatym źródłem witaminy C
Obecna w dżakfrucie witamina C jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zdolnym do neutralizacji stresu oksydacyjnego. Witamina C sprzyja wchłanianiu żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Zmniejsza także ryzyko nowotworów złośliwych poprzez udział w syntezie immunoglobulin i interferonów (białek uwalnianych w procesach odpornościowych organizmu), a także w hamowaniu produkcji należącej do cytokin prozapalnych interleukiny-18 (IL-18). Witamina C działa również bezpośrednio na biosyntezę kolagenu, tym samym odpowiadając za jędrność skóry .
Owoc chlebowca jest doskonałym źródłem tiaminy
Dojrzały owoc chlebowca dostarcza wysokich dawek witaminy B1 (tiaminy). Tiamina odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń psychicznych oraz nieprawidłowości w procesie widzenia .
Owoc chlebowca dostarcza znaczących ilości potasu, magnezu oraz wapnia
- Potas ma korzystny wpływ na funkcję serca i naczyń krwionośnych oraz znacząco obniża ciśnienie krwi . Ponadto ma ochronny wpływ na pracę nerek - jego wysokie spożycie jest związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niewydolności nerek oraz kamicy nerkowej. Potas odgrywa również pośrednią rolę w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki kostnej - zmniejszając wydalanie wapnia z moczem, korzystnie wpływa na mineralizację kośćca .
- Magnez oprócz tego, że odgrywa kluczową rolę w przekaźnictwie nerwowym i nerwowo-mięśniowym oraz w regulacji skurczu mięśni, normalizuje ciśnienie krwi oraz metabolizm insuliny . Magnez wraz z wapniem odgrywają kluczową rolę w gospodarce kostnej, ale mają również istotne znaczenie we wchłanianiu oraz metabolizmie glukozy i aminokwasów. Ponadto odpowiadają za prawidłową fukcję układu sercowo-naczyniowego .
- Wapń wspiera właściwe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej oraz prawidłowe krzepnięcie krwi .
Owoc chlebowca - składniki aktywne
Owoc chlebowca zawiera związki aktywne (fitozwiązki), takie jak karotenoidy, flawonoidy, izoflawony, saponiny czy taniny .
Dżakfrut zawiera szereg składników bioaktywnych
- Karotenoidy są to związki bioaktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym, hamującym karcinogenezę oraz indukującym apoptozę (programowaną śmierć) komórek. Wysokie spożycie karotenoidów jest skorelowane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka piersi, szyjki macicy, jajnika, jelita grubego, a także chorób układu krążenia i oczu .
- Flawonoidy skutecznie hamują uwalnianie mediatorów stanu zapalnego z komórek tucznych, neutrofili i makrofagów . Przypisuje się im ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwmutagenne i przeciwrakowe, w połączeniu ze zdolnością do modulowania funkcji kluczowych enzymów komórkowych .
- Izoflawony są to fitoestrogeny o budowie zbliżonej do ludzkiego hormonu 17-β-estradiolu, dzięki czemu mogą wiązać się z receptorami estrogenowymi, tym samym wywierać wiele korzyści zdrowotnych. Ich spożycie jest dodatnio skorelowane ze zmniejszeniem wystąpienia raka piersi i prostaty, chorób układu krążenia i osteoporozy, a także z łagodzeniem objawów pomenopauzanych .
Owoc chlebowca - właściwości zdrowotne
Owoc chlebowca ma silny potencjał antyoksydacyjny
Świeże nasiona oraz miąższ owocu chlebowca mają istotne działanie przeciwutleniające, które polega na redukcji obecnego w organizmie uogólnionego stanu zapalnego .
Obecne w owocu chlebowca przeciwutleniacze mają udowodnione działanie zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych oraz odgrywają istotną rolę w redukcji nasilenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy .
Substancje bioaktywne obecne w dżakfrucie mają także silne działanie chemoprotekcyjne, a także zmniejszające mutagenność aflatoksyny B1 (mikotoksyny wytwarzanej przez grzyby o silnym działaniu karcinogennym) oraz proliferację komórek rakowych . Mogą one stanowić skuteczną pomoc w zapobieganiu lub leczeniu raka chłoniaka.
Owoc chlebowca ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego
Składniki bioaktywne obecne w owocu chlebowca mają udowodnione działanie obniżające ciśnienie krwi, redukujące ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych i udaru oraz zmniejszające stężenie homocysteiny we krwi .
Ekstrakt z liści chlebowca poprawia tolerancję glukozy
Udowodniono, że ekstrakt z liści chlebowca znacznie poprawia tolerancję glukozy zarówno u osób zdrowych jak i pacjentów chorujących na cukrzycę .
Owoc chlebowca ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
Owoc chlebowca zawiera lektynę wiążącą chitynę, która wykazuje zdolność do hamowania wzrostu grzybów Fusarium moniliforme i Saccharomyces cerevisiae.
Ekstrakty z łodyg, korzeni, kory, twardzieli, liści, owoców i nasion chlebowca wykazują natomiast działanie przeciwbakteryjne .
