Arbuz
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 14badań
Arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus), nazywany również kawonem, to słodki i odświeżający w smaku owoc jagodowy. Za 81% światowej produkcji arbuza odpowiadają kraje azjatyckie, jednak powstają też polskie uprawy.
Arbuz jest dobrym źródłem witaminy C i A, polifenoli i karotenoidów – głównie likopenu. Spożycie arbuza wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia oraz ma działanie przeciwzapalne.
W pigułce
- Arbuz jest dobrym źródłem witaminy C (35,4% RWS), kwasu pantonenowego (12,9% RWS), witaminy A (12,3 % RWS) i potasu (19,6% RWS).
- Arbuz jest dobrym źródłem likopenu – karotenoindu o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym i kardioprotekcyjnym.
- Arbuz wykazuje właściwości przeciwzapalne.
-
Spożycie arbuza może sprzyjać odchudzaniu.
-
Arbuz może działać kardioprotekcyjnie i korzystnie wpływać na profil lipidowy.
-
Arbuz jest bezpieczny w spożyciu, ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny, osoby z cukrzycą powinny go łączyć w posiłku ze źródłem białka lub tłuszczu.
Arbuz należy do rodziny roślin dyniowatych, gdzie zaliczany jest również melon, dynia, cukinia i ogórek. Pochodzi z Afryki, najprawdopodobniej zachodniej i północno-wschodniej. Pierwsze uprawy arbuza miały miejsce w dolinie Nilu ok. 5000 lat temu.
Arbuz – wartości odżywcze
Arbuz składa się w 91% z wody, 7,5% z węglowodanów oraz śladowej ilości białek i tłuszczów (poniżej 1%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 plaster arbuza (350 g):
- kalorie – 105 kcal
- białko – 2,14 g
- tłuszcz – 0,53 g
- węglowodany – 26.43 g
- cukry proste – 21,7 g
- błonnik pokarmowy – 1,4 g
Arbuz jest niskokaloryczny i składa się głównie z wody
Arbuz może być niskokaloryczną i nawadniającą przekąską. 100 g tego owocu zawiera aż 91,4 g wody i tylko 30 kcal.
Indeks glikemiczny arbuza jest wysoki, jednak ładunek – niski.
Indeks glikemiczny (IG) arbuza jest wysoki i wynosi 76, zaś ładunek glikemiczny (ŁG) – niski (wynosi 4-6). . Skąd ta rozbieżność?
Indeks glikemiczny określa się w odniesieniu do porcji produktu zawierającej 50 g węglowodanów przyswajanych. W praktyce należałoby zjeść ok. 700 g arbuza, żeby dostarczyć 50 g węglowodanów przyswajalnych, do których odnosi się indeks glikemiczny. To dwukrotnie więcej niż standardowa porcja.
Ładunek glikemiczny opiera się o wartość indeksu glikemicznego, jednak uwzględnia również wielkość porcji danego produktu. Dzięki temu wskaźnik ten lepiej odzwierciedla stan faktyczny po spożyciu konkretnej ilości danego produktu. Ładunek glikemiczny 100 g arbuza będzie niski, ale już 700 g - wysoki. To pokazuje, że arbuz wcale nie musi znacząco podnosić poziomu cukru we krwi, o ile jest jedzony w niewielkiej ilości.
porada
Czy wiesz, że zarówno pestki, jak i skórka arbuza są jadalne? Pestki można uprażyć i jeść jako przekąskę, dodatek do sałatek lub zup. Ze skórki można przygotować konfiturę lub pikle.
Arbuz – witaminy i składniki mineralne
Arbuz to świetne źródło witaminy C, dobre źródło wit. A i potasu.
Arbuz jest bardzo dobrym źródłem witaminy C
Jeden plaster arbuza (350 g) dostarcza 28,35 mg witaminy C, co pokrywa ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, jak również:
- ma dobry wpływ na kondycję skóry,
- działa kardioprotekcyjnie i antynowotworowo,
- wzmacnia odporność.
Witaminy według dziennego spożycia w plastrze arbuza (350 g):
- Witamina C – 28,35 mg (35,4% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,77 mg (12,9% RWS)
- Witamina A – 98,0 mg (12,3 % RWS)
- Witamina B6 - 0,16 mg (11,3% RWS)
- Tiamina - 0,12 mg (10,5% RWS)
- Ryboflawina - 0,07 mg (5,3 % RWS)
- Kwas foliowy – 10,5 µg (5,3% RWS)
- Niacyna - 0,62 mg (3,9% RWS)
- Witamina E - 0,18 mg (1,5% RWS)
- Witamina K – 0,35 µg (0,5% RWS)
Arbuz jest dobrym źródłem potasu i miedzi
Plaster arbuza o wadze 350 g dostarcza 392 mg potasu i pokrywa prawie 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Potas jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Jego prawidłowy poziom w organizmie:
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko udaru,
- zmniejsza ryzyko rozwoju przewlekłych chorób nerek.
Składniki mineralne według dziennego spożycia w plastrze arbuza (350 g):
- Potas – 392,0 mg (19,6% RWS)
- Miedź - 0,15 mg (14,7% RWS)
- Magnez – 35,0 mg (9,3% RWS)
- Mangan - 0,13 mg (6,7% RWS)
- Żelazo - 0,84 mg (6,0% RWS)
- Fosfor – 38,5 mg (5,5% RWS)
- Cynk - 0,35 mg (3,5% RWS)
- Wapń – 24,5 mg (3,1% RWS)
- Selen – 1,4 µg (2,5% RWS)
Arbuz – składniki aktywne
Arbuz jest źródłem substancji o dużym znaczeniu dla zdrowia człowieka, m.in. karotenoidów (głównie likopenu i β-karotenu) oraz cytruliny.
Stężenie likopenu w arbuzie jest wyższe niż w surowych pomidorach
Likopen stanowi 90% wszystkich karotenoidów w czerwonej odmianie arbuza. Stężenie likopenu zależy od między innymi od: barwy (im bardziej czerwony arbuz, tym więcej likopenu zawiera) oraz wielkości (w mniejszych, czerwonych odmianach, np. bezpestkowym mini arbuzie, stężenie likopenu jest większe, niż w arbuzie zwyczajnym). Stężenie likopenu w arbuzie jest nawet o 40% wyższe niż jego średnie stężenie w czerwonych pomidorach (surowych, niepoddanych obróbce kulinarnej).
Likopen:
- działa przeciwnowotworowo,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- zmniejsza ciśnienie tętnicze,
- przeciwdziała powstawaniu cukrzycy,
- działa antyneurodegeneracyjnie.
Oprócz likopenu arbuz zawiera też inne karotenoidy (β-karoten), jak również flawonoidy (luteolinę, kwercytynę, kemferol, rutynę), polifenole (kwas chlorogenowy, synapinowy). Arbuz jest jednym z najlepszych pokarmowych źródeł cytruliny - aminokwasu endogennego (wywarzanego w organizmie człowieka). Związek ten może w naszym organizmie przekształcać się w inny, względnie niezbędny, aminokwas - argininę.
Arbuz – właściwości
Arbuz ma działanie przeciwutleniające
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, A oraz polifenoli arbuz wykazuje właściwości przeciwutleniające.
W badaniu na osobach z nadwagą stwierdzono, że spożycie świeżego arbuza zwiększa zdolność antyoksydacyjną organizmu. Dzięki temu organizm może skuteczniej neutralizować szkodliwy wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki, osłabiają odporność, przyspieszają starzenie się skóry i zwiększają ryzyko powstawania raka.
Podsumowanie
Dzięki zawartości wielu przeciwutleniaczy spożycie arbuza ma działanie antyoksydacyjne. Potwierdzają to również badania na ludziach.
Arbuz może sprzyjać w odchudzaniu
Badanie przeprowadzone na ludziach z nadwagą pokazało, że spożycie świeżego arbuza może wpływać na obniżenie masy ciała, BMI oraz stosunek obwodów talii do bioder. Uczestnicy badania spożywali dwie filiżanki arbuza dziennie przez okres 4 tygodni.
Podsumowanie
Arbuz jest niskokaloryczny, a badania potwierdzają wpływ jego spożycia na obniżanie masy ciała.
Arbuz może korzystanie wpływać na profil lipidowy
Badanie na osobach z nadwagą pokazało, że spożycie świeżego arbuza lub ekstraktu z arbuza wpływa na obniżenie triglicerydów, wzrost frakcji HDL-C oraz spadek LDL-C. W badaniu z użyciem ekstraktu arbuza (6 g przez 42 dni) zaobserwowano również spadek stężenia cholesterolu całkowitego.
Podsumowanie
Badania na ludziach pokazują potwierdzają korzystny wpływ spożycia arbuza na profil lipidowy.
Spożycie arbuza może zmniejszać ciśnienie krwi i działać kardioprotekcyjnie
Badania pokazują, że suplementacja ekstraktem z arbuza zawierającym cytrlinę i argininę (6g/dzień) może obniżać ciśnienie u osób z nadciśnieniem. Ma to związek między innymi ze zmniejszeniem sztywności tętnic, której występowanie zmniejsza elastyczność naczyń krwionośnych i ich zdolność do zmiany objętości pod wpływem ciśnienia krwi. Sztywność tętnic prowadzi to do wystąpienia nadciśnienia oraz może doprowadzić do przerostu lewej komory mięśnia sercowego, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca. Spożycie ekstraktu z arbuza może więc przeciwdziałać wystąpieniu tych zaburzeń.
W innym badaniu przeprowadzonym na osobach z nadwagą stwierdzono zmniejszenia skurczowego ciśnienia krwi po 4 tygodniach spożywania 2 filiżanek świeżego arbuza dziennie.
Inne badanie pokazuje, że spożycie soku z arbuza (500 ml przez 2 tygodnie) zmniejsza czynniki ryzyka zaburzeń sercowo-naczyniowych u ludzi.