Mąka z nasion chlebowca ma wysoką wartość odżywczą oraz właściwości przeciwutleniające i prebiotyczne
Mąka z nasion chlebowca ma wysoką wartość odżywczą oraz silne właściwości przeciwutleniające i probiotyczne .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 g mąki z nasion chlebowca:
- Białko – 14 g,
- Tłuszcz – 1 g,
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 4 g,
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 46 g,
- Węglowodany – 74 g,
- Błonnik pokarmowy – 31 g.
Udowodniono, że mąka z nasion chlebowca ma silny potencjał antyoksydacyjny oraz wykazuje działanie prebiotyczne na szczepy Lactobacillus casei oraz Bifidobacterium longum .
Owoc chlebowca - przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożycia owocu chlebowca jest alergia na lateks oraz pyłki brzozy.
Reakcja anafilaktyczna po spożyciu owocu występuje bardzo rzadko – odnotowano dwa niezależne przypadki reakcji alergicznej po spożyciu owocu chlebowca u pracowników służby zdrowia z Tajlandii i Florydy, rutynowo stosujących materiały lateksowe . Wstrząs anafilaktyczny zaobserwowano jednak również u młodego mężczyzny uczulonego na lateks, niebędącego pracownikiem służby zdrowia . U mężczyzny wystąpiła natychmiastowa reakcja alergiczna po spożyciu owocu chlebowca – świąd oka i obrzęk okołooczodołowy. Po piętnastu minutach pojawił się ucisk w klatce piersiowej, duszność oraz pokrzywka na całym ciele. Wymienia się dwa potencjalne czynniki przyczyniające się do reakcji anafilaktycznej – alergia na lateks oraz alergia krzyżowa z pyłkami brzozy.
uwaga!
W związku z obecnością lateksu w owocu chlebowca, osoby uczulone na lateks oraz pyłki brzozy, powinny unikać spożywania tego owocu.
Owoc chlebowca - ciekawostka
Nasiona chlebowca są bogatym źródłem związków zapachowych zbliżonych do nasion kakaowca . Wykazano, że najbardziej zbliżony profilem zapachowym do tradycyjnego proszku kakaowego jest proszek z pestek chlebowca powstały w wyniku fermentacji, a następnie suszenia, prażenia i ekstrakcji nasion.
Więcej podobnych treści
Cytryna: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania
Cytryna to jeden z najpopularniejszych cytrusów, który jest szeroko stosowany w kuchni. Sprawdzil...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 lipca 2021
Śliwki
- Natalia Kalinowska
- 24 maja 2022
Arbuz
Arbuz w 91% składa się z wody ale pozostałe 9% jest bogate w wartości odżywcze i właściwości. Oto...
- Katarzyna Janiak
- 28 marca 2022
Granat
- Paulina Cieślak
- 25 stycznia 2023
Jagody
Jagody są źródłem wielu składników odżywczych które według badań mają wiele potwierdzonych właści...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 kwietnia 2022
Wiśnie
Wiśnie spośród wartości odżywczych najwięcej zawierają polifenoli, witaminy C . To im zawdzięczaj...
- Paulina Cieślak
- 25 marca 2022
Spis badań i źródeł
- Mushumbusi D. G.: Production and Characterization of Jackfruit Jam, [Master of Science in Food Science Thesis], Morogoro, Tanzania: Sokoine University of Agriculture, 2015.
- Baliga M.S., Shivashankara A.R., Haniadka R., Dsouza J., Bhat H.P.: Phytochemistry, nutritional and pharmacological properties of Artocarpus heterophyllus Lam. (jackfruit): A review, Food Research International 2011, 44(9): 1800-1811.
- Caritá A.C., Fonseca-Santos B., Shultz J.D., Michniak-Kohn B., Chorilli M., Leonardi G.R.: Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability, Nanomedicine 2020, 24: 102117.
- Chrips N. R., Balasingh R. G. S., Kingston C.: Nutrient constituens of negleted varieties of Artocarpus heterophyllus Lam. from Kanyakumari district, South India, Journal of Basic and Applied Biology 2008, 2: 36-37.
- Fernando M.R., Wickramasinghe S.M.D.N., Thabrew M.I., Ariyananda P.L., Karunanayake E.H.: Effect of Artocarpus heterophyllus and Asteracanthus longifolia on glucose tolerance in normal human subjects and in maturity-onset diabetic patients, Journal of Ethnopharmacology 1991, 31(3): 277-282.
- Gröber U., Schmidt J., Kisters K.: Magnesium in Prevention and Therapy, Nutrients 2015, 7(9): 8199-8226.
- Jalil M., Hostoffer R., Wu S.S.: Jackfruit Anaphylaxis in a Latex Allergic Non-Healthcare Worker, Allergy Rhinol (Providence) 2021, 12: 21526567211009195.
- Kabir S., Fatteh S.: Jackfruit induced anaphylaxis associated birchpollen-related food allergies, Ann Allergy Asthma Immunol 2018, 121(5): S120.
- Khan M.R., Omoloso A.D., Kihara M.: Antibacterial activity of Artocarpus heterophyllus, Fitoterapia 2003, 74(5): 501-505.
- Maleki S.J., Crespo J.F., Cabanillas B.: Anti-inflammatory effects of flavonoids, Food Chem 2019, 299: 125124.
- McLean R.M., Wang N.X.: Potassium, Adv Food Nutr Res 2021, 96: 89-121.
- Milani A., Basirnejad M., Shahbazi S., Bolhassani A.: Carotenoids: biochemistry, pharmacology and treatment, Br J Pharmacol 2017, 74(11): 1290-1324.
- Morton J. In: Jackfruit: Fruits of Warm Climates, Julia M. F., Miami F. L., Editors 1987.
- Mushumbusi D. G.: Production and Characterization of Jackfruit Jam, [Master of Science in Food Science Thesis], Morogoro, Tanzania: Sokoine University of Agriculture 2015.
- Nantongo J.S., Odoi J.B., Agaba H., Gwali S.: Nutritional prospects of jackfruit and its potential for improving dietary diversity in Uganda, BMC Res Notes 2022, 15(1): 74.
- Rahman M. A., Nahar N., Jabbar Mian A., Mosihuzzaman M.: Variation of carbohydrate composition of two forms of fruit from jack tree (Artocarpus heterophyllus L.) with maturity and climatic conditions, Food Chemistry 1999, 65(1): 91-97.
- Ranasinghe R.A.S.N., Maduwanthi S.D.T., Marapana R.A.U.J.: Nutritional and Health Benefits of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review, Int J Food Sci 2019, 2019: 4327183.
- Ruiz-Montañez G., Burgos-Hernández A., Calderón-Santoyo M., López-Saiz C.M., Velázquez-Contreras C.A., Navarro-Ocaña A., Ragazzo-Sánchez J.A.: Screening antimutagenic and antiproliferative properties of extracts isolated from Jackfruit pulp (Artocarpus heterophyllus Lam), Food Chem 2015, 175: 409-416.
- Sim M. Y. M., Ahmad M. N., Aziz Z. A., Ju C. P., Cheen C. C.: Classification of Artocarpus heterophyflus L. (Jackfruit) Maturity Using Disposable Screen-Printed Strips Based on Chemomeuic Analysis, Asian Conference on Sensors 2003: 135-142.
- Singh S., Krishnamurthi S., Katyal S.: Fruit Culture in India, New Delhi, India: ICAR, 1963.
- Soong Y.-Y., Barlow P.J.: Antioxidant activity and phenolic content of selected fruit seeds, Food Chemistry 2004, 88(3): 411-417.
- Spada F.P., Balagiannis D.P., Purgatto E., do Alencar S.M., Canniatti-Brazaca S.G., Parker J.K.: Characterisation of the chocolate aroma in roast jackfruit seeds, Food Chem 2021, 354: 129537. doi: 10.1016/j.foodchem.2021.129537. Epub 2021 Mar 11.
- Swami S. B., Thakor N. J., Haldankar P. M., Kalse S. B.: Jackfruit and its many functional components as related to human health: a review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2012,11(6): 565-576.
- Swami S.B., Thakor N.J., Haldankar P.M., Kalse S.B.: Jackfruit and its many functional components as related to human health: a review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2012, 11(6): 565-576.
- Tiwari A.K., Vidyarthi A.S.: Nutritional Evaluation of Various Edible Fruit Parts of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) at Different Maturity Stages, International Journal of Chemical and Pharmaceutical Review and Research 2015, 1: 21-26.
- Trejo Rodríguez I.S., Alcántara Quintana L.E., Algara Suarez P., Ruiz Cabrera M.A., Grajales Lagunes A.: Physicochemical Properties, Antioxidant Capacity, Prebiotic Activity and Anticancer Potential in Human Cells of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) Seed Flour, Molecules 2021, 26(16): 4854.
- Trindade M.B., Lopes J.L., Soares-Costa A., Monteiro-Moreira A.C., Moreira R.A., Oliva M.L., Beltramini L.M.: Structural characterization of novel chitin-binding lectins from the genus Artocarpus and their antifungal activity, Biochim Biophys Acta 2006, 1764(1): 146-152.
- Vitale D.C., Piazza C., Melilli B., Drago F., Salomone S.: Isoflavones: estrogenic activity, biological effect and bioavailability, Eur J Drug Metab Pharmacokinet 2013, 38(1): 15-25.
- Weaver C.M., Peacock M.: Calcium, Adv Nutr 2019, 10(3): 546-548.
- Weaver C.M.: Potassium and health, Adv Nutr 2013, 4(3): 368S-77S.
- Wei B.L., Weng J.R., Chiu P.H., Hung C.F., Wang J.P., Lin C.N.: Antiinflammatory flavonoids from Artocarpus heterophyllus and Artocarpus communis, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005, 53(10): 3867-3871.
- Wiley K.D., Gupta M.: Vitamin B1 Thiamine Deficiency 2021, In: StatPearls [Internet], Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
- Wongrakpanich S., Klaewsongkram J., Chantaphakul H., Ruxrungtham K.: Jackfruit anaphylaxis in a latex allergic patient, Asian Pac J Allergy Immunol 2015, 33(1): 65-68.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.