Podsumowanie
Spożycie arbuza może działać kardioprotekcyjnie poprzez zmniejszenie sztywności tętnic, obniżanie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Arbuz może działać antynowotworowo
Badania na zwierzętach pokazują, że suplementacja arbuzem daje obiecujące efekty w leczeniu raka jelita grubego.
Badania in vitro pokazują, że działanie antynowotworowe wykazuje nie tylko miąższ, ale też wyciąg z liści i kiełków arbuza. Działał ono hamująco na rozrost komórek białaczki, gruczolakoraka płuc, raka szyjki macicy, raka piersi.
Arbuz charakteryzuje się dużą zawartością likopenu, który zmniejsza ryzyko:
- raka prostaty,
- raka trzustki,
- raka żołądka.
Podsumowanie
Badania in vitro, badania na zwierzętach oraz wysoka zawartość likopenu wskazują, że spożycie arbuza może działać antynowotworowo. Musi to jednak być potwierdzone w dalszych badaniach.
Arbuz – przeciwwskazania
Arbuz jest bezpieczny w spożyciu dla osób zdrowych.
Zjedzenie dużych ilości arbuza może źle wpływać na stężenie glukozy we krwi u osób z cukrzycą. Osoby chore na cukrzycę powinny jeść arbuza wraz z produktami obniżającymi indeks glikemiczny – źródłem białka i tłuszczy.
Więcej podobnych treści
Śliwki
- Natalia Kalinowska
- 24 maja 2022
Owoc chlebowca (dżakfrut)
Owoc chlebowca (dżakfrut) to największy owoc świata który posiada wiele witamin i fitozwiązków. S...
- Natalia Kalinowska
- 04 kwietnia 2022
Granat
- Paulina Cieślak
- 25 stycznia 2023
Jagody
Jagody są źródłem wielu składników odżywczych które według badań mają wiele potwierdzonych właści...
- mgr Mateusz Durbas
- 04 kwietnia 2022
Wiśnie
Wiśnie spośród wartości odżywczych najwięcej zawierają polifenoli, witaminy C . To im zawdzięczaj...
- Paulina Cieślak
- 25 marca 2022
Melon
Melon jest bardzo bogaty w witaminę C oraz zawiera też sporo kwasu foliowego i potasu. Miąższ mel...
- Paulina Cieślak
- 21 kwietnia 2022
Spis badań i źródeł
- Meseret Fesseha, Mee Young Hong, Effects of Watermelon Consumption on Cellular Proliferation, and Apoptosis in Rat Colon (P05-019-19), Current Developments in Nutrition, 2019
- Thidarat Sueakham i wsp., Anti-proliferative effect of Thai watermelon leaf extracts on cervical and breast cancer cells, International Journal of Science, 2018
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167765/nutrients
- https://foodstruct.com/food/watermelon#a_h2_5
- Arturo Figueroa i wsp.: Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Am J Hypertens, 2012, 25(6), 640-3.
- Arturo Figueroa i wsp.: Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women. Menopause, 2013, 20(5), 573-7.
- Arturo Figueroa i wsp.: Effects of watermelon supplementation on aortic hemodynamic responses to the cold pressor test in obese hypertensive adults. Am J Hypertens, 2014, 27(7), 899-906.
- Nayara M L Massa i wsp.: Supplementation with Watermelon Extract Reduces Total Cholesterol and LDL Cholesterol in Adults with Dyslipidemia under the Influence of the MTHFR C677T Polymorphism. J Am Coll Nutr, 2016, 35(6), 514-520.
- Tomohiro Itoh i wsp.: Phytol isolated from watermelon (Citrullus lanatus) sprouts induces cell death in human T-lymphoid cell line Jurkat cells via S-phase cell cycle arrest. Food Chem Toxicol, 2018, 115, 425-435.
- Keith Glenn i wsp.: Effects of Watermelon Powder and l-arginine Supplementation on Azoxymethane-Induced Colon Carcinogenesis in Rats. Nutr Cancer, Aug-Sep, 70(6), 938-945.
- Tiffany Lum i wsp.: Effects of Fresh Watermelon Consumption on the Acute Satiety Response and Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults. Nutrients, 2019, 11(3), 595.
- Guillaume Chomicki i wsp.: Origin and domestication of Cucurbitaceae crops: insights from phylogenies, genomics and archaeology. New Phytol, 2020, 226(5), 1240-1255.
- Riadh Ilahy i wsp.: Inside and Beyond Color: Comparative Overview of Functional Quality of Tomato and Watermelon Fruits. Front Plant Sci, 2019, 10, 769.
- Hye Chang Rhim i wsp.: Effect of citrulline on post-exercise rating of perceived exertion, muscle soreness, and blood lactate levels: A systematic review and meta-analysis. J Sport Health Sci, 2020, 9(6), 553-561.
- Cullen M Vincellette i wsp.: Supplemental Watermelon Juice Attenuates Acute Hyperglycemia-Induced Macro-and Microvascular Dysfunction in Healthy Adults. J Nutr, 2021, 151(11), 3450-3458.
- https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Data/Flav/Flav3.3.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.